Wat betekent DNS eigenlijk en waarom zou je erom geven?

aug 24, 2023

Heb je je ooit afgevraagd hoe je browser precies weet waar hij je naartoe moet brengen en welke website hij voor je moet openen? Je typt gewoon de URL in de adresbalk, toch? Maar alleen een naam is misschien genoeg voor jou om de website te vinden – je wil naar Facebook, dus ga je naar Facebook- maar je apparaat en browser hebben een veel technischer aanpak nodig om precies te vinden waar je naar op zoek bent.

Zie het als een bezoek aan een vriend. Je kent de naam van de vriend en je weet hoe zijn huis eruitziet, en dat is goed genoeg voor jou. Maar die informatie is niet genoeg als je het aan een taxichauffeur geeft. Het internet werkt op dezelfde manier. Misschien ken je de naam van de website die je wil bezoeken, dat is de URL die je typt, maar je browser en apparaat hebben het exacte adres nodig. En daar komt DNS om de hoek kijken.

Dus laten we dieper in het onderwerp duiken en alles te weten komen over DNS.

Maak je DNS privé!

Blijf veilig, beveiligd en anoniem online met VPN Nederland!

Mis onze tijdelijke korting niet!

DNS: een definitie

DNS staat voor Domain Name System en fungeert als vertaler tussen wat je typt en waar de computer je naartoe moet brengen.

Je kunt het zien als een gigantisch telefoonboek van het internet. Weet je nog wat telefoonboeken zijn? Of misschien heb je ze wel eens op tv gezien. Dit enorme boek bevat alle namen, adressen en telefoonnummers. Dit is in wezen wat DNS is, maar dan niet voor huisadressen maar internetadressen. En in plaats van namen op te zoeken om het telefoonnummer te vinden, zoekt het computer-vriendelijke adressen op om je te brengen waar je naartoe wilt.

Zie je, computers communiceren niet met elkaar door namen te gebruiken. Ze gebruiken IP-adressen – een reeks getallen die dienen als hun unieke identificatie. Een beetje zoals je paspoort. Met hun hulp communiceren computers, apparaten en servers met elkaar en brengen ze je precies waar je naartoe wil.

Dus wanneer je vpnnederland.nl typt in de adresbalk van je browser zoekt DNS dit adres op in zijn virtuele telefoonboek en vertaalt het naar een IP-adres – de coördinaten die de machines gebruiken om de daadwerkelijke website online te vinden. En in slechts een paar milliseconden ben je er al, bladerend door de blog van je favoriete VPN-provider.

Hoe werkt DNS: een diepgaande duik in het proces

Je kent nu de basisprincipes van wat DNS doet en hoe het werkt. Maar het internet is fascinerend en werkt op verbazingwekkende manieren. Dus hier is een gedetailleerde blik op hoe DNS, elke keer dat je op een link klikt of een adres in je browser typt, werkt:

 

  1. Jij vraagt: Net zoals je de lokale bevolking om aanwijzingen zou vragen, wanneer je een websitenaam in je browser typt, vraag je in feite aan DNS: “Hé, waar is deze website?”
  2. Adrescontrole: DNS controleert eerst of het het adres al kent. Als het een plek (website) is die je vaak bezoekt, heeft DNS mogelijk het adres opgeslagen, net zoals de lokale bevolking weet waar populaire plekken zijn.
  3. Even rondvragen: Als DNS het adres niet direct weet, begint het rond te vragen. Het zal eerst een “rootserver” om een hint vragen. De rootserver kent mogelijk niet het volledige adres, maar weet wie het volgende moet vragen. Deze keten kan nog een paar tussenstops omvatten, zoals het vragen van de “.com” of “.org” directory, totdat het een DNS-server vindt die het exacte adres van de website weet.
  4. Het adres krijgen: Zodra DNS de juiste, specifieke locatie heeft gevonden (een IP-adres, zoals “192.0.2.44”), vertelt het je browser: “Hé, de plek waar je naar op zoek bent, is daar!”
  5. De website bezoeken: Je browser gaat vervolgens naar dat IP-adres om de website te laden. Om onze stadsanalogie voort te zetten, is het alsof je de aanwijzingen van de lokale bevolking volgt om je bestemming te bereiken.
  6. Onthouden voor de volgende keer: Nadat je de plek eenmaal hebt gevonden, zal je browser het adres een tijdje onthouden. Op dezelfde manier zal je computer het DNS-antwoord onthouden, zodat het niet snel opnieuw om aanwijzingen hoeft te vragen. Dit is als het noteren van de aanwijzingen op een notitieblok voor later snel naslagwerk.

Als DNS niet zo aardig is

Hoewel DNS geweldig is, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. DNS is een essentieel onderdeel van hoe het internet functioneert, maar het kan ook bijdragen aan een negatieve invloed op je surf- en online-ervaring. Het kan zowel je mogelijkheden op internet beperken als online informatie over jou blootleggen die je misschien liever niet wil delen.

Dit zijn enkele tekortkomingen van DNS waar je van op de hoogte moet zijn:

 

  1. DNS-server reageert niet. Stel je voor dat je iemand om aanwijzingen vraagt en genegeerd wordt. Dit is vergelijkbaar met je apparaat dat probeert het adres van een website te krijgen, maar de DNS-server blijft stil, wat vertraging of mislukking bij het laden van de website veroorzaakt.
  2. Trage reacties van DNS-servers. Zelfs met een bliksemsnelle internetverbinding kunnen websites traag laden als de DNS-server er zijn tijd voor neemt.
  3. Geoblocking problemen. Sommige websites beperken content op basis van locatie. De DNS onthult je geografische locatie, waardoor bepaalde content ontoegankelijk kan zijn, omdat het geblokkeerd is voor gebruikers in jouw regio. Dit gebeurt vooral met streamingdiensten die niet verkrijgbaar zijn in jouw land (zoals BBC iPlayer, Hulu of Starz, die niet beschikbaar zijn in Nederland), of in het buitenland (zoals Viaplay, Videoland of zelfs sommige NOS-uitzendingen, die niet werken wanneer je buiten de EU bent).
  4. DNS-niveau blokkades. Soms kun je geen toegang krijgen tot een website omdat deze geblokkeerd is. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een torrent– of Usenet-zoekmachine, een website die verboden is in jouw land, of iets anders. Deze blokkades houden zelden in dat de website wordt verwijderd. Het is waarschijnlijker dat het blokkades zijn die door de internetprovider zijn opgelegd en die de toegang tot bepaalde online informatie beperken, omdat je DNS-verzoeken via de DNS-servers van de provider lopen, wat online blokkades gemakkelijker maakt.
  5. Locatie-onthulling. DNS-verzoeken kunnen onbedoeld je ongeveer geschatte locatie onthullen, omdat ze laten zien met welke regionale server je verbonden bent. Dit kan privacyzorgen opleveren voor degenen die hun verblijfplaats graag privé willen houden.
  6. Online tracking. Al je zoekopdrachten en de websites die je bezoekt gaan eerst via de DNS-servers van je internetprovider voordat je naar je bestemming wordt gestuurd. Dit betekent dat je internetprovider potentieel alles kan zien wat je online doet en welke websites je bezoekt.
  7. DNS-phishing. Als kwaadwillende actoren erin slagen om te interfereren met een DNS-server, kunnen ze je doorverwijzen naar kwaadaardige websites. Deze kunnen gebruikt worden om malware te installeren en je persoonlijke informatie te stelen.

VPN + DNS: Het beste van twee werelden

Zoals je kunt zien, is DNS essentieel voor een soepele online ervaring waarbij je precies terechtkomt waar je wil zijn. Echter, DNS kan ook een bron van zorgen zijn wat betreft online privacy, internetbeperkingen en zelfs gevaren.

Dus wat kun je doen om dat te veranderen? Is er een manier om de DNS te verbeteren? De DSN die je weliswaar moet gebruiken, maar dan zonder de nadelen.

Natuurlijk! Het enige wat je nodig hebt, is een betrouwbare VPN zoals VPN Nederland.

VPN Nederland wordt geleverd met zijn eigen privé-DNS, die op alle mogelijke manieren aanzienlijke verbeteringen aanbrengt vergeleken met de reguliere DNS-services van je internetprovider. Dit is wat onze privé- en beveiligde DNS-service, die bij de VPN Nederland-service wordt geleverd, je helpt te bereiken:

  • Het beveiligt en versleutelt je verbinding, zodat niemand je verbinding kan kapen of ervan kan profiteren, waardoor je altijd absoluut veilig bent online.
  • Door je verbinding via een van onze eigen beveiligde servers te leiden en dankzij ons strikte no-logs beleid, verbergen we je locatie en online activiteit, zodat niemand ooit kan traceren wat je online doet.
  • Onze privé-DNS, in combinatie met onze unieke SmartDNS-technologie, stelt je in staat om alle online beperkingen te omzeilen en directe toegang te krijgen tot streamingdiensten, platforms en websites waar je voorheen geen toegang toe had. En je hoeft er niet eens je browsersnelheid voor op te offeren.

VPN Nederland neemt alles wat DNS geweldig maakt en verbetert het, door je internetverbinding net zo snel te maken, maar je privacy te waarborgen en zonder beperkingen.

Een betere DNS voor meer veiligheid en vrijheid online

In een wereld waar DNS de digitale wegwijzer is, kunnen er uitdagingen en zorgen ontstaan die onze online ervaring beïnvloeden. Gelukkig biedt VPN Nederland de perfecte combinatie van een betrouwbare VPN en een eigen, beveiligde DNS-service. Hiermee worden beperkingen omzeild, privacy beschermd en online dreigingen geminimaliseerd. Met deze slimme aanpak wordt niet alleen de snelheid van je internetverbinding behouden, maar ook je veiligheid en vrijheid op het web vergroot.

Kortom, met VPN Nederland worden de voordelen van DNS en VPN samengebracht in een krachtige oplossing voor een zorgeloze online ervaring.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant