Mijn VPN is te langzaam! Hoe los ik dat op?

jan 24, 2024

VPN’s zijn een essentieel hulpmiddel voor modern surfen op internet. Ze beschermen jou en je kostbare gegevens online, ze helpen je je online privacy terug te nemen en bieden je de vrijheid om zonder beperkingen online te surfen, te streamen en te genieten. Niets anders kan dat doen. VPN’s zijn dus niet alleen leuk om op je telefoon of pc te hebben, ze zijn ook een absolute noodzaak. Maar misschien heb je wel eens gehoord van de veel voorkomende klacht dat VPN’s je internetverbinding kunnen vertragen. Iets wat enorm frustrerend kan zijn.

Je neemt een VPN om toegang te krijgen tot niejee streamingdiensten, niet om de cirkel eindeloos te zien ronddraaien op streamingplatforms die voorheen perfect werkten. Je wil meer veiligheid en privacy en niet minutenlang wachten voordat je kunt inloggen op je bankapp.

Als VPN-provider krijgt snappen we dit helemaal, en willen we je dan ook helpen. Laten we dus eens kijken waarom je moet wachten en wat je eraan kunt doen als je VPN je internetverbinding vertraagt.

Ervaar next-gen VPN-snelheden

Surf, stream en download met bliksemsnelheid!

Ontdek de beste VPN die er is

Waarom vertraagt een VPN mijn VPN-verbinding?

Een VPN is een geavanceerd hulpmiddel dat op de achtergrond veel verschillende acties uitvoert. Dat is het mooie van deze online beveiligingstool van de volgende generatie, maar dit kan ook impact hebben op de kwaliteit van je VPN-ervaring en de algehele VPN-prestaties.

Voordat we dit probleem gaan oplossen, moeten we dus bepalen welke factoren van invloed zijn op de snelheid en kwaliteit van je VPN-verbinding.

Dit zijn de factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van je verbinding wanneer je een VPN gebruikt:

1. Encryptie

Elke goede VPN die het waard is om een VPN genoemd te mogen worden, codeert al het verkeer dat je online verzendt en ontvangt. Dit versleutelingsproces voegt extra gegevens toe aan elk verzonden en ontvangen gegevenspakket, wat tot een snelheidsvermindering kan leiden. Het coderingsniveau en het gebruikte coderingsprotocol kunnen van invloed zijn op de mate waarin de verbinding wordt vertraagd.

2. Afstand tot de VPN-server

Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt je verbinding via een van de verre servers van de VPN geleid om je online privacy te beschermen en je werkelijke locatie te verbergen. De fysieke afstand tussen jou en de VPN-server kan de snelheid beïnvloeden. Gegevens moeten verder reizen, waardoor de tijd die nodig is om informatie te verzenden en te ontvangen toeneemt (ook wel latentie genoemd). Hoe groter de afstand, hoe merkbaarder de vertraging kan zijn.

3. Serverbelasting

Het is niet alleen de afstand tot de server die van invloed kan zijn op de kwaliteit van je internetverbinding, maar ook hoe druk de server die je gebruikt is. Als veel mensen dezelfde VPN-server gebruiken, kan het toegenomen verkeer leiden tot congestie en lagere snelheden.

Dit vraagstuk hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van een VPN-aanbieder. Zo houden wij bij VPN Nederland de belasting van al onze servers najelettend in de gaten en zorgen we ervoor dat al onze servers goed in balans zijn, zodat iedereen een behoorlijke hoeveelheid snelheid krijgt.

4. VPN-serverkwaliteit

De kwaliteit van de servers die de VPN-aanbieder gebruikt, speelt een cruciale rol. Hoogwaardige, goed onderhouden servers met goede hardware en snelle internetverbindingen bieden over het algemeen betere snelheden.

5. Beperking van de internetprovider

Maar het is niet alleen de VPN die de oorzaak kan zijn van je internetsnelheidsproblemen, ze kunnen ook heel goed afkomstig zijn van je internetprovider. Sommige ISP’s beperken of vertragen gecodeerd verkeer, waaronder mogelijk VPN-gebruik. Dit komt omdat ze de gecodeerde gegevens niet kunnen inspecteren en daardoor de snelheid ervan kunnen beperken om het netwerkverkeer te beheren, of bepaalde online activiteiten te ontmoedigen.

6. Gebruikte VPN-protocol

VPN’s zoals VPN Nederland bieden meerdere verbindingsprotocollen die bedoeld zijn voor verschillend gebruik. Verschillende VPN-protocollen hebben verschillende snelheden. Oudere protocollen zoals PPTP zijn bijvoorbeeld over het algemeen sneller, maar veel minder veilig. Terwijl protocollen zoals OpenVPN of WireGuard een betere balans bieden tussen snelheid en veiligheid.

7. Je internetverbinding

Ook je basisinternetsnelheid (zonder VPN) kan een beperkende factor zijn. Als je oorspronkelijke internetsnelheid laag is, zal het toevoegen van een VPN je internetsnelheid niet sneller maken en mogelijk nog verder vertragen.

8. Routepaden

VPN’s veranderen het pad dat je verkeer naar internet neemt. Deze niejee route is mogelijk niet zo direct of efficiënt als je gebruikelijke route, wat tot lagere snelheden kan leiden.

Sommige geavanceerde providers, zoals VPN Nederland, gebruiken speciale technologie zoals SmartDNS om je verkeer op de juiste manier te routeren en je de gebruikelijke internetsnelheden te bieden zonder je online veiligheid en privacy op te offeren.

9. Bandbreedtebeperkingen van de VPN

Sommige VPN-diensten, vooral de gratis VPN’s, kunnen bandbreedtebeperkingen hebben die je internetsnelheid kunnen verlagen.

Dit is nooit het geval met VPN Nederland – al onze gebruikers krijgen altijd absoluut onbeperkte bandbreedte, zodat dit geen impact heeft op hun browse-ervaring.

Hoe weet je of een VPN je internetverbinding vertraagt?

Voordat we beginnen met het repareren van je internetverbinding, is het belangrijk om te weten of het inderdaad de VPN is die de kwaliteit van het browsen beïnvloedt. Wat je dus moet doen, is de snelheid van je internetverbinding testen, met en zonder VPN, om vast te stellen dat de VPN de oorzaak van het probleem is.

Hier is een checklist van hoe je dat kunt doen, zodat je meteen problemen met je VPN-verbinding kunt oplossen:

Stap 1

 1. Ontkoppel je VPN
 2. Voer een snelheidstest uit. Gebruik een betrouwbare snelheidstesttool zoals Speedtest om de kwaliteit van je internetverbinding te testen zonder VPN
 3. Noteer de resultaten

Dit geeft je een basis van wat je normale internetverbindingssnelheid is, zonder dat er iets van invloed op is.

Internetsnelheid zonder VPN

Stap 2

 1. Verbind je VPN
 2. Voer de snelheidstest opnieuw uit
 3. Vergelijk de resultaten

Zijn de download- en uploadsnelheden significant verschillend? Dan is het zeker de VPN die de oorzaak is van je internetsnelheidsproblemen.

Als je deze test uitvoert, is het belangrijk om te onthouden dat bijna alle VPN’s die je internetsnelheid beïnvloeden, invloed hebben op je internetverbinding, dus kleine afwijkingen zijn geen reden om je abonnement onmiddellijk op te zeggen. Als de snelheidsverandering meer dan 30% bedraagt, kun je doorgaan naar de volgende fase.

Snelheid met VPN ingeschakeld

Stap 3

 1. Schakel over naar de VPN-server. Probeer verbinding te maken met een andere VPN-server via de serverlijst, bij voorkeur op een andere locatie
 2. Voer de snelheidstest opnieuw uit
 3. Vergelijk de resultaten

Analyseer of de snelheid na de overstap is toegenomen, gelijk is gebleven of nog verder is vertraagd. Zo krijg je inzicht in wat je moet doen om het probleem op te lossen.

Snelheid met een andere VPN-server

Hoe herstel je een trage VPN-verbinding?

Je hebt alle tests uitgevoerd en bent er zeker van dat het Virtual Private Network de problemen veroorzaakt. Wat nu? Vraag je direct je geld terug met als gevolg dat je een paar uur zit te ruziën met de helpdesk?

Wacht daar nog maar even mee, want nog niet alles is verloren. Hier zijn een paar dingen die je kunt proberen om de kwaliteit van je VPN-snelheid te verbeteren:

1. Kies de juiste VPN-aanbieder

Het begint allemaal bij je VPN-provider. Er zijn veel VPN-aanbieders in de wereld, maar niet allemaal kunnen ze de groeiende behoeften van internetgebruikers bijbenen, of zich richten op het bieden van een even goede VPN-ervaring aan iedereen waar dan ook ter wereld. En Nederland trekt vaak aan het kortste eind.

Bij VPN Nederland is dit nooit het geval. Niet alleen is onze VPN perfect geoptimaliseerd voor gebruik in Nederland, ongeacht de reden waarvoor je een VPN wilt gebruiken, wij maken ook gebruik van de beste technologie om je de absoluut beste VPN-ervaring te bieden. Dit houdt onder meer het volgende in:

 • 10 GB-servers van de volgende generatie die absoluut de beste VPN-snelheden in de branche bieden
 • De grootste vloot VPN-servers van Nederland, zodat iedereen overal de best mogelijke verbinding krijgt
 • Wereldwijd servernetwerk dat al je persoonlijke online behoeften kan bijhouden.
 • Een slimme app die automatisch de beste verbindingssnelheden voor je kiest op basis van je locatie, kwaliteit van je internet en meerdere andere factoren
 • De toonaangevende VPN-protocollen die we persoonlijk hebben verbeterd om je de allerbeste online-ervaring te bieden.

Dus als je huidige VPN-provider je snelheidsproblemen bezorgt, probeer dan VPN Nederland en ervaar zelf het verschil.

2. Kies een server dichter bij je locatie

Hoe dichter de VPN-server bij je geografische locatie is, hoe sneller je internetsnelheid zal zijn. Afstand kan de latentie en snelheid aanzienlijk beïnvloeden.

De slimme VPN Nederland app kiest automatisch de perfecte server voor jou op basis van je locatie. Maar zelfs met een slimme app zoals de onze kan het soms helpen om je verbindingssnelheid te verbeteren als de server plotseling overvol raakt terwijl je hem gebruikt.

3. VPN-protocollen wijzigen

Verschillende VPN-protocollen hebben verschillende snelheden en beveiligingsniveaus. Protocollen zoals OpenVPN bieden bijvoorbeeld misschien een betere beveiliging, maar kunnen langzamer zijn, terwijl WireGuard en IKEv2 bekend staan als sneller. Experimenteer met verschillende protocollen die beschikbaar zijn in je VPN-instellingen.

4. Van VPN-server wisselen

Soms kunnen specifieke servers overbelast raken doordat veel gebruikers verbinding maken met dezelfde server. Probeer over te schakelen naar een minder drukke server, of een server die betere snelheden biedt.

5. Pas het coderingsniveau aan

Als je VPN dit toestaat, verlaag je het coderingsniveau. Een hogere codering biedt een betere beveiliging, maar kan de snelheid vertragen. Wees hier echter voorzichtig mee, omdat dit de veiligheid in gevaar kan brengen.

6. Sluit onnodige apps

Soms is het niet alleen de VPN die het browsen en streamen traag maakt, maar komt het ook door andere apps of zelfs meerdere browsertabbladen die op de achtergrond draaien en kostbare snelheid verbruiken.

Zorg ervoor dat er geen achtergrondapps bandbreedte verbruiken terwijl je de VPN gebruikt. Apps zoals cloudopslag of mediastreamingdiensten kunnen je verbinding vertragen.

7. Optimaliseer de apparaatprestaties

Zorg ervoor dat je apparaat op de achtergrond geen resource-intensieve taken uitvoert die de prestaties van de VPN kunnen belemmeren.

Het gaat tenslotte niet alleen om de internetverbinding. Als je meerdere zware apps hebt draaien, kunnen deze ook de VPN-app vertragen en voorkomen dat je apparaat de VPN voldoende middelen geeft om zijn werk goed te doen. Dus als je niet al die zware programma’s gebruikt die bij het opstarten worden gestart, probeer ze dan uit te schakelen en kijk of dat helpt.

8. VPN-software bijwerken

Controleer regelmatig op updates voor je VPN-client en installeer deze. VPN’s zijn een vrij nieuw type programma, dus er wordt voortdurend aan VPN’s gewerkt en ze worden steeds verder verbeterd. Updates omvatten vaak prestatieverbeteringen en nieuwere, efficiëntere versies van protocollen.

9. Schakel lokale beveiligingssoftware tijdelijk uit

Soms kunnen lokale antivirus- of firewall-instellingen conflicteren met VPN-software. Probeer ze tijdelijk uit te schakelen om te zien of de VPN-snelheid verbetert.

10. Start de VPN-software opnieuw

Soms hoeft je app alleen maar even op adem te komen. Eenvoudig opnieuw opstarten kan soms tijdelijke problemen oplossen die vertragingen veroorzaken.

Direct streamen zonder te wachten. Je bent al druk genoeg

Je hebt je kapotgewerkt op de zaak, geërgerd in de file en nu moet je ook nog koken. Na een lange dag is het heerlijk om even lekker te browsen of languit op de bank iets te streamen. Maar niets is vervelender dan er op dat moment achter komen dat het een en ander flink vertraagd wordt. Mocht je jezelf betrappen op het al een tijdje staren naar een ronddraaiende cirkel, dan is het tijd om actie te ondernemen en te kijken of je VPN er misschien (mede) de oorzaak van is.

In dit artikel heb je gelezen hoe je dat kunt checken en wat je kunt doen om vertragingen op je verbinding op te lossen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Vertragingen door VPN’s voorkom je door te kiezen voor een goede VPN zoals VPN Nederland. Bij VPN Nederland hebben we onze zaken goed op orde, en denken we vooral aan gebruikers in Nederland. Een land dat door andere grote VPN’s nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Bovendien innoveren we continu, dus zit je niet alleen nu goed met VPN Nederland, maar ook in de komende jaren. Zo kun je gewoon veilig browsen en direct streamen zonder te hoeven wachten. Je bent immers al druk genoeg.

Neem je online veiligheid terug

 

 • Onbreekbare encryptie
 • Echte online privacy
 • Wereldwijd servernetwerk
 • Onbeperkt apparaten
 • Grenzeloos streamen
 • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant