VPN vs. Tor browser

jan 15, 2024

Online privacy is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Met alles online dat achter je persoonlijke informatie aanzit, kijkt naar je surfgedrag, en zelfs alles wil beheersen wat je online doet, zal deze trend alleen maar groeien en in belang toenemen. Daarom is iedereen die om zijn online privacy geeft, en iedereen die er net achter komt dat hun online activiteiten open en bloot liggen voor iedereen om te zien, momenteel op zoek naar manieren om hun online bestaan te bewapenen en controle over hun online privacy te nemen.

Maar welke tools brengen je de online veiligheid en privacy waar je naar op zoek bent, en welke tools laten je nog steeds onbeschermd achter, zichtbaar voor iedereen en kwetsbaar voor plundering van je waardevolle online informatie?

Als het gaat om tools voor de bescherming van online privacy, is er zeker geen tekort aan aanbod. En de twee waar je waarschijnlijk het meest van hebt gehoord, zijn VPN’s en de Tor-browser. Er is veel discussie online over welke van deze twee nu eigenlijk het ultieme online privacyhulpmiddel is. Tijd dus om deze kwestie voor eens en voor altijd op te lossen en vast te stellen wat nou echt beter is – een VPN of de Tor-browser?

Ervaar online privacy als nooit tevoren!

Surf met absolute bescherming en anonimiteit met VPN Nederland

Neem de volgende stap in online beveiliging

Wat is Tor?

Je kunt geen duidelijk beeld krijgen zonder eerst te beginnen bij de basis, de definitie van de twee begrippen VPN en Tor. En ondanks dat je waarschijnlijk al een idee hebt van wat de twee ongeveer inhouden, gaan we je geheugen een beetje opfrissen en je herinneren aan wat Tor en VPN’s ook alweer zijn, zodat we ze beter met elkaar kunnen vergelijken.

Laten we beginnen met Tor.

Tor, ook bekend als de Tor Browser, het Tor Netwerk, het Tor-project, of The Onion Router (waar de naam eigenlijk vandaan komt) is een gratis, open-source software, ontworpen om anonieme communicatie en browsen op het internet mogelijk te maken.

In de kern werkt de Tor-browser door je verkeer door een aantal vrijwillig beheerde netwerkknooppunten te leiden, voordat je verbinding maakt met het World Wide Web. Dit netwerk bestaat uit meer dan 7.000 relais, elk ontworpen om de gegevens die je erdoorheen stuurt te versleutelen en je verbinding willekeurig door een reeks knooppunten te laten stuiteren, waardoor het traceren van de gebruiker zeer gecompliceerd en een tijdrovend klusje wordt.

Wanneer je Tor gebruikt, worden je gegevens verpakt in lagen van encryptie, vergelijkbaar met de lagen van een ui. Vervolgens worden ze verzonden via een circuit van willekeurig geselecteerde Tor-relais. Elk relais pelt een enkele laag encryptie af, waardoor de volgende bestemming van de gegevens wordt onthuld, maar de oorspronkelijke bron of het uiteindelijke eindpunt wordt niet gezien.

Na jaren van bestaan is de Tor-browser synoniem geworden met toegang tot het Deep Web en het Dark Web. En hoewel dat een van de unieke mogelijkheden van de Tor-browser is, is het oorspronkelijke doel en kenmerk nog steeds het anonimiseren van gebruikers online, en het creëren van een anonieme, trackingvrije omgeving voor communicatie en het uitvoeren van verschillende activiteiten online.

Deze associatie heeft de Tor-browser echter geen diensten bewezen, omdat het niet alleen een sterke associatie met illegale online activiteiten creëerde, maar ook veel aandacht trok van de autoriteiten, wat bijdroeg aan het feit dat het onderwerp werd van nauwlettend toezicht en tracking.

De voordelen van Tor

Wat zijn nou precies de voordelen van het gebruik van Tor?

1. Gratis

De Tor-browser is volledig gratis, dus iedereen kan het nu downloaden en volledig kosteloos beginnen te gebruiken, waardoor online anonimiteit direct beschikbaar is voor iedereen.

2. Verhoogde anonimiteit

De Tor-browser is oorspronkelijk ontworpen voor anonimiteit en brengt je dus dicht bij online anonimiteit. Alleen het invoerknooppunt – het eerste knooppunt waarmee je verbinding maakt – kent je werkelijke IP-adres. Het uitvoerknooppunt daarentegen, het knooppunt dat je loslaat op het internet, kan het verkeer zien dat je verzendt en ontvangt, maar weet niet wie het verzendt.

3. Geen directe gegevensretentie

De Tor-browser verzamelt of bewaart je online informatie niet. Elk knooppunt waar je verbinding tussen wordt gestuiterd, kent alleen het IP van het vorige knooppunt. Het bewaart ook geen informatie over de online activiteiten.

4. Maakt het mogelijk om online censuur te omzeilen

In sommige gevallen helpt de Tor-browser je online beperkingen te omzeilen en toegang te krijgen tot websites die anders niet beschikbaar zouden zijn als ze onderworpen zijn aan online censuur.

De nadelen van Tor

Ondanks dat de Tor-browser het oorspronkelijke hulpmiddel is voor online privacy en anonimiteit, heeft het een paar opvallende zwakke punten. En dat zijn:

1. Langzamere internetsnelheden

Een van de meest merkbare nadelen van Tor is de impact op internetsnelheden. Aangezien je verkeer wordt omgeleid via meerdere knooppunten over de hele wereld, kan dit je browsesnelheid aanzienlijk vertragen. En dat heeft invloed op hoe snel webpagina’s laden en de internetervaring in het algemeen.

2. Complexiteit voor gemiddelde gebruikers

Voor de gemiddelde internetgebruiker kan Tor complexer zijn om in te stellen en te gebruiken in vergelijking met traditionele browsers of VPN’s. De interface en de manier waarop het met het internet omgaat, kunnen intimiderend of verwarrend zijn voor degenen die niet bekend zijn met de werking ervan.

3. Beperkte streaming- en downloadmogelijkheden

Tor is niet geoptimaliseerd voor activiteiten met een hoge bandbreedte, zoals het streamen van video’s, het spelen van online games of het downloaden van grote bestanden. Deze activiteiten zijn niet alleen langzamer, maar kunnen ook leiden tot netwerkcongestie binnen het Tor-netwerk, wat andere gebruikers beïnvloedt.

4. Potentiële beveiligingskwetsbaarheden bij uitgangsknooppunten

Hoewel Tor een hoog niveau van anonimiteit biedt, is het niet geheel waterdicht. De gegevens die het laatste relais (uitgangsknooppunt) in het Tor-netwerk verlaten, kunnen mogelijk worden gecontroleerd. Als je geen end-to-end encryptie gebruikt, kunnen je gegevens op dit punt vatbaar zijn voor onderschepping.

5. Niet geschikt voor het omzeilen van geoblokkades en geavanceerde vormen van censuur

Vanwege de trage aard, en ook vanwege het gebrek aan mogelijkheid om te bepalen waar je verbinding mee maakt, is de Tor-browser over het algemeen niet in staat om online geoblokkades te omzeilen en toegang te bieden tot entertainmentplatforms die anders niet beschikbaar zouden zijn. Sinds de oprichting van Tor zijn de autoriteiten ook veel beter geworden in het blokkeren van gebruikers en het beperken van hun toegang tot bepaalde content. Dat is zelfs zo bij gebruik van het Tor-netwerk, wat vaak leidt tot het niet kunnen openen van geblokkeerde websites of content.

Wat is een VPN?

Een VPN, of Virtueel Privénetwerk, is een persoonlijk online beveiligings– en privacyhulpmiddel dat op een vergelijkbare manier werkt als de Tor-browser, maar het anders doet.

Een VPN creëert een versleutelde tunnel rond je verbinding tussen jou en je bestemming op het internet. En dus is alle data die via deze tunnel wordt verzonden of ontvangen volledig versleuteld en compleet onbruikbaar voor iedereen die er een glimp van zou opvangen.

Naast het versleutelen van al je gegevens, verbindt een VPN, net als de Tor-browser, je eerst met een van zijn servers en vervangt je IP-adres door een van de zijne, voordat je wordt losgelaten op het web. Dit zorgt ervoor dat je online activiteit alleen naar de VPN-server kan worden herleid, maar niet naar jou, waardoor je online privacy en anonimiteit gewaarborgd blijven.

Een VPN, zoals VPN Nederland, beheert meerdere servers, waardoor je de vrijheid hebt om verbinding te maken met elke gewenste plaats. Bovendien biedt het je geoptimaliseerde prestaties in combinatie met ondoordringbare online bescherming.

Wat doet een VPN bij VPN Nederland

De voordelen van een VPN

Dus wat onderscheidt VPN’s van de Tor-browser qua mogelijkheden?

1. Volledige verkeersbescherming

In tegenstelling tot de Tor-browser, versleutelt een VPN al het verkeer dat je verzendt en ontvangt van en naar je apparaat, en niet alleen tijdens het gebruik van de browser, wat het niet alleen veelzijdiger maakt, maar ook veel veiliger.

2. Ondersteuning voor meerdere apparaten

Een VPN is ook beschikbaar op meerdere apparaten, waardoor je volledige beschermende dekking krijgt, ongeacht welk apparaat je gebruikt en wat je online doet.

3. Superieure snelheden

In tegenstelling tot de Tor-browser, dekt een VPN je verbinding slechts eenmaal met sterke encryptie en verbindt je met een van zijn eigen servers, waardoor je veel betere snelheden krijgt die geschikt zijn voor elke online activiteit.

4. Omzeilen van geoblokken

De mogelijkheid om te kiezen met welke server in welk land je verbinding maakt, stelt je in staat om de meeste geoblokkades en online beperkingen te omzeilen. Als de VPN goed genoeg is, natuurlijk.

5. Gebruiksgemak

In tegenstelling tot Tor, zijn VPN’s gemaakt om online privacy toegankelijk te maken voor iedereen. Ze zijn dus uiterst eenvoudig te gebruiken en het vereist geen bijzondere kennis om software zoals VPN Nederland onder de knie te krijgen.

De nadelen van een VPN

Uiteraard zijn er niet alleen maar voordelen aan een VPN. Wat zijn de nadelen dan?

1. Niet gratis

De meeste VPN’s die hun brood waard zijn, zijn niet gratis en vereisen een maandelijkse vergoeding. Er zijn veel VPN-aanbieders die beweren gratis te zijn, maar in werkelijkheid stelen ze je gegevens. Betrouwbare gratis VPN’s, zelfs bij premium providers zoals VPN Nederland, komen vaak met beperkingen omdat een privéservernetwerk duur is om draaiende te houden.

2. Kan je gegevens vastleggen

Sommige VPN’s kunnen je IP opslaan en je online activiteiten loggen, daarom is het belangrijk om een VPN te kiezen die geen logs bewaart en je online informatie niet trackt.

3. Afhankelijk van de integriteit van de VPN-service

Net als elk ander bedrijf, en in tegenstelling tot Tor, hangt de kwaliteit van de service en de geboden anonimiteit af van… nou ja, de aanbieder. Het is cruciaal om te weten dat je VPN je online privacy en veiligheid beschermt, geen gegevens opslaat en deze niet zal overhandigen in geval van een hack of juridisch verzoek.

Tor vs VPN vergelijking

We kunnen de hele dag praten over Tor en VPN, maar laten we het eens in een grafiek zetten. Je krijgt dan een beter overzicht en meer begrip over hoe Tor en VPN’s op elkaar lijken, en hoe ze van elkaar verschillen.
Primaire functie
Snelheid en prestaties
Anonimiteit en privacy
Gebruiksgemak
Toegang tot content
Kosten
Juridische en sociale implicaties
Tor
Richt zich op anonimiteit. Het leidt je internetverkeer via een willekeurige reeks servers (knooppunten) die worden beheerd door vrijwilligers. Elk knooppunt kent alleen het IP van het voorgaande en het volgende knooppunt, waardoor het moeilijk is om het hele pad of je oorspronkelijke IP te traceren.
Doorgaans langzamer, omdat het verkeer door meerdere relais gaat. Niet ideaal voor activiteiten met een hoge bandbreedte, zoals streamen of grote downloads.
Biedt een hoger niveau van anonimiteit. Ideaal voor gebruikers die prioriteit geven aan het verbergen van hun identiteit en online activiteiten, zelfs voor hun internetprovider en overheidstoezicht. Verbergt echter alleen browserverkeer.
Kan complexer zijn in gebruik, vooral voor degenen die niet bekend zijn met de werking ervan. Vereist het downloaden en gebruiken van de Tor-browser.
Biedt toegang tot het deep web en dark web (.onion-sites), die niet toegankelijk zijn via standaard browsers.
Volledig gratis te gebruiken.
Soms geassocieerd met illegale activiteiten vanwege de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het dark web, hoewel het ook wordt gebruikt om legitieme privacyredenen.
VPN
Voornamelijk ontworpen om je internetverbinding te versleutelen en om te leiden via een server gekozen door de gebruiker, waardoor je IP-adres wordt gemaskeerd en je gegevens worden beschermd tegen onderschepping, vooral op openbare netwerken.
Biedt over het algemeen snellere snelheden in vergelijking met Tor. Geschikt voor streamen, downloaden en regulier browsen. Snelheid kan variëren op basis van serverlocatie en de kwaliteit van de VPN-aanbieder.
Biedt privacy door je echte IP-adres te verbergen en je verkeer te versleutelen. Het niveau van anonimiteit hangt echter af van het beleid van de VPN-aanbieder als het gaat om het loggen van gebruikersgegevens.
Gebruiksvriendelijk met eenvoudige interfaces. Eenvoudig te installeren en te gebruiken en geschikt voor niet-technische gebruikers.
Efficiënt in het omzeilen van geografische beperkingen en censuur, waardoor toegang tot regio-geblokkeerde content (zoals streamingdiensten) mogelijk is.
Veel betrouwbare VPN-diensten vereisen een abonnement, hoewel er gratis opties zijn met beperkingen.
Algemeen geaccepteerd voor algemene privacy en veiligheid. Sommige landen beperken of reguleren het gebruik van VPN's.

Kun je ze allebei gebruiken?

Als je jouw online veiligheid en privacy echt naar een hoger niveau wilt tillen, kun je natuurlijk zowel Tor als een VPN gebruiken om jezelf online onzichtbaar te maken.

Bovendien wordt het zelfs aanbevolen om je surfen op het dark web te combineren met een VPN voor een extra laag bescherming.

Het dark web bezoeken kan ongewenste aandacht trekken, en de autoriteiten worden steeds beter in het traceren van dark web-gebruikers, dus het beveiligen van je verbinding met een VPN bovenop Tor is altijd een goed idee om je online activiteiten verder te anonimiseren.

Het beste van twee werelden

Het is je inmiddels duidelijk geworden dat Tor en VPN’s hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Tor biedt een hoog niveau van anonimiteit, perfect voor degenen die hun digitale voetafdrukken willen minimaliseren. VPN’s, aan de andere kant, blinken uit in gebruiksgemak, snelheid en de mogelijkheid om geografische blokkades te omzeilen, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks gebruik.

Het combineren van Tor en een VPN kan je het beste van twee werelden bieden, vooral als je je zorgen maakt over online privacy en veiligheid. Onthoud dat online veiligheid een voortdurende inspanning vereist en het gebruik van de juiste tools zoals Tor en VPN’s is slechts een deel van de oplossing.

Blijf waakzaam, blijf veilig en geniet van de vrijheid die het internet biedt, zonder concessies te doen aan je privacy.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant