Is hotel-WiFi veilig? En wat kun je eraan doen?

sep 8, 2023

Reizen is geweldig. Of het nu voor werk of plezier is, reizen is absoluut een van de geneugten van het leven. Maar reizen betekent ook veel tijd doorbrengen in hotels. En hoewel het fijn is om elke dag je bed te laten opmaken, of op zijn minst eens in je leven veel geld uit te geven aan een minibar, kan een verblijf in een hotel ook een nieuw, onvoorzien niveau van gevaar met zich meebrengen in de vorm van hotel-WiFi.

Je zou er misschien nooit aan denken, maar de gratis hotel-WiFi die zo handig is, kan de grootste bedreiging vormen voor je online beveiliging en privacy tijdens je verblijf in het buitenland. Het is daarom belangrijk om te begrijpen met welke gevaren je te maken kunt krijgen als je gebruik maakt van hotel-WIFI en wat je kunt doen om de gevaren te omzeilen, zodat je ook op reis veilig kunt internetten. En dat is precies waar we het in dit artikel over gaan hebben. Waarom is hotel-WIFI zo gevaarlijk? Wat zijn de gevaren precies en hoe wapen je je ertegen?

Op reis? Neem VPN Nederland mee!

Bescherm je online informatie te allen tijde!

Blijf veilig. Blijf privé. Blijf vrij.

De verborgen prijs van gratis hotel-WiFi

Toegang hebben tot een snelle gratis internetverbinding in elk hotel waar je verblijft, is bijna net zo geweldig als reizen zelf. Maar denk hier eens over na: Daar zit je in je chique hotelkamer, je werk-e-mails beantwoordend, met vrienden en familie chattend, je bankrekening controlerend, misschien zelfs wat thuiswerkend, in feite alles wat je gewend bent online te doen. Maar ben je er wel zeker van dat er niet iemand naast je staat die virtueel over je schouder kijkt naar alles wat je online doet en zorgvuldig aantekeningen maakt?

In feite nodigt gratis hotel-WiFi dezelfde mate van gevaar uit als elk ander openbaar WiFi-netwerk. En omdat reizigers en hotelgasten vaak geen andere keuze hebben dan het netwerk van het hotel te gebruiken, is hotel-WiFi een verzamelplaats geworden voor allerlei soorten cybercriminelen en online misdrijven. En je merkt misschien niet eens je gevaar loopt.

Sterker nog, hotel-WiFi is zo’n alomtegenwoordig gevaar geworden dat zelfs de FBI het heeft uitgeroepen tot een van de grootste bedreigingen voor persoonlijke online beveiliging. Het Amerikaanse onderzoeksbureau waarschuwt gebruikers er dan ook voor om geen gebruik te maken van hotel-WiFi, vooral niet bij het delen van gevoelige informatie.

De cijfers spreken voor zich. Volgens Forbes is gratis hotel-WiFi verantwoordelijk voor 20% van de schendingen van persoonlijke informatie, en meer dan 33% van de gebruikers beschouwt hotel-WiFi als de meest risicovolle vorm van openbare WiFi-verbinding (op luchthavens, cafés en openbaar vervoer na). Ondanks dat, is hotel-WiFi de meest voorkomende plek waar gebruikers openbare netwerken gebruiken, voornamelijk omdat ze geen keus hebben.

Met deze cijfers in gedachten is het gemakkelijk te zien dat hotel-WiFi een van de grootste bedreigingen vormt voor je online beveiliging.
 
De meest voorkomende plaatsen waar gebruikersgegevens worden verzameld op openbare WiFi

Waarom is hotel-WiFi zo gevaarlijk?

De beveiliging van hotel-WiFi is behoorlijk losjes. En dat is logisch. Het belangrijkste doel van het hotel is meestal comfort bieden, dus geavanceerde beveiligingsmaatregelen worden meestal over het hoofd gezien.

Zelfs als het WiFi-netwerk is beveiligd met een wachtwoord (wat meestal niet het geval is), zijn deze wachtwoorden meestal erg eenvoudig en gemakkelijk te kraken, of te achterhalen in handen van een enigszins bekwame hacker. En daarnaast investeren hotel zelden in moderne beveiligingsmaatregelen voor hun WiFi-netwerk..

Het gebrek aan bescherming, gegevensencryptie en toezicht, plus het over het algemeen grote aantal gebruikers, maken hotel-WiFi ontzettend aantrekkelijk voor hackers en criminelen. Zij krijgen ruimschoots de kans om gebruik te maken van systeemkwetsbaarheden en nietsvermoedende slachtoffers.

Wat zijn de meest voorkomende gevaren van gratis hotel-WiFi

Gratis hotel-WiFi is een open uitnodiging voor hackers en criminelen. En als zodanig zijn er tal van cyberaanvallen die ze kunnen uitvoeren via het onbeveiligde netwerk.

Dit zijn een paar van de meest voorkomende bedreigingen waarmee je wordt geconfronteerd bij het gebruik van een openbaar hotel-WiFi-netwerk:
 

 • Man-in-the-middle-aanvallen. Dit is een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen in hotels, waarbij cybercriminelen de communicatie tussen twee partijen onderscheppen zonder dat die partijen het weten. Als een gast hotel-WiFi gebruikt om een website te bezoeken, kan een aanvaller de communicatie onderscheppen of zelfs wijzigen voor kwaadwillige doeleinden.
 •  

 • Evil Twin-aanvallen. Aanvallers creëren valse WiFi-hotspots die lijken op de legitieme WiFi van het hotel. Gasten kunnen verbinding maken met dit valse netwerk, waardoor aanvallers de kans krijgen om gegevens te stelen of malware te introduceren.
 •  

 • Afluisteren of snuffelen. Cybercriminelen vangen en analyseren verkeer op onbeveiligde netwerken, waarbij ze toegang krijgen tot gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.
 •  

 • Verspreiding van malware. Cybercriminelen kunnen malware, zoals ransomware of keyloggers, verspreiden naar apparaten die zijn verbonden met de hotel-WiFi.
 •  

 • Phishing. Aanvallers kunnen e-mails sturen die afkomstig lijken te zijn van het hotel, waarbij ze gasten misleiden om persoonlijke informatie te verstrekken of op schadelijke links te klikken.
 •  

 • Sessiekaping. Nadat een gebruiker is ingelogd, kunnen aanvallers hun sessie overnemen om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot accounts of services.
 •  

 • Brute-force-aanvallen. Als het WiFi-wachtwoord zwak is, kunnen aanvallers talloze combinaties proberen om het te raden en daardoor toegang krijgen en zelfs controle krijgen over het hele netwerk.
 •  

 • Misbruik van kwetsbaarheden. Hotels die hun netwerkhardware niet updaten, kunnen openstaan voor bekende kwetsbaarheden, waardoor ongeautoriseerde toegang of verstoringen mogelijk zijn.

Hoe kun je jezelf beschermen op openbare hotel-WiFi-netwerken?

Je weet inmiddels dat beveiliging van hotel-WiFi vrijwel niet bestaat en de gevaren die het met zich meebrengt behoorlijk verwoestend kunnen zijn. Natuurlijk vraagt je je dan af hoe je jezelf online kunt beschermen.

Hier zijn enkele tips om je veilig te houden tijdens het reizen, zodat je nooit meer slachtoffer wordt van een verwoestende cyberaanval:

1. Gebruik VPN Nederland. Een Virtual Private Network zoals VPN Nederland versleutelt je gegevens, zodat deze zelfs op een openbaar netwerk niet toegankelijk zijn voor nieuwsgierige blikken.

2. Schakel delen uit. Schakel bestands- en printerdeling uit in de instellingen van je apparaat om ongewenste toegang te voorkomen.

3. Vergeet het netwerk na gebruik. Zorg ervoor dat je apparaat niet automatisch verbinding maakt met openbare netwerken door het netwerk te vergeten na gebruik.

4. Bezoek altijd HTTPS-websites. Zorg ervoor dat de websites die je bezoekt zijn beveiligd met HTTPS. Dit biedt een extra laag versleuteling voor je gegevens.

5. Vermijd toegang tot gevoelige informatie. Het is het beste om op een openbaar netwerk geen bank-, winkel- of andere sites te bezoeken waar je persoonlijke gegevens invoert.

6. Zet een firewall aan. Zorg ervoor dat de firewall van je apparaat is ingeschakeld om mogelijke kwaadaardige bedreigingen af te weren.

7. Houd software en apps up-to-date. Werk regelmatig je besturingssysteem en apps bij om eventuele kwetsbaarheden te verhelpen.

8. Gebruik multi-factor authenticatie. Zelfs als iemand je wachtwoord krijgt, kan een tweede authenticatielaag ongeoorloofde toegang voorkomen.

9. Maak verbinding met beveiligde netwerken wanneer mogelijk. Als je de keuze hebt, maak dan altijd verbinding met een netwerk dat een wachtwoord vereist.

10. Wees voorzichtig met e-mails en pop-ups. Klik niet op verdachte links of pop-ups die phishingpogingen of malware kunnen zijn.

Hoe VPN Nederland kan zorgen voor bescherming van je online gegevens

VPN Nederland is dé tool om je online privacy te beschermen in kwetsbare situaties, zoals op hotelnetwerken. Het is dus absoluut een essentiële reisgenoot als je naar het buitenland gaat en weet dat je veel tijd zult doorbrengen op onbeschermde Wi-Fi-netwerken.

Dit is hoe VPN Nederland ervoor zorgt dat je veilig en beschermd blijft op de meest bedreigende Wi-Fi-netwerken ter wereld:
 

 • VPN Nederland versleutelt al je online verkeer met ondoordringbare 256-bits encryptie, waardoor alle gegevens die je online verzendt en ontvangt compleet ontoegankelijk zijn voor derden.
 •  

 • Bovendien, door VPN Nederland te gebruiken, is je online verbinding beveiligd met enkele van de meest geavanceerde verbindingsprotocollen in de branche, waardoor je internetverbinding ondoordringbaar is en ontoegankelijk voor Man-in-the-middle-aanvallen en andere vormen van verbindingsovername.
 •  

 • We beschermen ook je online privacy door je IP-adres te verbergen en je verbinding via een van onze eigen servers te leiden die noch informatie over jou, noch informatie over je online activiteiten zien of opslaan, conform ons no-logs beleid.

Dus als je op reis gaat en weet dat je ergens naartoe gaat en veel tijd zult doorbrengen op hotel-wifi, vergeet dan niet VPN Nederland mee te nemen!

Hotel-WiFi: gemakkelijk maar gevaarlijk

Hotel wifi is een gemak waar veel reizigers op vertrouwen, maar onder de schijnbare eenvoud schuilt een verborgen wereld van cyberdreigingen. Deze bedreigingen moeten niet licht worden opgevat, want ze kunnen je online beveiliging en privacy in gevaar brengen.

De gemakkelijke toegang tot gratis hotel wifi maakt het aantrekkelijk voor cybercriminelen. Van man-in-the-middle aanvallen tot afluisteren en malware distributie, er zijn flink wat gevaren die op de loer liggen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je je online activiteiten beveiligen tijdens het reizen. Het gebruik van een vertrouwde VPN-service zoals VPN Nederland, het uitschakelen van het delen van bestanden, het vergeten van netwerken na gebruik en algehele waakzaamheid helpen je om te genieten van het gemak van hotel-WiFi, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je digitale veiligheid. En dat reist wel zo lekker.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant

Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig...