Hoe kan een VPN jouw crypto’s en transacties beschermen?

nov 28, 2022

Bitcoin, Ethereum, Stratis, Ripple… Als je je weleens hebt verdiept in cryptovaluta komen deze namen je bekend voor. Het handelen in cryptocurrency wordt de laatste jaren steeds populairder – en dat is niet zonder reden. Met het beleggen in crypto’s kan je in korte tijd erg veel geld verdienen. Ook zijn er weinig kosten aan verbonden en kun je als beginner makkelijk starten met traden. Helaas zijn er ook risico’s verbonden aan het handelen in cryptocurrency. In dit artikel vertellen we:

  • De risico’s rondom het handelen in cryptocurrency op een rij;
  • 4 tips over hoe je jouw crypto’s kunt beschermen en veilig kunt traden;
  • Hoe VPN Nederland je hier veilig en eenvoudig bij kan helpen.

Welke gevaren liggen er bij cryptocurrency transacties op de loer?

De koers van cryptocurrencies zijn erg volatiel. Dit betekent dat de waarde van deze betaalmiddelen soms uit het niets kan dalen, maar ook plots enorm kan stijgen. Dit maakt cryptomunten niet alleen aantrekkelijk voor (toekomstige) investeerders zoals jij, maar helaas ook voor dieven. Aangezien cryptocurrency – in tegenstelling tot de euro’s op je bankrekening – niet in zwaar beveiligde banken worden bewaard maar vooral op particuliere, stukken minder beveiligde computers, komt diefstal van cryptocurrency relatief vaak voor. Helaas lijkt het erop dat dit de komende jaren steeds vaker zal voorkomen – in de afgelopen jaren zien we namelijk dat cybercriminaliteit steeds meer toeneemt.

Hoe wordt cryptocurrency gestolen?

Als iemand een bank wil beroven, zal hij of zij zich natuurlijk richten op de bankkluis. Hoe zit dat echter bij cryptocurrency? Deze valuta zijn namelijk volledig digitaal. Hoe kunnen deze munten worden gestolen? Wij leggen het je uit. Cybercriminelen lijken vaak toe te slaan op handelswebsites voor cryptocurrency. De hackers doorbreken dan de veiligheid van deze websites en onderscheppen op deze manier de gegevens en de cryptomunten van de gebruiker. Het komt ook wel eens voor dat hackers een valse website opzetten die lijkt op een cryptobeurs. Investeerders maken cryptomunten over naar deze website en denken daar andere cryptovaluta voor terug te krijgen, maar in werkelijkheid wordt het geld rechtstreeks naar de cybercriminelen overgemaakt.

Ten slotte zien we ook vaak dat crypto investeerders slachtoffer worden van phising-aanvallen. De gegevens van de investeerders wordt in dat geval op een slimme manier ontfutseld, bijvoorbeeld door middel van nep e-mails die van een handelsbeurs afkomstig lijken te zijn, waarna de cybercriminelen met diens cryptoportemonnee aan de haal gaan.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Hoe kun je je cryptocurrency beschermen?

Tip 1: bewaar niet al je munten op dezelfde plek

In het Engels wordt ook wel eens ‘Don’t put all your eggs in one basket’ gezegd. Dat is niet alleen van toepassing op het doen van investeringen (zet niet al je geld in op één belegging!) maar ook op het beveiligen van je cryptovaluta. Bewaar je cryptomunten niet allemaal op dezelfde plek, maar verdeel de cryptocurrency over verschillende rekeningen bij verschillende crypto brokers. Mocht er dan tóch ooit iets misgaan met één van je rekeningen, dan ben je in ieder geval niet al je cryptovaluta kwijt. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet voor alle accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt – anders kan een hacker na het kraken van één van je accounts immers ook al je andere rekeningen plunderen.

Tip 2: kies voor een sterk wachtwoord en stel een two-factor authenticatie

Om je cryptomunten veilig te houden, is het belangrijk om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Dit doe je door een zo sterk mogelijk wachtwoord te gebruiken. Kies daarom niet voor een veelgebruikt wachtwoord als ‘welkom01’ of voor ‘crypto123’, maar voor een lange reeks van willekeurige hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Helaas zijn ook de lastigste wachtwoorden te kraken als de hackers daar het geduld voor heeft. Om die reden is het raadzaam om een extra beveiliging toe te voegen: een two-factor authenticatie. In dat geval heeft de hacker aan het wachtwoord niet genoeg, maar moet er ook een code worden ingevuld die je via je telefoonnummer ontvangt.

Tip 3: gebruik een hardware wallet

Alles wat op je computer wordt opgeslagen, kan worden gehackt. Een goede manier om je cryptomunten te beschermen is dan ook om deze gescheiden van je computer te bewaren. Dit doe je door gebruik te maken van een hardware wallet. Een hardware wallet is een klein apparaatje dat op het eerste gezicht veel op een doodgewone USB-stick lijkt. Ook qua werking lijkt de hardware wallet hierop: je steekt deze stick in de USB-poort van je computer als je nieuwe cryptomunten hebt gekocht, zet de munten erop en haalt de stick vervolgens weer uit de computer. Op deze manier bewaar je je cryptomunten gescheiden van je computer. Helaas zijn echter niet alle cryptomunten compatibel met deze innovatieve hardware wallets.

Tip 4: gebruik een VPN voor je cryptocurrency transacties

Je vraag je misschien af hoe hackers weten op wie ze hun pijlen moeten richten. Hoe weten dat ze dat die ene specifieke persoon een digitale wallet vol met cryptomunten heeft? Wij leggen het je uit. Op het moment dat jij op een handelswebsite cryptomunten koopt, is voor de beheerder van die website jouw IP-adres zichtbaar. Als hackers toegang krijgen tot deze gegevens door de beveiliging van deze website te kraken, weten ze dus precies op welke computer (de meeste) cryptomunten staan en tot wie ze zich moeten richten. Als je online cryptovaluta koopt, laat je dus eigenlijk een spoor van broodkruimels achter! Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een hackaanval, is het dus belangrijk om geen broodkruimels achter te laten. Dit doe je door een VPN te gebruiken. Een VPN zorgt er namelijk voor dat jouw persoonlijke IP-adres niet zichtbaar is als je op het internet surft. Websitebeheerders zullen alleen het IP-adres van de VPN server zien, wat niet naar jouw kan worden teruggeleid. Ook zorgt een VPN ervoor dat jouw internetverkeer wordt versleuteld. Hierdoor zijn je gegevens überhaupt niet leesbaar voor hackers.

Bescherm je cryptocurrency met VPN Nederland

Wil je voorkomen dat je cryptovaluta in de verkeerde handen valt? Met een VPN ben je helemaal hackproof en kun je zorgeloos handelen in cryptomunten. Voor een VPN abonnement met een scherpe prijs ben je bij VPN Nederland aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk al voor enkele euro’s per maand een abonnement afsluiten! Heb je een vraag over ons VPN abonnement? Neem dan gerust contact op met ons support team. Je hoeft niet bang te zijn dat je je vragen naar het Engels moet vertalen – zoals je misschien al aan onze naam en huisstijl hebt gezien, zijn wij 100% Nederlands. Ons support team staat je dan ook in het Nederlands te woord!

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant