Wat is Malware? Hoe werkt het en hoe kom je er vanaf?

nov 29, 2022

Hoe zou je het vinden als je vrienden en familie je internetgeschiedenis zouden kunnen bekijken? Niet zo fijn, toch? Niemand hoeft immers te weten wat voor video’s je bekijkt, welke blogs je graag leest en op welke websites je het liefst shopt. Maak je echter geen zorgen, de kans dat je vrienden en familie inzicht krijgen in je browsergeschiedenis is erg klein – tenzij ze natuurlijk stiekem in je telefoon of laptop zouden koekeloeren. Helaas kunnen websites en bedrijven je internetactiviteiten wél volgen. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

In dit artikel

 

  • Leggen we je uit wat malware precies is en wat malware voor narigheid kan veroorzaken;
  • Zetten we de meest voorkomende soorten malware voor je op een rij;
  • Vertellen we je hoe je malware herkent;
  • Laten we je zien hoe je malware verwijdert;
  • Leggen we je uit hoe je malware kunt voorkomen.

Wat is malware?

De term ‘malware’ verwijst naar ‘malicious software’, ofwel kwaadaardige software. Deze software kan bijvoorbeeld op je computer terechtkomen als je per ongeluk op een bepaalde link of advertentie klikt, of als je nietsvermoedend een (ogenschijnlijk veilig) bestand of computerprogramma downloadt. De makers van malware kunnen verschillende redenen hebben om malware te verspreiden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld malware gebruiken om een bepaalde computer te ontregelen of om toegang te krijgen tot een bepaald apparaat. Ook kan malware gebruikt worden om persoonlijke gegevens te onderscheppen, die vervolgens aan de hoogste bieder worden verkocht. Ten slotte kan malware er ook voor zorgen dat je ongewenste advertenties te zien krijgt, zoals je ook al in de inleiding van dit artikel kon lezen.

Hoe ernstig is malware?

De gevolgen van malware kunnen erg verschillen. Als malware ervoor zorgt dat je telkens dezelfde advertentie te zien krijgt of dat er een extra taakbalk in je browser wordt geïnstalleerd, is dat natuurlijk uiterst irritant – maar verder niet erg schadelijk voor je computer. Zoals hierboven al werd uitgelegd, kan malware er echter ook toe leiden dat iemand anders toegang krijgt tot je computer. In dat geval kunnen er bijvoorbeeld bestanden worden verwijderd, of kan er belangrijke informatie worden gestolen. Ook kan malware ervoor zorgen dat het volledige systeem crasht. Het moge duidelijk zijn dat er in dat geval zo snel mogelijk moet worden ingegrepen.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Wat voor soorten malware zijn er?

1. Virus

Een van de bekendste vormen van malware is het computervirus. Dit is een vorm van malware die zich aan bestanden of programma’s hecht. Als een computergebruiker zo’n bestand of programma downloadt – expres of per ongeluk, bijvoorbeeld door op een link in een e-mail te klikken – wordt zijn of haar computer met het virus geïnfecteerd. De schade kan van virus tot virus flink verschillen.

2. Adware

Ook adware komt ontzettend vaak voor. Deze malware zorgt ervoor dat je op het internet advertentiebanners en/of pop-upadvertenties te zien krijgt. Deze vorm van malware is relatief onschadelijk – het doel van deze software is vooral om ervoor te zorgen dat je op deze advertenties klikt, en niet om je computer te beschadigen of te ontregelen.

3. Trojan

Trojan malware is een geniepige vorm van malware die zich verstopt in onschuldige computerprogramma’s. Door deze programma’s te downloaden, kan deze malware binnenkomen op je computer. Vervolgens geeft deze malware hackers van binnenuit toegang geven tot je systeem – met alle gevolgen van dien.

4. Spyware

Spyware is een vorm van malware die op de achtergrond van je systeem draait en je computergebruik monitort – als een spion dus. Deze software houdt je internetactiviteit in de gaten, verzamelt je e-mails en bestanden en kijkt mee bij het invullen van je wachtwoorden. Dit is niet alleen erg gevaarlijk, maar maakt ook nog eens een flinke inbreuk op je privacy.

5. Ransomware

Een andere gevaarlijke vorm van malware is ransomware. Deze vorm van malware kan de eigenaar van het apparaat namelijk buitensluiten en alle gegevens op het apparaat versleutelen. De eigenaar kan de toegang alleen terugkrijgen door een som losgeld (een ‘ransom’) te betalen.

Hoe herken je malware?

Om schade aan je computer te voorkomen, is het belangrijk om malware zo snel mogelijk te verwijderen. De volgende tekenen duiden erop dat je computer met malware is geïnfecteerd.

 

  • Je internetbrowser heeft plotseling een andere startpagina dan normaal.
  • Er staat plots een extra taakbalk in je internetbrowser die je niet zelf hebt geïnstalleerd en die niet bij een van je computerprogramma’s hoort.
  • Je anti-virusprogramma werkt niet meer (goed).
  • Je computer is plots een stuk trager dan normaal – zowel als je op het internet surft als wanneer je gebruik maakt van je computerprogramma’s.
  • Je hebt (veel) minder ruimte op je harde schijf.

Hoe verwijder je malware van je computer?

Vermoed je dat je computer met malware is geïnfecteerd? Installeer dan een malware scanner. Deze programma’s sporen eventuele malware op en schakelen deze uit. Heeft het programma inderdaad malware gedetecteerd? In dat geval is het raadzaam om na het opschonen van je computer je wachtwoorden aan te passen.

Hoe voorkom je malware?

Om te voorkomen dat je computer beschadigd raakt, is het belangrijk om malware infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder vind je een aantal manieren om je computer te beschermen.

1. Wees waakzaam

Je computer kan al geïnfecteerd raken met malware als je op een verkeerde link klikt of een verkeerd bestand downloadt. Wees daarom erg voorzichtig met waar je op klikt – klik nooit op pop-ups of gekke advertenties! Ook is het belangrijk om niet zomaar alles te downloaden, maar goed te bekijken om wat voor bestand het gaat en waar dit bestand vandaan komt.

2. Houd je computer up-to-date

In de updates van je besturingssysteem wordt vaak de beveiliging van je computer nog eens extra aangescherpt. Het is dan ook belangrijk om deze updates (regelmatig) te installeren.

3. Maak gebruik van een VPN dienst

Wil je zonder zorgen kunnen internetten? In dat geval is het afsluiten van een VPN abonnement de beste keuze. Een VPN dienst creëert namelijk als het ware een beveiligde, versleutelde tunnel tussen jouw computer en de rest van het web. Hierdoor kunnen malware en hackers niet bij jouw apparaat komen. Zo kun je zorgeloos het internet op!

Veilig internetten met VPN Nederland

Internetten zonder bang te hoeven zijn voor malware of hackers – met een VPN is het mogelijk! Dit is niet alleen een uiterst effectieve manier om je apparaat te beschermen, maar ook nog eens een hele voordelige. Bij VPN Nederland kun je namelijk voor slechts een paar euro per maand een VPN abonnement voor al je apparaten afsluiten. Wij zorgen ervoor dat je niet alleen veilig en anoniem, maar ook razendsnel kunt internetten. VPN Nederland maakt namelijk gebruik van een 100% Nederlands serverpark. Dit zorgt voor een stabiele, ultrasnelle verbinding – op elk moment van de dag. Ook onze communicatie is 100% Nederlands – ons klantenserviceteam staat je altijd in het Nederlands te woord. Je vragen of opmerkingen naar het Engels vertalen is bij ons dus niet nodig!

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant