Beste VPN voor: Openbare Wifi

Openbare Wifi: het is een zegen en een vloek. Een zegen omdat je overal ‘even’ online kunt gaan zonder dat je een deuk in je bundel slaat. Maar een vloek omdat openbare Wifi tot de onveiligste plekken online behoort.

Ongure types

Hoe dat zit? De populariteit van openbare WiFi heeft door de jaren heen allerlei ongure types aangetrokken die door hadden dat gebruikersgegevens onbeschermd zijn. Gebruik je Wifi in huis, dan is je verbinding relatief beschermd: omdat je router een wachtwoord heeft (toch?), kan alleen iemand online gaan die dat wachtwoord heeft. Een hacker moet dan goede spullen hebben (en een goede reden) om te proberen op je signaal in te breken.

Bij openbare WiFi is dat anders. Daar kan iedereen contact maken met de router, en met bepaalde software ‘meelezen’ met andere gebruikers van de router. Dat kan heel kwalijke gevolgen hebben: als je net je bank code intoetst, is die ook bekend bij iemand die meeleest. Dat kan ook de eigenaar van de router zijn: het komt regelmatig voor dat internetcriminelen een eigen gratis WiFi hotspot opzetten in de buurt van populaire plekken. Die ‘Starbucks2’-verbinding of ‘KPNgratis’ is dan helemaal niet van Starbucks of KPN, maar van die man met dat baardje die twee zitjes verderop aan zijn latte zit te lurken.

Bij openbare WiFi is dat anders. Daar kan iedereen contact maken met de router, en met bepaalde software ‘meelezen’ met andere gebruikers van de router.

Zware encryptie

Onbeschermd online gaan via openbare WiFi raden we om deze redenen ten zeerste af. En waarom zou je ook? Met een VPN verbinding maakt het niet uit of de router onbeschermd is of niet: je internetsignaal is met zware encryptie beveiligd, waardoor je 100% veilig en 100% anoniem je ding kunt doen op het internet.