Wat is bloatware?

nov 1, 2023

Er is niets zo leuk als het kopen van een nieuw, krachtig apparaat rechtstreeks van de lopende band, toch? En daar sta je dan, een strakke doos openend, die sexy beschermende tape eraf pellend, en je apparaat voor de allereerste keer startend, denkend aan alle coole nieuwe apps die je gaat installeren. Maar wat zie je in plaats daarvan? Ladingen en ladingen apps die al geïnstalleerd zijn op je gloednieuwe telefoon, tot het punt waarop de helft van de ruimte op je telefoon al is verdwenen.

We hebben het allemaal wel meegemaakt. Het heet bloatware, en het is niet alleen frustrerend, het kan ook een groot risico zijn voor je privacy. Laten we er dus meer over leren.

Neem je online privacy terug!

Blijf veilig, beschermd en privé online met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

De definitie van bloatware

Oké, laten we beginnen met de definities.

Bloatware verwijst naar software die vooraf is geïnstalleerd op een apparaat, meestal door fabrikanten of providers, en die vaak niet nodig of gewenst is door de gebruiker. Soms kunnen deze apps handig zijn, maar vaker wel dan niet zijn bloatware apps die je misschien één keer bekijkt en nooit meer gebruikt, gewoon nooit gebruikt, of zelfs niet eens weet dat ze er zijn.

Deze applicaties kunnen waardevolle opslagruimte in beslag nemen, systeembronnen gebruiken en soms zelfs de privacy in gevaar brengen. Vaak vinden gebruikers bloatware overbodig en zouden ze liever de optie hebben om dergelijke software zelf te installeren in plaats van dat deze standaard is inbegrepen.

Waar komt bloatware vandaan?

Bloatware is afkomstig van verschillende bronnen, meestal met economische of strategische motivaties achter de opname ervan. Hier komt bloatware meestal vandaan:
 

  1. Fabrikanten van devices. Fabrikanten voegen vaak hun eigen set applicaties toe aan apparaten om wat zij zien als toegevoegde waarde te bieden, hun product te onderscheiden van concurrenten of hun merk te promoten. Bijvoorbeeld, een smartphone kan geleverd worden met de eigen muziekspeler, fotoviewer of cloudopslagoplossing van de fabrikant.
  2.  

  3. Mobiele providers. In het geval van mobiele apparaten installeren providers vaak een reeks applicaties. Dit kan variëren van apps die je helpen je mobiele abonnement te begrijpen, tot provider-specifieke winkels of zelfs samenwerkingen met externe diensten.
  4.  

  5. Derde partij overeenkomsten. Bedrijven sluiten vaak deals om hun software vooraf geïnstalleerd te krijgen op apparaten. Zo komen veel laptops met proefversies van antivirussoftware of specifieke mediaspelers. Deze overeenkomsten kunnen lucratief zijn voor fabrikanten, aangezien softwareleveranciers betalen om hun applicaties vooraf te laden.
  6.  

  7. Besturingssysteemleveranciers. Soms zal het bedrijf dat het besturingssysteem ontwikkelt (zoals Microsoft of Google) een reeks applicaties opnemen als onderdeel van de standaardinstallatie. Hoewel dit soms oprecht bedoeld kan zijn om de gebruikerservaring te verbeteren, kunnen ze ook als bloatware worden gezien als gebruikers ze overbodig vinden.
  8.  

  9. Retailers. In sommige gevallen kunnen retailers software toevoegen aan apparaten die ze verkopen, vooral als ze partnerschappen of promotionele overeenkomsten hebben met softwareproviders.

Waarom is bloatware een probleem?

Bovenstaande klinkt eigenlijk allemaal wel legitiem. Dus waarom hebben we allemaal een hekel aan bloatware en waarom is het slecht?
 

  1. Prestatievermindering. Bloatware kan apparaten vertragen. Deze overbodige programma’s verbruiken systeembronnen zoals RAM, opslagruimte en CPU-cycli, waardoor het device trager wordt dan het zou kunnen zijn.
  2.  

  3. Verminderde opslag. Vooraf geïnstalleerde apps nemen opslagruimte in beslag die gebruikers hadden kunnen gebruiken voor hun eigen apps, documenten of media. Vooral op devices met beperkte opslag kan bloatware een aanzienlijk deel van de beschikbare ruimte innemen.
  4.  

  5. Batterijverbruik. Sommige bloatware-apps draaien op de achtergrond, verbruiken batterijvermogen en verminderen de algehele levensduur van de batterij.
  6.  

  7. Veiligheidsrisico’s. Niet alle bloatware is goed gecontroleerd of onderhouden. Sommige kunnen beveiligingslekken bevatten die kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. Ook kunnen ze, als ze niet regelmatig worden bijgewerkt, potentiële toegangspunten voor malware of cyberaanvallen worden.
  8.  

  9. Privacyproblemen. Bepaalde bloatware-apps kunnen gebruikersgegevens verzamelen zonder duidelijke toestemming, wat kan leiden tot mogelijke schendingen van de privacy.
  10.  

  11. Opdringerigheid. Bloatware bevat vaak apps of tools die gebruikers bestoken met ongewenste meldingen, advertenties of herinneringen. Dit kan storend en vervelend zijn.
  12.  

  13. Moeilijk te verwijderen. Veel bloatware-apps zijn ingebed in het systeem, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. Zelfs als een gebruiker deze apps niet wil of gebruikt, blijven ze vaak op het apparaat staan, waarbij ze ruimte en bronnen innemen.
  14.  

  15. Verminderde gebruikerskeuze. Bloatware kan worden gezien als een opdringing aan de gebruiker. In plaats van gebruikers te laten kiezen welke software ze op hun apparaten willen, maken fabrikanten, providers of leveranciers de keuze voor hen.

Hoe brengt bloatware je privacy in gevaar?

Bloatware heeft veel nadelen, maar het meest zorgwekkende is altijd de privacy van de gebruiker. Al deze apps zijn vooraf geïnstalleerd en moeilijk te verwijderen, dus je geeft het op om dat te proberen. En toch kunnen ze veel informatie over jou verzamelen, opslaan en gebruiken. Jij vindt de vooraf geïnstalleerde app misschien nutteloos, maar iemand anders zou hem kunnen gebruiken om jou en je online gedrag in de gaten te houden.

Hier zijn slechts enkele van de grootste zorgen met betrekking tot de verzameling van gebruikersinformatie door bloatware:
 

  1. Gegevensverzameling. Sommige bloatware-apps kunnen gebruikersgegevens verzamelen, inclusief gebruikstatistieken, gedragspatronen en meer, zonder de uitdrukkelijke toestemming of kennis van de gebruiker.
  2.  

  3. Toestemmingsoverschrijding. Bloatware komt vaak met een breed scala aan toestemmingen die ze niet per se nodig hebben voor hun primaire functie. Deze buitensporige toegang kan leiden tot onnodige gegevensverzameling of zelfs onbedoelde gegevenslekken.
  4.  

  5. Onveilige code. Bloatware kan, net als andere software, kwetsbaarheden bevatten. Als deze niet regelmatig worden bijgewerkt, kunnen deze kwetsbaarheden worden uitgebuit om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens die op het apparaat zijn opgeslagen.
  6.  

  7. Adware. Sommige bloatware-apps tonen advertenties, die mogelijk vereisen dat ze gebruikersgegevens verzamelen en doorsturen naar adverteerders. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om profielen van gebruikers op te bouwen, wat kan leiden tot doelgerichte advertenties die angstaanjagend nauwkeurig kunnen zijn.
  8.  

  9. Bibliotheken van derden. Bloatware-apps kunnen bibliotheken van derden gebruiken die hun eigen gegevensverzamelingsbeleid hebben, mogelijk lekkend gebruikersgegevens zonder dat de primaire app-ontwikkelaar het weet.
  10.  

  11. Verborgen operaties. Omdat bloatware vaak op de achtergrond werkt zonder directe interactie van de gebruiker, is het moeilijker voor gebruikers om zich bewust te zijn van de activiteiten van de app en gegevensoverdrachten.
  12.  

  13. Integratie met systeemfuncties. Sommige bloatware kan diep integreren met de systeemfunctionaliteiten, zoals contactlijsten, agenda’s of locatiediensten. Deze diepe integratie kan leiden tot meer significante potentiële schendingen van de privacy.

Hoe verwijder je bloatware en minimaliseer je de impact ervan?

Bloatware is slecht en lastig te verwijderen. Wat kun je er dus aan doen?

Hier zijn wat suggesties over hoe je met bloatware om kunt gaan en, als je het niet helemaal uit je leven kunt verwijderen, in ieder geval de impact ervan op jou en je privacy kunt minimaliseren:
 

  1. Identificeer bloatware
    Onderzoek onbekende apps op je apparaat. Sommige apps lijken overbodig, maar kunnen essentieel zijn voor het goed functioneren van het systeem.
  2.  

  3. Deïnstalleer of schakel uit
    Voor apps die niet essentieel zijn:

      • Windows: Ga naar “Instellingen” > “Apps” om te de-installeren.
      • Android: Ga naar “Instellingen” > “Apps” of “Applicatiebeheer” om te deïnstalleren of uit te schakelen.

      Onthoud, terwijl je sommige apps kunt verwijderen, kunnen anderen alleen worden uitgeschakeld. Uitgeschakelde apps draaien niet op de achtergrond en ontvangen geen updates, waardoor hun impact op je privacy vermindert.

  4.  

  5. Beperk toegangsrechten
    Als je een app niet kunt verwijderen, bekijk dan de toegangsrechten. Het beperken van de toegang tot je gegevens kan mogelijke schade verminderen.
    Op Android ga je naar “Instellingen” > “Apps” > “App-machtigingen“. Daar kun je bepalen welke gegevens de app kan benaderen.
  6.  

  7. Gebruik tools om bloatware te verwijderen
    Tools zoals PC Decrapifier voor Windows en NoBloat Free voor Android kunnen helpen bij het identificeren en verwijderen van bloatware.
  8.  

  9. Controleer regelmatig geïnstalleerde apps
    Bekijk periodiek de apps op je apparaat. Verwijder alles wat je niet meer gebruikt of verdacht vindt.
  10.  

  11. Wees voorzichtig met downloads van derden
    Software downloaden van niet-officiële bronnen vergroot het risico op onbedoelde installatie van bloatware of schadelijke software. Gebruik altijd officiële app stores of betrouwbare bronnen.
  12.  

  13. Gebruik VPN Nederland
    Laten we eerlijk zijn, onze VPN kan misschien geen bloatware van je apparaat verwijderen, maar wat dan wel? Wat het wel kan, is de impact van bloatware op je online privacy minimaliseren. Door alle informatie die je verstuurt en ontvangt van en naar je apparaat te versleutelen, kun je veel van de informatie die bloatware over jou verstuurt onbruikbaar maken. Dat is misschien niet zo goed als een brandschone telefoon zonder apps, maar we kunnen in ieder geval je online privacy beschermen.

Bloatware: tijd voor actie!

Bloatware is meer dan alleen een irritante set van vooraf geïnstalleerde apps die opslagruimte opslokken. Het vormt een reëel risico voor je privacy en prestaties van je apparaat. Van onnodige dataverzameling tot onveilige code, bloatware kan verschillende manieren hebben om je online veiligheid in gevaar te brengen.

Het goede nieuws is dat je stappen kunt ondernemen om de impact te minimaliseren. Tijd voor actie! Je kunt de machtigingen beperken, bepaalde apps deactiveren of verwijderen en VPN Nederland gebruiken om je online voetafdruk te beschermen. Door proactief te zijn, kun je de controle terugnemen en je apparaat zo efficiënt en veilig mogelijk maken.

Je bent er even druk mee, maar dan kun je na het uitpakken wel écht goed van je gloednieuwe apparaat genieten.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant