Zijn VPN’s legaal?

aug 2, 2023

VPN’s zijn tegenwoordig erg populair, je kunt niet online gaan of mensen hebben het erover. En ook offline wordt er veel over VPN’s gepraat. Een VPN anonimiseert je online activiteiten, biedt online beveiliging, maakt het mogelijk om geblokkeerde streamingdiensten te bekijken en om te downloaden. VPN’s zijn niet alleen een must-have in de hedendaagse wereld, ze lijken ook te mooi om waar te zijn.

Het anonimiseren van je online activiteiten, het verbergen van je sporen, onzichtbaar worden, toegang krijgen tot streamingdiensten of streamingbibliotheken die anders niet beschikbaar zijn – het klinkt zo goed, dat je je misschien afvraagt of zulke hoogstaande technologie eigenlijk wel legaal is.

Laten we dus eens kijken naar de juridische aspecten van VPN-technologie om de vraag of VPN’s legaal zijn of niet voor eens en voor altijd te beantwoorden.

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

Ontdek een betere manier om te browsen met VPN Nederland

Ontsluit het ware potentieel van je internetten

Gebruik van een VPN: Waarom de juridische vragen?

Een Virtueel Privénetwerk is een tool voor online beveiliging, privacy en het omzeilen van online beperkingen. Bij VPN Nederland leggen we in detail uit hoe onze VPN werkt en wat hij voor je doet. Als je hier meer over wil weten, kun je uitgebreide informatie vinden op onze websites.

Laten we ons in nu even richten op de meest voorkomende gebruiksscenario’s van VPN’s die enkele juridische vraagtekens kunnen oproepen. Hier zijn enkele redenen waarom mensen gebruikmaken van VPN’s:

 • Behoud van online privacy.
  Een VPN is het enige hulpmiddel dat je in staat stelt om, tenminste tot op zekere hoogte, je online privacy terug in eigen handen te nemen. Door je IP te verbergen en je online gedrag niet terug te kunnen traceren naar jou, helpt een VPN je om online activiteiten anoniem te maken en zelf verborgen te blijven. Maar hoewel wij geloven dat online privacy het een recht is van iedereen, vinden anderen misschien dat er geen reden is voor online anonimiteit, tenzij je iets te verbergen hebt.
 • Vermijden van geoblocking.
  Steeds meer mensen gebruiken VPN’s om online blokkades en beperkingen te omzeilen en toegang te krijgen tot streamingplatforms en content die anders niet beschikbaar zouden zijn. En de controverse ontstaat uit de gedachte dat als online bronnen niet beschikbaar zijn, dat dan toch met een goede reden zal zijn. Je zult toch wel een soort van overtreding begaan als je probeert toegang te krijgen tot geblokkeerde diensten?
 • Het omzeilen van online censuur.
  Hetzelfde geldt voor online censuur en beperkingen. Een VPN helpt je geblokkeerde websites en bronnen te omzeilen door je verbinding via een van zijn eigen servers te leiden en geavanceerde ontgrendelingstechnologie te gebruiken. Maar zijn die websites geblokkeerd zonder reden? En is het dan geen overtreding deze website te ontgrendelen?
 • Online beveiliging.
  VPN’s, zoals VPN Nederland, zijn krachtige online beveiligingsmiddelen die al je gegevens versleutelen en je online volledig beschermen. Maar hebben niet alleen degenen die iets te verbergen hebben dat niveau van bescherming nodig?

Veel belangrijke vragen die de legaliteit van VPN-technologie in de schijnwerpers zetten.

Dus:

Zijn VPN’s legaal in Nederland?

We vallen maar even met de deur in huis:

JA, VPN’s zijn volkomen legaal in Nederland.

Nederland is een van die plaatsen in de wereld die niet alleen vrij liberaal is als het gaat om internet, maar ook het absolute recht van iedereen op online privacy, veiligheid en vrijheid erkent. Hoewel ons land wellicht zijn eigen online beperkingen, blokkades en privacyzorgen heeft, tast de Nederlandse regering het recht van de gebruiker op persoonlijke online bescherming, privacy en vrijheid niet aan.

Het gebruik van een VPN is dus volkomen legaal en roept geen juridische bezwaren op. Gebruik het gerust!

De legaliteit van VPN’s in andere landen

Hoewel Nederland geweldige wetten heeft op het gebied van online privacy en volledig vrij gebruik van VPN’s, kan men in veel andere landen niet genieten van hetzelfde niveau van vrijheid.

In veel landen kunnen VPN’s worden geblokkeerd of kunnen inwoners worden geconfronteerd met bepaalde beperkingen. Hier is een beknopt overzicht van landen waar vrij gebruik van een VPN alles behalve vanzelfsprekend is :

 • China. Het land controleert het internet dat achter de grote Chinese firewall is vergrendeld strikt en verbiedt alle commerciële VPN’s die bedoeld zijn voor privégebruik volledig.
 • Rusland. Hoewel het land officieel VPN’s niet verbiedt, zijn de meeste ervan zwaar geblokkeerd en is hun gebruik beperkt. Alleen VPN’s die voldoen aan de vele privacy-schendende wetten van het land zijn toegestaan, en dat zijn VPN’s die je niet zou moeten vertrouwen.
 • Iran. De meeste VPN’s zijn volledig verboden.
 • VAE. Officieel zijn VPN’s verboden voor gebruik bij illegale activiteiten, maar deze wet wordt vaak geïnterpreteerd als een verbod op alle VPN’s.
 • Noord-Korea. Het internet is sterk gereguleerd en het gebruik van VPN’s is verboden.
 • Wit-Rusland. Het land heeft alle internet-anonimiseringstechnologie verboden sinds 2015.
 • Irak. VPN’s zijn ook verboden in dit land.
 • Oman. Alleen bedrijven mogen officieel sommige goedgekeurde VPN’s gebruiken.
 • Turkije. De VPN’s in het land bevinden zich in een grijs gebied. Hoewel ze niet volledig verboden zijn, zijn sommige VPN’s beperkt en worden soms verboden afgedwongen voor technologieën die worden gebruikt om online beperkingen te omzeilen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en de lijst gaat verder afhankelijk van de veranderende situatie in de wereld.

Het heeft misschien geen directe invloed op jou, maar als je je in een van bovenstaande landen bevindt, zul je onmiddellijk de druk voelen van online beperkingen en de behoefte aan een goede VPN die kan helpen om ze te omzeilen.

Het gebruik van VPN’s is legaal, maar het hangt af van waarvoor je ze gebruikt

Het gebruik van VPN’s is volkomen legaal in Nederland. Dat is duidelijk en hopelijk zal dat altijd zo blijven.

Maar, net als bij het gebruik van een reguliere internetverbinding, hangt het wel af van waarvoor je een VPN gebruikt. Hoewel VPN’s zelf eerlijk spel zijn, zijn illegale online activiteiten met behulp van VPN’s net zo strafbaar als zonder.

Dus hacken, illegaal downloaden, cybercriminaliteit uitvoeren en illegale middelen kopen of verkopen zijn net zo verboden met behulp van een VPN als zonder.

Aan het einde van het liedje is het uiteindelijk aan jou waarvoor je een VPN gebruikt.

Worden VPN’s soms gebruikt om illegale activiteiten online uit te voeren? Zeker. Maar dat betekent niet dat alle andere gebruikers moet worden beroofd van hun recht op online beveiliging, privacy en vrijheid.

Meer zien en zorgeloos surfen

VPN’s zijn een krachtig instrument voor online privacy, veiligheid en vrijheid, en ze zijn volkomen legaal in Nederland. Terwijl sommige landen restricties hebben op VPN-gebruik, kunnen we in Nederland met een gerust hart onze online activiteiten beschermen.

Onthoud dat het gebruik van een VPN je niet boven de wet plaatst; het is geen vrijbrief voor online piraterij. Dus, wees verstandig en maak legaal gebruik van een VPN. Kijk die ene toffe serie die alleen in de Amerikaanse Netflixbibliotheek te vinden is, of volg die live-sportuitzending uit een ander land met behulp van je VPN. Je kunt meer zien en zorgeloos surfen dankzij een volledig legale VPN.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant