Is mijn Facebook-account gehackt? – Hoe controleer je dit en hoe los je het op

jan 29, 2024

Ah Facebook. Zijn hoogtijdagen zijn misschien voorbij, maar het is onmiskenbaar een van de populairste en invloedrijkste sociale media platforms die er bestaan. En ondanks wat je ervan vindt, en ondanks dat je elk nieuw jaar belooft ermee te stoppen, heb je er waarschijnlijk ook een account. Maar kun je je voorstellen wat er gebeurt als iemand jouw account in handen krijgt? Hoeveel informatie zou zo’n aanvaller over je kunnen achterhalen? En hoeveel reputatieschade zouden ze je op zo’n korte termijn kunnen aandoen?

Helaas is dit geen sciencefiction scenario. Facebook is een van de grootste socialmedia-doelwitten voor cybercriminelen. Toevallig is het ook het sociale mediaplatform dat het meest over jou weet (misschien zelfs een beetje te veel). En dus, in het ongelukkige, maar al te waarschijnlijke geval dat je Facebook-account gehackt wordt, moet je weten hoe je dat kunt herkennen en hoe je ermee om moet gaan. En wij gaan je precies vertellen hoe je dat kunt doen, zodat je je online nooit bedreigd voelt en altijd weet wat je moet doen.

Houd je gegevens altijd beschermd

Versleutel je gegevens, bescherm je verbinding en voorkom hacks met VPN Nederland

Ontdek echte online bescherming

Hoe weet je dat je Facebook-account gehackt is?

Voordat je het probleem oplost, moet je eerst zeker weten dat je een probleem hebt. Dus als je vermoedt dat je Facebook-account gehackt is, moet je kijken of daar aanwijzingen voor zijn.

Als je denkt dat je Facebook-account gehackt is, zijn dit de tekenen waar je op kunt letten:

Ongewone accountactiviteit

Het eerste wat je moet controleren ligt redelijk voor de hand. Als je berichten, vriendschapsverzoeken of posts opmerkt die je niet zelf hebt gemaakt, is dat een duidelijk teken dat iemand anders toegang heeft tot je account. Hoe ver je ook gegaan bent met je alcoholinname afgelopen vrijdag, je kunt je waarschijnlijk nog wel herinneren dat jij niet al die berichten hebt geplaatst en al die mensen hebt benaderd.

Onherkende inlogpogingen

Facebook biedt beveiligingsfuncties die je waarschuwen voor nieuwe inlogpogingen vanaf onbekende apparaten of locaties. Gebruik ze! Als je meldingen ontvangt over inlogpogingen die niet door jou zijn gedaan, kan je account in gevaar zijn, dus controleer ze, vooral als ze op willekeurige tijden binnenkomen wanneer je zeker weet dat je niet in je account hebt ingelogd.

Gewijzigde persoonlijke informatie

Als je wachtwoord, e-mailadres of telefoonnummer geassocieerd met je account zonder jouw medeweten is veranderd, is het waarschijnlijk dat een hacker je accountgegevens heeft aangepast. Nu is het tijd om actie te ondernemen, want het is duidelijk dat je account is overgenomen.

Vriendschapsverzoeken aan onbekende personen

Als je vriendschapsverzoeken ziet die naar mensen zijn gestuurd die je niet kent of waar je geen verzoeken aan hebt gestuurd, kan dat het werk zijn van iemand met ongeautoriseerde toegang tot je account.

Berichten die je niet hebt verzonden

Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers je Facebook, en eventuele andere sociale media-accounts, gebruiken, is om je hele contactenlijst berichten te sturen in een poging hen geld te laten overmaken, op kwaadaardige links te klikken, malware te installeren, enz. Als vrienden melden dat ze verdachte berichten van jou ontvangen die je niet hebt verzonden, is het een teken dat je account mogelijk onder controle van iemand anders is.

Onbekende apps en spellen

Een hack van je Facebook-account is misschien niet direct duidelijk, maar het betekent ook niet meteen duizenden uitgaande berichten waarin al je vrienden om geld worden gevraagd. Hackers kunnen je account namelijk ook gebruiken om toegang te krijgen tot spellen of apps. Controleer je Facebook-apps en -spellen op activiteiten die je niet herkent.

Uitgeschakeld account

In sommige gevallen kunnen hackers je account overnemen en vervolgens uitschakelen. Als je merkt dat je account plotseling is uitgeschakeld en je niet kunt inloggen, is dat een sterke aanwijzing voor ongeautoriseerde toegang.

Uitgeschakeld account

Als je berichten ontvangt waarin om geld of persoonlijke informatie wordt gevraagd om weer toegang te krijgen tot je account, is dat een duidelijk teken van een hackincident.

Wat te doen als je Facebook-account is gehackt

Dus je hebt de lijst doorgenomen en weet nu zeker dat je Facebook-account is gehackt. Wat doe je nu?

Je Facebook-account herstellen en voorkomen dat hackers meer schade aanrichten kan stressvol zijn en vereist snelle acties, maar het is belangrijk om kalm te blijven, zodat je zeker weet dat je elke kwetsbaarheid hebt aangepakt en voorkomt dat hackers weer toegang krijgen tot je account.

Om het makkelijker te maken, hebben we een checklist voor je opgesteld:

1. Beveilig je e-mailaccount

Het lijkt misschien tegenstrijdig om te beginnen met het beveiligen van je mailaccount voordat je je gehackte sociale media-account aanpakt. Maar het is cruciaal om dit te doen, omdat je e-mail vaak de toegangspoort is om wachtwoorden te resetten en toegang te krijgen tot je accounts. Als je deze stap niet neemt, terwijl je nerveus probeert je Facebook-account te redden, geef je misschien per ongeluk ook je e-mailaccount weg, en dat is veel erger.

Dus voordat je je Facebook-account aanpakt, zorg ervoor dat je e-mailaccount beveiligd is. Verander het wachtwoord en bekijk recente activiteiten.

2. Verander je Facebook-wachtwoord

Vervolgens, als de aanvallers je Facebook-wachtwoord nog niet hebben veranderd, ga dan naar de Facebook-instellingen en verander je wachtwoord onmiddellijk. Zorg ervoor dat het nieuwe wachtwoord sterk en uniek is, met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens, en niets te maken heeft met je vorige Facebook-wachtwoord (dus niet gewoon een extra nummer toegevoegd aan je vorige wachtwoord).

3. Log uit bij alle sessies

Gebruik in de ‘Beveiliging en inloggen‘ instellingen de optie om uit te loggen bij alle sessies op alle apparaten. Dit zal de toegang verwijderen van iedereen die momenteel is ingelogd op je account, behalve van jou.

4. Meld de compromittering aan Facebook

Gebruik de rapportagepagina voor gehackte accounts van Facebook om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Dit kan helpen om je account sneller te beveiligen en zal Facebook waarschuwen om op verdachte activiteiten te letten.

5. Controleer veranderingen in je profiel

Controleer je profiel op eventuele wijzigingen die de hacker mogelijk heeft aangebracht. Het gaat dan om je naam, geboortedatum, e-mail, wachtwoord en al het andere. Besteed speciale aandacht aan het controleren van de informatie die in de toekomst kan worden gebruikt om weer toegang te krijgen tot je account.

6. Bekijk je posts en berichten

Nu je alle essentiële zaken hebt afgehandeld, kun je beginnen met schadebeperking. Controleer je tijdlijn op berichten of posts die je niet zelf hebt gemaakt of verzonden. Als je er vindt, verwijder ze dan en informeer je vrienden dat je account is gehackt.

7. Controleer je betaalinformatie

Als je betaalinformatie aan je account hebt gekoppeld (zoals voor Facebook-advertenties of spellen), zorg er dan voor dat deze niet is gewijzigd of frauduleus is gebruikt.

8. Controleer app-machtigingen

Het hoeft niet altijd een hacker in een donkere kamer te zijn die je Facebook-wachtwoord probeert te raden. Vaak zijn het apps zijn die toegang hebben tot je Facebook-account die de bron van de hack zijn. Neem de apps door die verbonden zijn met je Facebook-account en trek machtigingen in voor apps die je niet herkent of niet meer gebruikt.

Mijn Facebook-account is gehackt en mijn e-mail is gewijzigd

Een van de manieren om weer controle over je account te krijgen is dus via e-mail. Maar wat als de hackers het e-mailadres dat aan je account gekoppeld is, hebben gewijzigd? Is alles dan verloren?

Gelukkig niet, en er is nog steeds een manier om je account te herstellen, zelfs als je e-mail is gewijzigd.

Allereerst, wanneer iemand zijn Facebook-e-mailadres wijzigt, stuurt Facebook een e-mail naar het oude adres met een link die je kan helpen dit proces ongedaan te maken. Als dit jou is overkomen, probeer dan eerst in je inbox die link te vinden.

Als dat niet helpt, kun je nog steeds je account herstellen door deze stappen te volgen:

1. Ga naar de Facebook-accountherstelpagina
Navigeer naar de officiële Facebook-accountherstelpagina, ontworpen voor situaties waarin je niet kunt inloggen. Je kunt deze pagina bereiken door facebook.com/hacked of facebook.com/login/identify te bezoeken.

Facebook gehackte account pagina
2. Identificeer je account
Voer je gebruikersnaam, of je oude e-mailadres of telefoonnummer in om je account te identificeren. Zelfs als de hacker deze informatie heeft gewijzigd, kan Facebook je account mogelijk nog steeds vinden met de oude gegevens.
Heb je geen toegang meer tot je oude gegevens? Als Facebook voorstelt om je wachtwoord te resetten via je nieuwe e-mail of telefoonnummer (die de hacker mogelijk heeft ingesteld), klik dan op de optie dat je geen toegang meer hebt tot deze.

3. Geef een nieuw contact-e-mailadres op
Facebook zal vragen om een e-mailadres of telefoonnummer waar ze je kunnen bereiken. Geef een e-mailadres op waartoe je momenteel toegang hebt. Deze stap is cruciaal, aangezien Facebook deze contactinformatie zal gebruiken om met jou te communiceren over het herstellen van je account.

4. Volg de instructies van Facebook
Nadat je je informatie hebt ingediend, volg je eventuele aanvullende instructies die Facebook geeft. Dit kan bijvoorbeeld het beantwoorden van beveiligingsvragen, het verifiëren van je identiteit met identiteitsdocumenten of hulp krijgen van vrienden zijn.

5. Verifieer je identiteit indien nodig
Facebook kan je vragen om een foto-ID te uploaden om je identiteit te bewijzen. Dit kan een rijbewijs, paspoort of andere vormen van officiële identificatie zijn. Zorg ervoor dat de naam op je ID overeenkomt met de naam op je Facebook-account.

6. Controleer je vertrouwde contacten
Als je eerder Vertrouwde Contacten hebt ingesteld, kun je mogelijk hulp van hen krijgen om je account te herstellen. Trusted Contacts zijn vrienden die je hebt gekozen en die veilig kunnen helpen als je ooit problemen hebt met het openen van je account.

Facebook gehackt en telefoonnummer veranderd

Vaak verandert een aanvaller je e-mail, telefoonnummer en naam, om het voor jou moeilijker te maken de toegang terug te krijgen, in de hoop dat je het opgeeft en zij het account kunnen behouden of genoeg tijd hebben om schade aan te richten.

Als je account is gehackt en je nummer is veranderd, kun je dezelfde stappen volgen om toegang te herstellen als bij de e-mail.

Hoe voorkom je dat je Facebook-account wordt gehackt?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het herstellen van een verloren Facebook-account is een hele klus, dus als het slechts een schrik was, kun je nu beter de tijd nemen om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet wordt gecompromitteerd.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om je Facebook-beveiliging aan te scherpen en ervoor te zorgen dat je account nooit gestolen wordt:

1. Gebruik een sterk, uniek wachtwoord

Maak een sterk wachtwoord aan dat een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens bevat. Vermijd het gebruik van makkelijk te raden informatie zoals je naam of geboortedatum. Zorg ervoor dat je Facebook-wachtwoord uniek is en niet voor andere online accounts wordt gebruikt.

2. Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in

Activeer tweefactorauthenticatie voor je Facebook-account. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord een tweede vorm van verificatie te vereisen (zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd).

3. Wees voorzichtig met phishingpogingen

Klik niet op verdachte links in e-mails of berichten, zelfs niet als ze afkomstig lijken te zijn van Facebook. Controleer altijd de authenticiteit van verzoeken om je persoonlijke informatie.

4. Controleer accountactiviteit

Controleer regelmatig het gedeelte ‘Waar je bent ingelogd‘ in je beveiligingsinstellingen om actieve sessies te monitoren. Als je onbekende apparaten of locaties ziet, log dan onmiddellijk uit en verander je wachtwoord.

5. Beheer app-machtigingen

Bekijk de apps die toegang hebben tot je Facebook-account. Verwijder machtigingen voor apps die je niet langer gebruikt of niet herkent.

6. Gebruik Vertrouwde Contacten

Stel Vertrouwde Contacten in op je Facebook-account. Dit zijn vrienden die je kunt bereiken als je ooit buitengesloten wordt van je account.

7. Pas op voor oplichting

Wees voorzichtig met berichten of posts die om geld vragen, cadeaus aanbieden of dreigen met het sluiten van je account. Oplichters gebruiken deze tactieken vaak om toegang te krijgen tot je account.

8. Log uit na gebruik

Log, vooral op gedeelde of openbare apparaten, altijd uit je Facebook-account na gebruik om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Neem de moeite om je digitale leven te beschermen

Het beschermen van je Facebook-account lijkt misschien een grote opgave, maar met de eenvoudige stappen die je in dit artikel hebt gelezen kan je ervoor zorgen dat jouw persoonlijke informatie veilig en beveiligd blijft. Neem de moeite even om dit te doen, want het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen zorgt ervoor dat je online veiliger bent. En terwijl je je Facebook-account beveiligt, vergeet niet dat een betrouwbare VPN zoals VPN Nederland een extra laag bescherming biedt voor al je online activiteiten.

Maak je dus niet al te ongerust, want met de juiste tools en kennis ben jij goed voorbereid om elke uitdaging op het gebied van cyberveiligheid aan te gaan.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant