Veilig internetbankieren: hoe doe je dat?

nov 29, 2022

Je bestelt online een paar nieuwe sneakers, stuurt je vrienden een Tikkie voor de drankjes afgelopen weekend, zet wat op je spaarrekening via je bank app… Internetbankieren – we maken er zowat elke dag gebruik van. De tijd dat je naar de bank moest om geld over te maken, ligt inmiddels ver achter ons. Hoe handig internetbankieren echter ook is, er zijn wel een aantal gevaren aan verbonden. Zo nam de totale schade van phishing in het betalingsverkeer het afgelopen jaar toe met maar liefst €4,9 miljoen.

Onderstaand leggen we je alles uit over:

 

  • De gevaren die gepaard gaan met internetbankieren;
  • Hoe je jezelf tegen deze gevaren kunt beschermen;
  • Hoe VPN Nederland je hierbij kan helpen.

    Beveilig jezelf simpel en snel online

    Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

    Pak snel onze populaire aanbieding!

    Hoe veilig is internetbankieren?

    Op het gebied van internetbankieren liggen er diverse gevaren op de loer. In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende gevaren: phishing, spoofing en malware. Lees je mee?

    Phishing

    Het grootste deel van de schade die wordt veroorzaakt door fraude met internetbankieren komt voort uit phishing. Je hebt deze term dan ook vast wel eens op het nieuws voorbij zien komen. Wat is dit eigenlijk precies? Bij phishing ‘vissen’ cybercriminelen naar de gegevens van het slachtoffer. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen. Een veelgebruikte methode is het sturen van een e-mail die zogenaamd afkomstig is van de bank van het slachtoffer. In deze mail staat dan bijvoorbeeld dat het account van het slachtoffer gehackt is, en dat hij of zij in moet loggen om schade te voorkomen. Als het slachtoffer vervolgens zijn of haar inloggegevens invult, komen deze gegevens echter niet bij de bank terecht maar, je raadt het al, bij de cybercriminelen – met alle gevolgen van dien. Naast e-mails zien we ook vaak dat er sms’jes of zelfs WhatsApp berichten worden gestuurd.

    Spoofing

    De laatste tijd komt spoofing steeds vaker voor. Deze methode lijkt erg op phishing: de internetcrimineel in kwestie probeert je ervan te overtuigen om je inloggegevens te verstrekken of, bijvoorbeeld om een overboeking te doen. Het grote verschil met phishing is echter dat de internetcriminelen een truc toepassen waardoor het lijkt alsof ze met een ander e-mailadres mailen of met een ander telefoonnummer bellen dan het mailadres of het nummer dat ze werkelijk gebruiken. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld doen lijken alsof ze met het telefoonnummer van jouw bank bellen. Hierdoor is spoofing erg geloofwaardig en lastig te herkennen.

    Malware

    Ook malware komt vaak voor. In dat geval proberen cybercriminelen via kwaadaardige software in te breken in je apparaat, en vervolgens je bankgegevens te stelen of overboekingen te doen. Deze kwaadaardige software kan op je computer terechtkomen als je bijvoorbeeld een onbetrouwbaar bestand downloadt of als je op een besmette hyperlink klikt. We raden je dan ook aan om altijd anti-virus software te gebruiken.

    Wat kun je zelf doen om je financiën veilig te houden?

    Internetbankieren kan dus heel wat gevaren met zich meebrengen. Dat betekent echter niet dat je je spaargeld dan maar in een sok onder je bed moet verstoppen. Banken doen er namelijk alles aan om het internetbankieren zo veilig mogelijk te houden. Zo zijn banken druk bezig om hun website zo goed mogelijk te beveiligen. Dit maken banken bijvoorbeeld gebruik van een beveiligde verbinding, te herkennen aan ‘https://’ of een slotje in de adresbalk. Ook worden er door veel banken bewustwordingscampagnes georganiseerd om hun klanten te informeren over cybercriminaliteit. Je kunt zelf echter ook een aantal maatregelen nemen om je online bankomgeving zo veilig mogelijk te houden. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

    1. Ga slim om met je inloggegevens

    • Veilig internetgebruik begint met een goed wachtwoord of pincode. Om te voorkomen dat iemand je inloggegevens kan raden, is het belangrijk om te kiezen voor een wachtwoord of pincode dat niet naar jou als persoon kan worden herleid. Je kunt je geboortedatum of de naam van je huisdier dus beter niet gebruiken. Je kunt het best kiezen voor een compleet willekeurige reeks van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Dit soort wachtwoorden zijn namelijk het moeilijkst te kraken. Hierbij is het belangrijk dat je dit wachtwoord niet voor andere accounts gebruikt. Op deze manier zorg je ervoor dat het hacken van één account geen gevolgen heeft voor je andere accounts.

     

    • Maak, waar mogelijk, gebruik van veiligere opties om te loggen. Zo kun je bij sommige banken bijvoorbeeld inloggen met je vingerafdruk of gebruik maken van twee factor-verificatie.

     

    • Ziet de inlogomgeving van je bank er anders uit dan normaal? Het zou natuurlijk kunnen dat je bank haar website een metamorfose heeft gegeven, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. We raden je met klem aan om niet in te loggen en je bank te bellen.

    2. Wees kritisch en alert

    • Om te voorkomen dat je per ongeluk malware downloadt, is het belangrijk om goed op te letten waar je op klikt en wat je downloadt. Klik nooit op links in gekke e-mails en download geen bestanden die er verdacht uitzien. We raden je aan om bestanden zoveel mogelijk bij de officiële bron te downloaden. Download Photoshop dus niet via Pirate Bay, maar via de website van Adobe.

     

    • Je bank zal je nooit vragen om via een e-mail in te loggen – als je actie moet ondernemen, zul je dit altijd per brief horen. Krijg je toch een e-mail van je bank waarin gevraagd wordt om in te loggen? Bel dan meteen naar je bank – het gaat dan waarschijnlijk om een phishing e-mail.

     

    • We raden je aan om je bankrekening regelmatig onder de loep te nemen. Zie je een gekke afschrijving staan die je niet herkent? Neem dan meteen contact op met je bank.

    3. Maak gebruik van een VPN verbinding

    Je kent het wel – na een aantal gezellige uurtjes op het terras wordt de rekening gebracht. Je tafelgenoot betaalt de rekening en stuurt je een Tikkie voor jouw drankjes. Je betaalt hem meteen – zo kun je het in ieder geval niet vergeten. Slim toch? Dat ligt eraan. Als je hiervoor gebruik hebt gemaakt van een openbaar WiFi-netwerk is dat helaas niet zo slim. Een openbaar netwerk kan namelijk relatief eenvoudig worden gehackt. Hierdoor kan de hacker je gegevens onderscheppen – ja, ook je bankgegevens. En ja, ook als je alleen maar je saldo checkt! Gelukkig is er een eenvoudige manier om te voorkomen dat je bankgegevens op straat komen te liggen: het gebruik van een VPN verbinding. Dit zorgt ervoor dat dat al je internetverkeer versleuteld wordt. Hierdoor kunnen nieuwsgierige hackers je gegevens niet langer zien: mocht je gehackt worden, dan ziet de hacker alleen een reeks onleesbare cijfers en letters.

    Veilig internetbankieren met VPN Nederland

    Op je bankrekening kijken en plots een grote som geld missen – het is iedereens nachtmerrie. Wil je deze vervelende situatie voorkomen? Bij VPN Nederland kun je voordelig een VPN abonnement afsluiten. Voor slechts een paar euro per maand zorgen we ervoor dat al je internetverkeer versleuteld wordt, zodat niemand bij je bankgegevens kan. Dat is echter niet het enige voordeel van onze VPN dienst. Ons VPN abonnement zorgt er tevens voor dat je volledig anoniem kunt internetten. Ook kun je via onze VPN verbinding genieten van buitenlandse streamingdiensten, zoals de Amerikaanse Netflix. Heb je een vraag over onze VPN dienst? Neem dan gerust contact met ons op. Je vraag in het Engels stellen is bij ons niet nodig – ons klantenserviceteam staat je gewoon in het Nederlands te woord. We heten immers niet voor niets VPN Nederland!

    Neem je online veiligheid terug

     

    • Onbreekbare encryptie
    • Echte online privacy
    • Wereldwijd servers
    • Onbeperkt apparaten
    • Grenzeloos streamen
    • Nederlandse ondersteuning

    Ook interessant