Wat is VPN? Anoniem internetten en nog veel meer

De afgelopen jaren is onze online privacy een prominent onderwerp van discussie geworden. Je kunt dagelijks wel een bericht vinden dat een bedrijf de gegevens van zijn gebruikers aan derden heeft verkocht, of dat ze zijn gehackt.

Wat is VPN? Anoniem op internet

Het is anno 2020 voor een internetgebruiker cruciaal om te begrijpen wat voor soort gegevens er gevaar lopen, wat deze risico’s precies inhouden en hoe je jezelf kunt beschermen. Lang verhaal kort, een VPN beschermt je tegen een groot deel van de online bedreigingen.

Te weinig tijd om het hele artikel te lezen? Maar wil je wel weten wat er staat? Hieronder de belangrijkste info even kort opgesomd:

 • Jouw IP-adres vormt de basis voor derden om al jouw online activiteit en data te achterhalen;
 • Met VPN kun je zelf kiezen met welk IP-adres (anders dan die van jou) je online gaat;
 • Een VPN versleutelt al jouw online data;
 • Pas goed op met gratis VPN-aanbieders;
 • Hoe kies je een goede VPN?

Wat is een IP-adres? De vingerafdruk van jouw online activiteit

Om beter te begrijpen hoe een VPN werkt, is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw online gedrag kan worden gemonitord door websites, bedrijven, ISP's en overheden. Wanneer je vanuit huis verbinding maakt met internet, doe je dat via jouw router. Elke router heeft een uniek IP-adres dat wordt verzonden wanneer als je een webpagina opent, een app gebruikt, een e-mail stuurt, een video bekijkt enzovoort.

Dit IP-adres is openbaar toegankelijke informatie, wat betekent dat iedereen het recht heeft om te weten welk IP-adres het verzoek uitvoert, maar dat niemand het recht heeft om het specifiek met je te verbinden. Dit betekent simpel gezegd dat door het analyseren van het IP-adres, men alleen het land waar je woont kan herkennen. Je IP-adres geeft verder geen enkele informatie over wie je bent of waar je precies woont.

Maar er zit een addertje onder het gras. Als je je aanmeldt voor een nieuwsbrief of je inschrijft voor een dienst, kan het zijn dat je gevraagd wordt je persoonlijke gegevens te verstrekken. Je bent niet de enige die een Privacybeleid en Algemene Voorwaarden accepteert zonder deze goed gelezen te hebben:) Wanneer je zoiets goedkeurt, worden jouw persoonlijke gegevens aan je IP-adres gekoppeld. Hierdoor kan het bedrijf je IP-adres koppelen aan een naam en een achternaam. En, als de Privacy Policy toestaat dat het bedrijf je gegevens aan derden verkoopt, zullen zij dit in een handomdraai doen.

Wat is VPN? Hoe kan het je beschermen? Anoniem internetten met VPN

Zodra een bedrijf informatie over je en jouw IP-adres heeft, kunnen ze je tijdens je online activiteit met specifieke advertenties benaderen. Daarom kan het zijn dat je de indruk krijgt dat de advertenties je volgen. En inderdaad, op een bepaalde manier doen ze dat.

Maar wat is VPN? En waarom zou je het gebruiken? Nou, wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, wordt jouw IP-adres bijvoorbeeld verwisseld met een van de vele IP-adressen van jouw VPN-provider. Op deze manier is jouw eigen IP-adres nooit zichtbaar.

Het resultaat? Veel verschillende persoonlijke gegevens zullen worden gekoppeld aan hetzelfde IP-adres - dat van de VPN-server. Omdat bedrijven niet weten wie de echte eigenaar van dat IP-adres is, zullen ze niet in staat zijn om je te volgen. Zo bereik je echte, zinvolle anonimiteit. Als je altijd op het internet surft terwijl je verbonden bent met een VPN, zal niemand in staat zijn om te weten wie je bent en waar je vandaan komt.

VPN's versleutelen je verbinding

In de zoektocht naar wat VPN is, kunnen we niet nalaten een van de belangrijkste voordelen te noemen: versleuteling. Die zogeheten encryptie hebben we vooral nodig buitenshuis. Want in bars, restaurants, in het openbaar vervoer en hotels maken we vaak verbinding met openbare wifi-netwerken. Als we verbinding maken met zo’n openbaar netwerk, lopen we het risico bespioneerd te worden door een zogenaamde "middle man". Lang verhaal kort, hackers zouden alles wat via het publieke netwerk wordt verstuurd, kunnen zien.

Dit betekent dat iemand jouw wachtwoord, persoonlijke gegevens en zelfs bankgegevens kan onderscheppen. Hoe lossen we dit probleem dan weer op? Een VPN uiteraard. Want behalve het veranderen van jouw IP-adres, versleutelt een VPN ook je verbinding. Door dit te doen, wordt elk stukje van je online activiteit onleesbaar voor derden. Dit betekent dat als je je op een openbaar netwerk bevindt met een hacker die meekijkt, hij of zij - in plaats van je wachtwoord - alleen maar onleesbaar gebrabbel te zien krijgt.

Maar denk niet dat versleuteling alleen maar nuttig is als je verbonden bent met een openbaar netwerk. Iedereen kan profiteren van de extra beschermingslaag die een VPN biedt. VPN Nederland maakt gebruik van de nieuwste en beste beveiligingsprotocollen: IKEv2, OpenVPN en WireGuard. Op Mac en iOS is WireGuard het standaardprotocol.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Nu tijdelijk goedkoper

Tijdelijk meer dan 60% korting!

VPN's, geo-blocken en geld besparen

Het gebruik van een VPN komt ook nog met andere interessante extra's. Veel gebruikers abonneren zich op een VPN om de anonimiteit te verhogen en veilig te kunnen browsen, doen anderen dat om buitenlandse catalogi van hun favoriete streamingdienst te kunnen bereiken. Een voor de hand liggend voorbeeld is Netflix. De Amerikaanse catalogus is de grootste ter wereld. Dit is de reden waarom veel mensen zich wenden tot een VPN om hun selectie van films en tv-series te vergroten.

Vrijwel elke VPN biedt servers aan in meer dan één land. Door verbinding te maken met een server die zich in Frankrijk bevindt, wordt je verbinding behandeld als een verbinding die daadwerkelijk uit Frankrijk komt. En door verbinding te maken met een Amerikaanse server heeft je een Amerikaans IP-adres.

Wanneer Netflix je haar selectie van TV-series en films laat zien, gebeurt dat door te kijken naar jouw specifieke IP-adres. Als je adres aangeeft dat je in Nederland bent, laat Netflix je de Nederlandse catalogus zien. Maar als je verbonden bent met een Amerikaanse server (en als die specifieke server niet door Netflix wordt geblokkeerd - meer hierover in de komende paragrafen), word je naar de Amerikaanse catalogus gestuurd.

Dankzij VPN's en hun vermogen om jouw geografische locatie te veranderen, kun je ze gebruiken om op koopjesjacht te gaan. Veel bedrijven hebben specifieke prijzen voor specifieke producten, of bieden in landen met een zwakkere economie gewoon een product of dienst aan tegen een lagere prijs. Vooral wanneer je zaken als vliegtickets en hotels wil kopen, kun je flink profiteren van een VPN. Probeer de locatie van de server te veranderen en kijk wat dat met de prijs doet.

Moet ik een gratis VPN gebruiken?

We begrijpen dat we licht bevooroordeeld zijn in deze kwestie. Maar zelfs als je onze VPN niet gaat gebruiken, willen we je wel met de juiste informatie hier laten vertrekken. Laten we beginnen met wat we weten: het runnen van een VPN is niet gratis. Integendeel, er zijn veel kosten aan verbonden. Als je een gratis VPN tegenkomt, moet je zich afvragen: hoe verdienen ze geld?

Het antwoord is heel eenvoudig: door jouw gegevens aan derden te verkopen. Aangezien gratis VPN's geen inkomstenstroom hebben, is hun enige optie het gebruik van jouw gegevens als inkomstenbron. Dit gedrag gaat volledig in tegen wat VPN's voor hun klant willen en moeten betekenen. We zeggen niet dat elke gratis VPN je gegevens verkoopt. Maar het komt wel in de buurt.

We schreven eerder over hoe een VPN je kan helpen om verbinding te maken met de Amerikaanse Netflix of BBC iPlayer. Gratis VPN's hebben niet de middelen om het eeuwig durende kat-en-muis-spel aan te gaan met deze enorme media kanalen. Je zult dan ook niet in staat zijn om verbinding te maken met andere catalogi, omdat de IP's van de servers waarschijnlijk al geblokkeerd zullen zijn.

Bovendien hebben gratis VPN's vaak verouderde en onveilige encryptie protocollen. Een VPN heeft namelijk te maken met het feit dat elk nieuw en superveilig protocol vrij snel verouderd. Dit is een van de redenen waarom VPN's niet goedkoop zijn. Om de paar jaar moeten nieuwe protocollen worden geïmplementeerd om hun snelle veroudering tegen te gaan.

Al met al raden we het gebruik van een gratis VPN sterk af, omdat je waarschijnlijk meer onderhevig bent aan datalekken en agressieve advertenties die gericht zijn op het gebruik van een VPN, dan dat je er helemaal geen gebruikt.

Hoe kies je de juiste VPN?

We hebben uitgelegd waarom we gratis VPN's afraden. Dat gezegd hebbende, zelfs betaalde VPN's zijn niet gelijk, en meer betalen is niet altijd gelijk aan meer hebben. Wanneer je op zoek bent naar een VPN, moet je rekening houden met het volgende:

 • Beschikbaarheid van apps: de pc is niet het enige apparaat dat je gebruikt om online te gaan. Zorg ervoor dat het VPN van jouw keuze apps heeft voor alle besturingssystemen die je nodig hebt, afhankelijk van deze apparaten (mobiel, tablet, desktop);
 • Locatie van het bedrijf: bedrijven die gevestigd zijn in landen met onduidelijke of geen wetgeving met betrekking tot de bescherming van jouw privacy kun je maar beter met gepast wantrouwen benaderen;
 • Gebruikte protocollen: controleer altijd of het VPN voldoet aan de nieuwste standaarden op het gebied van versleuteling;
 • Logboek beleid: dit is een van de belangrijkste dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een VPN. Sommige VPN's loggen je activiteit: wanneer je verbinding maakt, op welke server, hoe lang je verbonden blijft, welke pagina's je bezoekt en welke bestanden je downloadt. Dit brengt je online gedrag en je gegevens in gevaar. Je moet dan ook altijd kiezen voor een VPN met een strikt no-log beleid;
 • Beschikbaarheid van servers: afhankelijk van je behoeften, moet je een VPN kiezen dat de juiste selectie van servers over de hele wereld heeft. Als je een VPN alleen wil gebruiken om de Amerikaanse Netflix-catalogus te bekijken, zorg er dan voor dat de VPN deze optie aanbiedt. Als je toegang wil krijgen tot jouw Nederlandse streaming service, moet je er een selecteren met een goede beschikbaarheid van servers in Nederland;
 • Aanpasbaarheid: als je een meer geavanceerde gebruiker bent en je VPN aan wil passen, moet je een VPN kiezen die OpenVPN ondersteunt;
 • Gebruiksgemak: Hoewel maatwerk belangrijk kan zijn, moet geen enkele VPN te moeilijk te gebruiken zijn. Als je het eenmaal hebt geïnstalleerd, moet het slechts een kwestie van een paar klikken of tikken zijn om beveiligd online te gaan;
 • Meerdere apparaten op hetzelfde abonnement: je hebt waarschijnlijk een PC of laptop, een telefoon en misschien ook een tablet. Niet alle VPN’s laten je meerdere keren hetzelfde abonnement gebruiken. Check dan ook goed hoeveel apparaten je tegelijkertijd kunt aansluiten vanuit hetzelfde abonnement.

Waarom VPN Nederland de beste keuze is

Niet iedereen heeft dezelfde wensen bij een VPN, maar bij VPN Nederland zijn we er van overtuigd dat onze app voor jou de beste keuze is. En wel hierom:

 • 100% Nederlands: Onze dienst is hartstikke Nederlands, en daar heb je veel voordeel aan. Lees hier (link) welke voordelen dat precies zijn;
 • Beschikbaarheid van programma's: we ondersteunen Windows, Mac, iOS en Android;
 • Gebruikte protocollen: we gebruiken WireGuard, IKEv2 en OpenVPN;
 • Log beleid: we hebben een strikt no-log beleid;
 • Beschikbaarheid van servers: ons serverpark spreidt zich uit over de hele wereld;
 • Aanpasbaarheid: wij ondersteunen OpenVPN, waardoor je de VPN kunt aanpassen;
 • Gebruiksgemak: selecteer de server en klik op de connect-knop: zo eenvoudig is het!
 • Gelijktijdige apparaten: je kunt met een onbeperkt aantal apparaten verbinding maken met Nederland VPN.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om beter te begrijpen wat VPN is en wat het voor je kan doen en, misschien, dat we je hebben geholpen om een informatieve beslissing te nemen. Voor elk probleem of vraag kunt je contact met ons opnemen via [email protected] of kijk op onze veelgestelde vragen pagina. Ons support team beantwoordt graag al je vragen.