Wifi-beveiligingstips en aanbevelingen

nov 27, 2023

Herinner je je de dagen van de oude luidruchtige internetrouters die een geluid maakten dat een cultureel fenomeen is geworden? Nou, als dat zo is, bereid je dan voor om je oud te voelen, want er zijn hele generaties nu die geen idee hebben waar we het hier over hebben. En dat komt omdat Wifi alles heeft overgenomen. Thuis, op het werk, in hotels, treinen en de stad – Wifi heeft ons leven zoveel gemakkelijker gemaakt en de manier waarop we iets doen revolutionair veranderd. En we kunnen ons een leven zonder niet meer voorstellen.

Maar, zoals bij alles wat goed, revolutionair en comfortabel is, brengt Wifi nieuwe gevaren met zich mee. En naarmate onze dagelijkse routines er meer en meer van afhankelijk worden, ontstaan er dagelijks meer bedreigingen. We praten er dagelijks over in onze blog, maar het is tijd om uit te zoomen en breder te kijken naar hoe je nu de beveiliging van je huis- en werk-Wifi kunt verbeteren.

Houd je Wifi veilig!

Bescherm je verbinding, je apparaten en je gegevens met VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online beveiliging

De meest voorkomende risico’s van onveilige Wifi-netwerken

Thuis zittend browsen, online winkelen, chatten met vrienden, Netflix kijken of spelletjes spelen, of dit allemaal tegelijk doen, je denkt misschien niet dat je in enig gevaar bent. Maar slecht beheerde, verouderde en onbeveiligde Wifi-netwerken zijn een open uitnodiging voor hackers en online bedreigingen van allerlei aard om langs te komen en je hele dag, week, maand of zelfs jaren te verpesten.

Er zijn talloze manieren waarop hackers en cybercriminelen kunnen profiteren van beveiligingskwetsbaarheden waarvan je misschien niet eens weet dat ze bestaan, maar de gevolgen zijn vaak hetzelfde.

Dit is wat een slecht beheerd Wifi-netwerk in je huis vaak kan veroorzaken:

Diefstal van gegevens

Zoals bij de meeste online aanvallen en beveiligingsproblemen, zijn hackers en aanvallers meestal uit op je persoonlijke gegevens. Onbeveiligde Wifi maakt het voor hackers gemakkelijk om gegevens die over het netwerk worden verzonden, te onderscheppen. Dit kan persoonlijke informatie, inloggegevens, creditcardnummers en meer omvatten.

Ongeautoriseerde toegang

Zonder de juiste beveiliging kunnen onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot je Wifi-netwerk. Ze kunnen je internetverbinding gebruiken voor illegale activiteiten of toegang krijgen tot andere apparaten die met het netwerk verbonden zijn. Dit kan leiden tot diefstal van je persoonlijke gegevens, verdere compromittering van je apparaten, of ervoor zorgen dat jij de schuld krijgt voor botnets, Dark Web-activiteiten, of iets anders waarvoor aanvallers je verbinding kunnen gebruiken. Dat kan omdat de autoriteiten alleen je IP, je digitale paspoort, zullen zien bij alle activiteiten die je niet hebt gedaan.

Verspreiding van malware

Hackers kunnen onbeveiligde Wifi gebruiken om malware te verspreiden, wat je apparaat kan infecteren en mogelijk kan verspreiden naar andere apparaten die met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Meestal wordt openbare Wifi hiervoor gebruikt, maar als je Wifi-netwerk niet beveiligd is, kun je daar ook slachtoffer van worden.

Afluisteren en snuffelen

Cybercriminelen kunnen je internetactiviteit afluisteren op een onbeveiligd netwerk, waardoor ze gevoelige informatie kunnen verzamelen of je online gedrag kunnen bespioneren. Deze informatie kan vervolgens verder worden gebruikt om zowel online als offline aanvallen uit te voeren.

Man-in-the-Middle-aanvallen

Dit type aanval vindt plaats wanneer een hacker de communicatie tussen je apparaat en de server die je toegang verleent, onderschept en mogelijk de gegevens steelt of manipuleert. Dit is een veelvoorkomende dreiging en kan leiden tot allerlei gevolgen – van je persoonlijke gegevens die weer gestolen worden, tot aanvallers die je omleiden naar nagemaakte websites om je aankopen te laten doen in nepwinkels die bekend lijken, en nog meer gevoelige informatie overhandigen.

Identiteitsdiefstal

Door persoonlijke gegevens en inloggegevens te verzamelen, kunnen cybercriminelen je identiteit stelen, wat leidt tot frauduleuze activiteiten onder jouw naam. En gemakkelijk toegankelijke en slecht beheerde Wifi is daarvoor meestal de toegangspoort.

Sessiekaping

Aanvallers kunnen je online sessies kapen, de controle over je accounts, zoals e-mail of sociale media, overnemen zonder dat je het weet. Je denkt dat je gewoon inlogt op Facebook, maar een aanvaller die je Wifi-beveiliging heeft gecompromitteerd, kan daar samen met jou zijn en de controle over je hele account overnemen, zonder dat je tijd hebt om te reageren.

Phishing-aanvallen

Phishing-aanvallen komen niet alleen van vreemde, slecht geformuleerde e-mails. Met behulp van onbeveiligde Wifi kunnen phishers nepwebsites opzetten om je te misleiden om gevoelige informatie in te voeren, in de veronderstelling dat je je op een legitieme site bevindt.

Essentiële Wifi-beveiliging

Met al deze gevaren die op de loer liggen en nieuwe dreigingen die bijna elke dag opduiken, is het van het grootste belang om voor je Wifi-beveiliging te zorgen. En je moet nu beginnen.

Maar hoe?

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je thuis- of kantoor-Wifi veilig is tegen bedreigingen en al deze online gevaren? Om je daarmee te helpen, heeft VPN Nederland een Wifi-beveiligingschecklist opgesteld, zodat je vandaag nog kunt beginnen met het verbeteren van je online Wifi-bescherming.

Hier zijn de meest essentiële stappen die je nu kunt ondernemen:

 

1. Wijzig de standaard routerinstellingen

Wanneer je je router voor het eerst instelt, verander dan de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord. Standaardinstellingen zijn gemakkelijk toegankelijk voor hackers. Zelfs als iemand anders je router heeft geïnstalleerd, zorg ervoor dat je zelf de toegangsgegevens en standaardinstellingen wijzigt.

2. Gebruik sterke encryptie

Stel je Wifi-netwerk in om WPA3-encryptie te gebruiken. Als WPA3 niet beschikbaar is, gebruik dan WPA2. Vermijd het gebruik van WEP, omdat het verouderd en minder veilig is.

3. Regelmatige firmware-updates

Houd de firmware van je router up-to-date. Fabrikanten brengen firmware-updates uit om beveiligingskwetsbaarheden te dichten en functionaliteit te verbeteren.

 

4. Stel een sterk Wifi-wachtwoord in

Gebruik een complex en uniek wachtwoord voor je Wifi-netwerk. Het moet een mix zijn van letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en symbolen. Gebruik nooit eenvoudige wachtwoorden of wachtwoorden die iemand kan raden – hackers hebben tools om dat automatisch te doen.

 

5. Zet WPS (Wifi Protected Setup) uit

WPS kan een beveiligingsrisico zijn omdat het een gemakkelijkere manier biedt om toegang te krijgen tot je netwerk. Schakel het uit om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

 

6. Gebruik een gastnetwerk

Als je router dit ondersteunt, stel dan een gastnetwerk in voor bezoekers. Dit houdt je hoofdnetwerk veiliger. Dit is vooral belangrijk voor kantoren en bedrijven.

 

7. Schakel externe beheer uit

Zet functies voor extern beheer uit om externe toegang tot de instellingen van je router te voorkomen.

 

8. Controleer verbonden apparaten

Controleer regelmatig de apparaten die met je netwerk verbonden zijn. De meeste routers hebben een functie waarmee je kunt zien welke apparaten momenteel verbonden zijn.

 

9. Activeer de firewall van je router

Zorg ervoor dat de ingebouwde firewall van je router is geactiveerd, of installeer een betrouwbare firewall om je netwerk te helpen beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

 

10. Verberg je Wifi-netwerk

Je kunt je netwerk instellen om zijn SSID (naam) niet uit te zenden. Hoewel dit geen sterke beveiliging biedt, kan het je netwerk minder zichtbaar maken en minder aandacht trekken van kwaadaardige aanvallers die op zoek zijn naar Wifi’s om te infecteren.

11. Installeer een VPN op je router

Als je router het toelaat, kun je een VPN op je router installeren, wat elk apparaat en alle gegevens die via je Wifi-netwerk worden verzonden zal versleutelen en beschermen. Dit kan een ingewikkeldere stap zijn, maar het zal je hele persoonlijke netwerk voorzien van absoluut ondoordringbare bescherming.

Een onbeveiligd Wifi-netwerk is een openstaande voordeur

Is het nou echt nodig om je Wifi te beveiligen? Het antwoord is ja.

Zie je Wifi-netwerk als je digitale huissleutel. Als je het niet goed beschermt, is het alsof je je voordeur open laat staan voor iedereen die langsloopt. Hackers, net als die vervelende inbrekers, zijn altijd op zoek naar een makkelijke prooi. En een onbeveiligde Wifi? Dat is een feestje voor hen. Ze kunnen je persoonlijke info stelen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, of zelfs je apparaten infecteren met vervelende virussen. Dus, net als je je huis beveiligt, moet je ook je Wifi beschermen.

Je bent er nu achter dat dat helemaal niet zo moeilijk is, dus wacht niet langer en neem nu stappen om je Wifi te beveiligen, zodat je zonder angst verder kunt met je online leven.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant