VPN Woordenboek: de belangrijkste VPN begrippen en definities

nov 22, 2022

Encryptie, geografische blokkades, P2P… Als je je weleens in VPN diensten hebt verdiept, ben je deze termen vast al eens tegengekomen. Hierdoor kan de wereld van VPN op het eerste gezicht best ingewikkeld lijken. Maar maak je geen zorgen – in dit VPN woordenboek vind je een overzicht van de belangrijkste begrippen en definities. We bespreken de volgende termen:

 • Ad blocker
 • DNS en DNS Lek
 • (End-to-end) Encryptie
 • Geografische blokkade
 • IP-adres
 • Kill switch
 • L2TP/IPsec
 • Logs en No-logs
 • OpenVPN
 • P2P of Peer-to-Peer
 • SmartDNS
 • VPN server
 • WireGuard

Het VPN Nederland woordenboek

Wat is een ad blocker?

Op het internet krijg je heel wat advertenties te zien: Social Media ads, banners op websites, bij het kijken van YouTube filmpje etc. Een ad blocker zorgt ervoor dat je hier geen last meer van hebt. Deze software voorkomt dat er advertenties in je browser worden getoond. Je kunt deze software meestal downloaden als een (gratis) extensie voor je browser.

Beveilig jezelf simpel en snel online

Ontdek wereldwijde content en bestel nu snel en eenvoudig VPN Nederland.

Pak snel onze populaire aanbieding!

Wat is DNS?

Elke website heeft een eigen IP-adres. Dit is een lange reeks van cijfers. Om naar een website te kunnen surfen, heb je dit IP-adres nodig. Het zou wel erg onhandig zijn als je al die cijfers steeds moet onthouden en invoeren. Hier komt de Domain Name Server (DNS) in beeld. Deze server vertaalt de IP-adressen van websites naar mensentaal in de vorm van een domeinnaam. Hierdoor kunnen wij webadressen makkelijker bezoeken. Als je onze website wilt bezoeken, hoef je dus enkel www.vpnnederland.nl in te tikken. De DNS vertaalt deze domeinnaam vervolgens naar het juiste IP-adres en verbindt je met onze website.

Wat is een DNS lek?

De DNS van jouw internetprovider onthoudt welke IP-adressen jij opvraagt, en is dus precies op de hoogte van welke websites jij bezoekt. Hierdoor kan het internetverkeer op de voet worden gevolgd. Je kunt dit voorkomen door te internetten via een VPN-provider. In dat geval maak je namelijk geen gebruik van de DNS van je internetprovider, maar van de DNS van je VPN-provider. Deze DNS slaat jouw internetverkeer niet op. Als je VPN-applicatie niet goed is ingesteld of de VPN verbinding wegvalt, kan het echter voorkomen dat je internetverkeer terugvalt naar de DNS van je internetprovider, waardoor je internetverkeer toch kan worden gevolgd. Dit wordt een DNS lek genoemd. VPN Nederland biedt een uitgebreide DNS lek bescherming. Ons systeem speurt constant naar DNS lekken en grijpt op tijd in. Zo kun je met een gerust hart het internet op!

Wat is (end-to-end) encryptie?

Wil je voorkomen dat iemand meekijkt in je digitale gegevens? Een VPN zorgt ervoor dat jouw gegevens worden versleuteld, zodat anderen deze data niet kunnen lezen. Dit wordt ook wel encryptie genoemd. Er bestaan verschillende vormen van encryptie. Bij end-to-end encryptie hebben alleen de verzender en ontvanger toegang tot de gegevens. Als de data andere servers passeert, kunnen deze dus niet meekijken.

Wat is een geografische blokkade?

Als online content alleen beschikbaar is in een bepaalde regio, is er sprake van een geografische blokkade. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een sportwedstrijd alleen vanuit Amerika kunt bekijken, of als een film alleen op de Britse Netflix verschijnt. Gelukkig zijn deze blokkades eenvoudig te omzeilen. Dit doe je door de website te bezoeken via een VPN server in een land dat wél toegang heeft, of door gebruik te maken van Smart DNS. Hierover lees je hieronder meer.

Wat is een IP-adres?

Elk apparaat dat is aangesloten op een netwerk kan worden geïdentificeerd aan de hand van een unieke reeks van cijfers. Deze cijferreeks wordt een Internet Protocol adres (IP-adres) genoemd. Als je een website bezoekt, kan de websitebeheerder het IP-adres van jouw apparaat zien. Dat lijkt misschien geen probleem, maar dat is het wel. Je IP-adres kan namelijk worden teruggeleid naar je locatie, en in sommige gevallen zelfs naar je naam. Op deze manier kan je internetactiviteit dus aan jou als persoon worden gekoppeld. Hou je je internetactiviteit liever voor jezelf? Een VPN zorgt ervoor dat jouw IP-adres verborgen blijft. Hierdoor kun je volkomen anoniem browsen!

Wat is een kill switch?

VPN Nederland maakt gebruik van een kill switch. Dit houdt in dat als de VPN verbinding wegvalt, je internetverbinding automatisch wordt verbroken. Hiermee wordt voorkomen dat je gegevens lekken. De kill switch wordt ook wel eens ‘secure IP’ of ‘internet block’ genoemd.

Wat is L2TP/IPsec?

De term L2TP/IPsec bestaat uit twee delen.

 • De afkorting L2TP staat voor Layer 2 Tunneling Protocol. Dit protocol creëert als het ware een virtuele tunnel, zodat je data veilig kan worden verstuurd en niet kan worden onderschept. L2TP zorgt er echter niet voor dat deze data wordt versleuteld.
 • Hier komt IPsec in beeld. Deze term staat voor Internet Protocol Security. Dit protocol zorgt voor end-to-end encryptie in de L2TP tunnel.

In plaats van L2TP kan er ook gebruik worden gemaakt van een ander tunnelprotocol. Een ander veelgebruikt tunnelprotocol dat vaak wordt gecombineerd met IPsec is IKEv2. Deze afkorting staat voor Internet Key Exchange Version 2. IKEv2 staat bekend als een van de stabielste beveiligingsprotocollen. Dit is dan ook het protocol dat VPN Nederland gebruikt, in combinatie met OpenVPN en WireGuard.

Wat zijn logs en no-logs?

Elke computer houdt een logboek bij van wat er op de computer gebeurt. Dit soort logboeken worden ook wel logs genoemd. Ook de computers van een VPN provider kunnen dit soort logs bijhouden. In dat geval registreren deze computers bijvoorbeeld wanneer je verbinding maakt met de VPN verbinding, vanaf welke locatie en welke websites je bezoekt. Bij VPN Nederland hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij hebben namelijk een strikt no-log beleid. Dit betekent dat wij geen gegevens over onze gebruikers opslaan. Wat jij online doet is immers niet onze zaak!

Wat is OpenVPN?

OpenVPN is open source software die het mogelijk maakt om verbinding te maken met een VPN server. OpenVPN maakt gebruik van het Transport Layer Securityprotocol (TLS) om de gegevens te versleutelen.

Wat is P2P?

De afkorting P2P staat voor ‘peer-to-peer’. Als twee personen via het internet gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld met behulp van een torrent, wordt dit ‘P2P-verkeer’ genoemd.

Wat is SmartDNS?

Wil je graag een geografische blokkade omzeilen, bijvoorbeeld om een film of serie op een buitenlands streamingplatform te kijken? Smart DNS is een handige service die ervoor zorgt dat je echte locatie wordt verhuld, en het voor de website in kwestie lijkt alsof je je ergens anders bevindt. Een Smart DNS is echter niet hetzelfde als een VPN. Een VPN verbinding zorgt er namelijk voor dat je eigen IP-adres niet langer zichtbaar is, waardoor jouw internetverkeer niet naar jou als persoon kan worden teruggeleid. Bij een Smart DNS maak je daarentegen verbinding via je eigen IP-adres.

Wat is een VPN server?

Als je gebruikmaakt van een VPN, wordt je internetverkeer eerst naar een VPN server gestuurd. De server stuurt de gegevens vervolgens door naar de eindbestemming. Door gebruik te maken van dit ‘tussenstation’, krijgen websites niet jouw eigen IP-adres te zien, maar het IP-adres van de VPN server. Hierdoor kan jouw internetactiviteit niet naar jou als persoon worden herleid en kun je anoniem internetten.

Wat is WireGuard?

Eerder gaven we al aan dat VPN Nederland gebruikmaakt van WireGuard, maar wat is dit eigenlijk? WireGuard is een gloednieuw beveiligingsprotocol. Dit protocol is 100% anoniem en ultralicht, waardoor je razendsnel kunt internetten. Naast WireGuard maakt VPN Nederland tevens gebruik van IKEv2 en OpenVPN. Op Mac en iOS is WireGuard ons standaardprotocol.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant