Europese Dag van de Privacy: Waarom deze dag belangrijker is dan ooit

jan 16, 2023

Op 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy (ook wel Data Privacy Day en Data Protection Day genoemd). Deze dag is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa om individuen, organisaties en bedrijven bewust te maken van het belang van online privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Ondanks dat we allemaal in een steeds meer digitale wereld leven, zijn digitale privacy en bewustzijn van de informatie die we online delen – en nieuwe manieren om deze te beschermen, nog steeds niet algemeen bekend. VPN Nederland – de toonaangevende VPN-provider in Nederland – sluit zich aan bij de Dag van de Privacy om manieren te promoten waarmee je je online privacy weer in eigen hand kan nemen.

Neem je online privacy terug

Blijf veilig en anoniem online met VPN Nederland
Tijdelijk stukken goedkoper!

Waarom de Dag van de Privacy belangrijk is

Privacy staat zelden bovenaan iemands afvinklijstje. Je dacht er waarschijnlijk niet aan toen je nieuwssites aan het bekijken was tijdens je koffie in de morgen, je favoriete afspeellijst afspeelde op weg naar je werk en door je social media scrolde gedurende de dag. Je dacht er waarschijnlijk ook niet aan toen je aan gratis Wifi hing terwijl je in de rij stond te wachten bij Starbucks, of nonchalant online aan het winkelen was in de avonduren. En toch wordt in al die gevallen de informatie die je deelt nauwlettend in de gaten gehouden, gecontroleerd, verzameld, opgeslagen, gebruikt en zelfs verkocht. Het lijkt misschien surrealistisch. En het lijkt misschien en ver van je bed show. Maar in werkelijkheid is een gewelddadige en voortdurende inbreuk op je online privacy iets waar JIJ elke dag mee te maken hebt.

Niets wat je online doet, is privé

Volgens de recentste gegevens bevat meer dan 80% van al het online verkeer trackers van derden die informatie over jou en je surfgedrag verzamelen om je online profiel op te bouwen. Deze data wordt vervolgens gebruikt door adverteerders en andere bedrijven om je te targeten. En het lijkt erop dat deze praktijk behoorlijk efficiënt is, want meer dan 83% van alle online gebruikers zegt dat ze af en toe of vaak gerichte online advertenties hebben gezien. Maar het blijft niet bij marketing. Al je online activiteiten worden ook nauwlettend gevolgd door je internetprovider en de overheid. Net zoals het openen van een envelop om te zien wat erin zit, kunnen ze met behulp van geavanceerde technologie zoals DPI (Deep Packet Inspection) precies zien wat je online doet. Dit wordt gebruikt om verder te controleren wat je doet – van het beperken van de toegang tot bepaalde sites, tot het opleggen van boetes voor het gebruik van bepaalde platforms. En van het beperken van je bandbreedte om je internetverbinding te vertragen, tot zelfs het beïnvloeden van je keuze van internetprovider en/of je een duurder internetabonnement in de schoenen te schuiven. De harde waarheid is: niets wat je online doet, is nog privé. En hoewel wetten zoals de AVG belangrijke stappen zijn om je online privacy te beschermen, ben je online nog steeds behoorlijk kwetsbaar.

De invasie van je privacy is de bron van online veiligheidsrisico’s

Online veiligheid is niet hetzelfde als online privacy. Hoewel de twee wel vrij nauw met elkaar zijn verbonden. Een schending van je online privacy is vaak de bron van verwoestende aanvallen van hackers.

Slechts 25% van de internetgebruikers vindt dat bedrijven op de juiste manier met hun gegevens omgaan, zelfs in landen met behoorlijk strenge online privacywetgeving, zoals Nederland. Als gevolg van het feit dat bedrijven zowel je persoonlijke informatie verzamelen als er slecht mee omgaan, zijn persoonlijke gegevens, waaronder namen, logins, wachtwoorden, e-mails en andere contactgegevens, opgenomen in meer dan 44% van alle datalekken. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om verdere aanvallen uit te voeren, zowel online als offline. En dat kan leiden tot het verkrijgen van toegang tot je rekeningen, het onderscheppen van je bankgegevens, fraude, phishing-aanvallen en zelfs vernietigende identiteitsdiefstal.

Ondanks wat je misschien denkt, zijn de meeste van deze aanvallen niet gericht op grote bedrijven. Integendeel, bijna 68% van alle succesvolle online aanvallen is gericht op reguliere gebruikers. En van daaruit kunnen ze je persoonlijke leven schaden of zelfs hele bedrijven treffen.

Wat kun je doen om je online privacy te beschermen?

Je denkt misschien niet elke dag aan je online privacy. Maar de Europese Dag van de Privacy is dé dag om de nodige stappen te ondernemen om je online informatie te beschermen. Want dat doet niemand anders voor je.

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je online informatie in verkeerde handen valt.

1. Gebruik VPN Nederland

Als je echt volledige controle wilt krijgen over de informatie die je online deelt, is er maar één tool die je hierbij kan helpen: VPN Nederland. VPN Nederland is de ultieme oplossing voor online privacy en gegevensbescherming. Onze VPN is gemaakt om je online veilig en anoniem te houden, en het is de enige tool die je tot je beschikking hebt om controle over je eigen gegevens te houden. VPN Nederland zorgt ervoor dat je gegevens altijd van jou zijn dankzij:
  • Onbreekbare encryptie van militaire kwaliteit, die alle informatie die je online verstuurt en ontvangt, versleutelt, zodat niemand deze ooit kan openen of lezen.
  • Een selectie van toonaangevende verbindingsprotocollen die perfect geschikt zijn voor gebruik met verschillende apparaten, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.
  • Een enorme verzameling 0-knowledge privé servers die worden gebruikt om je verbinding door te geven, zodat je er absoluut zeker van kunt zijn dat niemand het ooit naar je kan traceren.
  • Onbeperkte apparaatondersteuning, zodat je niet even anoniem bent, maar anoniem blijft, ongeacht welk apparaat je gebruikt.
Een strikt no-logs-beleid dat ervoor zorgt dat we geen informatie over je opslaan. En als we het niet hebben, kunnen we het nooit delen. Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Privacy, ter bevordering van persoonlijke online bescherming, is VPN Nederland nu beschikbaar met een eenmalige korting van 70%. Jouw privacy in jouw handen – waar het thuishoort!

Jouw privacy is belangrijk!

Neem je informatie vandaag nog in eigen hand!

Tijdelijk stukken goedkoper!

2. Vernieuw je wachtwoorden

Je wachtwoord is vaak het enige dat je online privacy beschermt. Werk daarom regelmatig je wachtwoorden bij en gebruik een goede en veilige wachtwoordmanager.

3. Update je besturingssystemen

Zorg ervoor dat al je apparaten de nieuwste versie van hun besturingssysteem gebruiken. Systeemupdates verhelpen beveiligingsproblemen, dus verwaarloos de updates niet

4. Lees en update je privacyvoorkeuren

Controleer regelmatig de privacyinstellingen van je browser, omdat deze kunnen worden gereset. Je moet ook je cachegeheugen en browsegeschiedenis wissen.

5. Reset je router

Routers zijn het enige verbindingspunt met internet voor al je apparaten. Als je router wordt gehackt, kan de aanvaller alles zien wat je online doet. Reset en update je router regelmatig.

Als je een oud apparaat hebt, vraag dan bij je internetprovider of je een nieuwe kunt krijgen.

6. Lees altijd het privacybeleid door

Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor wie je jouw gegevens toevertrouwt. Dus of het nu gaat om een nieuw streamingplatform, een online quiz of een gratis app, lees altijd het privacybeleid om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie nooit in verkeerde handen terechtkomt.

Tijd om controle te krijgen over je online privacy!

Je denkt misschien niet de hele tijd aan je online privacy, maar we durven te wedden dat je dit wel belangrijk vindt. Daarom is het nu tijd om het heft in eigen handen te nemen, wat betekent dat je je gegevens weer in eigen handen krijgt. Met behulp van VPN Nederland wordt je online activiteit eindelijk je eigen zaak en jouw zaak alleen. Mis dus onze exclusieve Dag van de Privacy-korting niet, en stel je online leven een jaar lang veilig!

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant

Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig...