Deep Web of Dark Web, wat is het verschil?

sep 15, 2023

Het internet is groter dan ooit tevoren. En net als het universum blijft ook het internet zich met een enorme snelheid uitbreiden. Maar wat je misschien niet weet, is dat het internet, hoe groot het ook is, veel dieper en uitgebreider is dan wat je aan de oppervlakte kunt zien. In feite is het grootste deel van het internet verborgen voor het oog en het zou veel meer kunnen bevatten dan wat je tot nu toe hebt gehoord.

Maar daar houdt het niet op. Er zijn eigenlijk twee verborgen segmenten van het internet. Een daarvan is het Dark Web, en het andere is het Deep Web. Als je bereid bent een “diepe duik” te nemen in de bodemloze optie die het internet biedt, moet je het verschil tussen de twee kennen om toegang te krijgen tot, en veilig te blijven op beide. Dus laten we eens kijken.

Blijf veilig waar je ook online bent

Bescherm je persoonlijke gegevens met VPN Nederland!

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

Aan de slag

In het uitgestrekte rijk van het internet worden de termen Deep Web en Dark Web vaak verward, wat kan leiden tot misvattingen, angst of eenvoudigweg verkeerd gebruik van informatie. Maar hoewel beide termen vergelijkbaar zijn in die zin dat ze niet toegankelijk zijn via reguliere middelen, zoals via Google of Bing, zijn ze ook aanzienlijk verschillend, hebben ze hun eigen kenmerken en dienen ze verschillende doelen.

We zijn al eens afgedaald in de ‘rabbithole’ van het Dark Web en hebben je toen alles verteld over wat het is, welke geheimen en gevaren het met zich meebrengt, en zelfs hoe je er toegang toe kunt krijgen. Dus we gaan dat niet nog een keer behandelen en richten ons nu even op de beknoptere definities.

Dat gezegd hebbende, laten we kijken naar de definities en verschillen.

Het Deep Web uitgelegd

De term “Deep Web” verwijst naar alle delen van het internet die niet worden geïndexeerd door traditionele zoekmachines. Dit betekent dat je geen toegang kunt krijgen tot deze delen door eenvoudigweg trefwoorden in te typen in Google, Bing of andere zoekmachines.

Men zou kunnen zeggen dat dit precies hetzelfde is als met het Dark Web. Maar hoewel het waar is dat beide niet toegankelijk zijn via traditionele middelen, heerst er een algemene misvatting dat het Deep Web een andere schimmige of illegale hoek van het internet is. In plaats daarvan omvat het een enorme hoeveelheid onschadelijke en alledaagse online content.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken die uitsluitend relevant zijn voor het Deep Web:

 • Gewone content. Het Deep Web herbergt zaken zoals persoonlijke e-mailaccounts, gegevens van online bankieren, lidmaatschapssites en databases. Dit zijn websites of pagina’s die privé zijn opgezet of simpelweg niet gelinkt zijn vanaf andere pagina’s, waardoor ze ontoegankelijk zijn voor zoekmachine-crawlers. Bijna elke website en elk platform, hoe klein ook, heeft een deel dat behoort tot het Deep Web.
 •  

 • Omvang. Het Deep Web is enorm. Sterker nog, er wordt geschat dat het overgrote deel van de content op het internet zich bevindt binnen het Deep Web. Het zichtbare web, ofwel de delen van het internet die we gemakkelijk kunnen bereiken via zoekmachines, is slechts het topje van de ijsberg, en het Deep Web vormt meer dan 90% van het hele internet.
 •  

 • Doel. Veel delen van het Deep Web zijn ontworpen voor privacy en beveiliging. Denk aan je persoonlijke e-mailinbox of je online bankrekening. Je zou niet willen dat deze gegevens eenvoudig door een zoekopdracht toegankelijk zijn, toch? Deze behoefte aan privacy betekent dat deze delen van het web opzettelijk worden afgeschermd voor zoekmachines.
 •  

 • Toegang. Hoewel het Deep Web niet wordt geïndexeerd door zoekmachines, is de toegang niet per se complex. Inloggen op je persoonlijke e-mail of een abonnementsservice brengt je naar het Deep Web. Je weet waar je naartoe gaat, dus je hebt geen zoekmachine nodig om je te begeleiden.

Zoals je kunt zien, is het Deep Web geen angstaanjagend deel van het internet, maar in feite een deel waar je geregeld interactie mee hebt.

De werkelijke zorg voor velen is het ‘Dark Web’, een klein deel van het Deep Web met een heel andere reputatie. Laten we daar nu dieper op ingaan.
 
Deep Web en Dark Web vergelijken

Het Dark Web kort uitgelegd

Het Dark Web vereist een aparte, uitgebreide bespreking. Maar aangezien we dat al hebben gedaan, zullen we ons nu beperken tot de basisdefinities.

De term “Dark Web” verwijst naar een specifiek gedeelte van het Deep Web dat opzettelijk verborgen is voor regulier internetgebruik en alleen toegankelijk is via gespecialiseerde software, zoals bijvoorbeeld de Tor Browser/Onion Network.

Het Dark Web heeft een beruchte reputatie vanwege de associatie met illegale activiteiten. Het is echter essentieel om het te onderscheiden van het grotere, onschuldige deel van het Deep Web. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van het Dark Web:
 

 • Gewone content. Het Dark Web is een mengelmoes. Hoewel het een platform biedt voor vrije meningsuiting, met name in landen met beperkte vrijheid, herbergt het Dark Web ook illegale marktplaatsen waar van alles wordt verkocht, van drugs tot gestolen gegevens. Klokkenluiders, journalisten en politieke activisten kunnen het Dark Web gebruiken om te communiceren in onderdrukkende regimes, maar ook cybercriminelen maken er gebruik van, en daardoor heeft het Dark Web ook veel aandacht getrokken van autoriteiten.
 •  

 • Omvang. In vergelijking met het Deep Web is het Dark Web slechts een fractie daarvan. Hoewel exacte cijfers moeilijk te verkrijgen zijn vanwege de verborgen aard ervan, is het Dark Web aanzienlijk kleiner dan het Deep Web.
 •  

 • Doel. Het belangrijkste doel achter het Dark Web is anonimiteit. Zowel de gebruikers als de website-hosts genieten van een hoog niveau van privacy, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel legitieme als illegitieme doeleinden. Hoewel het ontraceerbare, ongecensureerde communicatie vergemakkelijkt, is het ook een broedplaats voor illegale activiteiten.
 •  

 • Toegang. Toegang tot het Dark Web vereist specifieke software, waarvan Tor de meest voorkomende is. Het is niet zo eenvoudig als inloggen op een e-mailaccount. Het omvat het routeren van verkeer via meerdere door vrijwilligers beheerde servers over de hele wereld om de anonimiteit van de gebruiker te waarborgen.

Het verschil tussen het Deep Web en het Dark Web herkennen is cruciaal. Die laatste, met zijn mantel van anonimiteit, trekt een diverse gebruikersgroep aan, maar het zijn meestal de illegale activiteiten die de krantenkoppen halen. Geïnformeerd zijn over de aard en het doel van het Dark Web kan helpen om veilig door het bredere online landschap te navigeren.

Vergelijking van het Deep Web en het Dark Web

We hebben de kenmerken van zowel het Deep Web als het Dark Web doorgenomen, maar laten we de twee vergelijken om een duidelijker begrip te krijgen:

Grootte en Omvang
Toegankelijkheid
Content en Gebruikstoepassingen
Beveiligingszorgen
Deep Web
Bevat het overgrote deel van de internetcontent. Alles wat we niet kunnen vinden met een eenvoudige zoekopdracht in een zoekmachine, bevindt zich hier.
Gemakkelijk toegankelijk. Bijvoorbeeld, het controleren van persoonlijke e-mails of inloggen op abonnementsservices brengt gebruikers naar het Deep Web.
Voornamelijk onschuldige content, zoals persoonlijke e-mailaccounts, online bankieren, academische databases en privéforums.
Over het algemeen als veilig beschouwd voor privégegevens en communicatie. Het wordt niet geïndexeerd door zoekmachines, wat een zekere mate van privacy biedt.
Dark Web
Slechts een kleine fractie van het Deep Web, hoewel de exacte omvang moeilijk te meten is vanwege zijn verborgen karakter.
Vereist specifieke software, zoals Tor, om toegang te krijgen. Het is opzettelijk verborgen en niet eenvoudig te navigeren.
Een mix van zowel legale als illegale activiteiten. Het kan een ruimte zijn voor ongecensureerde communicatie, maar herbergt ook marktplaatsen voor drugs, wapens en gestolen gegevens.
Een hub voor zowel legitieme privacyzoekende gebruikers als cybercriminelen. Illegale activiteiten en aandacht van wetshandhavingsinstanties maken het tot een riskantere plek.

Goed geïnformeerd zijn is de sleutel tot veilig internetten

In het uitgestrekte landschap van het internet bevinden zich twee verborgen werelden: het Deep Web en het Dark Web. Terwijl het Deep Web een omvangrijk en grotendeels onschadelijk terrein omvat, waar dagelijkse activiteiten zoals e-mailen en bankieren plaatsvinden, ligt het Dark Web nog verder verborgen binnen deze diepten, en heeft die laatste een louche reputatie vanwege de criminele activiteiten die er plaatsvinden. Maar tegelijkertijd is het ook een belangrijke plek voor vrijheid van meningsuiting.

Goede informatie is de sleutel tot veilig navigeren in deze digitale wereld, waar privacy en anonimiteit op gespannen voet staan met criminele activiteiten. Hoe beter jij geïnformeerd bent over wat er online allemaal bestaat en gebeurt, hoe beter je jezelf kunt beschermen tijdens je online activiteiten.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant