Wat is QuillBot, en hoe veilig is het?

nov 23, 2023

AI is helemaal ‘in’. Je kunt geen steen gooien zonder per ongeluk 10 nieuwe AI-tools te raken die in de laatste 3 uur zijn gelanceerd. Ondanks dat het al een tijdje bestaat, heeft ChatGPT sinds het de manier waarop AI-tools kunnen worden gebruikt om alledaagse digitale taken te automatiseren radicaal veranderd. En daarbij wordt AI op zowel ongelooflijk creatieve en nuttige, als belachelijke manieren ingezet. Van Google tot Coolblue, iedereen probeert een soort AI-oplossing te ontwikkelen om maar deel uit te kunnen maken van de trend. Wie weet is deze post ook wel met AI geschreven… (nee hoor, dat zouden we jullie nooit aandoen). Maar in deze race om zo snel mogelijk een AI-tool te lanceren, wordt er vaak één ding vergeten – de persoonlijke online veiligheid en privacy van de gebruiker.

Een van de tools die de laatste tijd veel aandacht krijgt, is QuillBot – een AI-tool die wordt gebruikt om originele content te creëren, en schrijven te verbeteren en te parafraseren. Het bestaat al een tijdje, maar wint momenteel veel aan populariteit. En terwijl iedereen naar de tool grijpt, stopt niemand even om na te denken of QuillBot veilig en privé genoeg is. Nou, wij zijn hier om dat te veranderen en om te kijken of deze (en andere) AI-tools je vertrouwen en geld waard zijn.

Verlies je persoonlijke gegevens nooit uit het oog!

Bescherm, versleutel en beveilig je gegevens met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is QuillBot?

Voordat we ingaan op alles wat met cybersecurity te maken heeft, laten we eerst eens kijken wat QuillBot eigenlijk is en wat het doet.

QuillBot is een door AI aangedreven schrijf- en parafraseerhulpmiddel dat voor het eerst werd gelanceerd in 2017. Het wordt voornamelijk gebruikt om gebruikers te helpen zinnen, alinea’s of hele artikelen te herschrijven of te herformuleren, terwijl de oorspronkelijke betekenis behouden blijft.

Wat QuillBot onderscheidt van de vele soortgelijke tools is dat het kunstmatige intelligentie, natural language processing (NLP) en machine learning gebruikt om de tekststructuur te herschikken en zo de oorspronkelijke betekenis te behouden. QuillBot kan een nuttig hulpmiddel zijn voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van schrijfstijl, het vermijden van plagiaat door inhoud te herformuleren, en het helpen van niet-Engelstaligen om complexe teksten te begrijpen.

Net als bij alle soorten NLP AI-tools, is er natuurlijk veel discussie over of het ethisch is om dit soort gereedschap te gebruiken voor ingewikkelde taken, zoals het schrijven van onderzoeksdocumenten of het uitvoeren van werk, omdat het vaak wordt gezien als valsspelen. Maar terwijl dat een legitiem en voortdurend debat is, is er een ander aspect van het gebruik van deze tool dat vaak over het hoofd wordt gezien, en dat is of het veilig is om te gebruiken en of het op de juiste manier omgaat met gebruikersgegevens.

Algemene beveiligingszorgen bij AI-schrijftools

De online beveiligings- en privacyproblemen die gepaard gaan met QuillBot zijn niets nieuws en komen eigenlijk veel voor bij de meeste AI-taalverwerkingstools. En het heeft vooral te maken met hoe deze tools, en QuillBot in het bijzonder, gebruikersgegevens gebruiken, opslaan en verwerken. Hetzelfde geldt voor bijna alle webapplicaties, met het verschil dat AI-tools meestal veel meer gegevens over de gebruiker hebben.

We hebben het eens even voor je op een rij gezet. Dit zijn de algemene zorgen die meestal naar voren komen bij het bespreken van QuillBot, of een vergelijkbare tool:
 

 1. Gegevensprivacy en -verwerking. Gebruikers voeren tekst in QuillBot in voor het herformuleren, wat vragen oproept over hoe deze gegevens worden opgeslagen, verwerkt en gebruikt. Er is bezorgdheid dat gevoelige informatie, indien ingevoerd in de tool, opgeslagen of gebruikt kan worden op manieren waarvoor gebruikers geen toestemming hebben gegeven.
 2.  

 3. Risico op datalekken. Zoals bij elk online platform, bestaat er een risico op datalekken. Als QuillBot gebruikersgegevens opslaat, kunnen deze mogelijk door onbevoegde partijen worden geraadpleegd in geval van een beveiligingsinbreuk.
 4.  

 5. Gebruik van ingevoerde gegevens voor AI-training. Er is een mogelijkheid dat gegevens die in QuillBot worden ingevoerd, gebruikt kunnen worden om zijn AI-algoritmes te trainen en te verbeteren. Gebruikers kunnen bezorgd zijn over hun gegevens die voor deze doeleinden worden gebruikt zonder expliciete toestemming of erkenning.
 6.  

 7. Anonimiteit en tracking. Zorgen over of QuillBot gebruikersactiviteit volgt of gegevens van gebruikersinvoer bewaart, en hoe deze informatie mogelijk wordt gebruikt of gedeeld, zijn belangrijk voor gebruikers die bewust zijn van hun digitale voetafdruk.
 8.  

 9. Gegevensdeling met derden. Gebruikers kunnen bezorgd zijn over of QuillBot informatie deelt met derde partijen, en zo ja, de aard van deze derde partijen en de doeleinden waarvoor de gegevens worden gedeeld.
 10.  

 11. Naleving van gegevensbeschermingsregelgeving. Gebruikers uit regio’s met strikte gegevensbeschermingswetten (zoals de AVG in de EU) kunnen bezorgd zijn over of QuillBot voldoet aan deze regelgeving in termen van gebruikersgegevensrechten, zoals het recht op toegang, correctie of verwijdering van hun persoonlijke informatie.
 12.  

 13. Encryptie en beveiligingsmaatregelen. De maatregelen die QuillBot neemt om gegevens tegen ongeautoriseerde toegang te beschermen, zoals het gebruik van encryptie voor gegevens onderweg en in rust, zijn cruciaal voor het vertrouwen van de gebruiker.
 14.  

 15. Duidelijkheid van de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid. Hoe duidelijk QuillBot zijn gegevensverwerkingspraktijken in zijn gebruiksvoorwaarden en privacybeleid communiceert, kan ook een punt van zorg zijn. Gebruikers hebben transparantie nodig om te begrijpen hoe hun gegevens worden behandeld.

Analyse van de beveiligingsmaatregelen van QuillBot

In tegenstelling tot veel van zijn soort, lijkt QuillBot de beveiliging van gebruikers serieus te nemen.

Ten eerste voert het bedrijf achter de AI-tool regelmatig beveiligingsinstellingen, maatregelen en controles uit om te voorkomen dat hackers of andere kwaadwillende actoren ongeautoriseerde toegang krijgen tot de servers van het bedrijf.

Daarnaast implementeert QuillBot ook vrij strikte vertrouwelijkheidsbeleid om de gegevens van gebruikers privé te houden van externe actoren.

En wat betreft veilige betalingen, gebruikt QuillBot SSL/TLS-encryptie en heeft het zowel SOC- als PCI-certificering om ervoor te zorgen dat de betalingsinformatie veilig blijft.

Het is de moeite waard om op te merken dat QuillBot, ondanks dat het een tekst-analyserende tool is, enkelvoudige tekstregels die vaak gevoelige gegevens bevatten, zoals wachtwoorden of financiële informatie, niet detecteert.

Dus is Quillbot veilig?

Laten we meteen ter zake komen. Ja, QuillBot is veilig in gebruik. Door vrij strikte beveiligingsbeleid en -maatregelen te implementeren, komt QuillBot wat betreft veiligheid goed uit de test.

Hoe zit het met privacy

Privacy is echter een ander onderwerp. We weten allemaal dat online bedrijven die we dagelijks gebruiken, geen probleem hebben met het benutten van de gegevens die je moet overhandigen om de app te gebruiken, dus hoe zit het met QuillBot?

Nou, helaas verzamelt QuillBot wel behoorlijk wat persoonlijke informatie als je de tool wil gebruiken.

Dit zijn de gegevens die de AI-tool over jou verzamelt wanneer je er gebruik van maakt:

 • Persoonlijke informatie. De tool verzamelt en bewaart je IP-adres, dat ook informatie bevat over je fysieke locatie, internetprovider en andere technische gegevens.
 •  

 • Apparaatinformatie. QuillBot weet welke apparaten je ermee gebruikt, inclusief het besturingssysteem, apparaatmodel, type webbrowser en meer.
 •  

 • Gebruiksinformatie. Dit is misschien de meest opvallende zorg, aangezien de tool veel van je persoonlijke informatie verzamelt en opslaat terwijl je het gebruikt. Ten eerste houdt het bij wanneer en hoe laat je de app gebruikt. Maar dat is niet alles. Het gebruikt ook elke tekst die je invoert in een van de functies van de tool, dus als je tekst persoonlijke informatie bevat, waaronder toegangsgegevens of financiële informatie, wordt deze ergens op een server opgeslagen. De browserextensie gebruikt informatie in je persoonlijke e-mails, chats en documenten om de AI verder te trainen. Het slaat de laatste niet op, maar het ziet, leest en analyseert het wel.
 •  

 • Betalingsinformatie. Dit is waarschijnlijk het meest gangbare en onschuldige aan de bot, omdat dit betrekking heeft op de betalingsinformatie die je verstrekt om je te abonneren op de premium versie.

Hoewel QuillBot vrij open is over de omgang met gebruikersgegevens en vrij strikt is over online beveiliging, kan het nog steeds worden gezien als een grote zorg op het gebied van privacy. Uiteindelijk is slechts één slechte datalek voldoende om veel informatie bloot te leggen die je anders misschien niet zou willen delen.

Hoe verbeter je je QuillBot-beveiliging?

Ondanks dat QuillBot relatief veilig is in dit onveilige internetlandschap, is het nooit een slecht idee om je online beveiliging en privacy een niveau hoger te tillen. Het kan QuillBot misschien niet stoppen met het verzamelen van je gegevens, maar het kan je helpen je veiliger en een beetje meer privé te voelen bij het gebruik van de tool:
 

 1. Beperk gevoelige informatie. Vermijd het invoeren van zeer gevoelige of persoonlijke informatie in QuillBot, vooral details die misbruikt kunnen worden als ze door onbevoegde partijen worden geopend.
 2.  

 3. Gebruik sterke wachtwoorden. Als je een account bij QuillBot hebt, zorg dan dat je wachtwoord sterk en uniek is. Overweeg het gebruik van een wachtwoordbeheerder om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan. Anders, als iemand toegang krijgt tot je account, kunnen ze alles zien wat je met de tool doet.
 4.  

 5. Gebruik een veilige verbinding. Open QuillBot altijd via een beveiligde, privé-internetverbinding. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken zonder een VPN, aangezien deze netwerken minder veilig kunnen zijn en je verbinding kunnen laten kapen, waardoor aanvallers kunnen zien wat je online doet.
 6.  

 7. Gebruik VPN Nederland. Een Virtual Private Network (VPN) zoals de onze kan je internetverbinding versleutelen, wat de privacy en beveiliging verbetert, vooral bij het overdragen van gegevens van en naar QuillBot.
 8.  

 9. Wees voorzichtig met accountgegevens. Wees waakzaam voor phishingpogingen. Deel nooit je QuillBot-inloggegevens als reactie op ongevraagde e-mails of berichten. En met hackers die weten wat voor soort informatie QuillBot over jou opslaat, kunnen ze proberen om je account en alle informatie die het bevat in handen te krijgen.
 10.  

 11. Update regelmatig je browser. Gebruik de nieuwste versie van je webbrowser bij het openen van QuillBot, aangezien updates vaak belangrijke beveiligingspatches bevatten.
 12.  

 13. Log uit na gebruik. Vooral op gedeelde of openbare apparaten, log altijd uit je QuillBot-account na elke sessie.

Veiligheid en privacy heb je zelf in de hand

Zoals je ziet, is QuillBot veilig in gebruik, maar dan moet je wel zelf de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gegevens die je invoert en de beveiliging van je account serieus te nemen. Door sterke wachtwoorden te gebruiken, je verbinding te beveiligen en alert te blijven op phishingpogingen, kun je het risico op privacyproblemen minimaliseren.

Onthoud dat jouw online veiligheid en privacy in jouw handen liggen, dus neem zelfs de nodige stappen om ze te beschermen. Doe je dat, dan kun je QuillBot gebruiken zonder je al te veel zorgen te maken over je digitale veiligheid.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant