Cybercriminaliteit neemt toe in Nederland

sep 6, 2023

Cybercriminaliteit is de nieuwe vorm van misdaad. Voorbij zijn de dagen waarop je voor een paar euro’s in een donker steegje kon worden beroofd. En waarom zou iemand dat tegenwoordig doen als het veel verleidelijker is om vanuit huis, met een biertje in de hand, de digitale portemonnees van honderden mensen tegelijk te targeten?

Volgens een rapport van AAG heeft Nederland in 2021 de grootste stijging gezien in het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit in vergelijking met elk ander land – meer dan 50% vergeleken met 2020. Sindsdien zijn de cijfers en de algemene dreiging niet afgenomen, maar alleen maar erger geworden. Het punt is dat constante cyberdreigingen de nieuwe norm zijn, het is de realiteit waarin we leven. Daarom moet je je aanpassen, snappen wat alle bedreigingen zijn en erachter komen hoe je met die bedreigingen moet omgaan.

Blijf altijd veilig online!

Bescherm je persoonlijke gegevens met de hulp van VPN Nederland!

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

Miljoenen cybercrime slachtoffers in Nederland

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het CBS, is meer dan 15% van de gehele Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder slachtoffer geworden van een of meer soorten oplichting en fraude, gevolgd door hacken, online bedreigingen en intimidatie. Dit resulteert in meer dan 2,2 miljoen slachtoffers van cybercriminaliteit gedurende het jaar.

Sindsdien is het aantal pogingen tot cybercriminaliteit en het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit gestaag toegenomen, en is het nu een van de grootste bedreigingen waar de Nederlandse samenleving momenteel mee wordt geconfronteerd.

De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit in Nederland

Cybercriminaliteit is een overkoepelende term die allerlei soorten bedreigingen en kwaadwillige praktijken omvat. Sommige bedreigingen komen vaker voor dan andere, dus het is belangrijk om te begrijpen met welke soorten bedreigingen je te maken kunt krijgen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende cyberdreigingen waarmee Nederlanders in 2022 te maken hebben gehad volgens het CBS:
 

  1. Online oplichting en fraude zijn de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit, wat meer dan 7,6% van alle cybercriminaliteit uitmaakt. Er zijn echter verschillende soorten online oplichting en fraude. Verreweg de meest voorkomende daarvan is aankoopfraude, wat 5,6% van alle online oplichting uitmaakt, gevolgd door verkoopfraude (1,3%), betalingsfraude (1,0%), phishing (0,7%) en identiteitsfraude (0,5%).
  2.  

  3. Hacken is de op een na populairste vorm van cybercriminaliteit, verantwoordelijk voor 4,7% van alle online misdaden. Accounthacken is het populairst, met 3,6% van alle aanvallen, en apparaathacken komt uit op 1,9%, wat logisch is omdat het een veel geavanceerdere aanval is.
  4.  

  5. Online bedreigingen en intimidatie vormen ook een vorm van cybercriminaliteit op zich, goed voor meer dan 4,1% van alle online misdaden. Bedreigingen, pesten, stalking en shamesexting maken allemaal deel uit van dit type online inbreuk op iemands leven.

Er zijn nog meerdere andere vormen van cybercriminaliteit, maar die maken slechts ongeveer 0,6% uit van de rest van de cybercriminaliteit.

De impact van groeiende cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit heeft niet alleen financiële gevolgen voor slachtoffers, de meesten van hen melden psychische problemen en problemen in het dagelijks leven, nadat ze slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen.

36,6% van de slachtoffers van cybercriminaliteit geeft bijvoorbeeld toe dat ze minder vertrouwen hebben in mensen sinds de aanval. En 30,3% heeft verklaard dat ze zich minder veilig voelen, niet alleen online maar ook in de echte wereld.

Voor velen heeft het slachtoffer worden van cybercriminaliteit hun leven drastisch beïnvloed op fysiek vlak. 7,5% meldde slaapproblemen te hebben, 7,2% had symptomen van depressie, 6,8% heeft verklaard angst te ervaren, en 6,6% blijft het incident herbeleven, vooral de slachtoffers van online bedreigingen en intimidatie.

Slechts 2 op de 10 slachtoffers van cybercriminaliteit doen aangifte bij de politie

Slechts de helft van de slachtoffers van cybercriminaliteit meldt het incident ergens, en slechts 21% van hen doet aangifte bij de politie.

Meestal komen slachtoffers niet naar voren en melden ze het incident niet aan de politie omdat ze niet geloven dat het zal helpen.

Neem het heft in eigen handen

Cybercriminaliteitsstatistieken zijn behoorlijk angstaanjagend. Niet alleen vanwege hun grote aantallen, maar ook vanwege hoe vaak ze voorkomen en hoe ze iedereen beïnvloeden. Niemand is veilig. Jij ook niet.

Omdat cybercriminaliteit gewoon blijft groeien en een voortdurende bedreiging vormt voor onze wereld, heb je weinig andere keus dan zelf de touwtjes in handen te nemen.

Hier zijn enkele tips die je zouden kunnen helpen om cybercriminaliteit in het algemeen niet tegen te gaan, maar wel helpen om voorzichtiger te zijn en zo veel mogelijk te voorkomen dat je slachtoffer wordt:

1. Regelmatige updates. Zorg ervoor dat je besturingssysteem, software en apps up-to-date zijn. Dit helpt bij het dichten van kwetsbaarheden.

2. Sterke wachtwoorden. Maak unieke en complexe wachtwoorden voor elk account. Gebruik indien mogelijk een wachtwoordzin. Overweeg een wachtwoordbeheerder voor hulp.

3. Multi-factor authenticatie. Schakel deze functie in wanneer deze beschikbaar is. Het biedt een extra beveiligingslaag.

4. Veilige netwerken. Vermijd openbare Wi-Fi voor gevoelige taken. Als je dat nodig hebt, gebruik dan een virtueel privénetwerk zoals VPN Nederland om te allen tijde online beveiligd te blijven en te voorkomen dat je persoonlijke informatie toegankelijk is voor derden.

5. Firewalls en antivirus. Het is een goede praktijk om beide te gebruiken. Ze bieden verdediging tegen kwaadwillige activiteiten.

6. Oplettendheid bij e-mail. Wees voorzichtig met onverwachte e-mails, vooral als ze links of bijlagen bevatten. Phishing is een veelvoorkomende dreiging.

7. Regelmatige back-ups. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je gegevens, ofwel op een extern apparaat of in de cloud.

8. Beperk persoonlijke informatie. Denk na voordat je persoonlijke gegevens online deelt. Dergelijke gegevens kunnen kwaadwillig worden gebruikt.

9. Blijf op de hoogte. Wees op de hoogte van de nieuwste dreigingen en hoe je je ertegen kunt beschermen. Onze blog is de beste plek om relevante informatie te krijgen over de nieuwste dreigingen en hoe je ermee kunt omgaan.

10. Onderwijs en training. Als je in een organisatie werkt, zorg er dan voor dat iedereen op de hoogte is van de beste praktijken voor cybersecurity. Veel inbreuken komen voort uit menselijke fouten.

11. Regelmatige audits. Voor bedrijven is het overwegen van periodieke beveiligingscontroles en tests om kwetsbaarheden te vinden een goed idee.

12. Beveiligde fysieke toegang. Laat apparaten zoals laptops of telefoons niet onbeheerd achter op openbare plaatsen. Directe toegang kan riskant zijn.

Neem nu stappen om je te beschermen tegen cybercrime

Cybercrime is een groeiend probleem, vooral hier in Nederland. En jij kunt ook slachtoffer worden. We hebben gezien hoe online oplichting en fraude de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn, en hoe ze het leven van mensen kunnen ontwrichten. Maar daar stopt het niet. Hacking, online bedreigingen en intimidatie zijn ook serieuze zaken om ons zorgen over te maken.

Het is duidelijk dat cybercrime serieus genomen moet worden, en dat begint bij jezelf.

Start met eenvoudige dingen zoals het regelmatig updaten van je software en het gebruik van sterke wachtwoorden. Multi-factor authenticatie kan ook helpen. Voor extra bescherming kun je gebruik maken van beveiligingssoftware zoals firewalls, antivirusprogramma’s en VPN’s. Belangrijk is dat je alert bent op verdachte e-mails en voorzichtig omgaat met persoonlijke informatie online. Hoe normaal online zijn tegenwoordig ook is, blijf altijd bewust van de nieuwste bedreigingen en neem stappen om jezelf er nu meteen tegen te beschermen.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant