Anoniem surfen: alles wat je moet weten

nov 28, 2022

In de afgelopen jaren is online privacy essentiëler dan ooit geworden. Met bijna al onze dagelijkse activiteiten die online plaatsvinden, is privacy op het internet nog nooit zo belangrijk en kwetsbaar geweest. Je denkt misschien dat je alleen bent wanneer je thuis op internet surft, maar in werkelijkheid zijn er meerdere partijen die nauwlettend in de gaten houden wat je online doet.

Dit voelt niet echt comfortabel. En terecht. Overheden worstelen om de privacy en veiligheid van gebruikers op het internet in verschillende mate te reguleren, maar dat is gewoon niet voldoende. Dus misschien wil je zelf zo snel mogelijk maatregelen nemen om anoniem te blijven tijdens het surfen op het web.

En daar komen wij in beeld. Laten we eens verkennen waarom anoniem browsen belangrijk is, en wat de beste manieren zijn om je online activiteiten te anonimiseren.

Word onzichtbaar online!

Ontdek privé browsen, downloaden en streamen met VPN Nederland!

Pak snel onze populaire aanbieding!

Hoe anoniem is het internet eigenlijk?

Nu denk je misschien: Is het internet niet al anoniem genoeg?

Nou, als er één ding is dat je moet weten, is dat niets wat je online doet privé is.

In de praktijk zijn jouw online informatie, browsegewoonten, interesses, en eigenlijk vrijwel alles wat je online doet, voor iedereen zichtbaar. En het kost niet veel moeite om al die info over je te achterhalen, want zelfs je IP-adres, dat gemakkelijk beschikbaar is voor iedereen, vertelt veel over jou.

Misschien denk je dat het alleen cybercriminelen zijn die op jacht zijn naar jouw online informatie, maar in werkelijkheid zijn er veel meer partijen die nauwlettend in de gaten houden wat je online doet. Hier zijn er een paar:

 

  • Je internetprovider (ISP)
    Al jouw online data gaat via je internetprovider, dus zij kunnen alles zien wat je online doet.
  • Websites die je bezoekt
    Elke website die je bezoekt, slaat wat informatie over jou op. En die informatie kan variëren van enkele basisgegevens tot volledige profielen.
  • Sociale media
    Sociale media-platforms staan erom bekend gebruikers te volgen, en alles wat je online doet in de gaten te houden.
  • Zoekmachines
    Zoekmachines zoals Google of Bing houden al je zoekgeschiedenis bij om je vervolgens inhoud te promoten en producten te verkopen.
  • Browsers
    Zelfs browsers verzamelen je persoonlijke informatie. Je denkt misschien dat je browsegeschiedenis er alleen voor jouw gemak is, maar het is ook erg handig voor anderen.
  • Bedrijven
    Allerlei bedrijven volgen en verzamelen jouw online informatie voor marketing- en reclamedoeleinden.
  • Datahandelaren
    Datahandelaren stellen volledige dossiers over jou samen en verkopen of verhuren deze aan andere bedrijven, banken en entiteiten voor verschillende doeleinden.
  • De overheid
    In sommige gevallen houdt zelfs de overheid, of een instantie zoals Stichting BREIN, gebruikers in de gaten en volgt ze hun online activiteiten om juridische redenen.
  • Cybercriminelen
    Natuurlijk zijn ook cybercriminelen en hackers uit op je persoonlijke informatie. Ze verzamelen zorgvuldig je gegevens om verwoestende aanvallen uit te voeren, variërend van malware tot diefstal van identiteit en financiële informatie.

Waarom is online anonimiteit belangrijk?

Maar is het echt zo erg dat bedrijven en andere entiteiten jouw persoonlijke informatie in de gaten houden?

Wij vinden van wel! En jij toch ook?!

Wat jij online doet, zou jouw zaak moeten zijn en van jou alleen. Hier zijn enkele manieren waarop jouw persoonlijke informatie, informatie die je misschien niet wilt delen, kan worden behandeld:

  • Ten eerste wordt je persoonlijke online informatie voortdurend verkocht aan de hoogste bieder. Bedrijven, platforms, diensten – iedereen wil je gegevens bemachtigen om je meer spullen te verkopen. Geen wonder dat online data vaak wordt omschreven als de nieuwe olie. Maar wil je echt dat jouw online profiel terechtkomt bij marketingbureaus en bedrijven die niets te maken hebben met wat je online doet en waarschijnlijk niet voorzichtig omgaan met deze gegevens?
  • De persoonlijke gegevens die voor iedereen online zichtbaar zijn, kunnen ook een bron zijn van hacks en aanvallen. Ze kunnen op het dark web terechtkomen om te worden verkocht en vervolgens worden gebruikt voor verwoestende cybermisdaden. Als niemand zich bekommert om jouw online privacy, kun je overwegen om het heft zelf in handen te nemen.
  • ISPs, overheden, bepaalde platforms en diensten gebruiken je openbaar beschikbare informatie om te bepalen wat je wel of niet online kunt doen. Geoblocking, beperkingen, censuur, bandbreedtebeperking – dit alles en meer is het resultaat van externe partijen die nauwlettend in de gaten houden wat je online doet en daarover oordelen.

Dus, vanzelfsprekend ben je misschien op zoek naar manieren om je privacy te waarborgen tijdens het browsen. Maar zijn er manieren om dat te doen? En welke zijn het beste?

1. Incognitomodus

Elke browser wordt geleverd met een Incognito- of Privémodus. En dat kan worden gezien als een ingebouwde privacyfunctie om je online verborgen te houden.

Het is echter belangrijk om te begrijpen hoe de Incognitomodus werkt.

Dit is wat de Incognitomodus voor je doet:

  • Wist je browsegeschiedenis en slaat het niet op. Je browsegeschiedenis wordt niet opgeslagen op je computer.
  • Verwijdert cookies en sitegegevens. Zodra je de incognitomodus afsluit, worden alle cookies, site- en sessiegegevens verwijderd.
  • Slaat geen formulierinformatie op. Formulieren, wachtwoorden en persoonlijke informatie die je mogelijk hebt ingevuld, worden niet opgeslagen bij het gebruik van de incognitomodus.

Dat klinkt goed, maar de incognitomodus legt nog steeds veel van je gegevens bloot. Hier is wat het niet doet:

 

  • Je IP-adres verbergen. Je persoonlijke IP-adres is nog steeds zichtbaar voor services, websites, je internetprovider en allemaal anderen.
  • Voorkomen dat websites je volgen. Websites kunnen nog steeds je online activiteit volgen met behulp van je IP en andere fingerprint-technieken.
  • Je gegevens versleutelen niet, dus die staan nog steeds open voor iedereen om te bekijken.
  • Je anoniem maken. Je internetprovider, baas of wie dan ook die het netwerk beheert, kan nog steeds alles zien wat je online doet. En op openbare wifi kan dit een groot gevaar zijn.

2. Anonieme zoekmachines

De laatste tijd is er een toename van anonieme zoekmachines die je online gegevens moeten beschermen in plaats van bijhouden. De bekendste is waarschijnlijk DuckDuckGo, Startpage, Qwant, maar er zijn ook veel andere die je kunt vinden. Dit is wat anonieme zoekmachines doen:

  • Volgen je zoekopdrachten niet. Dit betekent dat je zoekopdrachten altijd privé blijven, dat er geen informatie is over je eerdere zoekopdrachten en dat er geen bevooroordeelde informatie aan je wordt gepresenteerd.
  • Gebruiken geen gepersonaliseerde advertenties. Omdat anonieme zoekmachines je online activiteit niet volgen, tonen ze je geen gepersonaliseerde advertenties en verkopen ze geen zeer persoonlijke informatie aan adverteerders.
  • Gebruiken HTTPS. Om je verbinding met hun servers te beveiligen.
  • Bieden zoekresultaat-privacy. Omdat ze je zoekactiviteit niet volgen, blijven je zoekopdrachten altijd privé.

Wat ze niet doen is:

 

  • Volledige anonimiteit garanderen. Hoewel je zoekresultaten privé blijven bij anonieme zoekmachines, kan een website waar je naartoe gaat nog steeds je online informatie volgen.
  • Je IP-adres verbergen. Dus iedereen met hogere toegang tot je netwerk kan nog steeds alles zien wat je online doet.
  • Geen logs bijhouden. Hoewel ze je zoekopdrachten niet volgen, kunnen ze nog steeds bepaalde logs bijhouden over je sessie, wat een beveiligings- en privacyrisico kan zijn.

3. Proxies

Een meer geavanceerde manier om je online activiteiten te anonimiseren zijn proxies. Hoewel ze steeds meer worden vervangen door superieure technologieën, kunnen ze nog steeds helpen om je online privacy te verbeteren. Toch zijn ze geen wondermiddel.

Dit is wat proxies kunnen doen:

  • Je IP veranderen. Proxies vervangen je IP-adres wanneer je via hen verbindt, waardoor je IP verborgen blijft voor nieuwsgierige ogen.
  • Geoblocks omzeilen. Sommige proxies kunnen online beperkingen en geoblocks van services omzeilen.
  • Tracking voorkomen. Omdat proxies je verbinding via een van hun eigen servers leiden en je IP-adres vervangen, kan je online activiteit niet aan jou worden gekoppeld.

Zo geweldig als dit ook is, proxies hebben ook enkele belangrijke nadelen, waaronder:

 

  • Ze versleutelen je gegevens niet. Dit betekent dat je online informatie nog steeds gestolen kan worden.
  • Ze zijn moeilijk te gebruiken. Proxies vereisen vaak veel technische kennis, zijn moeilijk in te stellen en kunnen voor onervaren gebruikers moeilijk toegankelijk zijn.
  • Ze kunnen je veiligheid niet garanderen. Proxies worden vaak gebruikt door hackers, malware en mensen met kwaadwillige bedoelingen, wat je juist meer in gevaar kan brengen.
  • Ze kunnen je anonimiteit nog steeds niet garanderen. Hoewel proxies je online privacy kunnen verbeteren, kunnen je online activiteiten nog steeds worden getraceerd en gevolgd.

4. TOR

Tor staat bekend als de krachtpatser op het gebied van online privacy en anonimiteit en wordt over de hele wereld gebruikt om de online aanwezigheid van gebruikers te anonimiseren. En het is absoluut een grote stap voorwaarts voor online privacy.

Dit is wat de Tor-browser voor jou kan doen:

  • Het anonimiseert je online verkeer. De Tor-browser leidt je verbinding via meerdere knooppunten (andere Tor-gebruikers) en verandert telkens je IP-adres, waardoor het moeilijk wordt om je te traceren.
  • Het versleutelt je verkeer. Tor versleutelt ook al je gegevens tussen knooppunten.
  • Omzeilt censuur. Tor kan je ook toegang geven tot beperkte websites en zelfs het Dark Web, dat alleen beschikbaar is via de browser.
  • Beschermt tegen surveillance. Het is moeilijk om je online activiteiten te volgen, zelfs voor internetproviders en autoriteiten.
  • Verbetert online bescherming. De Tor-browser verbetert ook de online beveiliging en heeft veel plug-ins om dit naar een hoger niveau te tillen.

 

Hoewel Tor een krachtige tool is voor online privacy, heeft het ook nadelen:

 

  • Het kan geen volledige anonimiteit garanderen. Hoewel het een sterke privacytool is, kan de Tor-browser nog steeds geen absolute online anonimiteit of veiligheid garanderen. Timing-aanvallen, gecompromitteerde uitgangsknooppunten en andere zwakke punten in het systeem kunnen nog steeds risico’s met zich meebrengen.
  • Biedt geen end-to-end-encryptie. Hoewel Tor uw online gegevens versleutelt, versleutelt het deze niet tussen het uitgangsknooppunt en je uiteindelijke bestemming op het internet, waardoor je verkeer nog steeds zichtbaar kan zijn voor externe bronnen.
  • Het is traag. De Tor-browser is legendarisch traag en dwingt je om veel surfcomfort op te offeren voor anonimiteit.
  • Beheert niet al je verkeer. Net als alle andere opties behandelt Tor alleen het verkeer dat je via de browser verzendt, waardoor andere internetverbonden apps, zoals torrents, volledig blootgesteld blijven.

5. VPN

Een VPN, zoals VPN Nederland, is het toppunt van moderne technologie voor online privacy en bescherming. Deze app is ontworpen om je online privacy te beschermen en doet dat beter dan welk ander alternatief dan ook.

Dit is wat het voor je doet op het gebied van online veiligheid en privacy:

  • Encryptie. Een VPN versleutelt al je online verzonden en ontvangen gegevens met ondoordringbare end-to-end encryptie.
  • Verbergt je IP. Een VPN vervangt je IP door een eigen IP, waardoor het online niet te traceren is.
  • Leidt je verbinding door een externe server. Hierdoor kun je je online locatie verbergen, blokkades omzeilen en het is vrijwel onmogelijk om je online te volgen – in het ergste geval kan je online activiteit alleen worden herleid naar de VPN-server.
  • Verwerkt al je verkeer. Een VPN behandelt al het internetverkeer dat je verzendt en ontvangt vanaf je apparaat, en niet alleen de browser.
  • Maakt het gemakkelijk. VPN’s, zoals VPN Nederland, maken online privacy toegankelijk voor iedereen. Met één druk op de knop ben je klaar en krijg je de beste snelheden en de beste beveiligingsmaatregelen.
  • Deblokkeert websites en services. Een VPN is de meest efficiënte manier om online censuur en geoblocking te omzeilen.

VPN’s zijn HET beste hulpmiddel als je op zoek bent naar verhoogde online privacy. Maar geen enkel hulpmiddel is perfect, dus VPN’s kunnen ook beperkingen hebben.

  • Niet alle VPN’s zijn gelijk. Sommige VPN’s registreren en bewaren net zoveel gegevens als de diensten die je probeert te beschermen, dus het is belangrijk om te kiezen voor betrouwbare premium VPN’s zoals VPN Nederland, die geen gegevens van de gebruiker opslaat.
  • VPN’s kosten geld. In tegenstelling tot de meeste andere privacytools zijn premium VPN’s betaalde diensten, en hoewel ze het waard zijn, is niet iedereen bereid om daadwerkelijk geld te investeren in zijn online veiligheid.
  • Kan niet beschermen tegen bepaalde aanvallen. Cybercrime is divers en hoewel VPN’s een essentieel onderdeel zijn van je online bescherming dat geen andere dienst kan evenaren, is de zwakste schakel in online beveiliging altijd de gebruiker, dus ze kunnen je niet beschermen tegen bepaalde soorten phishing- en malware-aanvallen, hoewel ze je wel kunnen beschermen tegen andere.

Zelfs met dit alles is het duidelijk dat VPN’s de beste keuze zijn als het gaat om gepersonaliseerde online privacy.

Hou zelf de controle over informatie die je online deelt

Online privacy wordt elke minuut van de dag belangrijker. Aan het niet-anoniem surfen op internet zijn best wat risico’s verbonden. Gelukkig zijn er verschillende opties om dit te verbeteren.

Hoewel incognito-modus, anonieme zoekmachines en proxies enige mate van anonimiteit bieden, hebben ze ook beperkingen. VPN’s zijn dan ook de meest uitgebreide oplossing zijn voor gepersonaliseerde online privacy. Hoewel je er wel voor moet betalen zijn premium VPN’s, zoals VPN Nederland, een aanrader vanwege hun superieure beveiliging zonder gebruikersgegevens te loggen. En hoewel VPN’s geen absolute garantie bieden tegen alle online bedreigingen, zijn ze de beste keuze om jouw online privacy beschermen, zodat je zelf de controle houdt over de informatie die je online deelt.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant