Is Wifi in de trein veilig?

sep 21, 2023

Wie houdt er niet van de NS Wi-Fi?! Het is de perfecte tijdsbesteding onderweg van en naar het werk of school, het bespaart je een hoop data en het geeft je iets te doen in plaats van een paar uur uit het raam te staren en je levenskeuzes te overdenken. Maar hoe geweldig de trein-Wi-Fi ook is, heb je er ooit bij stilgestaan welke gevaren het met zich mee zou kunnen brengen? Of het überhaupt veilig is om te gebruiken? Waarschijnlijk niet, want je zit gewoon te wachten tot de video laadt op de trage trein-Wi-Fi tijdens de spits.

Wat dacht je ervan om deze tijd te gebruiken om eens iets anders te doen, en na te gaan of trein-Wi-Fi überhaupt veilig is, welke gevaren Wi-Fi in de trein mogelijk met zich mee kan brengen voor je online beveiliging en privacy, en hoe je jezelf online beter online kunt beschermen?

Blijf overal veilig op openbare WiFi!

Bescherm je gegevens en houd ze privé met VPN Nederland!

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

Is trein-Wi-Fi veilig?

Laten we beginnen met een definitief antwoord op de belangrijkste vraag. En dat is of de trein-Wi-Fi überhaupt veilig is. En het antwoord daarop is: Nee, dat is het niet.

Net als elk ander openbaar Wi-Fi-netwerk zit het internet in de trein vol met gevaren. Het kan je gegevens en persoonlijke informatie blootstellen, je kwetsbaar maken voor hackers en al je online accounts, inclusief je bankrekening, lopen risico om te worden gehackt en gestolen. Dit alles terwijl je onderweg bent naar Rotterdam om met vrienden af te spreken.

Een paar jaar geleden bracht De Correspondent een vrij gedetailleerd overzicht uit over hoe kwetsbaar treininternet je maakt, met één hack-enthousiasteling die maandenlang eenvoudige toegang kreeg tot veel persoonlijke gebruikersinformatie, hun apparaten en browsegewoonten.

En helaas is de situatie sindsdien geen meter veranderd. Trein-Wi-Fi maakt je nog steeds voortdurend kwetsbaar, vanaf het moment dat je verbinding maakt, tot het moment dat je het station verlaat.

Hoewel de NS stappen heeft genomen om ervoor te zorgen dat je verbinding beter beschermd is, zijn ze niet echt bij de dagelijkse ontwikkelingen in cyberdreigingen betrokken. Dat is gewoon niet voldoende, en is het verstandig om zelf actie te ondernemen.

Maar is het echt zo ernstig? En hoe erg kan trein-Wi-Fi jou mogelijk beïnvloeden?

Wat zijn de gevaren waarmee je te maken krijgt op openbare Wi-Fi in de trein?

Zonder de juiste bescherming kan trein-Wi-Fi, net als elk ander openbaar Wi-Fi-netwerk, je blootstellen aan tal van gevaren, variërend van milde irritatie tot verwoestende effecten.

Hier volgen zijn slechts enkele gevaren waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd bij het verbinden met de Wi-Fi in de trein:
 

 1. Afluisteren. De open aard van trein-Wi-Fi maakt het gemakkelijk voor hackers om het netwerk te monitoren. Ze kunnen gegevens onderscheppen en gevoelige informatie zoals wachtwoorden of persoonlijke gegevens vastleggen.
 2.  

 3. Man-in-the-middle-aanvallen. Op de Wi-Fi van een trein kunnen aanvallers zich tussen het apparaat van een gebruiker en het netwerk positioneren. Dit stelt hen in staat om gegevens te verzamelen of te wijzigen zonder medeweten van de gebruiker.
 4.  

 5. Valse hotspots. Het is gebruikelijk in openbare ruimtes zoals treinen dat cybercriminelen kwaadaardige Wi-Fi-netwerken opzetten met namen die lijken op de legitieme service. Argeloze passagiers kunnen hierop aansluiten in de veronderstelling dat ze de officiële trein-Wi-Fi gebruiken.
 6.  

 7. Spoofing. Vanwege de vluchtige aard van passagiers in treinen vinden aanvallers het misschien gemakkelijker om websites te faken, waardoor gebruikers denken dat ze zich op een legitieme site bevinden, terwijl het eigenlijk een kwaadaardige is.
 8.  

 9. Ongecodeerde netwerken. Trein-Wi-Fi gebruikt mogelijk niet altijd versleuteling, waardoor alle gegevens op het netwerk leesbaar zijn voor iedereen met de kennis om ze te onderscheppen.
 10.  

 11. Sessiekaping. De continue connectiviteit van trein-Wi-Fi kan aanvallers in staat stellen websessies over te nemen en toegang te krijgen tot sites waarop de gebruiker is ingelogd.
 12.  

 13. Blootstelling aan gerichte aanvallen. Gezien het gevangen publiek in een trein, kunnen aanvallers het een ideale plek vinden om phishing-aanvallen uit te voeren, waarbij ze gebruikers naar valse inlogpagina’s leiden om referenties vast te leggen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen Wi-Fi in de trein en het toch gebruiken?

Gratis NS Wi-Fi is iets om even serieus over na te denken. Je kunt ervoor kiezen om de gevaren te negeren totdat ze je direct treffen. Maar tegen die tijd kan het te laat zijn. Dus je moet voorbereid zijn op de gevaren waarmee je wordt geconfronteerd, en je moet zelf maatregelen nemen om die gevaren tegen te gaan, want een ander zal het niet voor je doen.

Dus, hoe kun je jezelf beschermen tegen de gevaren die op de gratis Wi-Fi-netwerken in de trein op de loer liggen? Dit zijn enkele dingen die je kunt doen:

1. Gebruik VPN Nederland. Dit is een cruciale stap. Een Virtual Private Network zoals VPN Nederland versleutelt je internetverbinding, waardoor het moeilijk wordt voor nieuwsgierigen om enige data die je verzendt of ontvangt te begrijpen. Het is vooral belangrijk als je toegang hebt tot persoonlijke of gevoelige gegevens en is een essentiële stap bij het gebruik van elk soort openbaar Wi-Fi-netwerk.

2. Vergeet het netwerk nadat je het hebt gebruikt. Zorg ervoor dat je apparaat de trein-Wi-Fi niet onthoudt nadat je bent losgekoppeld. Dit voorkomt dat je apparaat automatisch verbinding maakt met mogelijk schadelijke netwerken in de toekomst.

3. Schakel het delen uit. Ga naar je instellingen en schakel het delen van bestanden en printers uit. Dit beperkt de kans op ongeautoriseerde toegang tot je bestanden.

4. Kies altijd de officiële Wi-Fi. Zorg ervoor dat je verbinding maakt met de officiële trein-Wi-Fi en niet met een nepversie. Bij twijfel, vraag het aan het treinpersoneel.

5. Vermijd toegang tot gevoelige informatie. Het is een goed idee om je bankrekening niet te checken of creditcardgegevens in te voeren op openbare Wi-Fi.

6. Log uit van websites. Log altijd uit van diensten en sites, in plaats van alleen je browser of app te sluiten, dit kan helpen ervoor te zorgen dat niemand toegang heeft tot die diensten nadat je bent uitgelogd.

7. Activeer een firewall. Schakel de firewall van je apparaat in als deze er een heeft. Dit voegt een extra verdedigingslaag toe tussen je apparaat en mogelijke bedreigingen.

8. Schakel Wi-Fi uit wanneer je het niet gebruikt. Schakel de Wi-Fi van je apparaat uit wanneer je het niet gebruikt om te voorkomen dat het verbinding maakt met potentieel schadelijke netwerken.

Hoe kan VPN Nederland je persoonlijke informatie beschermen op openbare Wi-Fi?

Hoewel alle maatregelen om je online informatie veilig te houden op gratis trein-Wi-Fi belangrijk zijn en kunnen bijdragen aan je online veiligheid, is geen enkele zo cruciaal als het gebruik van een VPN.

Een VPN, zoals VPN Nederland, is een tool die specifiek is ontworpen om je online veilig te houden, je gegevens privé te houden en ervoor te zorgen dat niemand ooit toegang zal kunnen krijgen tot je persoonlijke informatie, zonder je dagelijkse comfort ervoor op te geven.

Dit is hoe we ervoor zorgen dat we je online veilig houden:
 

 • VPN Nederland versleutelt al je online verzonden en ontvangen gegevens met absoluut ondoordringbare 256-bits, militaire versleuteling die volledig onhackbaar is met de technologie van vandaag. Op deze manier, zelfs als iemand erin slaagt om je internetverbinding te onderscheppen, zal hij niet in staat zijn om er iets van te begrijpen of te gebruiken.
 •  

 • Bovendien beveiligt onze VPN je internetverbinding met toonaangevende beveiligde verbindingsprotocollen, perfect geschikt voor niet alleen complete bescherming, maar ook voor optimaal gebruik op elk apparaat.
 •  

 • Over apparaten gesproken, VPN Nederland ondersteunt alle belangrijke besturingssystemen en wordt geleverd met onbeperkte apparaatondersteuning, zodat je veilig bent, ongeacht wat je doet op het gratis Wi-Fi-netwerk in de trein. Of dat nu het schrijven van een last-minute rapport op je laptop is, of het controleren van je bankrekening op je telefoon.
 •  

 • Ons uitgebreide en diverse netwerk van krachtige VPN-servers zal ook helpen om alle sporen van jou en je online activiteiten te verbergen, zodat niemand ooit zal kunnen achterhalen waar je was of wat je online deed.

VPN Nederland is de ultieme tool voor je persoonlijke online bescherming, en als je het nog niet gebruikt, zou je daar nu mee moeten beginnen!

Gebruik Wi-Fi in de trein verstandig

Het gebruik van trein-Wi-Fi kan een handige manier zijn om verbonden te blijven tijdens je dagelijkse pendelrit. Maar het brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor je online beveiliging en privacy. Om deze risico’s te minimaliseren kun je zelf stappen nemen om jezelf te beschermen tijdens het gebruik van trein-Wi-Fi.

Een van de meest essentiële stappen is het gebruik van een VPN, zoals VPN Nederland. Dit hulpmiddel versleutelt al je gegevens met militaire versleuteling, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor indringers om je informatie te onderscheppen. Bovendien biedt VPN Nederland ondersteuning voor al je apparaten en verbergt het je online activiteiten, waardoor je een extra laag van bescherming krijgt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je genieten van de voordelen van Wi-Fi in de trein zonder je zorgen te maken over je online veiligheid en privacy.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant

Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig...