Wat is een SSID? En hoe kun je die van jou vinden en veranderen?

dec 11, 2023

Heb je ooit gehoord van een SSID? Nou, je hebt er zeker wel eens een gezien, zelfs als je er nog nooit van hebt gehoord. De SSID, ook wel bekend als de Service Set Identifier, is in feite de naam van je Wifi-netwerk of elk ander Wifi-netwerk waarmee je probeert verbinding te maken. Het enige wat je hoeft te doen om er een te vinden, is de lijst met Wifi-netwerken op je computer, laptop of telefoon te openen, en je ziet onmiddellijk een lijst met SSID’s waarmee je kunt verbinden. Draadloze routers en netwerken zenden en tonen SSID’s zodat nabijgelegen apparaten ze kunnen vinden, identificeren en ermee kunnen verbinden, zodat je toegang hebt tot het juiste netwerk.

Ondanks dat je op de een of andere manier bijna dagelijks met SSID’s moet omgaan, kan een nieuwe term altijd zorgen voor verwarring. Daarom willen we je alles vertellen over wat SSID’s zijn, hoe je ze kunt vinden, wijzigen en hoe je kunt omgaan met de beveiligingsrisico’s die ze kunnen vormen.

Bescherm je virtuele gegevens!

Ontdek een nieuwe manier om jezelf online te beschermen – VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is een SSID?

We al een tipje van de sluier opgelicht, maar laten we ook even dieper ingaan op de vraag wat een SSID is, en alles ontdekken wat er te weten valt, zodat je de volgende keer als iemand je erover vraagt er alles over kunt vertellen.

Laten we beginnen met de eenvoudige uitleg. De SSID of Service Set Identifier is als een individuele naam voor elk draadloos netwerk. Het is wat jouw Wifi onderscheidt van die van je buren of nabijgelegen cafés, zodat je precies weet met welk netwerk je moet verbinden. Stel je voor dat je een bar binnenloopt en iedereen daar gebruikt zijn eigen netwerk. Door naar de SSID te kijken, kun je gemakkelijk identificeren welke de gratis bar-Wifi is of de hotspot van je vriend die hij vriendelijk genoeg is om te delen, om snel de juiste en veilige verbinding te maken.

In praktische termen is een SSID in wezen gewoon een label die wordt gebruikt om het ene draadloze netwerk te onderscheiden van het andere. SSID’s kunnen tot 32 tekens lang zijn en routers worden meestal geleverd met standaardnamen, die meestal de naam van het merk en wat willekeurige cijfers combineren, zoals TP-Link, Netgear, Ziggo44323965, KPN3117E66, enzovoort.

Meestal wordt de standaard SSID echter gewijzigd. Want, ten eerste, waarom zou je geen naam bedenken voor je eigen Wifi-netwerk die jou en je huishouden beter vertegenwoordigt? En ten tweede is het over het algemeen een goede beveiligingspraktijk om de standaardnaam en andere inloggegevens te wijzigen. Maar we zullen hier later op ingaan en bespreken hoe je je SSID gezond kunt houden.

Hoe vind je je SSID?

Het eerste wat iedereen wil weten, is hoe je je persoonlijke SSID kunt vinden. En, voor een keer, is dat eenvoudig op elk apparaat te doen.

Laten we alle apparaten even doornemen.

Hoe vind je je SSID op je router?

De standaard SSID van je router staat meestal op een label aan de achterkant van je router. Het heeft meestal de merknaam van de router gevolgd door wat willekeurige cijfers. Dit helpt je echter niet als jij of iemand anders de standaard SSID van je Wifi-netwerk al heeft gewijzigd. Dan is de beste manier om erachter te komen via je apparaat.

Hoe vind je je SSID op Windows?

Dit is wat je moet doen om je netwerk-SSID op een Windows-apparaat te vinden:
 

 1. Klik op het Wifi-pictogram rechtsonder op je scherm. Dit opent de lijst met alle beschikbare Wifi-netwerken in jouw omgeving.
 2. De SSID van het netwerk waarmee je bent verbonden, wordt weergegeven onder het Wifi-pictogram. Als je niet verbonden bent, kun je de juiste vinden in de lijst met beschikbare Wifi-netwerken.
SSID op Windows-apparaat

Hoe je je SSID op Mac-apparaten kunt vinden?

Dit is hoe je het doet op Mac-apparaten:
 

 1. Klik op het Wifi-pictogram in de rechterbovenhoek van je scherm om een lijst van beschikbare Wifi-netwerken te openen.
 2. De SSID van het netwerk waarmee je verbonden bent, wordt bovenaan weergegeven en heeft een blauw Wifi-pictogram erboven.
SSID op Mac-apparaten

Hoe vind je je SSID op Android?

Dit is hoe je je SSID op Android-apparaten vindt:
 

 1. Open de lijst met Wifi-netwerken of ga naar Instellingen > Verbindingen > Wifi.
 2. Je SSID wordt bovenaan de lijst weergegeven en wordt aangegeven als ‘Verbonden’.
SSID op Android-apparaat

Hoe vind je je SSID op iOS-apparaten?

Dit is hoe je je SSID op iOS-apparaten, zoals iPhones en iPads, kunt vinden:
 

 1. Ga naar Instellingen > Wifi
 2. De SSID van het netwerk waarmee je bent verbonden, wordt bovenaan weergegeven en heeft een vinkje ernaast om aan te geven dat je ermee bent verbonden.
SSID op iPhone

Kun je je SSID wijzigen?

Ja, je kunt je SSID eigenlijk wanneer je maar wil wijzigen. Het enige is dat dit moet worden gedaan via de routerinstellingen, en afhankelijk van je routermodel kan dit op een iets andere manier gebeuren.

In de meeste gevallen hoef je echter alleen maar het persoonlijke IP-adres van je router (meestal ook op de achterkant van je router) rechtstreeks in de zoekbalk van je browser in te voeren om toegang te krijgen tot de instellingen. Hiermee ga je naar de routerinstellingen waar je zowel je SSID als andere inloggegevens kunt wijzigen.

Kun je je SSID verbergen?

Je kunt je SSID ook verbergen om te voorkomen dat anderen deze kunnen zien. Dit kan meestal ook worden gedaan via de routeringsinstellingen, die op dezelfde manier toegankelijk zijn als om je SSID-naam te wijzigen.

Dit kan een waardevolle cyberbeveiligingsmaatregel zijn in je arsenaal. Door te voorkomen dat je SSID wordt weergegeven aan iedereen in de buurt van je verbinding, kun je minder aandacht trekken en minder een direct doelwit worden voor cybercriminelen.

Dit is echter geen waterdichte manier om jezelf online te beschermen. Je online activiteiten en je internetverbinding kunnen nog steeds worden gevolgd met andere tools, zodat je niet volledig onzichtbaar blijft. Bovendien zal het verbinden van een nieuw apparaat met het netwerk nu handmatig moeten gebeuren, wat een gedoe kan zijn.

Tips voor SSID-beheer

Een SSID is slechts een bescheiden label. En het brengt niet noodzakelijkerwijs je verbinding of persoonlijke gegevens in gevaar. Hackers kunnen echter alles tegen je gebruiken, zelfs zoiets eenvoudigs als een SSID.

Hier volgt wat advies van beveiligingsexperts over hoe je je SSID mooi en gezond kunt houden:
 

 1. Kies een unieke SSID
  Vermijd standaardnamen zoals ‘Linksys’ of ‘Netgear’. Een unieke SSID helpt verwarring met naburige netwerken te voorkomen en draagt bij aan de beveiliging van je netwerk.
 2.  

 3. Vermijd persoonlijke informatie in je SSID
  Gebruik je naam of adres niet als SSID, omdat dit persoonlijke informatie kan onthullen aan vreemden die op zoek zijn naar Wifi-netwerken.
 4.  

 5. Overweeg om je SSID te verbergen
  Je kunt je router instellen om de SSID niet uit te zenden, waardoor je netwerk niet wordt weergegeven in de lijst met beschikbare netwerken op nabijgelegen apparaten. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, hoewel het meer een maatregel van obscuriteit is dan een robuuste beveiligingsfunctie.
 6.  

 7. Update je SSID regelmatig
  Vooral als je je Wifi hebt gedeeld met gasten of als er een netwerkbeveiligingsprobleem is geweest. Het is vergelijkbaar met het af en toe vervangen van sloten.
 8.  

 9. Gebruik aparte SSID’s voor gasten
  Veel moderne routers laten je een gastnetwerk met een aparte SSID maken. Dit is veiliger voor bezoekers die internettoegang nodig hebben, omdat het je primaire netwerk en de daarop aangesloten apparaten en opgeslagen gegevens beveiligt.
 10.  

 11. Zorg voor sterke versleuteling
  Koppel je SSID aan robuuste versleuteling (zoals WPA3 of WPA2) en een sterk wachtwoord. Deze combinatie is essentieel om je netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
 12.  

 13. Regelmatige firmware-updates
  Het up-to-date houden van de firmware van je router zorgt ervoor dat je de nieuwste beveiligings- en prestatieverbeteringen hebt. Soms bieden firmware-updates ook extra functies voor SSID-beheer.
 14.  

 15. Monitor verbonden apparaten
  Houd de apparaten die zijn verbonden met je netwerk in de gaten. Niet-herkende apparaten kunnen duiden op een inbreuk op de Wi-Fi-beveiliging.
 16.  

 17. Overweeg het aantal apparaten
  Als je veel slimme apparaten in huis hebt, kan het creëren van een aparte SSID voor deze apparaten de congestie op je hoofdnetwerk verminderen en de prestaties verbeteren.
 18.  

 19. Netwerkbeheertools
  Gebruik de beheersoftware van je router of tools van derden om het netwerkgebruik te monitoren, de toegang te regelen en de prestaties te optimaliseren.

Je SSID hernoemen is leuker en veiliger

Bij VPN Nederland zorgen we niet alleen voor je online privacy en veiligheid, maar delen we ook tips om ervoor te zorgen dat je Wi-Fi-netwerk veilig blijft. Je weet nu dat het niet alleen leuk is om je SSID een andere naam te geven, maar dat het er ook voor kan zorgen dat je veiliger online kan zijn.

Het is dus belangrijk om je SSID slim te beheren en te beschermen voor een veilige en probleemloze Wi-Fi-ervaring. Een unieke SSID, het vermijden van persoonlijke informatie, het overwegen van verborgen SSID’s, regelmatige updates en sterke beveiliging zijn essentieel om je netwerk te beschermen.

Hoe gaat jouw SSID heten?

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant