Hoe verwijder je jouw Facebook-account voorgoed? Een stap-voor-stap gids

jan 31, 2024

Als je onze blog hebt gevolgd, heb je misschien onlangs ontdekt dat Facebook meer informatie over jou verzamelt en deelt dan vrijwel elke andere online dienst. En dit kan je hebben doen nadenken over het definitief verwijderen van je Facebook-account. Maar natuurlijk willen platforms die jou als hun gehele inkomstenmodel zien, je niet zo makkelijk laten gaan. Dus je kunt moeite hebben met het vinden van de knop om ervan af te komen.

Geen zorgen. Als privacyfanaten zijn we diep in de buik van het beest dat Facebook is gedoken en hebben alle informatie gevonden die je nodig hebt om eens en voor altijd van je Facebook-account af te komen.

Neem je recht op online privacy terug!

Houd je gegevens privé en voorkom online tracking met VPN Nederland

Ontdek echte online anonimiteit

Voorbereiden op het verwijderen van je Facebook-account

Net als bij elke grote verandering in het leven, moet je je voorbereiden op het beëindigen van je jarenlange liefdesaffaire met Facebook en zijn vreemde manier van doen. En dan doelen we niet alleen op een mentale voorbereiding. Er zijn een aantal dingen die je zou willen doen voordat je voor altijd afscheid neemt van Facebook.

Dit zijn de voorbereidende stappen die je kunt nemen:

1. Download je profielgegevens

We snappen het, je zit al jaren op het platform en in de loop van die jaren heb je veel informatie op het platform verzameld, die je misschien niet zomaar wil verliezen.

Geen zorgen, je kunt alle informatie van Facebook exporteren voordat je de grote beslissing neemt. Hier is hoe je dat doet:

1. Klik op de pijl rechtsboven in Facebook en selecteer ‘Instellingen & Privacy‘ → ‘Instellingen

Facebook instellingen en privacy

2. Klik op ‘Je gegevens downloaden‘. Deselecteer eventuele categorieën die je niet wilt downloaden.

Download je informatie van Facebook

3. Kies het datumbereik, het formaat en de mediakwaliteit en klik vervolgens op ‘Verzoek verzenden‘.

Kies de informatie die je wilt downloaden

4. Zodra het bestand klaar is, zal Facebook je een melding sturen. Ga terug naar ‘Beschikbare bestanden‘ in de tool ‘Download je informatie‘ om je bestand te downloaden.

Bedenk of je je account wilt verwijderen of gewoon even een pauze nodig hebt

Relaties zijn ingewikkeld, en dat wordt nog complexer met sociale media. Misschien denk je nu dat je je account wilt verwijderen, maar krijg je later spijt. Gelukkig geeft Facebook je ook de mogelijkheid om je account tijdelijk uit te schakelen.

Dit is het verschil tussen de twee:

 

  • Deactivering. Het deactiveren van je Facebook-account is een tijdelijke maatregel om je profiel en activiteiten te verbergen voor andere gebruikers. Je account is niet zichtbaar, maar informatie zoals berichten die je hebt verzonden, kan nog steeds toegankelijk zijn. Je kunt je account op elk moment opnieuw activeren door opnieuw in te loggen, waardoor je profiel en informatie exact worden hersteld zoals je ze achterliet.
  • Verwijdering. Het verwijderen van je Facebook-account is een definitieve actie. Eenmaal verwijderd, kan het niet worden hersteld. Dit betekent dat je profiel, berichten, foto’s, video’s en alle andere gegevens worden gewist. Het kan tot 90 dagen duren voordat alle gegevens volledig zijn verwijderd van Facebook’s servers. Berichten die je naar vrienden hebt gestuurd, kunnen nog steeds zichtbaar zijn voor hen nadat je account is verwijderd.

Hoe deactiveer je je Facebook-account?

Dus je hebt besloten een pauze te nemen van Facebook, nietwaar? Dat is een geweldige eerste stap. En om deze sabbatical voor jou gemakkelijker te maken, is hier hoe je het doet:

1. Log in op je Facebook-account.

2. Klik op de naar beneden wijzende pijl rechtsboven op elke Facebook-pagina en selecteer ‘Instellingen en privacy‘, klik vervolgens op ‘Instellingen‘.

Facebook instellingen en privacy

3. Klik linksboven op je scherm op ‘Meer bekijken in Accountcentrum

Ga naar het Facebook-accountcentrum

4. Onder ‘Accountinstellingen‘ klik op ‘Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens

5. Klik op ‘Eigendom en beheer van account

Eigendom en beheer van account

6. Klik op ‘Deactiveren of verwijderen

Kies voor deactivering of verwijdering van je account

7. Kies het account of de accounts die je wilt deactiveren

Deactivering of verwijdering van je Facebook-account

8. Klik op ‘Account deactiveren

Kies account deactiveren
9. Klik op ‘Doorgaan‘ en volg de instructies

Hoe verwijder je je Facebook-account permanent?

Ben je klaar om voorgoed afscheid te nemen van Facebook? Dappere jij! We zijn er om je te ondersteunen met een stapsgewijze handleiding die dit zo pijnloos mogelijk maakt:

1. Open Facebook en log in met je inloggegevens.

2. Klik op de naar beneden wijzende pijl rechtsboven op elke Facebook-pagina en selecteer ‘Instellingen en privacy‘, klik vervolgens op ‘Instellingen‘.

Facebook instellingen en privacy

3. Klik linksboven op je scherm op ‘Meer bekijken in Accountcentrum

Ga naar het Facebook-accountcentrum

4. Onder ‘Accountinstellingen‘ klik op ‘Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens

5. Klik op ‘Eigendom en beheer van account

Eigendom en beheer van account

6. Klik op ‘Deactiveren of verwijderen

Kies voor deactivering of verwijdering van je account
7. Kies de account die je wilt verwijderen
Deactivering of verwijdering van je Facebook-account

8. Klik op ‘Account verwijderen

Kies Facebook account verwijderen
9. Klik op ‘Doorgaan‘ en volg de instructies

 

Na dit proces wordt je account permanent verwijderd van Facebook. Echter, als je ooit terug wilt keren naar het delen van absoluut al je informatie met Mark Zuckerberg en elke adverteerder op de planeet, geeft Facebook je 30 dagen om van gedachten te veranderen en je account te herstellen. Daarna kun je het nooit meer terugkrijgen.

Online veiligheid vereist soms drastische maatregelen

Het verwijderen van je Facebook-account kan voelen als een grote stap, maar er zijn talloze goede redenen om deze beslissing te nemen. Of het nu gaat om zorgen over je privacy, het verminderen van afleiding of gewoonweg de behoefte aan een frisse start, het is een actie die je bewust moet overwegen.

Maar voordat je de knoop doorhakt, zorg ervoor dat je de nodige voorbereidingen treft. Download belangrijke gegevens, weeg af of je een pauze of een definitief einde wil, en denk ook eens na over wat je met je online aanwezigheid wil bereiken. Onthoud dat je online veiligheid en privacy belangrijk zijn, en soms vereist dat drastische stappen.

Moeilijk, maar we staan klaar om je bij elke stap te helpen, zodat je het allemaal niet alleen hoeft uit te zoeken.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant