Bandbreedtebeperking: Krijg je wel de internetsnelheden waarvoor je betaalt?

aug 1, 2023

Is het jou ooit overkomen? Je komt thuis na een lange dag werken of school, en het enige wat je nu wil is ontspannen en de serie die je al zo lang graag wilde zien bingewatchen, of een die ene vette online game spelen met je vrienden, of iets downloaden. Maar dan ontdek je plotseling dat je snelle internetverbinding niet zo snel is als hij zou moeten zijn. De router, de stream of het spel herstarten – niets helpt. Dus wat is het probleem dan wel?

Nou, het kan heel goed bandbreedtebeperking zijn. En dat komt vaker voor dan je denkt.

Stop bandbreedtebeperking!

Geniet van internet zonder beperkingen met VPN Nederland!

Ontsluit het ware potentieel van je internetten

De rem op je internetsnelheid: Begrijpen wat bandbreedtebeperking is

Wat is bandbreedtebeperking precies?

In jip-en-janneketaal: bandbreedtebeperking het opzettelijk vertragen van je internetsnelheid door je internetprovider.

Het komt vooral voor wanneer je deelneemt aan intense online activiteiten die veel bandbreedte vereisen, zoals het streamen van video’s in hoge definitie, online gamen, downloaden, enzovoort.

Maar waarom gebeurt dit?

Bandbreedtebeperking is een veel voorkomende praktijk die internetproviders dagelijks toepassen. Omdat de totale bandbreedte beperkt is, zorgt beperking ervoor dat iedereen een eerlijk deel van de internetbandbreedte krijgt en dat het niet alleen naar een torrentliefhebber in je buurt gaat.

Hoewel het op papier gerechtvaardigd lijkt, is je internetprovider mogelijk niet zo eerlijk bij het verdelen van de bandbreedte. Hierdoor kan je online-ervaring aanzienlijk worden beperkt, resulterend in bufferende video’s, haperende games en trage downloads.

Bovendien is het misschien niet alleen de algemene bandbreedteverdeling waar je internetprovider zich zorgen over maakt. Beperking is een veelgebruikte techniek van internetproviders om je te dwingen te upgraden naar een beter internetabonnement, en dan begint het hele proces opnieuw.

Daarnaast controleren internetproviders je online activiteit en zonder de juiste bescherming kunnen ze alles zien wat je online doet. Hierdoor kunnen ze zelfs specifieke soorten verkeer op je internetverbinding beperken, zoals P2P-verkeer bij het torrenten, Usenet-downloads, streaming en simpelweg veel internet-intensieve activiteiten.

Hoe weet je of je internetverbinding wordt beperkt?

Als je vermoedt dat je slachtoffer bent van bandbreedtebeperking, kun je eerst controleren of dat inderdaad het geval is.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om te controleren of je verbinding inderdaad wordt beperkt:

 

 1. Doe een basis internet snelheidstest
  Als eerste moet je je internetsnelheid meten en daarvoor kun je verschillende onafhankelijke online tools gebruiken, zoals de snelheidstest van Ookla, de Google-snelheidstest en anderen. Dit geeft je een idee van je download- en uploadsnelheden.
 2. Controleer je internetabonnement
  Hoewel het mogelijk is dat je internetverbinding traag is omdat je een langzaam abonnement hebt, moeten de resultaten van je snelheidstest overeenkomen met de snelheid in je internetabonnement.
 3. Volg je internetsnelheid in de loop van de tijd
  Om er zeker van te zijn dat je snelheid wordt beperkt, moet je meerdere tests uitvoeren op verschillende tijdstippen van de dag en op verschillende dagen van de week en controleren of ze overeenkomen, of dat er aanzienlijke dalingen zijn in je verbindingssnelheden.
 4. Controleer de snelheden van specifieke diensten
  Als je merkt dat een bepaald platform of online dienst slecht presteert, controleer dan of andere online activiteiten ook worden beïnvloed (bijvoorbeeld als Netflix traag is, controleer dan of hetzelfde geldt voor andere streamingdiensten of activiteiten). Zo niet, dan kan dit te maken hebben met je internetprovider die een bepaald type verkeer vertraagt.
 5. Gebruik een VPN
  Internetproviders hebben de neiging om specifieke soorten verkeer te vertragen. Een VPN versleutelt en verbergt je verkeer, zodat je internetprovider het type verkeer dat je gebruikt niet kan identificeren en dus niet kan vertragen. Als je snelheden weer normaal zijn met een VPN ingeschakeld, heb je zeker te maken met bandbreedtebeperking.

Waarom bandbreedtebeperking voor jou belangrijk is?

Dus je internetprovider probeert de bandbreedte gelijkmatig te verdelen. Is dat nou echt zo erg?

Het klinkt misschien goed op papier, maar in werkelijkheid kan die gelijkmatige verdeling aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van je internetverbinding en online-ervaring.

Bufferende streams, vertragende games, langzame downloadtijden – dat wil je zeker niet tegenkomen in je dagelijks leven, en waarom zou je dat moeten?

Bovendien kan het je ook negatief beïnvloeden buiten het entertainmentgedeelte. Thuiswerken is tegenwoordig steeds gebruikelijker, en moeten omgaan met bandbreedtebeperking bij het uitvoeren van intensieve, tijdgevoelige werkzaamheden is niet iets wat je aan je baas wil uitleggen.

Ten slotte is het gewoon niet eerlijk. Je betaalt voor een bepaald niveau van internetkwaliteit en als je verbinding plotseling vertraagt vanwege de activiteiten die je onderneemt, is dat gewoon oneerlijk.

Hoe kun je bandbreedtebeperking overwinnen?

Er zijn enkele opties om bandbreedtebeperking te verslaan en de volledige snelheid van je internetverbinding te ontgrendelen.

Ten eerste kun je je internetabonnement upgraden, maar dat betekent niet dat het nieuwe, duurdere abonnement niet ook zal worden beperkt.

Je kunt ook van internetprovider veranderen, maar providers maken allemaal gebruik van bandbreedtebeperking, dus dan kom je weer in dezelfde situatie terecht.

De beste manier om bandbreedtebeperking te verslaan, is gebruik te maken van VPN Nederland.
VPN Nederland versleutelt al je online verkeer en maakt het onmogelijk om te zien wat je online doet. Zelfs voor je internetprovider.

Bandbreedtesystemen zijn geautomatiseerd, ze identificeren automatisch het verkeer dat moet worden beperkt en leggen beperkingen op aan je internetverbinding. Maar als al je verkeer versleuteld en verborgen is, heeft je internetprovider geen manier om te identificeren wat je online doet – of het nu gamen, downloaden, streamen, coderen of werken is.

Met behulp van VPN Nederland kun je bandbreedtebeperking volledig uit je leven bannen en de ware snelheid van je internet deblokkeren. Dus als je dacht dat je downloads snel genoeg waren, moet je eens kijken hoe snel ze kunnen zijn met een VPN.

Bovendien verbergt VPN Nederland al je online activiteiten voor je internetprovider en iedereen die wil weten wat je online doet. En dit geeft je het niveau van privacy dat je tegenwoordig nergens anders kunt krijgen.

Ultieme snelheid en privacy met VPN Nederland!

Met VPN Nederland zeg je vaarwel tegen bandbreedtebeperkingen en hallo tegen de ultieme snelheid en privacy! Geniet onbezorgd van je favoriete content, ongeacht waar je bent, en maak je internetervaring sneller en beter dan ooit tevoren.

Kies voor vrijheid en ontdek de onbegrensde mogelijkheden van jouw internet met VPN Nederland!

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant