Wat is crimeware

dec 4, 2023

Het lijkt erop dat hoe uitgebreider en comfortabeler het internet wordt, hoe meer gevaren het oplevert voor de gebruikers. Nieuwe trends in cybercriminaliteit en bedreigingen verschijnen bijna elke dag. En een van de nieuwe trends wordt crimeware genoemd. Hoewel crimeware nog niet zo algemeen bekend is bij de gemiddelde internetgebruiker en verantwoordelijk lijkt te zijn voor een ogenschijnlijk kleiner aantal online aanvallen, verdubbelt het gebruik van crimeware bijna elk jaar. Daarom is het tijd om te leren wat het precies is, hoe het werkt, hoe je slachtoffer kunt worden en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Nog nooit van crimeware gehoord? We zijn hier om dat te verhelpen!

Bescherm je gegevens en apparaten

Ontdek een nieuwe manier om jezelf online te beschermen – VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online beveiliging

Definitie van crimeware

Net als bij alle nieuwe dingen, beginnen we eerst met de definities.

Crimeware is een soort malware die specifiek is ontworpen om illegale online activiteiten te vergemakkelijken, voornamelijk ten behoeve van de cybercrimineel. In tegenstelling tot andere soorten malware, die misschien worden gemaakt voor verschillende doeleinden, waaronder verstoring of het demonstreren van technische vaardigheden, wordt crimeware expliciet ontwikkeld en gebruikt voor crimineel gewin.

De belangrijkste kenmerken van crimeware

Belangrijke kenmerken van crimeware zijn onder andere:
 

 1. Financieel gewin. De primaire motivatie achter crimeware is financiële winst. Dit kan direct zijn, zoals het stelen van creditcardinformatie of bankreferenties, of indirect, zoals het verkopen van gestolen gegevens op het dark web.
 2. Diefstal van gevoelige informatie. Crimeware richt zich vaak op persoonlijke of gevoelige informatie, zoals inloggegevens, financiële gegevens, persoonlijke identiteitsinformatie en bedrijfsgeheimen.
 3. Automatisering van cybercriminaliteit. Veel crimeware-tools zijn ontworpen om het proces van online misdrijven te automatiseren, waardoor het voor cybercriminelen gemakkelijker wordt om grootschalige aanvallen uit te voeren.
 4. Breed scala aan kwaadaardige activiteiten. Crimeware kan verschillende kwaadaardige software omvatten, waaronder ransomware, spyware, keyloggers, phishingkits en botnets.
 5. Misbruik van kwetsbaarheden. Crimeware maakt vaak gebruik van beveiligingskwetsbaarheden in software en systemen om ongeoorloofde toegang te verkrijgen of zich over netwerken te verspreiden.
 6. Verfijning en evolutie. Crimeware evolueert voortdurend en wordt steeds geavanceerder om detectie en tegenmaatregelen van cybersecurityprofessionals te ontwijken.

De meest voorkomende typen crimeware

Net als bij elke schadelijke activiteit online, kan crimeware vele verschillende vormen aannemen. Het is belangrijk om te weten wat deze vormen zijn om waakzaam te blijven en te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze bedreigingen.

Keyloggers

Deze programma’s registreren elke toetsaanslag die door een gebruiker wordt gemaakt, waarbij gevoelige informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardnummers wordt vastgelegd zonder medeweten van de gebruiker.

Ransomware

Dit type crimeware versleutelt of vergrendelt waardevolle gegevens op het systeem van het slachtoffer en eist losgeld voor de vrijgave ervan. Beruchte voorbeelden zijn onder andere WannaCry en Petya.

Banking trojans

Specifiek ontworpen om financiële informatie te stelen, richten deze Trojans zich vaak op klanten van online bank- en financiële diensten. Ze kunnen bankzittingen kapen en fondsen omleiden zonder medeweten van de gebruiker.

Phishingkits

Dit zijn kant-en-klare tools waarmee cybercriminelen phishingaanvallen kunnen uitvoeren. Ze bootsen vaak legitieme websites na om gebruikers te misleiden om hun persoonlijke en financiële informatie in te voeren.

Botnets

Netwerken van geïnfecteerde computers, op afstand bestuurd door een hacker. Ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen, het verzenden van spam of het uitvoeren van frauduleuze activiteiten.

Spyware

Deze software verzamelt heimelijk informatie over een persoon of organisatie zonder hun medeweten. Het kan gebruikersactiviteit monitoren, gegevens verzamelen en deze naar derden verzenden.

Adware

Hoewel niet altijd illegaal, grenzen sommige agressieve vormen van adware aan crimeware. Ze overspoelen de gebruiker met ongevraagde advertenties en kunnen soms worden gebruikt om surfgedrag te volgen en gegevens te verzamelen.

Remote Access Trojans (RATs)

Deze bieden cybercriminelen op afstand controle over een geïnfecteerde computer. Ze kunnen worden gebruikt voor spionage, datadiefstal of om andere schadelijke software te installeren.

Credential stealers

Deze tools zijn ontworpen om inloggegevens te stelen van individuen of netwerkbeheerders, vaak om ongeautoriseerde toegang tot systemen en netwerken te verkrijgen.

Rootkits

Softwaretools die externe controle en beheerstoegang tot een computersysteem mogelijk maken, vaak terwijl ze hun aanwezigheid verbergen.

Zo verspreidt crimeware zich

Zoals je kunt zien, kan crimeware vele verschillende vormen aannemen die je op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. En al die vormen kunnen verschillende distributiesystemen hebben, wat het belangrijk maakt om te weten hoe je apparaten besmet kunnen raken met crimeware en waar je dus op moet letten.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop crimeware de reguliere internetgebruiker kan beïnvloeden:

 • Phishing-e-mails. Een van de meest voorkomende methoden zijn phishing-e-mails die gebruikers misleiden om te klikken op kwaadaardige links of bijlagen te downloaden die crimeware op hun systemen installeren.
 • Gecompromitteerde websites. Cybercriminelen infecteren vaak legitieme websites met crimeware. Wanneer gebruikers deze sites bezoeken, kan de crimeware automatisch worden gedownload naar hun apparaat (een methode die bekend staat als “drive-by download“).
 • Exploit kits. Dit zijn tools die cybercriminelen gebruiken om bekende kwetsbaarheden in software en besturingssystemen uit te buiten. Wanneer een gebruiker met een niet-gepatcht systeem een gecompromitteerde website bezoekt, kan het exploit-kit automatisch crimeware installeren.
 • Social engineering. Hierbij worden gebruikers misleid om bepaalde handelingen uit te voeren of vertrouwelijke informatie prijs te geven. Het kan tactieken omvatten zoals het overtuigen van een gebruiker om een software-update te installeren die eigenlijk crimeware is.
 • Malvertising. Hierbij wordt malware ingebed in online advertenties. Wanneer gebruikers op deze advertenties klikken, wordt crimeware gedownload naar hun apparaat.
 • Peer-to-Peer (P2P) netwerken. Het delen van bestanden via P2P-netwerken kan ook crimeware verspreiden, aangezien bestanden kunnen worden vermomd als legitieme software, muziek of films.
 • Geïnfecteerde USB-drives. Crimeware kan worden verspreid via USB-drives of andere verwijderbare media. Zodra het geïnfecteerde apparaat op een computer is aangesloten, kan de crimeware zichzelf installeren.
 • Mobiele app stores. Sommige crimeware komt in de vorm van kwaadaardige apps, die soms worden geüpload naar app stores. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd, kunnen deze apps verschillende kwaadaardige activiteiten uitvoeren.
 • SMS- en berichtenapps. Crimeware kan ook worden verspreid via SMS of berichtenapps door links of bestanden te sturen die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron, maar eigenlijk kwaadaardig zijn.

De mogelijke impact van crimeware

Aangezien crimeware veel verschillende vormen kan aannemen, varieert ook de schade die het kan veroorzaken. De gevolgen van getroffen worden door malware kunnen zeer uiteenlopend zijn. Maar hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop crimeware invloed op je kan hebben als je niet voorzichtig bent:
 

 1. Financieel verlies. Een van de meest directe gevolgen van crimeware is natuurlijk financieel verlies. Immers, geld is waar alle criminelen uiteindelijk op uit zijn. Je kunt financieel verlies lijden doordat je bankgegevens, creditcardinformatie en andere financiële referenties achterhaald worden, wat kan leiden tot ongeautoriseerde transacties, diefstal van fondsen of zelfs identiteitsdiefstal.
 2. Identiteitsdiefstal. Crimeware kan worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, die vervolgens kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal. Dit kan resulteren in ongeautoriseerd gebruik van de identiteit van het slachtoffer om fraude te plegen, nieuwe rekeningen te openen of krediet te verkrijgen.
 3. Verlies van gevoelige gegevens. Crimeware kan leiden tot het verlies van gevoelige persoonlijke gegevens, zoals foto’s, documenten, e-mails en contactlijsten, wat emotionele en privacy-implicaties kan hebben.
 4. Gecompromitteerde persoonlijke veiligheid. Als crimeware persoonlijke informatie zoals thuisadressen of routines verkrijgt, kan het potentiële de fysieke veiligheid van een individu compromitteren.
 5. Schade aan de reputatie. In gevallen waarin crimeware leidt tot het lekken van persoonlijke of compromitterende informatie, kan dit reputatieschade veroorzaken, met name als dergelijke informatie openbaar wordt gemaakt.
 6. Verminderde systeemprestaties. Crimeware kan de normale werking van een computer of mobiel apparaat aanzienlijk vertragen of verstoren, waardoor het moeilijk wordt om alledaagse taken uit te voeren.
 7. Juridische gevolgen. Als het gecompromitteerde systeem van een gebruiker wordt gebruikt als onderdeel van een botnet of voor andere illegale activiteiten, kunnen ze mogelijk onbedoeld te maken krijgen met juridische vragen of onderzoeken.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen crimeware

Naarmate crimeware steeds geavanceerder wordt en het potentieel heeft om echt schade toe te brengen aan vrijwel elke online gebruiker, groeit ook de noodzaak om jezelf actief te beschermen tegen deze dreiging.

Dit zijn de dingen die je NU kunt doen, om ervoor te zorgen dat je niet getroffen wordt door crimeware, nu of in de toekomst:
 

 1. Gebruik antivirussoftware. Dit is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je niet getroffen wordt door crimeware. Installeer betrouwbare antivirussoftware op je apparaten en houd deze up-to-date voor effectieve bescherming tegen nieuwe bedreigingen.
 2.  

 3. Houd software bijgewerkt. Werk regelmatig je besturingssysteem en alle andere software bij, inclusief browsers en plugins, om te beschermen tegen kwetsbaarheden.
 4.  

 5. Wees voorzichtig met e-mailbijlagen en links. Vermijd het klikken op links of het downloaden van bijlagen van onbekende of verdachte e-mails, aangezien phishing een veelvoorkomende methode is om crimeware te verspreiden.
 6.  

 7. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden. De meeste Nederlanders gebruiken zwakke wachtwoorden, wat een recept is voor rampen. Maak complexe wachtwoorden aan en gebruik verschillende wachtwoorden voor elk account. Overweeg het gebruik van een wachtwoordbeheerder.
 8.  

 9. Schakel tweefactorauthenticatie in. Gebruik tweefactorauthenticatie voor een extra beveiligingslaag, vooral voor belangrijke accounts zoals bankieren en e-mail.
 10.  

 11. Beveilig je WiFi-netwerk. Zorg ervoor dat je thuis WiFi-netwerk beveiligd is met sterke versleuteling en een veilig wachtwoord, en overweeg om het voor openbaar zicht te verbergen. Bij twijfel, gebruik een VPN zoals VPN Nederland, wat het risico op het in verkeerde handen vallen van je persoonlijke informatie aanzienlijk vermindert.
 12.  

 13. Gebruik een firewall. Zowel hardware- als softwarefirewalls kunnen extra verdediging bieden tegen externe aanvallen.
 14.  

 15. Wees voorzichtig op sociale media. Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media, aangezien oplichters openbaar beschikbare informatie kunnen gebruiken voor gerichte aanvallen.
 16.  

 17. Controleer voordat je iets downloadt. Wees voorzichtig bij het downloaden van apps of software, vooral van derde partijen, en controleer eerst hun legitimiteit.
 18.  

 19. Vermijd openbare WiFi voor gevoelige transacties. Voer geen gevoelige transacties uit op openbare WiFi, zoals tijdens online bankieren of winkelen. Gebruik een VPN zoals VPN Nederland voor meer beveiliging.

Neem nu stappen om je online veiligheid te verbeteren

In onze snel digitaliserende wereld is het belangrijk om bewust te zijn van de dreiging van crimeware en hoe je jezelf daartegen kunt beschermen. Gelukkig kun je zelf stappen ondernemen om jezelf te beschermen. Denk aan het gebruik van antivirussoftware, regelmatige software-updates, en het vermijden van klikken op verdachte e-mails en links. Gebruik VPN Nederland om een extra beveiligingslaag toe te voegen en je persoonlijke gegevens te beschermen. Jouw online veiligheid is onze prioriteit.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant