Geoblocking: begrijpen en omzeilen

jul 24, 2023

Je kijkt met veel plezier naar elke aflevering van B&B Vol Liefde en kan dan ook niet wachten om ook op je vakantieadres weer een aflevering mee te pakken. Maar dan kom je er ineens achter dat je de aflevering niet mag bekijken. Ok, dan maar die ene Netflixfilm die je thuis alvast geselecteerd hebt. Wat? Kun je die ook niet zien? Hoe kan dat nou?

Je zult niet de eerste zijn die ontdekt dat je soms dingen niet kunt kijken en beluisteren online, als je je op een andere plek bevindt dan anders. De reden voor dit probleem is geoblocking. In dit artikel gaan we je precies vertellen wat dat is, en – belangrijker – hoe je geoblocking kunt omzeilen, zodat je ook in het buitenland kunt genieten van je favo programma’s.

Browse zonder beperkingen!

Ontdek een internet zonder geoblocking met VPN Nederland

Profiteer van de beste deal voor onbeperkt browsen!

Geoblocking begrijpen: Wat is het?

Geoblocking is net alsof je een denkbeeldige muur om een land zet. Als je in dat land bent, kun je alles binnen die muur zien en gebruiken, zoals websites, films en tv-series. Maar als je naar een ander land gaat en buiten die denkbeeldige muur komt, dan mag je alles binnen de muren niet meer bekijken.

Stel je voor dat je in Nederland een aflevering van B&B Vol Liefde wil bekijken op een Nederlandse streamingdienst, zoals NPO of Videoland. Dat kan prima, want je bent binnen de denkbeeldige muur van Nederland. Maar als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk, kom je buiten de Nederlandse muren. Dan mag je niet meer naar die tv-serie kijken. Je wordt geblokkeerd vanwege je locatie.

Waarschijnlijk heb je zelf al minstens één keer in je leven geoblocking ervaren. Ben je ooit in het buitenland geweest en kon je jouw favoriete Nederlandse streamingplatforms niet gebruiken, het nieuws niet bekijken, een sportevenement missen of plotseling een show niet meer vinden die je aan het kijken was op Netflix? Dat is dus geoblocking, en het beïnvloedt je, of je het nu door hebt of niet.

Waarom bestaat geoblocking?

Er zijn verschillende redenen voor geoblocking. Laten we ze eens bekijken:

Geoblocking door uitzendrechten

Ten eerste heeft het te maken met de rechten om bepaalde inhoud uit te zenden. Dit kan van toepassing zijn op bepaalde uitzendingen, shows of films, maar ook op hele platforms.

Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse streamingplatform Hulu. Hoewel het een van de grootste en beste streamingplatforms is in de VS, heeft het platform uitzendrechten in slechts twee landen: de VS en Japan. Geoblocking voorkomt dat je vanuit Nederland toegang krijgt tot het platform en de inhoud ervan.

Ditzelfde geldt voor lokale streamingplatforms in het buitenland. NOS, NPO, Videoland, KIJK, Viaplay en alle andere lokale streamingplatforms zijn alleen beschikbaar in Nederland en hebben alleen de rechten om de meeste van hun inhoud in Nederland uit te zenden. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de inhoud die je gewend bent te bekijken op die platforms, of zelfs de platforms in hun geheel, plotseling niet meer beschikbaar is zodra je naar het buitenland gaat.


 

Geoblocking heeft niet alleen invloed op hele streamingplatforms, maar kan zelfs van toepassing zijn op de afzonderlijke content die op het platform te vinden is, zoals series, films, sportuitzendingen, enz.

Als we bijvoorbeeld kijken naar Netflix, dan zien we dat content op het platform verschilt per land. Wat je zonder problemen op de Amerikaanse Netflix kunt bekijken, kan soms niet beschikbaar zijn op Netflix in Nederland, omdat andere streamingplatforms de rechten op die content kunnen hebben. En dat kan leiden tot het moeten afsluiten van meerdere streamingabonnementen om alles te kunnen bekijken.

Een ander voorbeeld: sportuitzendingen. Sportstreaming is zeer beperkt en is onderhevig aan enkele van de strengste geoblokkades. Neem bijvoorbeeld de Formule 1. Momenteel heeft Viaplay exclusieve uitzendrechten voor het kampioenschap in Nederland. In elk ander land heeft een ander streamingplatform of dienst mogelijk het recht om de F1 uit te zenden, soms zelfs gratis. Maar door agressieve geoblocking en online beperkingen kun je geen toegang krijgen tot die streams.

Geoblocking door prijsstrategieën

Een andere reden voor geoblocking zijn prijsstrategieën. De bevolking van verschillende landen heeft verschillende mogelijkheden om te betalen en dit leidt tot verschillende prijsstrategieën. Dit zie je zelfs bij de kosten van een Netflix-abonnement. Zo’n abonnement kan behoorlijk duur zijn in Nederland, maar in andere landen kan het veel goedkoper zijn en soms zelfs gratis voor dezelfde of zelfs meer content.

Censuur

Tot slot zijn er online beperkingen, die in feite censuur zijn, die bepaalde inhoud blokkeren voor het bekijken of toegankelijk maken in het buitenland op basis van je locatie.

Je zult dit nauwelijks tegenkomen in Nederland, maar als je landen zoals China, het Midden-Oosten, Rusland en Noord-Korea, zul je meteen de effecten van online beperkingen merken.

Grensoverschrijdende inhoudsdraagbaarheid: Streaming zonder grenzen (maar alleen in de EU)

In 2018 heeft de EU een zeer belangrijke wetgeving aangenomen over de draagbaarheid van online content. De wetgeving bepaalt dat betaalde streamingplatforms beschikbaar moeten blijven voor de gebruiker binnen de EU, zelfs als de gebruiker de grens oversteekt. Dus als je een abonnement hebt op NLZIET in Nederland, heb je nog steeds toegang tot het platform en de meeste programma’s op het platform zolang je in de EU blijft.

Toch zijn er dus nog steeds enkele beperkingen want de wetgeving is alleen van toepassing op de EU. Zodra je de wereld gaat verkennen en buiten de EU-zone treedt, wordt alle content onmiddellijk geblokkeerd. Bovendien maakt niet elk land in Europa deel uit van de EU. Dus je zult ook zulke beperkingen tegenkomen in Zwitserland, Groot-Brittannië of Noorwegen bijvoorbeeld.

Ten slotte dekt deze wetgeving, hoewel het de zaken gemakkelijker maakt, niet alle inhoud. Vooral sportuitzendingen zijn nog steeds onderhevig aan agressieve blokkades en beperkingen, waardoor je geen toegang krijgt tot uitzendingen in landen waar een andere omroep de rechten heeft op die evenementen.

De oplossing: Hoe kan een VPN je helpen?

Een VPN is een hulpmiddel dat je locatie kan verbergen of wijzigen door je internetverbinding om te leiden via servers in verschillende landen. Het is een legale manier om geoblocking te omzeilen.

Je hoeft dus niet te leren leven met die vervelende blokkades die met je locatie te maken hebben. Gelukkig niet.

Wat doet zo’n VPN dan precies?

Een VPN (of Virtueel Privénetwerk) is een uiterst krachtig online beschermings- en privacyhulpmiddel. Een van de kenmerkende functies is dat het je virtuele locatie kan veranderen door verbinding te maken met een van de servers van de VPN over de hele wereld. Door je virtuele locatie te veranderen, kun je direct toegang krijgen tot inhoud en hele platforms die anders geblokkeerd zouden worden.

Stel dat je buiten de EU reist en je favoriete shows of sportuitzendingen op NPO niet kunt bekijken. Door verbinding te maken met een server in Nederland – met behulp van een krachtige, op streaming geoptimaliseerde VPN – kun je weer toegang krijgen tot je programma’s en films alsof je thuis bent.

VPN-technologie is gebruikelijk en volkomen toegestaan, en het is gewoon de beste manier om je online vrijheid terug te krijgen en toegang te krijgen tot de content die jij wil bekijken op jouw voorwaarden.

Niet elke VPN is echter even goed in het omzeilen van online beperkingen. Velen beweren dat ze dat kunnen, maar slechts weinigen bieden daadwerkelijk een volledig onbeperkte online ervaring. Daarom is het cruciaal om de juiste VPN te kiezen.

VPN Nederland: De ultieme VPN om geoblocking te omzeilen

Als je op zoek bent naar een VPN om de geoblocking-beperkingen waar je mee te maken hebt te omzeilen, staat VPN Nederland klaar om te helpen!

We zijn een premium VPN-provider die exclusief is gemaakt voor de Nederlandse gebruiker, om je de online bescherming, privacy en vrijheid te bieden die je verdient. En we kunnen elke andere service overtreffen voor jouw behoeften om geoblocking te omzeilen, dankzij:

 

  • De grootste vloot Nederlandse servers van alle vergelijkbare services. Dit geeft je niet alleen directe en gemakkelijke toegang tot al je content, maar zorgt er ook voor dat je altijd een soepele ervaring hebt met gemakkelijke toegang tot al je favoriete streamingplatforms.
  • Niet alleen hebben we de beste servervloot in Nederland, maar we hebben ook servers over de hele wereld, waardoor je gemakkelijke toegang hebt tot vrijwel alles, waar het zich ook bevindt, waardoor onbeperkt streamen en entertainment bij je thuis wordt gebracht.
  • Al onze servers zijn perfect geoptimaliseerd voor streaming. Met behulp van unieke technologieën zoals SmartDNS en onze krachtige servers heeft VPN Nederland geen moeite om elke service te deblokkeren, waar deze zich ook bevindt.
  • We staan altijd klaar om je te helpen met onze geweldige ondersteuning.

Nooit meer beperkingen

Je hoeft geen genoegen te nemen met online beperkingen en geoblocking in je leven, als er perfecte technologie is om je te helpen. Met slechts één klik kun je weer genieten van een grenzeloos internet!

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant