IPv4 en IPv6: Wat is het verschil, hoe verschillen ze van elkaar, en hoe bescherm je beide?

jan 25, 2024

Het is veilig om te zeggen dat de wereld van vandaag niet zou kunnen bestaan zonder het internet. Daarom beginnen we bijna elk van onze artikelen met die stelling. En omdat het internet zo belangrijk is, is het steeds noodzakelijker om te begrijpen hoe het internet werkt, hoe het functioneert en natuurlijk hoe het jou, je veiligheid, je privacy en de kwaliteit van je online bestaan kan beïnvloeden. En in het centrum van dat alles staat je IP-adres.

IP, of het Internet Protocol, is een essentieel onderdeel van je internetverbinding en van bijna alles wat je online doet. Het is ook zo belangrijk voor de functionaliteit van je online ervaring, dat een van de belangrijkste functies van VPN Nederland het beschermen van je IP-adres is tegen nieuwsgierige blikken. Maar er zijn eigenlijk twee versies van dit protocol – IPv4 en IPv6. En we gaan ze in dit artikel allebei doornemen en uitzoeken hoe ze verschillen en op welke manier ze je beïnvloeden.

Bescherm je persoonlijke IP te allen tijde

Ontdek echte online privacy, bescherming en vrijheid met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

IPv4 begrijpen

Zoals gewoonlijk beginnen we met de basis: de definities van de begrippen, want als het op de technische kant van de dingen aankomt, kom je zonder deze te weten niet veel verder..

IPv4 is de vierde versie van het Internet Protocol en het is een van de kernprotocollen van standaard netwerkmethoden op het internet en wordt zelfs gebruikt in andere netwerken. IPv4 werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1981 en blijft vandaag de dag het meest gebruikte netwerkprotocol.

In de kern biedt IPv4 de noodzakelijke identificatie- en locatie-informatie voor computers die we allemaal gebruiken, en helpt het bij het routeren van verkeer via het internet. Dat klinkt heel geavanceerd, en dat is het ook, maar in werkelijkheid is IPv4 gewoon een 32-bits nummer dat typisch wordt uitgedrukt in decimaal formaat als vier nummers gescheiden door punten (elk nummer varieert van 0 tot 255). Bijvoorbeeld: “192.168.1.1” is een typisch IPv4-adres. Je hebt hem vast wel eens gezien.

Hoe nuttig ook, IPv4 is ook bekend om zijn beperkingen. Met ongeveer 4,3 miljard adressen heeft de exponentiële groei van het internet geleid tot een tekort aan beschikbare IPv4-adressen, wat een drijvende kracht is geweest achter de ontwikkeling en implementatie van de opvolger, IPv6. Ondanks deze beperking blijft IPv4 vandaag de dag het meest voorkomende protocol voor het routeren van internetverkeer, deels vanwege zijn eenvoud en wijdverspreide adoptie in de loop van decennia.

Toch, hoe nuttig en wijdverspreid ook, de dagen, maanden en jaren van IPv4 zijn uiteindelijk geteld, en dat brengt ons bij…

IPv6 begrijpen

Toen het internet groter werd, en er eerst meer gebruikers kwamen, gevolgd door nieuwe apparaten, en nu het Internet der Dingen, werd duidelijk dat er simpelweg niet genoeg IPv4-adressen zijn om deze enorme uitbreiding te accommoderen. En dus begon de wereld te werken aan een nieuw, toekomstbestendig en efficiënt verbindingsprotocol – IPv6.

Een van de meest opvallende kenmerken van IPv6 is de uitgebreide adrescapaciteit. Terwijl IPv4 een 32-bits adresseringsschema gebruikt, wat ruimte biedt voor ongeveer 4,3 miljard unieke adressen, gebruikt IPv6 128-bits adressen. Deze toename in adresruimte maakt ongeveer 340 undeciljoen (een getal met 36 nullen, en ja, dit woord bestaat echt) unieke IP-adressen mogelijk, wat ervoor zorgt dat het internet voor de nabije toekomst kan groeien en uitbreiden zonder dat de adressen ‘op’ raken.

IPv6-adressen worden typisch geschreven als acht groepen van vier hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten. Een IPv6-adres zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: “2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334“. Wanneer je dit vergelijkt met IPv4, zie je direct hoeveel meer mogelijkheden het biedt voor nieuwe en unieke IP’s.

Naast het oplossen van de beperking in adresruimte van IPv4, bevat IPv6 ook andere verbeteringen. Het vereenvoudigt adrestoewijzing en netwerkherindeling bij het veranderen van internetproviders, verbetert de routingefficiëntie van internetverkeer en omvat nieuwe features gericht op het verbeteren van prestaties en beveiliging.

Ondanks deze voordelen is de overgang naar IPv6 geleidelijk verlopen, met zowel IPv4- als IPv6-systemen die momenteel naast elkaar bestaan op het internet. Omdat je gewoon niet miljoenen IP-adressen op het internet kunt vervangen zonder dat er iets stuk gaat. Deze co-existentie wordt verwacht nog enkele jaren voort te duren, aangezien het internet langzaam overgaat naar het nieuwere protocol.

Wat IP doet

IPv4 en IPv6 vergelijken

Nu we klaar zijn met de geschiedenisles, laten we eens nader bekijken hoe de twee protocollen zich tot elkaar verhouden in elk aspect waarvoor het IP-adres verantwoordelijk is, want het gaat niet alleen om het aantal tekens:

Adresgrootte
Adresuitputting
Configuratie
Netwerkbeveiliging
Fragmentatie
Mobiliteit en interoperabiliteit
Adoptie
Snelheid
Kwaliteit van dienstverlening
IPv4
Gebruikt een 32-bits adresseringsschema, wat ruimte biedt voor ongeveer 4,3 miljard unieke adressen
Kampt met adresuitputting vanwege het beperkte aantal unieke adressen
Vereist vaak handmatige configuratie of DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)
Bevatte oorspronkelijk geen beveiligingsfuncties; beveiliging hangt grotendeels af van applicaties
Staat fragmentatie toe door zowel de verzender als routers
Beperkte ondersteuning voor mobiele IP en netwerklagenmobiliteit
Wijdverspreid geadopteerd en gebruikt als basis voor de meeste huidige internetinfrastructuur
Heeft bepaalde functies en eigenschappen die de verwerking vertragen en de algemene prestatiesnelheid beïnvloeden
Kwaliteit van dienstverlening is optioneel en niet wijdverbreid geïmplementeerd
IPv6
Gebruikt een 128-bits adresseringsschema, wat ongeveer 340 undeciljoen (3,4×10^38) unieke adressen mogelijk maakt
De veel grotere adresruimte elimineert vrijwel het probleem van adresuitputting
Ontworpen om auto-configuratie te ondersteunen, waardoor netwerkconfiguratie taken worden vereenvoudigd
Heeft ingebouwde IPsec, een reeks protocollen voor het beveiligen van internetprotocolcommunicatie door het authenticeren en versleutelen van elk IP-pakket
Alleen de verzender kan pakketten fragmenteren; routers voeren geen fragmentatie uit
Betere ondersteuning voor mobiele IP en mobiele computingapparaten
Wordt geleidelijk geadopteerd; bestaat naast IPv4 terwijl meer organisaties overstappen
Vereenvoudigd om betere verwerking snelheden en betere prestaties te garanderen
Heeft de mogelijkheid voor een betere kwaliteit van dienstverlening, gericht op bandbreedte-intensieve toepassingen en routing-efficiëntie

Wat betekent de overgang van IPv4 naar IPv6 voor jouw VPN?

De overgang van IPv4 naar IPv6 is net zo geweldig als dat het onvermijdelijk is, maar VPN Nederland is een VPN-bedrijf en jouw IP-adres is een enorme bron van persoonlijke informatie. Hoewel de verandering in eerste instantie misschien niet zo drastisch lijkt, staan VPN’s voor flink wat uitdagingen bij deze overgang.

Dit zijn de meest voorkomende uitdagingen:

  • Ondersteuning van beide protocollen
    Zorgen dat de VPN-service zowel IPv4- als IPv6-verkeer effectief kan afhandelen, wat aanzienlijke updates aan infrastructuur en software vereist.
  • IPv6-lekbescherming
    Omdat niet alle netwerken volledig IPv6 ondersteunen, moeten VPN’s ervoor zorgen dat IPv6-verkeer niet buiten de VPN-tunnel lekt en zo het werkelijke IP-adres van een gebruiker blootlegt.
  • Complicaties bij adresvertaling
    De overgangsperiode omvat vaak gemengde omgevingen waarin IPv4 en IPv6 naast elkaar bestaan (dual-stack). VPN’s moeten complexe scenario’s van adresvertaling en compatibiliteit beheren.
  • Aanpassing van beveiligingsprotocol
    IPv6 ondersteunt van nature IPsec, een reeks protocollen voor het beveiligen van internetprotocolcommunicatie. VPN’s moeten hun beveiligingsprotocollen aanpassen om deze ingebouwde IPv6-functies effectief te benutten.
  • Prestatieoptimalisatie
    VPN’s moeten hun service optimaliseren voor IPv6, wat kan inhouden dat ze andere routerings- en pakketverwerkingsmethoden gebruiken dan bij IPv4, om de verbindingssnelheden en betrouwbaarheid te behouden of te verbeteren.
  • Bijwerken van serverinfrastructuur
    VPN-aanbieders moeten hun serverinfrastructuur bijwerken om IPv6-adressen te ondersteunen, een proces dat veel middelen kan vergen qua tijd, technologie en kosten.
  • Compatibiliteit met apparaten van klanten
    Niet alle apparaten van gebruikers zijn mogelijk klaar voor IPv6, en VPN’s moeten ervoor zorgen dat hun software compatibel is met een verscheidenheid aan apparaten die mogelijk nog op IPv4 vertrouwen.

Geen korte lijst met uitdagingen waar VPN’s voor komen te staan bij de overgang tussen de twee protocollen dus. En daarom is het belangrijk om te kiezen voor een VPN-aanbieder die deze trends kan bijhouden en daarmee jou de bescherming, privacy en optimale prestaties kan bieden die het web mogelijk maakt. VPN Nederland is altijd up-to-date en de aangewezen VPN om voor te kiezen.

Altijd een veilige en betrouwbare internetervaring

Terwijl de digitale wereld zich blijft ontwikkelen, met de overgang van IPv4 naar IPv6 als duidelijk voorbeeld, wordt het duidelijk dat de bescherming van je online identiteit en gegevens belangrijker is dan ooit. Bij VPN Nederland begrijpen we de complexiteit en de uitdagingen die deze technologische veranderingen met zich meebrengen. We zetten ons in om onze service voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen, zodat je altijd kunt rekenen op een veilige en betrouwbare online ervaring.

Of het nu gaat om het voorkomen van IP-lekken, het optimaliseren van de prestaties of het waarborgen van compatibiliteit met verschillende apparaten, bij VPN Nederland sta je aan de voorhoede van online beveiliging en privacy.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant