De gevaren van online winkelen tijdens de feestdagen

dec 14, 2023

Ahhh de feestdagen. Die tijd van het jaar dat de winkels gevuld zijn met kerstmuziek die eigenlijk niemand echt leuk vindt, de steden drukker zijn dan normaal, en die last-minute kerstboom die net niet door de deur past. En als je hem dan toch eindelijk binnen hebt, is hij te groot voor in de woonkamer. Maar het gaat in deze decembermaand niet alleen om hordes geïrriteerde mensen, oliebollen, en stadsversieringen, dit is ook de laatste kans van het jaar om enkele van de beste deals te krijgen voor al die dingen die je je het hele afgelopen jaar niet kon veroorloven. Dit is het moment om te shoppen!

Maar met iedereen die online jaagt op de beste deals, en PostNL overbelast wordt met pakketten die bezorgd moeten worden, zodat niemand zijn kerstcadeaus op tijd krijgt, liggen er ook online gevaren op de loer. Oplichters en hackers proberen te profiteren van al dat gekke last-minute winkelen en kijken ernaar uit om iemands feestdagen compleet te verpesten.

Wij zijn er om te voorkomen dat dit gebeurt! Als cybersecurity experts willen we je bijpraten over de gevaren waarmee je deze dagen te maken krijgt, waar je precies op moet letten, en hoe je kunt voorkomen dat je in de al te gebruikelijke val van feestdagen-cybervallen trapt.

Blijf veilig online tijdens de feestdagen!

Bescherm je apparaten en online gegevens met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

De gebruikelijke bedreigingen tijdens het winkelen in de feestdagen

De eerste stap om jezelf te beschermen tijdens dit intense en spannende winkelseizoen is door bewust te zijn van de gevaren waarmee je online te maken krijgt en waar je op moet letten tijdens het winkelen.

En er is geen gebrek aan die online gevaren tijdens je online shopping spree waarbij je jaagt op de best mogelijke deal en snel al je zuurverdiende geld uitgeeft. Ieder jaar tijdens het feestseizoen is er een enorme toename van online oplichting, een toename van gemiddeld meer dan 30 procent!

Wat houdt die oplichting dan in? Kijk maar eens naar de meest voorkomende gevaren waar je mee te maken krijgt tijdens het feestseizoen:

1. Phishing

Zoals gewoonlijk is phishing de meest voorkomende online bedreiging als het gaat om oplichting om jouw zuurverdiende geld te vangen. Elk jaar nemen phishing-oplichtingen tot 400% toe tijdens het feestseizoen, met meer dan 1,4 miljoen phishing-pagina’s die elke maand worden gecreëerd om mensen op te lichten.

Cybercriminelen sturen vaak nep-e-mails of creëren websites die legitieme winkeliers nabootsen. Deze phishing-pogingen kunnen consumenten misleiden om persoonlijke en financiële informatie te verstrekken en uiteindelijk je geld afhandig te maken.

2. Nep online winkels en frauduleuze websites

Oplichters zetten nep online winkels op die ofwel bekende merken nabootsen, ofwel producten aanbieden tegen aanzienlijk verlaagde prijzen. Deze sites kunnen creditcardinformatie stelen of simpelweg de producten niet leveren.

3. Onbeveiligde Wifi-netwerken

Online winkelen via onbeveiligde openbare Wi-Fi-netwerken kan persoonlijke informatie blootstellen aan cybercriminelen. Deze netwerken zijn gemakkelijke doelwitten voor het onderscheppen van gevoelige gegevens. Dus de volgende keer dat je denkt een deal te scoren terwijl je verbonden bent met de openbare WiFi van een café waar je koffie aan het drinken bent, denk dan twee keer na. Je zou wel eens meer geld kwijt kunnen zijn dan de bedoeling was.

4. Malware en ransomware.

Downloads met een feestdagenthema, zoals screensavers of spelletjes, kunnen malware bevatten. Het klikken op kwaadaardige links in e-mails of advertenties kan ook leiden tot malware-infectie, waardoor je apparaat en persoonlijke gegevens in gevaar komen.

5. Creditcardfraude

Met het hoge volume aan transacties piekt creditcardfraude tijdens het feestseizoen. Het gaat hierbij om ongeoorloofd gebruik van creditcardinformatie en skimming (het gebruik van kleine apparaten om je informatie direct op kaartlezers te stelen).

6. Socialmedia oplichting

Oplichters gebruiken socialmediaplatforms om nep-feestdagenaanbiedingen te plaatsen of valse wedstrijden te houden die gebruikers verleiden persoonlijke informatie te onthullen of vooruitbetalingen te doen voor producten die nooit aankomen.

7. Pakketlevering oplichting

Nepmeldingen over pakketleveringen kunnen ontvangers misleiden om te klikken op een link die malware installeert of naar een phishing-site leidt.

8. Cadeaukaart oplichting

Fraudeurs kunnen neppe of al gebruikte cadeaukaarten online verkopen. Consumenten kunnen ook e-mails ontvangen van legitieme winkeliers lijken te zijn die cadeaukaarten aanbieden, maar die eigenlijk phishing-pogingen zijn.

9. Liefdadigheidsoplichting

Oplichters profiteren van de feeststemming door nep-liefdadigheidssites te maken of e-mails te sturen die donaties vragen voor niet-bestaande liefdadigheidsinstellingen.

10. Prijsoplichting

Sommige gewetenloze online retailers kunnen misleidende prijzen weergeven of kosten verbergen tot de laatste stadia van de aankoop, en zo consumenten uitbuiten die haast hebben om goede deals te krijgen.

Hoe zorg je dat je veilig online winkelt tijdens de feestdagen?

Zoals je kunt zien, is het feestseizoen misschien wel de beste tijd om de allerlaatste aanbiedingen te pakken te krijgen, maar is het ook de tijd waarin je extra waakzaam moet zijn om niet meer te verliezen dan je bespaart.

En dit brengt ons bij het verhogen van je waakzaamheid en het nemen van de nodige stappen voor online veiligheid tijdens het feestseizoen (en de rest van het jaar ook, want cybercriminelen stoppen zeker niet na Kerstmis).

Daarom hebben we een essentiële veiligheidschecklist voor je samengesteld, zodat je je online winkelbeveiliging nu kunt verhogen en versterken, en niets je feeststemming kan bederven.

1. Gebruik veilige websites

Winkel op websites die je vertrouwt en zorg ervoor dat ze HTTPS gebruiken (kijk naar een slot-symbool in de adresbalk). HTTPS versleutelt de gegevens die tussen je browser en de website worden verzonden, wat de beveiliging verhoogt.

2. Werk je software bij

Werk je browser, antivirusprogramma en besturingssysteem regelmatig bij. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten, wat wordt uitgebuit door cybercriminelen.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Maak unieke en sterke wachtwoorden voor elk online winkelaccount. Overweeg een wachtwoordbeheerder te gebruiken om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

4. Schakel Twee-Factor Authenticatie (2FA) in

Activeer waar mogelijk 2FA voor je online accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, meer dan alleen een wachtwoord.

5. Vermijd openbare Wifi voor transacties

Openbare WiFi-netwerken zijn vaak onbeveiligd, waardoor het riskant is om gevoelige informatie zoals creditcardnummers in te voeren. Gebruik een beveiligd, privé WiFi-netwerk of een VPN (Virtual Private Network) als je onderweg moet winkelen.

6. Wees op je hoede voor phishing-pogingen

Wees voorzichtig met e-mails of berichten die je aansporen om op links te klikken of persoonlijke informatie te verstrekken, zelfs als ze lijken van bekende winkeliers af te komen.

7. Controleer je bankafschriften

Controleer regelmatig je bank- en creditcardafschriften op ongeautoriseerde kosten. Meld verdachte activiteiten onmiddellijk aan je bank.

8. Gebruik creditcards in plaats van betaalpassen

Creditcards bieden vaak betere fraudebescherming in vergelijking met betaalpassen. Sommige bieden zelfs extra garanties of retourbeschermingen.

9. Sla je kaartinformatie niet op op websites

Hoewel het handig is, kan het opslaan van je betaalgegevens op websites riskant zijn. Voer de gegevens elke keer dat je een aankoop doet handmatig in.

10. Wees sceptisch over deals die te goed lijken om waar te zijn

Oplichters lokken vaak slachtoffers met onrealistisch lage prijzen. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

11. Gebruik VPN Nederland

Een VPN, zoals VPN Nederland, fungeert als een virtuele barrière tussen jouw verbinding en iedereen die deze op een kwaadaardige manier wil veranderen of beïnvloeden. Het versleutelt je internetverkeer, verbergt je IP-adres en beschermt je gegevens tegen mogelijke onderschepping, vooral tijdens het winkelen.

Maak het cybercriminelen niet te makkelijk

Rond de feestdagen winkelen we massaal online om de allerbeste deals en mooiste cadeau’s te bemachtigen. Voor onszelf, of om anderen een plezier te doen. Daarmee bedoelen we natuurlijk familie, vrienden en andere mensen of goede doelen die we lief hebben. Cybercriminelen horen absoluut niet in dit rijtje thuis.

Maak het ze deze maand niet te makkelijk. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een beetje extra aandacht kunnen we ervoor zorgen dat we veiling online kunnen shoppen. Dus, ga lekker zitten met een kop warme chocolademelk, zet VPN Nederland aan, en winkel met een gerust hart vanuit de gezelligheid van je eigen huis. Kun je tenminste ook lekker zelf de muziek uitzoeken.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant