VPN vs. Proxy: Wat zijn de verschillen?

nov 29, 2022

Het internet lijkt op het eerste gezicht misschien veilig en anoniem, maar helaas valt dat in werkelijkheid flink tegen. Websites die je internetactiviteiten via je IP-adres volgen, nieuwsgierige overheden die meegluren, hackers die toegang tot je apparaat proberen te krijgen… Zonder enige vorm van bescherming het internet opgaan is tegenwoordig vergelijkbaar met je fiets zonder slot midden op de Dam parkeren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je digitale gegevens te beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een proxyserver of een VPN server.

In dit artikel geven we antwoord op en leggen we uit:

 

 • Wat precies het verschil is tussen VPN en proxy;
 • Wat de voor- en nadelen van proxy en VPN zijn;
 • Wat VPN Nederland op het gebied van veiligheid voor je kan betekenen.

Wat is het verschil tussen VPN en een proxy?

Als je je al eens hebt verdiept in digitale privacy, ben je de termen ‘proxy’ en ‘VPN’ vast al eens tegengekomen. Het verschil tussen de twee typen servers is op het eerste gezicht echter niet altijd voor iedereen duidelijk. Om die reden hebben we de betekenissen van deze begrippen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat is een proxy?

Een proxyserver is een soort tussenstation tussen jou en de rest van het internet. Op het moment dat je naar een website wilt surfen, bezoek je deze niet rechtstreeks, maar dien je een verzoek in bij de proxyserver. De proxy stuurt je vervolgens door naar de betreffende website. Wat is hier nu precies het nut van? Doordat je internetverkeer via de proxyserver wordt geleid, is je eigen IP-adres niet langer zichtbaar voor websites. Hierdoor kan je internetactiviteit niet naar jou als persoon worden teruggeleid. Ook blijft je locatie verborgen, waardoor je geografische blokkades kunt omzeilen.

Wat is een VPN?

Een VPN server lijkt op het eerste gezicht erg veel op de proxy. Ook een VPN server vormt namelijk een tussenstation tussen jou en de rest van het internet. Als je gebruikmaakt van een VPN server, wordt al je internetverkeer via deze server geleid. Een VPN server zorgt er daardoor voor dat je IP-adres verborgen blijft – net zoals de proxyserver dus! Een VPN gaat echter nog een stapje verder. Een VPN zorgt er namelijk ook voor dat je internetactiviteiten worden versleuteld. Dit betekent dat je internetverkeer voor buitenstaanders (zoals hackers of overheidsinstellingen) uitziet als een verzameling onleesbare tekens. Hierdoor kunnen zij niet meekijken.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Wat zijn de voor- en nadelen van een proxy?

Wat zijn de voordelen van een proxy?

 • Het installeren van een proxyserver is meestal goedkoop en soms zelfs gratis.

 

 • Een proxyserver verbergt je IP-adres voor de rest van het internet: andere internetgebruikers zien alleen het IP-adres van de proxyserver. Hierdoor kan je internetactiviteit – in beginsel – niet worden gevolgd. In beginsel, want helaas kan je IP-adres ook met een proxyserver worden achterhaald – waarover hieronder meer.

 

 • Een proxyserver biedt vaak de mogelijkheid om websites op een blacklist te zetten. Dit houdt in dat je deze websites niet langer via de proxyserver kunt bereiken. Deze functie wordt vaak door bedrijven gebruikt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat hun werknemers onder werktijd gebruikmaken van Facebook of WhatsApp.

Wat zijn de nadelen van een proxy?

 • Een proxy zorgt er dus voor dat je IP-adres wordt verborgen. Een proxy zorgt er echter niet voor dat je internetverkeer wordt versleuteld. Dit betekent dat websitebeheerders nog steeds jouw online activiteit kunnen zien. De proxyserver zorgt er enkel voor dat deze activiteiten niet naar jouw IP-adres en dus naar jou als persoon kunnen worden herleid. Helaas is ook deze bescherming niet waterdicht. Bij HTTP-proxyservers is het namelijk relatief eenvoudig voor buitenstaanders om je echte IP-adres te achterhalen. Een proxyserver biedt dus geen volledige anonimiteit.

 

 • Helaas zijn niet alle proxyservers even betrouwbaar. Zo zijn er een aantal proxyservers in omloop die de gegevens van hun gebruikers verzamelen en deze vervolgens aan de hoogste bieder verkopen. Ook komt het wel eens voor dat proxyservers malware in de apparaten van hun gebruikers injecteren.

 

 • Voor het streamen van video’s zijn proxyservers vaak te traag.

Wat zijn de voor- en nadelen van een VPN?

Wat zijn de voordelen van een VPN?

 • Een VPN verbinding verbergt niet alleen je IP-adres, maar vormt ook een versleutelde tunnel rondom je internetverkeer. Hierdoor kunnen nieuwsgierige overheidsinstellingen, hackers en bedrijven niet meekijken en blijven je privégegevens ook daadwerkelijk privé.
 
 • Je kiest zelf met welke VPN server je verbinding maakt. Hierdoor kun je geografische blokkades omzeilen. Als je een website wilt bezoeken die alleen in een bepaald land beschikbaar is (zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix), kun je deze website dus bezoeken door een VPN server in de Verenigde Staten te kiezen. Deze techniek kan ook worden gebruikt om overheidscensuur te omzeilen.
 
 • Eén VPN server beschermt al je internetverkeer. Je profiteert dus ook van de bescherming van de VPN als je niet in je browser surft, maar bijvoorbeeld gebruikmaakt van een e-mailprogramma of een online game speelt. Dit in tegenstelling tot een proxyserver, die per applicatie dient te worden geïnstalleerd.
 
 • Een VPN verbinding is over het algemeen een stuk stabieler dan een verbinding via een proxyserver. Hierdoor vallen VPN verbindingen minder vaak weg.

Wat zijn de nadelen van een VPN?

 • Een abonnement op een goede VPN provider is niet gratis. Het woordje ‘goede’ is hier cruciaal. Er zijn namelijk wel degelijk gratis VPN providers in omloop, maar we raden je niet aan om hier gebruik van te maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de grote gratis VPN diensten met malware is geïnfecteerd. Dit komt doordat gratis VPN providers gebruik (moeten) maken van advertenties om rond te komen.

 

 • Sommige VPN providers slaan de gegevens van hun gebruikers (tijdelijk) op. Dit wordt ook wel ‘loggen’ genoemd. Dit vormt een probleem op het moment dat een VPN provider deze gegevens doorverkoopt aan derden. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral bij gratis providers gebeurt. Ook als een overheidsinstantie deze gegevens opvraagt, komt de privacy van de gebruikers in gevaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van een VPN?

Wat kun je nu het beste gebruiken – een VPN server of een proxy? Wij raden aan om voor een VPN server te kiezen. Dit type server biedt op het gebied van veiligheid en privacy immers een stuk meer zekerheid. Dat is vooral belangrijk als je weleens openbare WiFi-netwerken gebruikt of online met gevoelige gegevens werkt, bijvoorbeeld tijdens het internetbankieren.

Veilig het internet op met VPN Nederland

We zagen eerder in dit artikel dat een VPN eigenlijk twee mogelijke nadelen heeft: de prijs en het log beleid. Voor hoge tarieven of een privacygevoelig log beleid hoef je bij VPN Nederland echter niet bang te zijn. Bij ons kun je namelijk al voor een paar euro per maand een abonnement afsluiten, wat je op een onbeperkt aantal apparaten kunt gebruiken. Daarnaast voeren wij een strikt no-log beleid. Dit betekent dat we geen enkele gegevens van onze gebruikers opslaan. Dit zijn echter niet de enige voordelen van VPN Nederland. We heten namelijk niet voor niets VPN Nederland! Niet alleen staan we je altijd in het Nederlands te woord, ook maken we uitsluitend gebruik van een Nederlands serverpark. Wat betekent dit voor jou? Ultrasnel, stabiel internet – mét alle functionaliteiten van een buitenlandse server.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant