Waarom heb je een VPN nodig om toegang te krijgen tot het Dark Web?

nov 1, 2023

Het Dark Web is net zo verleidelijk als gevaarlijk. Het bevat veel geheimen die je nergens anders kunt vinden, maar het kent net zoveel gevaren. Die kunnen variëren van online tracking door kwaadwillende personen en autoriteiten tot malware en het in gevaar brengen van je verbinding en persoonlijke informatie. Net zoals bij een diepzeeduik heb je speciale bescherming nodig om de donkerste diepten van het internet te verkennen.

VPN Nederland is hét ultieme hulpmiddel voor online bescherming en privacy. Of je nu op het reguliere web zit, gebruikmaakt van openbare wifi, of op het Dark Web navigeert: dit is het hulpmiddel dat je overal online veilig houdt. Maar is het echt nodig om je online activiteiten te beschermen? Geeft de Tor-browser je niet al genoeg bescherming en anonimiteit? Dat is precies wat we hier gaan uitzoeken!

Blijf veilig waar je ook online bent!

Versleutel en bescherm je persoonlijke online informatie met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

De beperkingen van de anonimiteit en veiligheid van de Tor-browser

De Tor-browser is de bekendste manier om toegang te krijgen tot het Dark Web. De browser staat ook bekend om zijn verhoogde anonimiteit, omdat je verbinding wordt doorgestuurd via verschillende Tor-nodes (andere gebruikers van de Tor-browser) voordat je toegang krijgt tot het web. Tussen die verbindingen wordt je data ook versleuteld, wat een extra laag bescherming toevoegt. Het lijkt dus alsof de Tor-browser al voldoende doet om je een degelijke beschermingslaag te bieden. Heb je echt meer nodig?

De tijden zijn veranderd. Hoewel Tor ooit een van de ultieme hulpmiddelen was voor online bescherming en internetanonimiteit, is het sindsdien overspoeld met bedreigingen en ontdekte kwetsbaarheden die je meer risico kunnen opleveren dan het niet gebruiken van Tor.

Benieuwd wat die risico’s zijn? Hier zijn enkele voorbeelden van bekende tekortkomingen van de Tor-browser:

 

  1. Exit node afluisteren. De laatste node in het Tor-netwerk, bekend als de exit node, kan potentieel het verkeer zien dat eruit komt, tenzij dat verkeer is versleuteld. Als gebruikers niet-HTTPS-websites bezoeken, kunnen exit node-beheerders hun data afluisteren. Daarom is het combineren van Tor met HTTPS-browsen cruciaal voor het beschermen van data-inhoud.
  2. Entry node blootstelling. Terwijl de entry node (of bewakingsnode) je echte IP-adres kent, weet het niet wat je op internet doet. Echter, het gebruik van Tor alleen al kan zichtbaar zijn, en dit kan ongewenste aandacht trekken.
  3. Gecompromitteerde relay nodes. Kwaadwillende actoren kunnen Tor-nodes opzetten met als doel het verkeer te analyseren of te manipuleren. Tor probeert dit tegen te gaan met end-to-end-versleuteling, maar als zowel een entry als exit node gevaar lopen door dezelfde actor en kunnen worden gelinkt, vormt dit een risico.
  4. Verkeersbevestigingsaanvallen. Door zowel de entry als de exit nodes van een Tor-circuit te beheren, kan een tegenstander verkeersanalyse gebruiken om de timing en het volume van inkomend en uitgaand verkeer te koppelen en zo gebruikers te ontmaskeren.
  5. Browserkwetsbaarheden. Net als elke software kan de Tor-browser softwarekwetsbaarheden hebben. Het Tor-project werkt de browser regelmatig bij om deze problemen aan te pakken, maar gebruikers moeten ervoor zorgen dat ze de recentste versie gebruiken om risico’s te minimaliseren.
  6. Endpoint-beveiliging. Als het apparaat dat je gebruikt om toegang te krijgen tot Tor is gecompromitteerd, bijvoorbeeld met malware of keyloggers, dan zal alle anonimiteit die Tor biedt niet voorkomen dat iemand toegang krijgt tot of je gegevens steelt.
  7. Ontmaskering maken via plugins. De Tor-browser waarschuwt tegen het gebruik van browser-plugins zoals Flash, omdat ze kunnen worden gemanipuleerd om je IP-adres te onthullen.
  8. Tijdzone en browservenstergrootte. Kleine aspecten zoals de tijdzone van je computer of de grootte van je browservenster kunnen worden gebruikt om gebruikers te identificeren en te volgen. Tor waarschuwt gebruikers daarom om hun browservensters niet te wijzigen.
  9. Bewakingsnode uitputtingsaanval. Als een tegenstander een gebruiker kan dwingen om vaak van bewakingsnodes te wisselen, zou de gebruiker uiteindelijk kunnen worden geleid naar een kwaadaardige bewakingsnode die wordt beheerd door de tegenstander.
  10. Bad apples. De gedecentraliseerde aard van het Tor-netwerk betekent dat iedereen, inclusief overheden of hackers, een node kan draaien. Er is altijd het risico dat deze nodes proberen de anonimiteit van de gebruiker in gevaar te brengen.

    Juridische controle en censuur: de extra beperkingen van het Dark Web

    De tijden dat de Tor-browser het ultieme online anonimiteitstool was, zijn allang voorbij en tegenwoordig kan het simpelweg gebruiken van de Tor-browser je meer ongewenste aandacht opleveren dan het je beschermt.

    De autoriteiten zijn goed op de hoogte van het Dark Web en alles wat daar gebeurt. Dus hoewel niet alles op het Dark Web illegaal is, en het perfect legaal is om de Tor-browser te gebruiken voor privacy en andere doeleinden, kan het simpelweg gebruiken ervan ongewenste aandacht trekken en je op een soort observatielijst plaatsen. Vanaf daar zijn er meerdere manieren waarop je online activiteiten kunnen worden geïdentificeerd en nauwlettend worden gevolgd – precies datgene wat je probeerde te vermijden met het gebruik van de Tor-browser.

    Maar het is niet alleen ongewenste aandacht waar je tegenaan kunt lopen.

    Het Dark Web wordt de laatste tijd bijna net zo begrenst als het reguliere web. En dan hebben we het niet alleen over het neerhalen van illegale marktplaatsen. Webdiensten, bedrijven en websites beperken voortdurend de toegang vanuit het Dark Web, en zelfs de volledige toegang daartoe kan worden beperkt door je internetprovider of de autoriteiten. In Nederland is het misschien niet zo erg, maar er zijn landen die de toegang tot het Dark Web of de Tor-browser in het algemeen blokkeren, wat strengere regulering en minder online vrijheid voor iedereen betekent.

    VPN Nederland: de ultieme Dark Web-upgrade

    Naarmate het Dark Web steeds meer gevaar loopt en gevaarlijk wordt voor je online veiligheid en privacy, moet je een extra stap zetten om je browsen weer veilig en anoniem te maken. En VPN Nederland is niet alleen de beste, maar ook de enige oplossing die het Dark Web weer veilig en vertrouwd maakt.

    Een VPN, zoals VPN Nederland, pakt vrijwel elke kwetsbaarheid van Tor en het Dark Web aan en lost deze op om je weer veilig te houden. Dit zijn slechts een paar van de punten waar we je mee kunnen helpen:
     

    1. Verbergen van Tor-gebruik voor internetaanbieders en lokale waarnemers
      Zonder VPN: Als je verbinding maakt met het Tor-netwerk, kan je internetprovider zien dat je Tor gebruikt, ook al kunnen ze de inhoud van je verkeer niet ontcijferen.
      Met VPN: De VPN versleutelt al het internetverkeer van je apparaat. Dit betekent dat je provider ziet dat je verbonden bent met een VPN-server, maar niet kan zien dat je Tor gebruikt.
    2.  

    3. Omzeilen van Tor-blokkades
      Probleem: Sommige internetaanbieders, vooral in landen met internetcensuur, blokkeren toegang tot bekende Tor-ingangsnodes.
      Oplossing: Door eerst verbinding te maken met een VPN-server, kun je deze blokkades omzeilen en naadloos toegang krijgen tot Tor. Het is alsof je een omweg neemt om een wegblokkade te omzeilen.
    4.  

    5. Beschermen tegen bepaalde aanvallen
      Probleem: Als een aanvaller zowel de in- als uitgangsnodes in de Tor-circuit controleert (een zeldzaam maar mogelijk scenario), kunnen ze in theorie het inkomende en uitgaande verkeer koppelen en een gebruiker identificeren.
      Oplossing: Met een VPN komt het verkeer dat het Tor-netwerk binnenkomt van de VPN-server en niet van je apparaat. Dit voegt een extra laag van verduistering toe, waardoor dergelijke correlatieaanvallen aanzienlijk moeilijker worden.
    6.  

    7. Bescherming tegen juridische aandacht
      Probleem: In sommige rechtsgebieden kan het gebruik van Tor onnodige aandacht van politie of overheidsinstanties trekken.
      Oplossing: Omdat de VPN het gebruik van Tor maskeert, voegt het een privacylaag toe, waardoor het voor externe partijen moeilijker is om te weten dat je toegang hebt tot het Tor-netwerk.
    8. Voorkomen van verkeersanalyse en timingaanvallen
      Probleem: Geavanceerde tegenstanders kunnen proberen om het volume en de timing van je verkeer dat het Tor-netwerk binnenkomt te matchen met het uitgaande verkeer.
      Oplossing: Het introduceren van een VPN maakt dit soort verkeersanalyse moeilijker. Het versleutelde verkeer van en naar de VPN-server dient als extra “ruis” die deze timinganalyses verstoort.
    9.  

    10. Exit-node bespioneren vermijden
      Probleem: Terwijl Tor verkeer binnen zijn netwerk versleutelt, kan de exit-node (waar je verkeer het Tor-netwerk verlaat en het open internet betreedt) je verkeer zien en mogelijk manipuleren als het niet is versleuteld.
      Oplossing: Als je je VPN-provider meer vertrouwt dan een willekeurige Tor exit-node, kun je Tor over VPN gebruiken. Dit betekent dat je verkeer het Tor-netwerk verlaat, wordt versleuteld door je VPN en vervolgens naar zijn eindbestemming reist. Dit kan voorkomen dat kwaadwillende exit-nodes onversleuteld verkeer bespioneren.
    11.  

    12. Bescherming tegen juridische aandacht
      Probleem: In sommige rechtsgebieden kan het gebruik van Tor onnodige aandacht van politie of overheidsinstanties trekken.
      Oplossing: Omdat de VPN het gebruik van Tor maskeert, voegt het een privacylaag toe, waardoor het voor externe partijen moeilijker is om te weten dat je toegang hebt tot het Tor-netwerk.
    13.  

    14. Voorkomen van verkeersanalyse en timingaanvallen
      Probleem: Geavanceerde tegenstanders kunnen proberen om het volume en de timing van je verkeer dat het Tor-netwerk binnenkomt te matchen met het uitgaande verkeer.
      Oplossing: Het introduceren van een VPN maakt dit soort verkeersanalyse moeilijker. Het versleutelde verkeer van en naar de VPN-server dient als extra “ruis” die deze timinganalyses verstoort.
    15.  

    16. Exit-node bespioneren vermijden
      Probleem: Terwijl Tor verkeer binnen zijn netwerk versleutelt, kan de exit-node (waar je verkeer het Tor-netwerk verlaat en het open internet betreedt) je verkeer zien en mogelijk manipuleren als het niet is versleuteld.
      Oplossing: Als je je VPN-provider meer vertrouwt dan een willekeurige Tor exit-node, kun je Tor over VPN gebruiken. Dit betekent dat je verkeer het Tor-netwerk verlaat, wordt versleuteld door je VPN en vervolgens naar zijn eindbestemming reist. Dit kan voorkomen dat kwaadwillende exit-nodes onversleuteld verkeer bespioneren.

    En dit zijn nog niet eens alle zaken waar onze VPN je tegen kan beschermen als je het Dark Web gebruikt.

    Een VPN als extra slot op de deur

    Nu we een grondige duik in de verborgen gevaren van het Dark Web hebben genomen, heb je kunnen zien dat de Tor-browser niet genoeg bescherming biedt als je in de donkere krochten van het internet gaat surfen. Vooral op die plek is belangrijk om je eigen online veiligheid goed te beschermen en een extra ‘slot op de deur’ te zetten. Een VPN inschakelen is dus geen overbodige luxe.

    Onze VPN biedt een extra laag bescherming die de gaten opvult die Tor misschien laat vallen. Zorg er dus voor dat VPN Nederland aan staat als je je begeeft op het Dark Web. Want een goed beveiligd online leven begint met de juiste tools.

    Neem je online veiligheid terug

     

    • Onbreekbare encryptie
    • Echte online privacy
    • Wereldwijd servers
    • Onbeperkt apparaten
    • Grenzeloos streamen
    • Nederlandse ondersteuning

    Ook interessant