Is Temu betrouwbaar of niet? Alles wat je moet weten en nog meer

feb 13, 2024

We houden allemaal van deals en van spullen kopen, en nog meer van spullen kopen met goede deals. Maar betekent dit dat je het risico loopt je geld te verliezen, of je online veiligheid en privacy op te geven? Dit zijn de vragen die naar boven komen door de recente Temu-app, die in de voetsporen treedt van Wish.com en AliExpress, en bijna alles biedt wat je maar kunt wensen voor prijzen die misschien wel te mooi zijn om waar te zijn.

Dus, als experts op het gebied van veiligheid en privacy, zijn we hier om de vragen te beantwoorden waar je dringend antwoord op wilt hebben, voordat je op die KOOP-knop drukt en een bestelling plaatst zonder te weten of deze ooit je voordeur zal bereiken. En misschien zelfs om je zelfs iets vertellen wat je nog niet verwachtte.

Houd je persoonlijke gegevens privé

Versleutel je persoonlijke gegevens, houd je verbinding veilig, bescherm elk apparaat met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is Temu?

Wat is Temu eigenlijk?

Temu is een vrij jonge online winkel die in 2022 is gelanceerd en allerlei goederen en dingen verkoopt – van armbanden tot slimme apparaten, niet ongelijk aan Bol.com en Amazon. Wat Temu echter onderscheidt van de concurrentie, zijn de ongelooflijk lage prijzen, een breed scala aan goederen, en schijnbaar te-goed-om-waar-te-zijn deals en voorwaarden, zoals gratis aankopen, gratis verzending en gratis retourneren. Slechts weinig online winkels kunnen iets dergelijks evenaren.

Dus de vraag moet onvermijdelijk worden gesteld: hoe is dit mogelijk?! Prijzen, voorwaarden en het enorme aantal verschillende producten is iets wat je zou verwachten op een scamwebsite rond Kerstmis of Black Friday. Is Temu eigenlijk betrouwbaar, of niet?

Temu webwinkel

Dus… is Temu betrouwbaar?

Temu is een legitiem bedrijf en het is een functionerende online winkel. Dit betekent dat als je iets bestelt op Temu, ze niet zomaar je geld pakken en ermee vandoor gaan. Je zult het gekochte item ontvangen en waarschijnlijk een tijdje kunnen gebruiken. Het gebruikt ook adequate aankoopbescherming, inclusief het Purchase Protection Program (wat in feite een terugbetalingssysteem is) en TLS- en SSL-versleuteling bij het afhandelen van betalingen, wat het in principe net zo veilig maakt om te winkelen als bij eBay of Amazon.

Dat gezegd hebbende, zouden we waarschijnlijk geen heel artikel schrijven om je simpelweg ‘Ja’ als antwoord te geven. Temu is misschien dan wel een legitieme site, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het producten van hoge kwaliteit zal leveren.

Er is een reden waarom je geen van de grote merken op de website zult vinden. Meestal verkoopt Temu producten van lage kwaliteit, goedkope namaakproducten, die op zijn best bedoeld zijn om eruit te zien als het echte werk, maar in feite bekend staan om hun slechte kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat elk product op de website slecht is, een paar wanten kan net zo goed en stevig zijn als je verwacht, maar we zouden niet adviseren om een laptop te kopen die verdacht veel op een Mac lijkt op de site.

Kwaliteit daargelaten, dat is niet de belangrijkste controverse rondom een site als Temu. Met dergelijke prijzen weet je waarschijnlijk dat je geen originele Gucci krijgt. Temu heeft misschien grotere en ergere geheimen die het voor je verbergt. Dus wat is het aan Temu dat maakt dat het een site en een app is die je misschien niet zou moeten vertrouwen? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we terug naar het begin en eerst analyseren waar Temu vandaan komt.

Wie is de eigenaar van Temu?

Temu staat geregistreerd als een bedrijf gevestigd in Boston, maar in feite is het eigendom van PDD Holdings, een zeer bekend Chinees e-commerceconglomeraat.

Het bedrijf, gevestigd in Shanghai, China, exploiteert ook Pinduoduo, een bekende online marktplaats in China. Maar waarom is dit slecht? Pinduoduo staat berucht om het oogsten van gebruikersgegevens. Zoveel zelfs dat het in de VS verboden is en de app zelf is opgeheven nadat deze beschuldigingen aan het licht kwamen. Maar alle ontwikkelaars die aan die app werkten lijken te zijn overgestapt om nu aan Temu te werken.

Het eigendom van de app en de achtergrond zijn niet de enige punten van controverse. De echte reden waarom Temu misschien niet je vertrouwen waard is, is dat het je persoonlijke informatie kan stelen zonder dat je het weet.

Veiligheidszorgen met Temu

Nu komen we bij het interessante deel. Wat zijn de daadwerkelijke veiligheids- en privacyzorgen geassocieerd met de Temu-app en winkelsite?

Nou, volgens Grizzly Research – een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onthullen van illegitieme online praktijken – kan Temu dan wel een legitieme webwinkel zijn, maar de app heeft meer gemeen met spyware en malware, je weet het alleen misschien niet.

Kijk hier eens naar:

Gevarenrapport Temu door Grizzly Research

Gegevensverzamelingpraktijken

Verslagen suggereren dat Temu mogelijk uitgebreide gebruikersgegevens verzamelt, wat vragen oproept over welke gegevens worden verzameld, hoe ze worden gebruikt en wie er toegang toe heeft.

Potentieel voor misbruik van gegevens

De uitgebreide verzameling van persoonlijke en gevoelige gegevens leidt tot zorgen over potentieel misbruik, ongeautoriseerde toegang of het delen van gebruikersinformatie, vooral gezien de regelgevende omgeving in China.

App-beveiliging en privacyrisico’s

Beschuldigingen over het potentiële vermogen van de Temu-app om privileges te escaleren en meer gegevens te oogsten dan nodig, hebben rode vlaggen doen rijzen over de indringendheid van de app en de beveiliging van gebruikersgegevens.

Invloed van de overheid en regelgevende zorgen

De connectie met een Chinees moederbedrijf roept zorgen op over de potentiële toegang van de Chinese overheid tot gebruikersgegevens en de implicaties voor gebruikersprivacy onder Chinese regelgevende praktijken.

Welke gegevens verzamelt Temu

Temu verzamelt een flink wat verschillende gegevens van je, waarvan je soms niet weet dat je ze deelt. Het gaat om:

1. Persoonlijke identificatie informatie:

 • Je naam
 • Je e-mailadres
 • Je thuisadres
 • Je telefoonnummer

2. Betalingsinformatie:

 • Je betalingsgegevens en aankoopgeschiedenis om transacties te verwerken en bestellingen af te handelen.

3. Apparaatinformatie:

 • Details over de apparaten die je gebruikt om toegang te krijgen tot hun diensten, wat kan inhouden: apparaattype, besturingssysteem en unieke apparaatidentificatoren.

4. Gebruiksgegevens:

 • Informatie over hoe je interacteert met de Temu-website of -app, inclusief de pagina’s die je bezoekt, de producten die je bekijkt en de zoekopdrachten die je maakt.

5. Multimedia-gegevens:

 • Foto’s en video’s die je mogelijk uploadt naar het platform, bijvoorbeeld als productbeoordelingen of profielfoto’s.

Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal niet zo erg en vergelijkbaar met alles wat wordt verzameld door vergelijkbare apps zoals eBay of Amazon. Maar combineer dit eens met het feit dat je moet instemmen met alles om de app te gebruiken, de potentiële gegevensdeling of het gebruik van deze gegevens om je privacy grondiger te schenden om je goederen te verkopen, dan krijg je ineens een heel ander (slechter) plaatje. En dat is nog voordat je alles toevoegt wat professionals vinden dat kwaadaardige code is.

Hoe kun je veilig winkelen op Temu zonder je persoonlijke informatie uit te handen te geven?

Het simpele antwoord zou zijn: Doe het niet. Maar als je echt vastbesloten bent om die broodrooster met een USB-poort om de een of andere reden aan te schaffen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen:

1. Controleer beoordelingen en waarderingen van verkopers

Lees voor het maken van een aankoop de beoordelingen en controleer de waarderingen van de verkoper. Geef voorrang aan verkopers met een groot aantal positieve beoordelingen en een hoog transactievolume.

2. Wees voorzichtig met grote aankopen

Wees voorzichtig bij duurdere items en overweeg de risico’s zorgvuldig. Het kan veiliger zijn om te beginnen met kleinere, minder dure aankopen om de betrouwbaarheid en service van het platform en de verkoper te testen.

3. Beveilig je account

Gebruik een sterk, uniek wachtwoord voor je Temu-account. Goede wachtwoorden zijn lang en bestaan uit een mix van letters, cijfers en symbolen. Overweeg het gebruik van een wachtwoordbeheerder om je wachtwoorden veilig te beheren.

4. Gebruik vertrouwde betaalmethoden

Kies voor veilige en vertrouwde betaalmethoden zoals PayPal, dat kopersbescherming biedt. Gebruik als alternatief creditcards die fraudebescherming bieden of virtuele kaartnummers voor online transacties.

5. Bewaak je account en afschriften

Controleer regelmatig je Temu-account en je bankafschriften op ongeautoriseerde transacties of verdachte activiteiten.

6. Ken en gebruik Temu’s aankoopbeschermingsprogramma

Maak jezelf vertrouwd met Temu’s beleid voor terugbetaling en retourneren, zoals het Purchase Protection Program, en begrijp hoe je deze kunt gebruiken als er een probleem is met je bestelling.

7. Bescherm je persoonlijke informatie

Let op de persoonlijke informatie die je deelt. Geef alleen het noodzakelijke op voor je aankoop en wees voorzichtig als om onnodige persoonlijke details wordt gevraagd.

Blijf opletten en laat je niet meeslepen

Jup, Temu biedt onmiskenbaar aantrekkelijke deals en een breed scala aan producten die het hart van ons als echte koopjesjagers sneller doen kloppen. Echter, zoals altijd het geval is met online winkelen, is het belangrijk om te blijven opletten. Door de beoordelingen van verkopers zorgvuldig te lezen, veilige betaalmethoden te gebruiken, en je persoonlijke en financiële informatie te beschermen, kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden.

Laat je niet meeslepen door te-goed-om-waar-te-zijn deals zonder de nodige due diligence. Jouw veiligheid en privacy online zijn immers onbetaalbaar.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant