Hoe goed kent jouw internetprovider je?

jul 31, 2023

Iedereen van ons heeft een internetverbinding. Het is inmiddels een cliché, maar het moderne leven zou gewoonweg onmogelijk zijn zonder internet. Of het nu werk, entertainment, studeren, informatie, het betalen van rekeningen, chatten of eten bestellen is – letterlijk alles gebeurt via internet. En dat is geweldig.

Achter jouw internetverbinding staat een internetprovider die je voorziet van toegang tot het steeds groter wordende World Wide Web. En alles wat je online doet, gaat via die provider. Maar heb je er ooit bij stilgestaan ​hoeveel van die informatie jouw provider eigenlijk ziet, bewaart en gebruikt? Nou, als je daar inderdaad over hebt nagedacht, dan heeft dat je waarschijnlijk naar deze pagina geleid. We gaan het dan ook allemaal doornemen, en we gaan je ook vertellen hoe je jouw online privacy kunt herstellen.

Neem je online privacy terug!

Laat niemand je online activiteiten meer volgen!

Til online beveiliging en privacy naar een hoger niveau!

Wat zijn internetproviders en hoe werken ze

Een internetprovider (ook wel internetserviceprovider of ISP genoemd) is een bedrijf dat je alle diensten levert die nodig zijn om toegang te krijgen tot, en gebruik te maken van internet. Een ISP verbindt je als gebruiker eerst met zijn eigen netwerk, dat is verbonden met veel grotere, internationale netwerken waarmee je toegang krijgt tot alles – of bijna alles – wat het internet te bieden heeft.

Als jouw ultieme toegangspoort tot het internet beheert de ISP elk facet van je verbinding, hij biedt je snelheid, verschillende services, toegang tot online bronnen en zelfs bescherming tegen allerlei online bedreigingen.

Dit zorgt ervoor dat je ISP een machtspositie heeft, omdat al jouw online acties via hun netwerk gaan, wat hen toegang geeft tot veel informatie over jouw online activiteiten die ze zien, bewaren en gebruiken.

Dat kan toch niet zo erg zijn, toch? Welke informatie weet jouw internetprovider eigenlijk over jou?

Welke informatie verzamelt jouw ISP over jou?

Je ISP verzamelt een hoop gegevens over je, dat wist je misschien al wel, en misschien ook niet, maar het zijn ongetwijfeld meer gegevens dan je denkt. Sommige ISP’s hebben zelfs de mogelijkheid hebben om content van onversleutelde websites te zien. Je ISP inzicht heeft (tot op zekere hoogte) inzicht in vrijwel alles wat je online doet.

De volgende punten zijn slechts een deel van de gegevens die internetproviders zien en verzamelen over hun gebruikers:

  • IP-adressen. De ISP wijst je een IP-adres toe vanuit hun datacenter, waarmee je toegang krijgt tot internet en kunt browsen. Maar ze kunnen ook jouw IP-adres zien. En omdat jouw IP-adres aan jou als gebruiker is gekoppeld, weten ze ook alles wat je doet.
  • Browsegeschiedenis. Je ISP kan je browsegeschiedenis zien. Inderdaad, we hebben het over elke website die je bezoekt, elke link die je opent en alles wat je online doet. Alles kan worden bekeken, verzameld en vervolgens gebruikt worden door jouw ISP. En als jij en de websites die je bezoekt geen speciale versleuteling (https-protocollen) gebruiken, kunnen ze zelfs de inhoud van de pagina’s die je bezoekt zien.
  • Tijdstempels van jouw activiteit. Een ISP kan precies zien wanneer je online bent en internet gebruikt via hun verbinding.
  • Volume van gegevens. Een ISP kan ook het datavolume zien dat je gebruikt, waarmee ze kunnen bepalen hoeveel van hun bandbreedte en diensten je gebruikt en waarvoor.
  • Type verbinding. Sommige online activiteiten vereisen specifieke verbindingstypes, zoals filesharing of torrenting, die P2P-verbindingen gebruiken. Je ISP kan zien of je dat specifieke type verbinding gebruikt en de activiteit ervan monitoren.
  • Locatiegegevens. Je ISP heeft je IP-adres en die is gekoppeld aan je persoonlijk profiel, dus de ISP weet precies waar je bent. Mobiele data-aanbieders kunnen ook je bewegingen volgen en weten precies waar je je bevindt.
  • Apparaatinformatie. De ISP kan ook zien welk soort apparaat en welke besturingssysteem je gebruikt, en zelfs de browser waarmee je toegang krijgt tot pagina’s.

Heb je al genoeg gehoord? Zet je schrap, want dit is slechts de informatie die openbaar is. In werkelijkheid kan de ISP mogelijk nog meer informatie over je verzamelen. En daar stopt het misschien niet eens, want je ISP kan deze informatie niet alleen zien, maar ook voor verschillende doeleinden gebruiken.

Hoe gebruikt je ISP de gegevens die ze over je hebben

Marketingdoeleinden, verkoop aan derden, of zelfs het volgen van online gedrag voor wetshandhavingsdoeleinden. Je ISP kan gegevens op allerlei manieren gebruiken. Oké, eng. Maar waarom doen ISP’s dat eigenlijk? Wat hebben zij aan jouw informatie?

Er zijn verschillende manieren waarop de informatie die jouw ISP over jou weet, kan worden gebruikt. Sommige ervan zijn legitiem, zoals het verbeteren van je internetervaring of het ontwikkelen van nieuwe functies, terwijl andere mogelijk jouw privacy en vrijheid schenden zonder dat je het doorhebt. Waar hebben we het dan over? Dit zijn enkele voorbeelden van waar jouw ISP je gegevens voor kan gebruiken:

 

  • Bandbreedtebeperking.
    Een van de belangrijkste redenen waarom ISP’s jouw online activiteiten controleren, is om jouw online ervaring en hun service te verbeteren. Het kan echter ook worden gebruikt om je internetsnelheid te verlagen. Als je ISP ziet dat je te veel bandbreedte gebruikt door bijvoorbeeld downloaden, streamen, gamen, of gewoon algemeen intensief internetgebruik, kunnen ze handmatig je verbinding vertragen.
  • Monitoren van illegale activiteiten.
    Jouw ISP controleert ook je activiteiten op illegaal gedrag. En hiermee wordt niet alleen cybercriminaliteit bedoeld, samen met Stichting BREIN kan jouw ISP ook controleren of je te veel downloadt of bestanden deelt. Als de rechtbank het toestaat, kan je persoonlijke informatie worden vrijgegeven en kun je geconfronteerd worden met zware boetes.
  • Adverteren en marketing.
    Bovenal gebruikt je ISP jouw persoonlijke informatie voor advertentie- en marketingdoeleinden. Wat ze doen is jouw persoonlijke informatie verkopen aan derden om jou te benaderen met producten, aanbiedingen, en zelfs spam.

ISP regulatie. Maar is dat genoeg?

ISP’s kunnen in principe alles wat je online doet volgen en opslaan, inclusief je browsegeschiedenis. Ze kunnen ook zien welke video’s je bekijkt en welke websites je bezoekt, zelfs als je dat in incognitomodus doet. In veel landen kunnen ISPs deze informatie bijhouden en bewaren. In sommige landen mag dat 90 dagen, in andere landen 3 jaar.

We hebben het in Nederland iets beter.

Sinds de afschaffing van de bewaarplicht in 2015 mogen internetproviders geen informatie meer opslaan over je internetverkeer en locatie. Dit betekent dat ze geen registratie bijhouden van de websites die je bezoekt.

Dit is de informatie die internetproviders wel officieel mogen opslaan in Nederland:

  • Naam, adres, woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Rekeningnummer
  • Geslacht
  • Geboortedatum
  • Klantnummer
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Facturen en gerelateerde informatie
  • IP-adres
  • Type apparatuur
  • Interacties met een app van je provider
  • Technische instellingen van je modem

Best een lange lijst niet? Bovendien, het niet opslaan van de websites die je bezoekt en het niet zien van die informatie zijn twee verschillende zaken. Je ISP kan zeker nog steeds zien waar je online naartoe gaat, maar niet wát je daar doet.

Bovendien wordt de informatie over je surfgedrag zeker gebruikt door je ISP.

Netneutraliteit

Er is ook een concept van netneutraliteit, dat wordt gesteund door activisten die geloven dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld.

Dit betekent geen monitoring, geen blokkades, geen geoblocking, geen bandbreedtebeperking, geen betaalde prioritering (waarbij degenen die ervoor kunnen betalen een betere service krijgen), en volledige transparantie.

Hoewel het concept op zich nobel is, is het nog ver verwijderd van realiteit, omdat het momenteel puur theoretisch is en op elk niveau wordt bestreden onder het idee dat een dergelijke aanpak de vrije markt zou schaden, investeringen niet mogelijk maakt en het uiteindelijk meer problemen zou veroorzaken dan oplossen.

Wat kun je doen?

Je hebt natuurlijk voor bijna alles internet nodig. Maar je privacy is ook belangrijk en je wil je informatie en surfgedrag niet zomaar aan iedereen geven die er snel geld aan wil verdienen.

Dus is er iets dat je daaraan kunt doen?

Nou, er is één ding dat je kunt doen. Aangezien alle ISP’s hetzelfde doen en je waarschijnlijk niet volledig van de radar wil verdwijnen, is je beste en enige optie ervoor zorgen dat je ISP geen toegang krijgt tot je persoonlijke informatie, zodat dit niet verkocht kan worden. En de manier om dat te doen is VPN Nederland gebruiken.

Onze VPN, of Virtueel Particulier Netwerk, is precies daarvoor bedoeld – het teruggeven van je online privacy en ervoor zorgen dat je persoonlijke informatie buiten bereik blijft van degenen die er niets mee te maken hebben.

Onze VPN creëert een ondoordringbare, virtuele tunnel rondom je internetverbinding en houdt zowel je ISP als hackers, adverteerders en zelfs de overheid buiten bereik, zodat je gegevens in jouw handen blijven.

 

VPN-tunnelbeveiliging tegen derden

 

Dit zijn de drie kernpunten die VPN Nederland doet om ervoor te zorgen dat je gegevens nooit meer in verkeerde handen vallen:

 

  1. VPN Nederland creëert een veilige tunnel tussen jou en je bestemming op het internet met behulp van veilige verbindingstechnieken die bedoeld zijn om andere personen buiten te houden.
  2. Daar bovenop versleutelt VPN Nederland al je gegevens met ondoordringbare 256-bits encryptie – de standaard die door het leger wordt gebruikt, waarbij elke bit informatie die je online verzendt en ontvangt, wordt versleuteld, inclusief waar je naartoe gaat en wat je doet. Op deze manier zal het zo goed als onmogelijk zijn om je informatie te ontcijferen, zelfs als mensen er toch toegang tot hebben gekregen.
  3. We sturen je verbinding door een van onze eigen, externe en volledig beveiligde servers die geen enkele informatie over jou verzamelt en het ook onmogelijk maakt om je verbinding terug te traceren naar jou – alle sporen ervan eindigen bij onze server.
  4. Tot slot vervangen we je IP-adres door een van onze eigen adressen, waardoor je online activiteit uitsluitend van jou blijft, nooit wordt bijgehouden of geïdentificeerd.

Bescherm je info en houd nieuwsgierige aagjes op afstand

Samengevat weet je Internet Service Provider (ISP) meer over je dan je wellicht denkt. Hoewel in Nederland bepaalde gegevens niet meer worden opgeslagen, houdt je ISP nog steeds toezicht op je online activiteiten. Het gaan dan om informatie zoals IP-adressen, locatiedata, browsesessies en meer.

Het gebruik van VPN Nederland biedt echter een krachtige oplossing om je privacy te beschermen. Met een veilige tunnel en sterke encryptie zorgt VPN Nederland ervoor dat je persoonlijke gegevens beschermd blijven en je online anonimiteit behouden blijft, weg van nieuwsgierige ogen.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant