
Volgens een officieel document, gedateerd op 21 mei, heeft het Vietnamese ministerie van Technologie het bevel gegeven aan telecom- en internetproviders in het land om de populaire berichtenapp Telegram te blokkeren. De reden voor de blokkade zou zijn dat Telegram weigert samen te werken bij het bestrijden van misdaden die naar verluidt via het platform zijn gepleegd.
Het document, waar Reuters over berichtte, stelt dat het ministerie handelde namens de Vietnamese afdeling voor cyberveiligheid, naar aanleiding van een recent politieonderzoek. Dat onderzoek beweert dat maar liefst 68% van de in totaal 9.600 Telegram-gebruikers in het land betrokken zou zijn bij illegale activiteiten. In het rapport worden onder meer fraude, drugshandel en terrorisme genoemd.
Het document geeft internetproviders opdracht om:
“oplossingen en maatregelen in te zetten om de activiteiten van Telegram in Vietnam te voorkomen.”
Diensten hebben tot 2 juni de tijd gekregen om verslag uit te brengen over de stappen die ze tegen de app hebben genomen.
De Vietnamese autoriteiten hebben al langer kritiek op Telegram, met herhaalde waarschuwingen over mogelijke criminaliteit, fraude en datalekken via het platform. Toch wordt algemeen aangenomen dat de daadwerkelijke reden voor de blokkade ligt in Telegram’s weigering om te voldoen aan lokale regelgeving rondom het monitoren, verwijderen en blokkeren van inhoud, evenals het delen van gebruikersgegevens met de overheid.
Telegram, met wereldwijd bijna een miljard gebruikers, ligt de laatste tijd vaker onder vuur. De van oorsprong Russische oprichter Pavel Durov werd vorig jaar kort vastgehouden in Frankrijk wegens het niet naleven van lokale privacywetgeving. Sindsdien heeft Telegram aangekondigd in sommige gevallen informatie met autoriteiten te zullen delen. Onlangs werd het platform ook nog beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezingen in Roemenië door de verliezende rechtse partij.
Deze actie komt voort uit de Belgische wetswijzigingen van 2022, die gericht zijn op strengere handhaving van auteursrechten. Met een versnelde juridische procedure en een grotere rol voor het ministerie van Economie, is de weg vrijgemaakt voor stevigere maatregelen.
Ook binnen de Belgische telecomsector lijkt de steun voor siteblokkades toe te nemen. Providers zoals Proximus en Orange hebben zich inmiddels publiekelijk achter dergelijke maatregelen geschaard, wat de uitvoering op lokaal niveau soepeler maakt. Toch blijven er vragen over hoe effectief dit soort acties nu echt zijn. Toegang wordt dan wel beperkt, maar de streams zelf – vaak gehost buiten België – blijven vaak gewoon beschikbaar.
Maar wat betekent dit voor Nederland?
De recente rechterlijke uitspraak geldt voorlopig alleen voor België, maar het zet wél een gevaarlijk precedent dat ook gevolgen kan hebben voor Nederland. Terwijl handhavingsstrategieën blijven evolueren, toont deze actie vooral aan dat rechters en rechthebbenden steeds verder willen gaan in hun strijd tegen online piraterij – ook over landsgrenzen heen.