Toename cybercrime in Nederland sinds COVID-19

nov 25, 2022

We kunnen het er wel over eens zijn dat het jaar 2020 ons weinig goeds heeft gebracht. De coronapandemie kostte duizenden Nederlanders het leven, maakte nog veel meer mensen ziek en zorgde ervoor dat we allemaal een stukje vrijheid hebben moeten inleveren. Dit heeft een verregaande invloed op alle aspecten van de samenleving – van de economie tot het onderwijs. Ook de cybercriminaliteit lijkt door de coronapandemie te zijn beïnvloed – en helaas niet op een goede manier. Op deze pagina laten we je zien:

  • Wat voor invloed de coronapandemie op de cybercriminaliteit heeft (gehad);
  • Wat hier de oorzaken en gevolgen van zijn; en
  • Hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen deze dreiging.

Hoe zien de cybercrime statistieken van 2020 eruit?

De cybercriminaliteit neemt al jarenlang geleidelijk toe. Dit komt onder andere doordat de technologie van cybercriminelen steeds geavanceerder wordt. Door de coronapandemie lijkt deze toename echter in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. Waar er in maart 2020 nog ‘maar’ 696 cyber delicten werden geregistreerd, waren dat er in april al 870 en in mei maar liefst 1869. Dat is een toename van meer dan 168% – en dat in slechts 3 maanden. Houd er rekening mee dat het aantal cyber delicten in werkelijkheid nog hoger ligt – niet elk slachtoffer doet immers aangifte.

Wat zijn de oorzaken van de toename van cybercrime in 2020?

Dat de cybercriminaliteit ten tijde van de coronapandemie is gestegen, wil natuurlijk niet noodzakelijkerwijs zeggen dat de cybercriminaliteit door de coronapandemie is gestegen – de stijging kan immers ook een andere oorzaak hebben. Toch lijkt er wel een causaal verband tussen de pandemie en de stijging te bestaan. Doordat ondernemingen al hun aandacht op de pandemie (en de bijbehorende economische krimp) moeten richten, is er minder aandacht voor cybersecurity. Cybercriminelen grijpen deze kans om computers over te nemen en bedrijven plat te leggen. Dit gaat nog makkelijker doordat medewerkers massaal thuiswerken, en dus niet beschikken over de professionele cybersecurity van het bedrijfsnetwerk. Ook bij phishing wordt er handig gebruikgemaakt van de coronacrisis: zo doen cybercriminelen zich bijvoorbeeld voor als bekende gezondheidsorganisaties en proberen ze op deze manier inloggegevens te ontfutselen.

Aangezien ontzettend veel mensen thuis zitten en werken, moeten criminelen creatief zijn om toe te slaan. Cybercrime lijkt in deze de oplossing te zijn.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Wat zijn de oorzaken van de toename van cybercrime in 2020?

Wat betekent dit nu voor jou als internetgebruiker? Als een cybercrimineel jouw inloggegevens achterhaald, kan dat allerlei nare gevolgen hebben. De cybercrimineel kan je inloggegevens bijvoorbeeld op het dark web verkopen aan de hoogste bieder. Met een beetje pech kan hij of zij op je account ook je naam, adres en betaalgegevens vinden, wat je kwetsbaar maakt voor identiteitsfraude. Ook kun je op deze manier slachtoffer worden van diefstal, bijvoorbeeld als de cybercrimineel op jouw account bestellingen plaatst met jouw creditcard. Eén ding is zeker: de gevolgen van cybercrime zijn niet mals.

Hoe bescherm je jezelf tegen cybercriminaliteit?

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je gegevens op straat komen te liggen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Maak het de hackers lastig met sterke wachtwoorden

Er wordt vaak gedacht dat er alleen kan worden ingebroken op je account als je je wachtwoord met anderen hebt gedeeld. Helaas is dat niet het geval: ook als je je wachtwoord voor jezelf hebt gehouden, kun je worden gehackt. Er bestaan namelijk softwareprogramma’s waarmee hackers je wachtwoord kunnen kraken. Deze programma’s proberen op hoog tempo tal van wachtwoorden uit, totdat ze de juiste hebben gevonden. Hoe lastiger je wachtwoord, hoe langer het duurt om het wachtwoord te kraken. Om die reden is het belangrijk om een zo ingewikkeld mogelijk wachtwoord te gebruiken. Kies daarom het liefst voor een lang wachtwoord van minimaal 10 tekens, en gebruik een combinatie van willekeurige hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

2. Gebruik elk wachtwoord maar één keer

Als je wachtwoord gekraakt is, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk te veranderen. Je wilt echter voorkomen dat de hacker door het kraken van dat ene wachtwoord ook toegang kan krijgen tot andere accounts. Zorg er daarom voor dat je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt – ja echt, voor élk account! Het is niet aan te raden om al deze wachtwoorden op te schrijven – als dat briefje in verkeerde handen valt, heb je immers een groot probleem. Dat betekent gelukkig niet dat je al die wachtwoorden uit je hoofd moet leren – je kunt ook gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden op een veilige plek op en beveiligt ze met één nieuw wachtwoord. Hierdoor hoef je alleen maar dit ene wachtwoord te onthouden. Dat moet wel lukken, toch?

3. Zet tweestapsverificatie aan

Is je wachtwoord toch gekraakt? Als je gebruikmaakt van een tweestapsverificatie, heeft de hacker helemaal niets aan je wachtwoord. In dat geval is het invullen van een wachtwoord namelijk niet voldoende om in te loggen, maar dien je tevens een unieke code in te vullen, die je bijvoorbeeld via SMS of e-mail ontvangt.

4. Maak gebruik van een betaalde VPN dienst

Ook een VPN biedt extra beveiliging voor het geval je wachtwoord toch gekraakt is. Een VPN verbinding zorgt er namelijk voor dat je gegevens versleuteld worden. Dit betekent dat als een hacker in je gegevens meekijkt, hij of zij alleen maar willekeurige cijfers en letters zal zien. Hierdoor kan de hacker niets met je gegevens.

Veilig internetten met VPN Nederland

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Bij VPN Nederland kun je voor slechts een paar euro per maand een VPN abonnement afsluiten voor al je devices. Is dit de eerste keer dat je gebruikmaakt van een VPN? Geen probleem – het installeren van een VPN is net zo simpel als het installeren van een app. Mocht het toch niet helemaal lukken, dan staat ons klantenserviceteam altijd klaar om je te helpen. Overschakelen naar het Engels is niet nodig: als dé VPN provider van Hollandse bodem staan we je altijd in het Nederlands te woord. Ook ons serverpark is 100% Nederlands. Het resultaat? Razendsnel internet, zodat je zonder problemen kunt browsenstreamen en downloaden.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant