Beste VPN voor: iPhone en iPad

Het is erg verstandig je iPhone en iPad via VPN te beveiligen.

Hoe verstandig is het VPN voor iPhone te nemen? Hoewel veel mensen ‘veilig internetten’ vooral zien als iets dat je op je thuiscomputer doet, is ons internetgebruik op smartphones niet uit te vlakken. Onderzoek wijst uit dat we met zijn allen steeds meer van onze ‘telefoon’ gebruik maken als we internet nodig hebben, en dus steeds minder vaak wachten tot we thuis weer achter het toetsenbord kunnen kruipen.

Openbare wifi

Het is dan ook erg verstandig ook je iPhone via VPN te beveiligen. Het aantal bedreigingen is daar minstens zo groot als op een vaste computer, en misschien wel iets groter. Denk daarbij aan het gebruik van openbare wifi netwerken. Voor professionele hackers is het een peuleschilletje op zo’n netwerk in te breken en dan mee te lezen met je internet verkeer - je kunt dan zomaar je bank inlog prijsgegeven. Een andere bekende truuk is het nadoen van gratis wifi netwerken. Dan blijkt de wifi van het hotel waar je zit helemaal niet van het hotel te zijn, maar van iemand die in de buurt woont die probeert de hotelgasten om de tuin te leiden.

Tunnel

Voorzichtigheid is dus geboden, en hoewel de Apple iPhone een relatief veilige telefoon is, is het altijd aan te raden je internetverkeer via VPN te versleutelen. Wat is dan precies VPN voor iPhone? Een VPN verbinding doet twee dingen. Het legt een soort tunnel om je internetsignaal, zodat kwaadwillenden niet mee kunnen lezen, en het maskeert je IP adres - het unieke nummer waarmee jouw computer (en ook je mobiele telefoon) door andere computers wordt herkend.

Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een VPN abonnement en een gratis download van een appje in de app-store. Je installeert de app, logt in met je abonnementsgegevens en je bent klaar om veilig online te gaan. Elke keer dat je internet wilt gebruiken, zet je je VPN aan, selecteert een server, en ben je verzekerd van je online veiligheid en anonimiteit. Een kind kan de was doen.