VPN in China: Heb je het nodig?

dec 2, 2022

Hoewel China steeds meer op een ‘gewoon vakantieland’ begint te lijken en er dus steeds vaker Nederlanders te vinden zijn, blijft het een land met een autoritaire overheid. En autoritaire overheden doen wat autoritaire overheden doen: ze houden scherp in de gaten wat hun bevolking uitspookt, ook online.

China heeft zo’n beetje een eigen internet en houdt scherpe controle over alle in- en uitgaand internetverkeer. Daardoor is er zware controle op vrijwel alle Chinese websites en apps, zoals het populaire chatprogramma WeChat of koopjessite AliExpress. Bezoek je een Chinese site vanuit Nederland, dan kun je verwachten dat de overheid met je meeleest. En dat is alleen als je een website ook daadwerkelijk op komt: de “Great Firewall of China” (de Grote Muur om het internet) blokkeert namelijk veel internetverkeer vanuit het buitenland.

Expats en academici

VPN is een goede methode om je identiteit verborgen te houden voor de Chinese overheid, en wordt dus grootscheeps gebruikt door expats en academici, die elk om eigen redenen om de zware Chinese internet regels heen proberen te komen. VPN maskeert je afkomst, en als je een Chinese server kiest in je menu, kun je voordoen alsof je een Chinese gebruiker bent. Vanaf dat moment heb je direct toegang tot online plekken waar je als Westerling niet bij kunt. Natuurlijk is de Chinese overheid niet gek. Op 31 maart 2018 werd een nieuwe internet wet van kracht die gebruik van VPN’s verbiedt in China. Wordt je betrapt op het gebruik van ‘ongeautoriseerde software’, dan volgt er een boete – al is tot nu toe niet duidelijk hoe streng de controle op VPN’s is, en hoe China een boete af wil dwingen bij niet-Chinese VPN-gebruikers.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Geen beperkingen meer

Hoe dan ook: het is voor zowel Chinezen als Westerlingen opletten geblazen online – wat natuurlijk precies het idee is achter die nieuwe internetwet. Bij VPN Nederland merken we gelukkig nog niks van de nieuwe regels: via Smart DNS en het selecteren van servers in China komen onze klanten eigenlijk niet in aanraking met beperkingen. Dat online zoeken naar hotels voor die mooie trip naar de echte Grote Muur hoeft dus niet onder eigen naam, als je dat niet wilt.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant