Hoe weet je of een website betrouwbaar is?

apr 3, 2024

Het internet staat vol met websites van alle vormen, maten, ontwerpen en doeleinden. Van geavanceerde online winkels met alles wat je maar wil kopen, tot nuttige blogs en videosites, tot online games, tot absoluut vreemde dingen waar je alleen per ongeluk op stuit tijdens het browsen op een dronken vrijdagavond. En dat is geweldig. Echter, te midden van deze zee van websites, content en dingen om gewoon te bekijken, ligt het gevaar op de loer. Niet al die sites hebben namelijk jouw belang voor ogen, sterker nog, sommige zijn specifiek ontworpen om chaos te veroorzaken, je systeem te infecteren, je informatie te stelen, je te dwingen nepaankopen te doen die nooit zullen komen, of gewoon je geld te stelen.

Van malware tot nepwinkels, tot frauduleuze diensten – het internet is vol gevaren. En in deze tijd is het aan jou om te weten wie je wel en niet kunt vertrouwen. Maar hoe? Hoe weet je of een website betrouwbaar is of niet? Nou, gelukkig voor jou zijn wij online beveiligingsprofessionals en kunnen we je er alles over vertellen.

Blijf altijd veilig online!

Versleutel je gegevens, beveilig je internetverbinding en bescherm je apparaat met VPN Nederland!

Profiteer van de beste deal voor onbeperkt streamen!

De duidelijke tekenen van een onbetrouwbare website

Bepalen of een website betrouwbaar is of niet kan variëren van extreem eenvoudig tot extreem moeilijk. En terwijl het bewustzijn van online gevaar toeneemt en online diensten grotere inspanningen leveren om online beveiliging te promoten, zijn de fraudeurs en mensen met kwaadaardige bedoelingen nooit ver weg, nieuwe manieren bedenkend om je te misleiden en je zuurverdiende geld en je privégegevens af te troggelen.

Maar als je wanhopig aan het browsen bent in een poging om een last-minute cadeau voor je partner te vinden, heb je misschien niet de tijd om te stoppen en na te denken of Temu nou eigenlijk veilig is om je aankoop te doen of niet – tijd is essentieel! Dus voordat we ingaan op specifieke zaken, zijn hier enkele duidelijke, onmiskenbare tekenen dat een website niet te vertrouwen is:

1. Gebrek aan HTTPS

Een beveiligde website zou HTTPS moeten gebruiken in plaats van enkel HTTP in zijn URL, wat aangeeft dat de site gegevens tussen de gebruiker en de site versleutelt. Kwaadaardige websites neigen naar het gebruik van HTTP-protocollen waardoor ze alles kunnen zien wat de gebruiker doet.

2. Slecht websiteontwerp

Professionele websites investeren in een schoon, functioneel ontwerp. Als een site er verouderd uitziet, rommelig is of gebruikmaakt van afbeeldingen van lage kwaliteit, is deze mogelijk niet betrouwbaar.

3. Verdachte pop-ups en advertenties

Overmatige pop-ups of advertenties, vooral die moeilijk te sluiten zijn of je weg van de site navigeren, zijn rode vlaggen. Door erop te klikken of zelfs alleen maar die advertenties te bekijken, kun je onbewust malware op je apparaat installeren.

4. Grammatica- en spelfouten

Legitieme bedrijven proeflezen hun webinhoud. Frequente grammaticale fouten en spelfouten suggereren een gebrek aan professionaliteit.

5. Gebrek aan contactinformatie

Betrouwbare sites bieden duidelijke contactgegevens. Een ontbrekende of vage “Contacteer ons”-sectie kan op onbetrouwbaarheid duiden.

6. Ongelooflijke aanbiedingen

Als deals te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Scamsites lokken gebruikers vaak met onrealistisch lage prijzen.

7. Vreemde domeinnamen

Wees voorzichtig met websites met vreemde of ingewikkelde domeinnamen, vooral als ze bekende merken nabootsen met lichte wijzigingen.

8. Gedwongen downloads

Elke site die je aanspoort of dwingt om bestanden of software zonder jouw toestemming te downloaden, is verdacht.

9. Verzoek om persoonlijke informatie

Wees voorzichtig met sites die onnodige persoonlijke of financiële informatie vragen, vooral als ze niet beveiligd zijn met HTTPS.

10. Geen privacybeleid

Een betrouwbare website zal een privacybeleid hebben waarin wordt uitgelegd hoe jouw gegevens worden gebruikt en beschermd.

11. Gebrek aan beoordelingen of slechte reputatie

Onderzoek de site online. Een gebrek aan beoordelingen of overwegend negatieve feedback van andere gebruikers is een waarschuwingsteken.

Checken of een website betrouwbaar is als een pro: een geavanceerde gids

OK, dus je hebt de website bekeken, en zo op het eerste gezicht sprong er niets uit, maar je voelt nog steeds dat er iets niet klopt. Met ChatGPT en AI die tegenwoordig wonderen verrichten, kunnen typfouten juist een teken worden van een goede website en niet van een frauduleuze. Of je wil gewoon echt heel graag die gratis drone. Wat nu? Hoe kun je absoluut zeker zijn dat je een website kunt vertrouwen?

Nou, voor diegenen die het niet kunnen laten, hebben we een professionele gids samengesteld om de betrouwbaarheid van een website te bepalen.

1. Voer een WHOIS-zoekopdracht uit

Gebruik WHOIS-databases (openbare databases die informatie bevatten over websites en domeinen) om details over de registratie van het domein te onthullen. Kijk naar de registratiedatum, eigenaarsinformatie en de registrar. Recentelijke registraties of verborgen eigenaarsgegevens kunnen rode vlaggen zijn.

2. Analyseer het digitale certificaat van de site

Controleer het SSL-certificaat van de website door op het hangslot-icoon in de adresbalk te klikken. Beoordeel de uitgevende instantie en de geldigheidsperiode van het certificaat. Certificaten uitgegeven door bekende autoriteiten (DigiCert, Let’s Encrypt, Comodo SSL, GlobalSign, GoDaddy, GeoTrust, enz.) en die met langere geldigheidsperioden kunnen duiden op betrouwbaarheid.

Betrouwbaar SSL-certificaat

3. Gebruik websiteveiligheidscontroletools

Gebruik geavanceerde online tools zoals Google Safe Browsing, VirusTotal of Sucuri om een website te analyseren op bekende malware, phishingpogingen en beveiligingskwetsbaarheden.

4. Onderzoek externe beoordelingen en reputatie

Ga verder dan de website door de reputatie ervan te onderzoeken op professionele forums, industrieblogs en platforms voor cyberbeveiligingsnieuws. Professionele en door gebruikers gegenereerde inhoud kan inzichten bieden in de geschiedenis en reputatie van de website. Begin met universeel erkende beoordelingsplatforms, zoals TrustPilot, maar als je daar niets vindt, probeer dan een zoekopdracht uit te voeren om te ontdekken of iemand online ervaring heeft met de website.

5. Controleer op vertrouwenszegels en verifieer ze

Hoewel vertrouwenszegels een positief teken zijn, weten geavanceerde gebruikers dat ze de authenticiteit van deze zegels moeten verifiëren. Klik op het zegel om ervoor te zorgen dat het teruglinkt naar de website van de certificeerder, wat de certificering van de site bevestigt (je kunt de link vinden door op het hangslot of het menu voor meer informatie in de zoekbalk te klikken).

6. Controleer het privacybeleid op gegevensverwerkingspraktijken

Dit is voor iedereen die tijd heeft en graag juridische documenten leest. Een grondig privacybeleid moet in detail uitleggen hoe de site gebruikersgegevens verzamelt, gebruikt en beschermt. Zoek naar naleving van de GDPR of andere gegevensbeschermingsregelgevingen, wat wijst op een toewijding aan gebruikersprivacy.

7. Monitor websiteactiviteit met ontwikkelaarstools van de browser

Als je nog een stapje verder wil gaan, kun je doen wat wij doen en de ontwikkelaarstools van de browser gebruiken (rechtsklik op de pagina + Inspecteren) om netwerkaanvragen, scriptbronnen en andere technische details te monitoren die verdachte activiteiten of content die van onbetrouwbare bronnen wordt geladen, kunnen onthullen. Hoewel je moet weten waarnaar je op zoek bent en we dit allemaal niet in een artikel kunnen uitleggen, geven de processen die achter de schermen plaatsvinden het meestal wel weg als er iets niet klopt.

En wat dan?

Dit is eigenlijk het makkelijke deel. Als een website frauduleus lijkt, of achter je gegevens aan blijkt te zitten, verlaat deze dan en kom nooit meer terug. Vooral als je nog niets hebt gedaan.

Als je dat wel hebt gedaan, bekijk dan zeker onze gidsen over malware, spyware, computervirussen en Trojaanse paarden, en naar tekenen dat je telefoon is gehackt.

Maar als je een slechte website bent tegengekomen, kun je altijd iets doen en je bevindingen indienen bij Google Safe Browsing, Microsoft Edge via het Help en Feedback-formulier, Europol, of talloze andere online toezichthoudende instanties.

Het is aan jou om jezelf te beschermen

VPN Nederland biedt een extra laag van beveiliging en privacy, maar het is jouw verantwoordelijkheid om alert te blijven op tekenen van onbetrouwbare websites. Door de aanbevolen methoden en hulpmiddelen te gebruiken, kun je een veiligere online-ervaring creëren en jezelf beschermen tegen de risico’s die het internet met zich meebrengt.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant