Wat is het Dark Web en hoe krijg je er toegang toe?

sep 2, 2023

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van het Dark Web. Een paar jaar geleden had iedereen het over het Dark Web, net zoals ze nu praten over AI en ChatGPT. De hoogtijdagen van de populariteit van het Dark Web zijn misschien voorbij, maar het Dark Web is zeker niet verdwenen. Het bestaat nog steeds en is, zowel op goede als slechte manieren, nog volop actief.

Misschien heb je nog nooit eerder de mogelijkheid gehad om het Dark Web te bezoeken, maar ben je nu nieuwsgierig. Hoe kom je eigenlijk op het Dark Web? Nou, dat is precies hetgeen waarmee we je gaan helpen.

Blijf veilig op het Dark Web!

Bescherm jezelf te allen tijde met VPN Nederland!

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

Wat is het Dark Web?

Voordat we ingaan op het verkrijgen van toegang tot het Dark Web, is het altijd goed om eerst wat educatie te geven.

Laten we dus eens kijken wat het Dark Web is en hoe het werkt, voordat we verder gaan met de toegang.

Het Dark Web is een verborgen segment van het internet dat niet bereikbaar is via standaardmiddelen, reguliere browsers en zoekmachines. Het opvallende kenmerk van het Dark Web is de verborgen content die je alleen op het Dark Web kunt bekijken, en de mogelijkheid om op een veel hoger niveau van anonimiteit te opereren dan op het normale web het geval is. Dit zijn een paar van de andere kenmerken die het Dark Web onderscheiden van vrijwel al het andere online.

 • Anonimiteit. Zowel sitebeheerders als gebruikers blijven grotendeels anoniem, dankzij lagen van encryptie die identiteiten en activiteiten maskeren.
 •  

 • Ongeïndexeerd. Websites op het Dark Web worden niet gecatalogiseerd door gangbare zoekmachines, waardoor ze in feite onzichtbaar zijn, tenzij je weet waar je moet kijken.
 •  

 • Speciale toegangsmiddelen. Om toegang te krijgen tot het Dark Web is specifieke software zoals de Tor-browser vereist, die fungeert als een sleutel tot dit verborgen deel van het internet.
 •  

 • Diverse content. Hoewel berucht om illegale activiteiten (zoals zwarte markten), biedt het Dark Web ook een platform voor journalisten, activisten en individuen in onderdrukkende regimes, om te communiceren zonder angst voor represailles.
 •  

 • Onderdeel van een groter geheel. Het is een subset van het Deep Web, dat alle delen van het internet omvat die niet worden geïndexeerd door zoekmachines – van privé-databases tot websites alleen voor leden.
 •  

 • Potentiële gevaren. Vanwege zijn verborgen karakter kan het Dark Web een risicovolle plek zijn, vol oplichting, illegale inhoud en potentiële cyberdreigingen.

 
Verhouding tussen Dark Web en Deep Web

Hoe werkt het Dark Web?

In de kern is het Dark Web gewoon een segment van het internet dat niet bereikbaar is via gebruikelijke middelen en opzettelijk verborgen is voor zoekmachines.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van hoe het Dark Web werkt om het beter te begrijpen:
 

 1. Gespecialiseerde browsers. De meest voorkomende tool om toegang te krijgen tot het Dark Web is de Tor-browser. Deze browser is ontworpen om internetverkeer om te leiden via een wereldwijd netwerk van relais, waardoor de oorsprong van de gegevens moeilijk te traceren is. Dit zorgt voor anonimiteit voor zowel de website als de gebruiker.
 2.  

 3. .onion URL’s. Websites op het Dark Web hebben unieke adressen die eindigen op “.onion”. Deze adressen kunnen niet worden geopend met standaard browsers en kunnen nogal ingewikkeld zijn, in tegenstelling tot de reguliere URL’s die je gemakkelijk kunt onthouden op het web. Vaak moet je een link bij de hand hebben om toegang te krijgen tot de website.
 4.  

 5. Anonimiteit. De essentie van het Dark Web is privacy. Websites houden geen gebruikersgegevens bij, en gebruikers maken doorgaans gebruik van aanvullende maatregelen zoals VPN’s om hun identiteit en locatie verder te maskeren.
 6.  

 7. Geen gecentraliseerde servers. In plaats van te worden gehost op een enkele server, maken sites op het Dark Web vaak gebruik van gedecentraliseerde platforms, waardoor ze beter bestand zijn tegen verwijdering.

Maar waarom zou iemand toegang willen tot het Dark Web?

Misschien twijfel je nu nog. Is het allemaal echt de moeite waard? En waarom zou je het Dark Web verkennen en willen bekijken wat het verschil is met de rest van het web?

Nou, er zijn genoeg redenen om het Dark Web eens uit te proberen. En wij geloven dat het zeker de moeite waard is om dat te doen. Hier zijn enkele redenen waarom iemand het Dark Web zou willen verkennen:
 

 1. Privacyzorgen. Het Dark Web biedt een verhoogd niveau van anonimiteit, waardoor het aantrekkelijk is voor mensen die privacy hoog in het vaandel hebben, vooral in regio’s waar internetgebruik sterk wordt gemonitord of gecensureerd.
 2.  

 3. Vrijheid van meningsuiting. Journalisten, politieke activisten en klokkenluiders kunnen het Dark Web gebruiken om te communiceren, vooral in landen waar de media wordt gecontroleerd of gecensureerd, of waar openlijk spreken kan leiden tot vervolging.
 4.  

 5. Onderzoeksdoeleinden. Academici, onderzoekers en cybersecurityprofessionals duiken vaak in het Dark Web om zijn ecosysteem te bestuderen, cyberdreigingen te begrijpen of informatie te verzamelen die niet beschikbaar is op het oppervlakteweb.
 6.  

 7. Toegang tot beperkte informatie. Sommige individuen zoeken het Dark Web op om toegang te krijgen tot content die beperkt, gecensureerd of niet beschikbaar is in hun land, waaronder boeken, nieuwsbronnen en fora.
 8.  

 9. Goederen en diensten. Hoewel een aanzienlijk deel van de goederen en diensten op het Dark Web illegaal is, zijn er ook legitieme en unieke producten beschikbaar.
 10.  

 11. Nieuwsgierigheid. Sommige gebruikers, gedreven door pure nieuwsgierigheid, willen dit verborgen deel van het internet verkennen, zien waar het allemaal om draait en de cultuur en dynamiek ervan begrijpen.
 12.  

 13. Digitale gemeenschappen. Op het Dark Web zijn forums en chatrooms waar mensen een scala aan onderwerpen kunnen bespreken zonder hun ware identiteit prijs te geven, wat open dialoog bevordert.

Voorbereiding op toegang tot het Dark Web

Net zoals bij duiken, raden we je aan om voor het betreden van het Dark Web enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoewel het misschien geweldig en interessant lijkt, staat het Dark Web bekend als een gevaarlijke plek. Gevuld met malware, zowel hackers- als overheidsbewaking, oplichting en illegale marktplaatsen, is dit het cyberspace die de meeste bescherming vereist.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je beschermd bent op het Dark Web:

1. Gebruik VPN Nederland. Een VPN is absoluut noodzakelijk bij het betreden van het Dark Web. Door je verkeer te versleutelen en je ontraceerbaar te maken, kan VPN Nederland garanderen dat je van de radar van zowel autoriteiten als hackers verdwijnt, waardoor je te allen tijde veilig blijft.

2. Gebruik de Tor-browser. De belangrijkste manier om toegang te krijgen tot het Dark Web is via de Tor-browser. Hiermee worden je browse-activiteiten anoniem gemaakt.

3. Beveilig je systeem. Zorg ervoor dat het besturingssysteem en de software van je computer up-to-date zijn. Zorg ervoor dat je een betrouwbare antivirus hebt geïnstalleerd.

4. Wees sceptisch. Vertrouwen is minimaal op het Dark Web. Wees voorzichtig met deals die te mooi lijken om waar te zijn, en verifieer altijd de legitimiteit van sites of verkopers.

5. Vermijd downloads. Bestanden downloaden van onbekende bronnen kan malware of andere bedreigingen introduceren op je apparaat.

6. Gebruik cryptocurrency. Veel transacties op het Dark Web maken gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin voor anonimiteit. Dus als je iets wilt kopen, zorg er dan voor dat je bekend bent met hoe deze werken en hoe je anonimiteit kunt behouden bij het gebruik ervan.

7. Schakel JavaScript uit. Sommige sites kunnen JavaScript gebruiken voor kwaadwillende doeleinden. De instellingen van de Tor Browser hebben een optie om JavaScript uit te schakelen om de veiligheid te verbeteren.

8. Deel nooit persoonlijke informatie. Hoe betrouwbaar een site of verkoper ook lijkt, deel nooit persoonlijke gegevens.

9. Begrijp de juridische implicaties. Hoewel het Dark Web zelf niet illegaal is, zijn veel activiteiten erin dat wel, zoals drugs kopen, wapens kopen of deelnemen aan illegale diensten. Wees altijd op de hoogte van de juridische risico’s.

Zo krijg je toegang tot het Dark Web

Nu we alle formaliteiten hebben afgehandeld, is het tijd om naar het interessante gedeelte te gaan.

1. Download, installeer en start VPN Nederland. Hoewel dit geen verplichte stap is om toegang te krijgen tot het Dark Web, raden we ten zeerste aan om VPN Nederland te gebruiken om jezelf online te beschermen.

2. Download en installeer de Tor-browser. Bezoek de officiële website van het Tor Project en download de Tor Browser. Installeer het zoals elke andere software. Dit is de beste, maar niet de enige manier om toegang te krijgen tot het Dark Web – je kunt ook browsers zoals I2P en Freenet gebruiken.

3. Open de Tor-browser. Zodra deze is geïnstalleerd, open je de Tor-browser.

4. Wacht op de verbinding. De browser zal proberen een verbinding met het Tor-netwerk tot stand te brengen. Dit kan enkele momenten duren.

5. bZodra je verbonden bent, kun je .onion-websites bezoeken, die exclusief zijn voor het Tor-netwerk.

6. Gebruik directories. Om websites te vinden, kun je beginnen met directories zoals “The Hidden Wiki” die verschillende .onion-links vermelden.

7. Beëindig de sessie. Zodra je klaar bent, sluit je de Tor-browser om je sessie te beëindigen.

Onthoud altijd om voorzichtig te zijn bij het browsen van onbekende websites.

Is het browsen van het Dark Web legaal: begrijpen van de juridische implicaties

Hoewel toegang krijgen tot het Dark Web op zichzelf helemaal niet illegaal is, kan wat je op het Dark Web doet dat wel zijn. En het is aan jou om de juridische implicaties van het gebruik van het Dark Web te begrijpen en niets te doen dat daar niet is toegestaan:
 

 • Toegang tot of het downloaden van illegale content is verboden en kan leiden tot juridische gevolgen.
 •  

 • Het Dark Web heeft talloze marktplaatsen die illegale items aanbieden, zoals drugs, wapens en gestolen gegevens. Het kopen of proberen te kopen van deze items is illegaal.
 •  

 • Er worden diensten aangeboden op het Dark Web, zoals hacken-op-bestelling, die illegaal zijn. Het gebruik maken van deze diensten kan leiden tot vervolging.
 •  

 • De juridische implicaties van het betreden van het Dark Web verschillen van het ene land tot het andere. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van en inzicht te hebben in de lokale wetten en voorschriften met betrekking tot internetgebruik en online privacy.
 •  

 • Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het benaderen van het Dark Web. Hoewel het bladeren door .onion-sites op zichzelf niet inherent illegaal is, zijn veel van de diensten en items die daar beschikbaar zijn dat wel. Als je ervoor kiest om dit deel van het internet te verkennen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van mogelijke risico’s en juridische implicaties.

Het Dark Web verkennen mag, maar brengt risico’s met zich mee

Het Dark Web is voor velen een onbekende wereld. Een wereld vol mogelijkheden en risico’s. Terwijl het een verhoogd niveau van privacy en vrijheid voor sommigen biedt, brengt het bezoeken van het Dark Web ook potentiële juridische consequenties met zich mee.

Wil jij toch eens een kijkje nemen, omdat je nieuwsgierig bent, of om wat voor reden dan ook, neem dan in ieder geval de juiste voorzorgsmaatregelen. Gebruik VPN Nederland en neem kennis van de lokale wetten om veiliger op dit donkere stukje internet te kunnen navigeren.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant