Wat is WebRTC en wat is een WebRTC-lek?

dec 18, 2023

Je bent bezorgd over je online privacy, en dat is top! Want je bent dan namelijk al goed op weg om ervoor te zorgen dat je persoonlijke gegevens terugkomen naar waar ze horen: in jouw handen. Maar met het internet zo complex als het is, zijn er meerdere manieren en meerdere zaken die je persoonlijke informatie online kunnen blootleggen. En zelfs als je de juiste beschermingsmaatregelen neemt om je online privacy en veiligheid te waarborgen, kunnen sommige van die dingen nog steeds over het hoofd worden gezien. Een daarvan, die vaak de oorzaak is van het verliezen van controle over je online gegevens, is WebRTC.

WebRTC is een van die kleine dingen die op de achtergrond van je browser draaien en je online ervaring verbeteren. Maar het kan ook cruciale informatie over jou onthullen als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Daarom praten we je hier bij over alles wat je moet weten over WebRTC.

Geef je online gegevens nooit meer vrij!

Surf privé, veilig en anoniem met VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is WebRTC?

Laten we beginnen met de definitie, want de term WebRTC doet niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen. WebRTC staat voor Web Real-Time Communication, een technologie die je in staat stelt om direct vanuit je webbrowser spraak- en videogesprekken te voeren, zonder dat je extra software of plug-ins hoeft te downloaden. Als je bijvoorbeeld ooit Google Hangouts of Whatsapp direct in je browser hebt gebruikt om met een vriend te videobellen, heb je waarschijnlijk WebRTC gebruikt.

Het mooie van WebRTC ligt in het gemak en de gebruiksvriendelijkheid. Het is direct ingebouwd in de meeste moderne webbrowsers, zoals Google Chrome, Firefox en Safari. Dit betekent dat je met slechts één klik op een link een videogesprek kunt starten of kunt deelnemen aan een virtuele vergadering. WebRTC maakt ook zaken mogelijk zoals schermdelen en het direct versturen van bestanden in een chat tijdens een gesprek.

Sinds de introductie heeft WebRTC een veelvoud aan extra toepassingen gevonden naast video- en spraakstreaming. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in gaming en voor het efficiënt en eenvoudig overdragen van gegevens.

Hoe WebRTC werkt

Wat zijn WebRTC-lekken dan, en wat onthullen ze?

WebRTC-lekken zijn een type beveiligingsprobleem dat kan optreden bij het gebruik van op WebRTC gebaseerde communicatie via je browser. Ondanks het nut van de technologie en de toepasbaarheid in veel moderne velden, heeft het een onbedoeld neveneffect dat online privacy kan schaden. We leggen het uit:

In essentie gebeurt een WebRTC-lek wanneer je werkelijke IP-adres wordt blootgesteld. Vanwege de directe browser-naar-browsercommunicatie die door WebRTC wordt gebruikt, kan het onbedoeld je echte IP-adres en alles wat het over jou weet, inclusief je daadwerkelijke locatie, onthullen.

Het aanpakken van een WebRTC-lek houdt meestal in dat je browserinstellingen aanpast of browserextensies gebruikt om te voorkomen dat WebRTC je werkelijke IP-adres onthult.

WebRTC-lekken kunnen zelfs sommige VPN’s omzeilen

Het ergste van dit alles is dat een WebRTC-lek kan optreden als je denkt dat je online bescherming gebruikt om je online privacy en anonimiteit te waarborgen.

Een WebRTC-lek kan soms voorkomen als je denkt dat je goed beschermd bent online omdat je een VPN gebruikt. Normaal gesproken verbergt een VPN je echte IP-adres, dat is je unieke identificatie op het internet. Maar, vanwege de manier waarop WebRTC directe communicatie tussen browsers tot stand brengt, kan het per ongeluk de beveiliging van een VPN omzeilen en je werkelijke IP-adres onthullen.

Dit is vooral zorgwekkend voor degenen die VPN’s gebruiken om privacy online te handhaven, omdat het hun locatie en identiteit kan onthullen. Zelfs als je verbonden bent met een VPN-server in een ander land, kan een WebRTC-lek bijvoorbeeld nog steeds je thuis-IP-adres blootstellen. Dit kan direct alle anonimiteit die je krijgt van je privacytool tenietdoen, en ook tal van andere problemen veroorzaken. En nu we het daar toch over hebben.

Is een WebRTC-lek echt zo erg?

Als je de controle wil hebben over je online privacy en de informatie die je online wilt delen, dan is het antwoord eenvoudig – Ja! Net als elk ander informatielek, stelt een WebRTC-lek je persoonlijke gegevens bloot die je misschien privé wilt houden, waardoor de deur wordt geopend naar meer problemen.

Ten eerste, een WebRTC-lek dat ongemerkt optreedt, schendt je online privacy en anonimiteit. Dit lek onthult je IP-adres, en alles wat daarbij komt kijken. Vanaf daar kan je blootgestelde IP-adres worden gebruikt in tal van andere bedreigingen, zoals gerichte cyberaanvallen, inclusief DDoS-aanvallen, of het vinden van kwetsbaarheden in je WiFi-netwerk.

En, het kan een kleinigheid lijken, maar dit lek kan ervoor zorgen dat je geen toegang meer krijgt tot complete streamingdiensten als ze geografisch geblokkeerd zijn en je een VPN gebruikt om toegang te krijgen tot de content. Omdat je echte IP-adres en je werkelijke locatie worden onthuld door het lek, kun je worden afgesneden van de content die je mogelijk wilt zien.

Hoe test je op een WebRTC-lek?

Oké, nu zijn we allemaal bezorgd. Maar voordat we onze laptops weggooien of ons geld terugeisen, is het belangrijk om te weten hoe je moet testen op WebRTC-lekken om te weten of jij en je privé-online informatie echt in gevaar zijn.

Dus. Zo test je op een WebRTC-lek:
 

  1. Verbind met je VPN
    Als je nog geen VPN gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over WebRTC, want al je persoonlijke informatie is toch al openbaar. Als je wel een VPN gebruikt, begin dan met het verbinden met je VPN-service. Kies een server in een locatie die anders is dan je werkelijke geografische locatie. Dit zal je IP-adres veranderen naar dat van de VPN-server.
  2.  

  3. Bezoek een WebRTC-lek testwebsite
    Er zijn verschillende websites beschikbaar die kunnen testen op WebRTC-lekken. Enkele populaire opties zijn: BrowserLeaks, ipleak, Whoer.
  4.  

  5. Controleer de testresultaten
    Wanneer je een van deze websites bezoekt, wordt je IP-adres weergegeven. Als de VPN correct werkt en er geen WebRTC-lek is, zou je alleen het IP-adres van de VPN-server moeten zien. Als je je werkelijke IP-adres ziet (het IP-adres dat door je ISP wordt verstrekt), betekent dit dat er een WebRTC-lek is.
  6.  

  7. Testen met en zonder VPN
    Voor een uitgebreide test, voer de controle zowel uit wanneer je verbonden bent met je VPN als wanneer je niet verbonden bent. Dit zal je het verschil tonen en bevestigen of het lek alleen optreedt wanneer je de VPN gebruikt.
  8.  

  9. Aanvullende controles
    Sommige WebRTC-testwebsites tonen ook andere potentieel onthullende informatie, zoals je lokale netwerkadres. Deze informatie kan nuttig zijn om de omvang van het lek te begrijpen.

Hoe kun je WebRTC-lekken voorkomen?

Nu weet je alles. Wat WebRTC is, wat een WebRTC-lek is, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt controleren. De enige vraag die overblijft is: hoe kun je ze voorkomen?

Nou, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ook tegen dit kleine, maar grote gevaar voor je online privacy beschermd te zijn. Hier zijn de acties die je kunt ondernemen.

1. Gebruik een VPN met WebRTC-lekbescherming

Alle VPN’s beweren je te voorzien van waterdichte online bescherming en privacy, maar veel negeren functies zoals WebRTC-lekbescherming.

Als je eenmaal de verkeerde keuze hebt gemaakt, of voor het eerst een VPN zoekt en wil dat elk aspect van je online privacy wordt aangepakt, overweeg dan om te kiezen voor een goede VPN-provider zoals VPN Nederland, die weet hoe niet alleen WebRTC-lekken, maar elk soort lek aan te pakken om je online gegevens op elke mogelijke manier te beschermen.

2. Schakel WebRTC uit in browserinstellingen

Firefox laat je WebRTC handmatig uitschakelen. Typ about:config in de adresbalk, zoek naar media.peerconnection.enabled en zet het op false. Dit zal WebRTC in Firefox uitschakelen.

Andere browsers staan je helaas niet toe om deze functie handmatig uit te schakelen, dus je zult browserextensies moeten gebruiken.

3. Gebruik browserextensies

Extensies zoals WebRTC Leak Prevent, uBlock Origin of WebRTC Control kunnen aan je browser worden toegevoegd om lekken te voorkomen. Deze extensies hebben instellingen die ofwel WebRTC kunnen uitschakelen of de functionaliteit ervan kunnen beperken om lekken te voorkomen.

Zorg ervoor dat je de instellingen van de extensie configureert om te waarborgen dat WebRTC wordt geblokkeerd, aangezien sommige extensies WebRTC standaard misschien niet blokkeren.

4. Overweeg het gebruik van een veilige browser

Browsers gericht op privacy, zoals Brave, kunnen robuustere bescherming bieden tegen verschillende soorten datalekken, inclusief WebRTC.

WebRTC heeft handige kwaliteiten, maar een lek ligt op de loer

WebRTC heeft zonder twijfel handige kwaliteiten, zoals het eenvoudig maken van videocalls en zorgen voor bestandsoverdracht direct in de browser. Maar het is gemakkelijk te vergeten wat er gebeurt als er een WebRTC-lek optreedt. Zo’n lek kan je werkelijke IP-adres blootleggen en daarmee je online privacy en veiligheid in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om jezelf hier tegen te beschermen, bijvoorbeeld met een VPN. Maar let op, niet elke VPN biedt dezelfde mate van bescherming. Kies daarom voor VPN Nederland, dan zit je zeker weten goed.

Het is belangrijk om een provider te hebben die niet alleen WebRTC-lekken, maar alle soorten lekken aanpakt om je online gegevens in alle opzichten te beschermen. Op die manier hou jij controle over je eigen online gegevens en komen ze weer daar waar ze zouden moeten zijn, in jouw handen.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant