Beste VPN voor:
Buitenlandse Netflix kijken

Eigen onderzoek van VPN Nederland wijst uit dat een groot deel van VPN gebruikers dat doet om één reden: het bekijken van films en series op de Amerikaanse Netflix. Het Amerikaanse aanbod is veel breder dan het aanbod bij ons, en zit achter een blokkade die kijkers van buiten Amerika buiten de programmering houdt - of die nu een geldig Netflix account hebben of niet.

Aanbod

De reden daarachter is juridisch: de wereld van media content is nou eenmaal opgebouwd uit ‘territories’ (‘gebieden’) die per territory eigen afspraken met klanten hebben over de toegang tot de dienst. Handig voor de grote streamingdiensten (Hulu en BBC iPlayer werken niet anders), want zo kunnen ze het aanbod afstemmen op wat er lokaal veel wordt geconsumeerd, of dingen programmeren in een lokale taal waar iemand uit een ander land geen wijs uit zou worden.

Gelukkig voor fans van Amerikaanse Netflix bestaat er VPN

Prachtig, alleen worden mensen die dat aanbod ook willen zien maar ergens anders wonen door middel van een ‘geo-blokkade’ buiten de deur gehouden. Probeer maar eens de US Netflix binnen te komen, met jouw Nederlandse accountgegevens. Dat lukt je niet, met als simpele reden dat Netflix jouw internet adres herkent als niet-Amerikaans, en dus de toegang kan weigeren.

Uniek

Dit blokkeringssysteem werkt op basis van je IP-adres, zeg maar het telefoonnummer van je computer. Zo’n IP adres (IP staat voor Internet Protocol) maakt je computer uniek: andere computers ‘zien’ direct waar ze mee te maken hebben als je contact maakt, en combineren jouw gegevens met die van je internetprovider om te zien waar je ongeveer vandaan komt. ‘Niet uit Amerika’ is dan al snel de conclusie.

Gelukkig voor fans van Amerikaanse Netflix bestaat er VPN, waarmee je de blokkade kunt omzeilen. Een VPN verbinding geeft je een ander IP adres, en als je via een Amerikaanse server inlogt, ben je voor Netflix ‘gewoon’ een Amerikaanse klant. Eenvoudig en betrouwbaar, al is het voor de streamingdiensten een doorn in het oog dat Jan en alleman ‘zomaar’ over die geo-blokkades heen kan stappen. Die zijn dan ook dagelijks bezig IP adressen te blokkeren die ze met VPN diensten associëren.