Je verbinding is niet privé: Het verschil tussen HTTP en HTTPS-protocollen

nov 22, 2023

Je merkt het misschien niet. Je weet misschien niet eens dat het bestaat. Maar elke keer dat je een website, platform of online dienst bezoekt, wordt je verbinding met die diensten beheerd door een speciaal protocol dat wordt gebruikt om gegevens over het internet te versturen – van servers waar deze informatie wordt opgeslagen, naar de browser waarmee je toegang wilt krijgen. En er zijn twee soorten van deze protocollen – HTTP en HTTPS. Maar het is niet slechts één letter die het verschil maakt tussen deze twee protocollen. Een ander verschil is dat het ene protocol jou, je verbinding en je online gegevens beveiligt, terwijl het andere je volledig blootstelt.

Begrijpen wat het verschil is tussen de HTTP- en de HTTPS-protocollen, wat het betekent, hoe het werkt en hoe het jou kan beïnvloeden, is een van de eerste en meest basale stappen naar online geletterdheid en het veilig houden van je persoonlijke informatie. En voor het geval je het gemist hebt, zijn wij hier om alle gaten op te vullen en je alles te vertellen wat je moet weten.

Blijf veilig, wat je ook online doet

Bescherm je apparaat en je internetprivacy met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is HTTP?

HTTP (of Hypertext Transfer Protocol) bestaat al sinds de vroege dagen van het internet en is de basis waarop het web is gebouwd. Dit is het protocol dat oorspronkelijk het leveren van content mogelijk maakte.

Zo werkt het: Stel je voor dat je een artikel wilt lezen. Je typt het adres van de website in of klikt op een link. Deze actie stuurt een HTTP-verzoek de digitale wereld in. De website, of server, ontvangt jouw verzoek. Vervolgens reageert het door de webpagina terug te sturen naar je browser. Deze heen-en-weer actie is de essentie van HTTP – het draait allemaal om het vragen, verzenden en ontvangen van webcontent.

Hoewel nuttig en krachtig, heeft de evolutie van het internetgebruik ook geleid tot de behoefte aan een veiligere manier om het internet te gebruiken en je virtuele informatie te beschermen. Met de tijd is HTTP gewoon niet genoeg gebleken om zowel efficiënt te zijn in het leveren van content, als het bieden van een adequaat niveau van online bescherming aan internetgebruikers. En daar komt HTTPS om de hoek kijken.

Wat is HTTPS?

HTTPS, wat staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure, is de veiligere versie van HTTP. Beide zijn protocollen die worden gebruikt voor het verzenden van informatie tussen jouw webbrowser en de websites die je bezoekt, maar HTTPS voegt een cruciale laag van encryptie toe aan deze informatie. Deze encryptie is als een beschermend schild dat de informatie die je over het internet verstuurt – zoals je wachtwoorden, e-mails of creditcardnummers – versleutelt, waardoor het bijna onmogelijk wordt voor iemand die het onderschept om het te begrijpen.

In de digitale wereld, waar privacyzorgen groeien, is HTTPS de gouden standaard geworden voor websitebeveiliging. Je kunt zien dat je op een beveiligde HTTPS-website bent als je een hangslotsymbool naast het adres van de website in je browser ziet. Dit hangslot is jouw garantie dat je online gesprek in die geheime code is, veilig voor afluisteraars.

Hoe werkt HTTPS?

HTTPS is een echte gamechanger geworden in online beveiliging en bescherming. Het neemt het online gesprek dat je in een café zou kunnen hebben, en versleutelt het met een geheime code. Deze geheime code wordt gecreëerd door iets dat SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) protocollen wordt genoemd. Dus, zelfs als iemand jouw gesprek afluistert (of onderschept), krijgen ze alleen wartaal te zien. Ze zullen niets begrijpen zonder de unieke ‘decryptiesleutel’.

In een notendop is dit wat er gebeurt als je een HTTPS-website gebruikt:
 

 1. Handshake en sleutels. Je browser maakt contact met de website en initieert een ‘handshake’. Hierbij komen ze overeen welk type encryptie ze zullen gebruiken en wisselen ze sleutels uit – één sleutel om de informatie te vergrendelen (versleutelen) en een andere sleutel om deze te ontgrendelen (ontsleutelen).
 2.  

 3. Gegevensoverdracht. Zodra de handshake voltooid is, worden je gegevens versleuteld met de afgesproken methode. Dit kan alles zijn, van je inloggegevens tot de gehele webpagina die je bekijkt.
 4.  

 5. Decryptie en weergave. Wanneer deze versleutelde gegevens de website (of je browser, als het de andere kant op gaat) bereiken, worden ze gedecodeerd met de unieke sleutel en weergegeven of verwerkt zoals nodig.

Het belang van HTTPS voor gebruikersbeveiliging

Het belang van HTTPS mag niet onderschat worden in de hedendaagse online wereld. Maar voor het geval je nog steeds denkt dat het niet zo belangrijk is, volgt hier een overzicht van alles wat het HTTPS-protocol kan doen en andere protocollen niet:
 

 • Encryptie. HTTPS versleutelt de gegevens die tussen de browser van een gebruiker en een website worden overgedragen. Dit betekent dat gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of persoonlijke data wordt omgezet in een code die voor hackers vrijwel onmogelijk te ontcijferen is. Het is vergelijkbaar met het hebben van een privé, beveiligde lijn in een wereld waar digitaal afluisteren veel voorkomt.
 • Data-integriteit. HTTPS zorgt voor de integriteit van de overgedragen gegevens. Dit betekent dat de informatie die je verzendt of ontvangt niet kan worden gemanipuleerd tijdens het transport. Zonder HTTPS bestaat het risico dat de inhoud die je benadert of verzendt kwaadaardig kan worden gewijzigd, wat kan leiden tot misinformatie of de verspreiding van malware.
 • Authenticatie. Het HTTPS-protocol verifieert de legitimiteit van websites. Wanneer je HTTPS in de browser ziet samen met een hangslotsymbool, geeft dit aan dat de website geverifieerd is met een digitaal certificaat. Dit vermindert het risico om slachtoffer te worden van phishing-sites – valse websites die zijn ontworpen om je informatie te stelen.
 • Privacy. Met HTTPS is je browseactiviteit op een site verborgen. Hoewel een externe waarnemer kan zien dat je verbonden bent met een bepaalde website, kunnen ze niet zien wat je op die site doet, zoals welke artikelen je leest of welke items je aan je winkelwagen toevoegt.
 • Bescherming tegen bepaalde aanvallen. HTTPS is cruciaal om gebruikers te beschermen tegen bepaalde soorten cyberaanvallen, zoals Man-in-the-Middle (MitM) aanvallen, waarbij een hacker de communicatie tussen een gebruiker en een website onderschept.

De belangrijkste verschillen tussen HTTP en HTTPS

De belangrijkste verschillen tussen HTTP en HTTPS
Dit is best veel informatie. Maar om het je zo eenvoudig mogelijk te maken, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de HTTP- en HTTPS-protocollen die een groot verschil maken als het gaat om jouw online bescherming en veiligheid?
Encryptie
Databeveiliging
Doel en gebruik
Prestaties
HTTP
Verzendt gegevens in platte tekst, waardoor ze vatbaar zijn voor afluisteren of onderschepping. Iedereen die de gegevens onderschept, kan ze gemakkelijk lezen.
Biedt geen bescherming voor gegevensintegriteit of privacy. Gegevens kunnen onderschept, gelezen en mogelijk gewijzigd worden.
Geschikt voor browsen waarbij geen gevoelige gegevens worden uitgewisseld, zoals het lezen van openbare inhoud.
Iets snellere prestaties vanwege het ontbreken van encryptie-overhead
HTTPS
Versleutelt gegevens tijdens het transport, zodat zelfs als de gegevens onderschept worden, ze niet gemakkelijk .gelezen of begrepen kunnen worden. Dit gebeurt doorgaans met behulp van SSL (Secure Sockets Layer) of TLS (Transport Layer Security) protocollen.
Biedt robuuste bescherming voor de overgedragen gegevens, waarborgt dat ze vertrouwelijk blijven en ongewijzigd
Essentieel voor situaties waarbij gevoelige gegevens betrokken zijn, zoals online bankieren, winkelen en inloggen op diensten.
Kan een kleine overhead met zich meebrengen vanwege de encryptie, maar met moderne algoritmen is dit meestal verwaarloosbaar en wordt het vaak gecompenseerd door de veiligheidsvoordelen.
Zoals je kunt zien, is het in moderne tijden, waarin bijna alles online gebeurt met veel persoonlijke en financiële informatie die wordt gedeeld, van cruciaal belang om exclusief en te allen tijde het HTTPS-protocol te gebruiken om te voorkomen dat je persoonlijke informatie in verkeerde handen valt.

Hoe zorg je ervoor dat je het HTTPS-protocol gebruikt?

Oké, dus het gebruik van het HTTP-protocol is geen optie. Hoe zorg je er dan voor dat je er een gebruikt en niet per ongeluk je persoonlijke informatie blootlegt voor iedereen om te zien en te stelen?

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen te identificeren of je browser met de basisbeveiliging die elke website je zou moeten bieden:
 

 1. Controleer de URL in de adresbalk
  • Kijk naar het begin van het webadres in de adresbalk van je browser.
  • Als de URL begint met “https://”, betekent dit dat de website HTTPS gebruikt. De ‘s’ aan het einde van ‘http’ staat voor ‘secure’ (veilig).
 2. Kijk naar het hangslotsymbool
  • De meeste moderne browsers tonen een hangslotsymbool in de adresbalk wanneer je je op een HTTPS-site bevindt.
  • Dit hangslot symboliseert dat de verbinding beveiligd is en dat de overgedragen gegevens versleuteld zijn.
 3. Klik op het hangslot voor meer details
  • Je kunt vaak op het hangslotsymbool klikken voor meer informatie over de beveiliging van de site.
  • Dit kan details bevatten over de gebruikte encryptie en de entiteit die het SSL/TLS-certificaat heeft verstrekt.
 4. Browserbeveiligingswaarschuwingen
  • Als een website HTTPS gebruikt, maar er is een probleem met het certificaat (zoals het is verlopen of niet uitgegeven door een vertrouwde autoriteit), kan je browser een waarschuwingsbericht tonen.
  • Deze waarschuwing kan iets zeggen als “Je verbinding is niet privé” of “Deze verbinding is niet veilig“.

Wees alert op HTTPS-protocollen als je online gaat

Het internet is onverbiddelijk. En het kost slechts één slechte verbinding, één overhaaste beslissing, of simpelweg niet genoeg aandacht besteden aan iets waar je volledig aan gewend bent, om je persoonlijke, financiële informatie of zelfs je gehele digitale identiteit te verliezen. Wees dus alert op HTTPS-protocollen bij het verbinden met elke website.

En als het zoeken naar hangslotjes te veel moeite is, of je vindt het simpelweg gebruiken van het juiste protocol niet veilig genoeg, dan kun je altijd terecht bij VPN Nederland. Onze app versleutelt alle gegevens die je apparaat verlaten en binnenkomen, dus ongeacht hoe veilig of onveilig je verbinding is, wij zorgen voor je bescherming.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant