VPN en de Sleepwet

dec 2, 2022

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (2017). Die Wet, in de volksmond al snel de ‘Sleepwet’ genoemd, gaf de veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden om online informatie van burgers te onderscheppen. Broodnodig, vonden de betrokken politici, omdat de oude wet (uit 2002) de ontwikkelingen op het internet niet goed volgde, waardoor de veiligheidsdiensten zich onnodig belemmerd voelden om op jacht te gaan naar criminelen en terroristen.

Macht overheid

Tegelijk waren er grote zorgen over een te grote macht van de overheid over onze online gegevens. Het leek erop dat zonder last of ruggespraak grote hoeveelheden data onderschept mochten worden – alsof er een sleepnet door het internet wordt getrokken, die alles vangt wat er zich op dat moment afspeelt. Dat lijkt heel onschuldig: zolang de criminelen worden opgepakt, is zo’n sleepnet een nuttig instrument. Alleen gaf de overheid maar weinig garanties over wat er verder zou gebeuren met de bijvangst.

Hoe lang worden gegevens bewaard? Welke gegevens? En wie kunnen er ook bij die gegevens? Andere overheden?

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Referendum

In 2018 vond er een raadgevend referendum plaats, waarop de Nederlandse bevolking in meerderheid liet weten dat de sleepwet hen te ver ging. Daarop voerde de overheid kleine wijzigingen door, maar werd de wet wel van kracht. De vraag is nu of die wijzigingen afdoende zijn om de zorgen van burgers weg te nemen. Onze overheid zorgt best goed voor haar burgers (we leven in het mooiste land van de wereld wat dat betreft), alleen staan Nederlandse overheidsdiensten nou niet bekend om hun gedegen omgang met data, en sowieso met ICT. De sleepwet kan daarom mooi opgeschreven in het wetboek staan, maar wie garandeert dat onze gegevens, als ze eenmaal in een database staan, ook daadwerkelijk vrij zijn van datalekken, verkoop aan derde partijen of hacks door buitenstaanders?

Digitale tunnel

Iedere Nederlander moet zelf antwoord geven op de vraag: vertrouw je de overheid genoeg om verantwoordelijk met eenmaal binnen gesleepte data om te gaan, of niet? Is het antwoord nee, dan helpt VPN om je te beschermen tegen een al te enthousiaste veiligheidsdienst. VPN bouwt met zware encryptie een digitale tunnel om je internetsignaal, en maskeert je IP-adres door je signaal aan een tijdelijk IP te koppelen. Sleept de veiligheidsdienst een keertje data van je binnen, dan is het een onontwarbare kluwen enen en nullen – digitale bijvangst die meteen weer over de reling wordt gekieperd.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant