Hoe test je jouw VPN?

aug 18, 2023

VPN’s zijn vandaag de dag een noodzaak geworden. Met cybersecurity, online privacy en vrijheid die belangrijker zijn dan ooit tevoren, is een VPN zoals VPN Nederland de enige manier om zaken en je internetveiligheid zelf in handen te nemen. Dat moge duidelijk zijn.

VPN’s zijn geweldig. Ze zorgen voor al je online beveiligingsbehoeften door stil op de achtergrond te draaien. Maar hoe weet je of je VPN echt werkt? Nou, er is een manier om dat te testen en we gaan je vertellen hoe.

VPN Nederland: Een VPN die gewoon werkt

Geniet van beter, veiliger en privé browsen!

Tijdelijk goedkoper!

De belangrijkste factoren bij het testen van je VPN

Je gebruikt VPN Nederland misschien al een tijdje zonder je te weten of hij eigenlijk wel doet wat hij zou moeten doen.

Kijk, we streven er natuurlijk naar om ervoor te zorgen dat je niet alle ingewikkelde dingen hoeft te regelen die een VPN voor je op de achtergrond regelt. Maar als je toch besluit om te testen of je VPN goed werkt of niet, moet je eerst weten waar je naar op zoek bent.

Laten we daarmee beginnen en vervolgens kijken hoe je elke individuele kwaliteit van je VPN kunt testen.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen waarop je je VPN moet testen:

 • IP-adreslekkages. Een van de belangrijkste dingen die een VPN voor je doet, is het verbergen van je IP-adres, dat veel informatie over jou bevat en tegen je gebruikt kan worden.
 • DNS-lekkages. Domain Name System (DNS) lekkages treden op wanneer een VPN er niet in slaagt om je DNS-verkeer te versleutelen en je DNS-query’s via de DNS-server van je internetprovider stuurt, waardoor je verkeer wordt blootgesteld.
 • WebRTC-lekkages. WebRTC staat voor het Web Real-Time Communication-protocol dat elke browser heeft. Als deze gegevens niet worden versleuteld, kan dit je online kwetsbaar maken en je persoonlijke online informatie traceerbaar achterlaten.
 • Versleuteling. Een VPN moet je verkeer versleutelen, zodat niemand het kan onderscheppen en kan achterhalen welke gegevens je online verstuurt of ontvangt. En dat zou goed moeten gebeuren.
 • Andere features. VPN’s zoals VPN Nederland kunnen extra features bevatten die bedoeld zijn om je online bescherming en ervaring te verbeteren. En het is natuurlijk cruciaal om te testen of ze goed werken of misschien je persoonlijke informatie kunnen lekken.

Dus, nu je weet waar je naar op zoek bent, laten we gaan testen!

Hoe test je je VPN op IP-lekken

VPN Nederland is bedoeld om je IP-adres te verbergen en te vervangen door een van zijn eigen adressen, waardoor je online niet te traceren bent. Het is dus cruciaal dat een VPN je persoonlijke IP-adres niet lekt.

Controleren of je VPN je IP-adres gelekt wordt is eenvoudig en doe je in een paar stappen:

 

 1. Controleer je originele IP. Het eerste wat je moet doen, is je eigen originele IP-adres noteren. Met de VPN uitgeschakeld, ga je naar een van de vele websites om je IP-adres te controleren, zoals ipinfo.io, en noteer je originele IP.
 2. Schakel je VPN in en maak verbinding met een VPN-server. Dit zal je IP-adres veranderen in een anoniem VPN-adres.
 3. Test opnieuw je IP-adres. Ga terug naar de IP-testwebsite en kijk welk IP-adres het weergeeft met je VPN ingeschakeld. Als het IP-adres verandert, betekent dit dat je VPN correct werkt.

Hoe je je VPN kunt testen op DNS-lekken

Het veranderen van je IP-adres is mogelijk niet voldoende om je online privacy te waarborgen. Hoewel het misschien verborgen is, kan je DNS-adres nog steeds zowel je locatie als aanvullende informatie over je onthullen.

Een DNS-server verandert platte tekst URL’s (websiteadressen die je in de zoekbalk typt) in numerieke IP-adressen. Hierdoor begrijpen machines waartoe je toegang wil en sturen ze je naar de juiste bestemming. Als je geen VPN gebruikt, wordt dit proces afgehandeld door de servers van je internetprovider, en zij kunnen zien welke websites je bezoekt. Als je DNS lekt, kunnen anderen ook toegang krijgen tot deze informatie.

Je VPN testen op DNS-lekken is net zo eenvoudig als controleren op IP-adreslekken. Dit is alles wat je hoeft te doen:

 

 1. Eerst ga je naar online DNS-lektesttools zoals DNSLeakTest en schrijf je het DNS-adres op dat de website je laat zien.
 2. Vervolgens start je VPN Nederland en verbind je met een van onze servers. Nu zullen onze beveiligde VPN-servers je DNS-verzoek verwerken.
 3. Ga terug naar DNSLeakTest en voer de test opnieuw uit. Als het IP-adres verandert, betekent dit dat je DNS niet lekt. Je kunt zelfs dieper graven en een uitgebreide test uitvoeren om er zeker van te zijn dat je DNS niet lekt.

Zo test je je VPN op WebRTC-lekken

WebRTC stelt een website of app in staat om video- en audiocommunicatie en zelfs enkele bestandsdelingdiensten te bieden. Een WebRTC-lek kan je werkelijke IP-adres onthullen wanneer je probeert toegang te krijgen tot die services.

Dit wordt vaak over het hoofd gezien door sommige minder goede VPN’s. Een goede VPN, zoals VPN Nederland, heeft de benodigde beveiligingsfuncties om zelfs dit deel van je verbinding te behandelen.

Dit is hoe je het kunt testen:

 

 1. Ten eerste, zoek en onthoud je oorspronkelijke IP-adres.
 2. Start vervolgens je VPN en maak verbinding met een van de VPN-servers die alle online sporen van je zou moeten versleutelen en verbergen.
 3. Ga naar een online service zoals Browser Leaks en voer een test uit.
 4. De test zou je een IP-adres moeten tonen dat verschilt van je daadwerkelijke IP-adres en mag geen WebRTC-lekken tonen, wat dan betekent dat je verbinding veilig is en geen persoonlijke identificeerbare informatie lekt.

Hoe je kunt controleren of je VPN je gegevens versleutelt

Een van de belangrijkste dingen die een VPN voor je doet, en tegelijkertijd een van de lastigere functies om te controleren, is het encrypten van je gegevens.

Een VPN zoals VPN Nederland versleutelt al je inkomende en uitgaande verkeer met geavanceerde, militaire 256-bits encryptie, zodat zelfs áls je gegevens onderschept worden, ze niet ontcijferd kunnen worden. Dit is een functie waar veel VPN-providers misbruik van kunnen maken, omdat het niet gemakkelijk te controleren is. Hierdoor kunnen je gegevens onversleuteld blijven en kwetsbaar blijven voor aanvallers als een VPN-verbinding je in de steek laat. Maar niet met VPN Nederland.

En zo kun je ervoor zorgen dat je gegevens te allen tijde veilig en versleuteld blijven:

 

 1. Download en installeer de software genaamd Wireshark. Dit is gratis, open-source software waarmee je gegevenspakketten kunt inspecteren (de manier waarop informatie op het internet wordt overgedragen) die door je apparaat worden verzonden en ontvangen.
 2. Start Wireshark op en start een opname op je belangrijkste netwerkinterface.
 3. Terwijl je nog steeds gegevens vastlegt, voer je een online activiteit uit – bezoek een website, probeer iets te downloaden, gebruik een app om berichten te versturen, of iets anders.
 4. Stop de opname na een paar minuten en na het uitvoeren van verschillende online activiteiten.
 5. Onderzoek de vastgelegde pakketten. Als je VPN inderdaad je online gegevens versleutelt, zou je geen zin kunnen maken van de informatie in de pakketten. Als daarentegen een VPN je informatie niet versleutelt, kun je alles lezen en bekijken wat je online hebt gedaan.

Het testen van de Kill Switch

De Kill Switch is een speciale functie die is ontworpen om je internetverbinding te verbreken en je online gegevens te beschermen in geval van een VPN-verbinding die wegvalt.

Het voorkomt het blootstellen van je informatie en voorkomt allerlei soorten lekken. Dit is een cruciale functie die goed moet werken om onbedoelde blootstelling van je gegevens te voorkomen, en wij bij VPN Nederland raden je aan om deze altijd ingeschakeld te laten.

Zo controleer je of onze kill switch goed werkt:

 

 1. Eerst schrijf je je huidige IP-adres op.
 2. Vervolgens activeer je de VPN Kill Switch via de instellingen en zorg je ervoor dat deze is ingeschakeld.
 3. Daarna maak je verbinding met een van de VPN-servers.
 4. Simuleer een verbreking van de internetverbinding, dit kun je op verschillende manieren doen:

   

   • Schakel de VPN handmatig uit.
   • Beëindig het VPN-proces via Taakbeheer.
   • Schakel je internet uit of trek de internetkabel los.
 5. Probeer nu de website voor IP-informatie te vernieuwen. Als de kill switch zijn werk doet, zou de website niet moeten laden, omdat de kill switch je internettoegang zou moeten blokkeren. Als het echter niet lukt, kan de website laden en je daadwerkelijke IP-adres weergeven.
 6. Zodra je klaar bent met testen, maak je opnieuw verbinding met de VPN, vernieuw je de website om ervoor te zorgen dat je internet goed werkt en dat het een VPN IP-adres weergeeft en niet je eigen IP-adres.

VPN’s zijn geweldig, als doen wat ze zeggen

Waarom zou je voor een VPN betalen als hij zijn werk niet goed doet? En hoe kom je erachter of dat het geval is?

Je hebt gelezen hoe je jouw VPN kunt testen en welke onderdelen van de VPN je allemaal op welke manier kunt toetsen. Door jouw VPN eens goed onder de loep te nemen, zul je je online een stuk zeker voelen en weet je zeker dat je jouw zuurverdiende geld niet weggooit aan een VPN die maar half werk levert.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant