Nederlanders gebruiken slechte wachtwoorden

jan 27, 2023

Nederlanders kunnen veel dingen goed – schaatsen, dijken bouwen, kaas maken… Het gebruik van wachtwoorden is echter niet onze sterkste kant. Dit blijkt uit een recent onderzoek van techbedrijf Competa IT. Ondanks het feit dat de meeste websites je tegenwoordig op het hart drukken om een ingewikkeld wachtwoord te kiezen, was ‘123456’ in 2020 het meest gebruikte wachtwoord, op de voet gevolgd door ‘qwerty’ en, jawel, ‘123456789’. Wil je meer te weten komen over juist en onjuist wachtwoordgebruik? Op deze pagina vertellen we je:

 • Wat er allemaal misgaat bij het wachtwoordgebruik van de gemiddelde Nederlander;
 • Waarom dit zo gevaarlijk is; en
 • Hoe je wél met je wachtwoorden om moet gaan.

Neem je online privacy terug

Blijf veilig en anoniem online met VPN Nederland

Tijdelijk stukken goedkoper!

Zijn Nederlanders écht zo slecht met wachtwoorden?

Het korte antwoord? Ja. De gemiddelde Nederlander lijkt zich regelmatig schuldig te maken aan een of meer van de volgende misstappen op het gebied van wachtwoordbeheer.

 

 • We noemden het net al even, maar een groot deel van de Nederlanders gebruikt slechte of te eenvoudige wachtwoorden. Naast de hierboven genoemde wachtwoorden waren ook klassiekers als ‘welkom’ en ‘wachtwoord’ populair in 2020. En wat dacht je van ‘banaan’?
 • Simpele wachtwoorden zijn echter niet het enige probleem. Uit een onderzoek van Kassa een paar jaar geleden bleek dat maar liefst driekwart van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts gebruikt.
 • We zijn er (helaas) nog niet: een op de drie Nederlanders verandert zijn of haar wachtwoord nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van Tweakers. Zelfs als gebruikers een waarschuwing krijgen dat hun wachtwoord is gelekt, past slechts een klein deel zijn of haar wachtwoord aan.

Waarom is een slecht wachtwoord zo gevaarlijk?

Misschien vraag je je af ‘Wat is hier nu zo erg aan? Als ik mijn wachtwoord voor mezelf houd, is er toch niets aan de hand?’ Dit wordt vaak gedacht, maar helaas ligt het niet zo eenvoudig. Ook als je je wachtwoord niet doorvertelt, kan er worden ingebroken op je account. Hackers beschikken namelijk over speciale tools waarmee ze je wachtwoord kunnen kraken. De bekendste methode is de zogenaamde brute force aanval. De hacker maakt in dat geval gebruik van software die op hoog tempo geautomatiseerd verschillende inlognamen en wachtwoorden uitprobeert, totdat de juiste combinatie is gevonden. Hoe eenvoudiger het wachtwoord, hoe makkelijker het is om te kraken. Zo is het wachtwoord ‘123456’, het meest gebruikte wachtwoord in 2020, in 10 microseconden gekraakt! Eenmaal in je account kan een hacker heel wat schade aanrichten. Zo kan de hacker bijvoorbeeld bestellingen plaatsen met jouw creditcard, of je persoonlijke informatie doorverkopen aan mensen met slechte bedoelingen.

Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen in cyberspace. Lees je mee?

1. Kies een sterk wachtwoord

Hoe lastiger je wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken. Een sterk wachtwoord ziet er als volgt uit.

 

 • Een sterk wachtwoord heeft meer dan 10 tekens. Je maakt het de hackers het moeilijkst als je een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers én symbolen gebruikt.
 • Hoe meer patronen er in een wachtwoord te vinden zijn, hoe makkelijker het te kraken is. Zo is een wachtwoord als ‘F@ceB00k!!’ bijvoorbeeld makkelijk te kraken, ook al bestaat dit wachtwoord uit 10 tekens en gebruik je een combinatie van letters, cijfers en symbolen. De beste wachtwoorden zijn dan ook zo willekeurig mogelijk. Je kunt daarom het best een willekeurige reeks van letters, cijfers en symbolen gebruiken, zoals ‘SV&&*c2oA9Qf’. Als je het lastig vindt om een dergelijke reeks te verzinnen, kun je ook een wachtwoordgenerator gebruiken. Wat je ook doet, gebruik geen informatie die aan jou kan worden gekoppeld, zoals je adres of de naam van je huisdier.

2. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Is je wachtwoord toch gekraakt? Om te voorkomen dat de hacker met één wachtwoord toegang krijgt tot verschillende accounts, gebruik je elk wachtwoord slechts één keer. Al die wachtwoorden onthouden is echter niet eenvoudig. Om die reden raden we het gebruik van een wachtwoordmanager aan. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden veilig op, en beveiligt ze met één nieuw wachtwoord. Hierdoor hoef je slechts dit ene wachtwoord te onthouden.

3. Online wachtwoorden aanpassen: maak er een gewoonte van!

Als je gehackt bent, is het belangrijk om je wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen – dat weten de meeste mensen wel. Het probleem is echter dat je niet altijd weet dat je gehackt bent. Er slingeren heel wat inloggegevens op het dark web rond, die allemaal nog geldig zijn om dat hun eigenaren niet weten dat hun wachtwoorden gestolen zijn. Om die reden is het raadzaam om uit voorzorg regelmatig je online wachtwoorden aan te passen.

4. Bescherm jezelf door middel van een VPN verbinding

Hoe sterk je wachtwoord ook is – als een hacker er wat tijd en moeite voor over heeft, kan uiteindelijk elk wachtwoord gekraakt worden. Dat wil echter niet zeggen dat je maar moet accepteren dat je gegevens voor het oprapen liggen – in tegendeel! Naast het juiste gebruik van wachtwoorden is er nóg een manier om jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit: het afsluiten van een VPN abonnement. Een VPN verbinding zorgt er namelijk voor dat alle gegevens die jij het internet opstuurt, versleuteld worden. Als je gegevens dan tóch door een hacker onderschept worden, heeft hij of zij helemaal niets aan jouw gegevens. De hacker ziet dan namelijk alleen een wirwar van cijfers en letters: hij of zij kan je gegevens en wachtwoorden niet lezen.

Wil je meer weten over protocollen?

Bekijk onze volledige gids over onze VPN-protocollen.

Veilig het internet op met VPN Nederland

Een VPN abonnement beschermt je niet alleen tegen hackers, maar heeft nog veel meer voordelen. Zo zorgt een VPN verbinding er bijvoorbeeld voor dat je volkomen anoniem kunt internetten, en krijg je met een VPN toegang tot buitenlandse streamingdiensten. Lijkt dat je wel wat? Bij VPN Nederland sluit je een abonnement af voor al je devices. Met één druk op de knop kun je veilig het internet op! Zoals je al aan onze naam kunt zien, is VPN Nederland 100% Nederlands. Dit betekent dat we je altijd in het Nederlands te woord staan. Bovendien draaien we volledig op Nederlandse servers, met razendsnel internet als resultaat. Wat wil je nog meer?

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant

Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig...