VPN-mythes ontkracht: De 8 meest voorkomende misvattingen over VPN’s

jan 26, 2024

VPN-technologie is misschien wel het beste dat ons overkomen is sinds hagelslag. Hoe kun je er nu niet van houden? Dit is het enige hulpmiddel dat volledig gewijd is aan het beschermen van je online privacy. En niet alleen dat, het beveiligt ook je apparaten, en alle gegevens die je via en deelt en ontvangt. Geen enkel ander hulpmiddel stelt je in staat hetzelfde te doen. Laat staan met één druk op de knop.

Maar als het gaat om zulke geavanceerde en ingewikkelde hulpmiddelen, ontstaan er onvermijdelijk mythes rondom de software. Veel VPN’s beweren een hoop dingen te doen, maar het lijkt erop dat niemand je kan vertellen wat ze nou eigenlijk écht wel of niet kunnen doen. En natuurlijk leidt dit tot veel verwarring en misvattingen over wat VPN’s daadwerkelijk kunnen, en wanneer je ze moet gebruiken en wanneer niet. Maar dat is nu voorbij, want wij gaan de meest voorkomende VPN-mythes doorlopen en ze voor eens en voor altijd ontkrachten.

Krijg de beste VPN die er is!

Ontdek echte online privacy, veiligheid en vrijheid met VPN Nederland

Neem de volgende stap in echte online privacy

Mythe #1: VPN’s maken me volledig anoniem online

Oké, dit is een vreemde om mee te beginnen vanuit een VPN-bedrijf, maar velen geloven dat VPN’s je online volledig anoniem kunnen maken. In werkelijkheid zijn er natuurlijk beperkingen aan wat een VPN voor je kan doen.

Aan de ene kant zijn VPN’s het primaire hulpmiddel om je online privacy en anonimiteit te vergroten, en geen ander hulpmiddel kan het op dezelfde manier doen als een VPN. Dat is absoluut waar. En als je op zoek bent naar het verbeteren van je online privacy, zijn VPN’s nog steeds je beste optie.

Maar aan de andere kant, zoals bij de meeste hulpmiddelen het geval is, hebben VPN’s ook beperkingen en kunnen ze je niet altijd volledig onzichtbaar online maken.

Annuleer je abonnement echter nog niet, en stel je dit eens voor: Als je bent ingelogd op je sociale media-account en iets plaatst op je sociale media-pagina, zal geen enkele VPN datgene wat je post anoniem maken – het sociale media-platform dat je gebruikt, zal nog steeds alle informatie die het over je heeft zien en hoogstwaarschijnlijk delen. Het enige verschil zal zijn dat het je Oostenrijkse advertenties te zien krijgt, omdat je bent verbonden met onze Oostenrijkse server.

Bedenk nu hoeveel accounts je op het web hebt, en stel je voor hoe moeilijk het zou zijn om te browsen en je dagelijkse online activiteiten uit te voeren, terwijl je bent uitgelogd van al die accounts. Voor de helft ervan weet je misschien niet eens dat je bent ingelogd tijdens het browsen. Dus, wanneer je browst, kunnen die accounts, vooral die van grote techbedrijven, heel goed nauwlettend in de gaten houden wat je doet, of je nu wel of niet een VPN gebruikt. Dat is simpelweg hoe bedrijven meer gegevens over je krijgen – als je een account bij ze hebt, kunnen ze spioneren en veel meer gegevens over je verzamelen. En als je dat niet doet, succes met het navigeren op het web met hetzelfde niveau van comfort.

Kunnen VPN’s je zoekopdrachten verbergen voor data-makelaars en derde partijen adverteerders? Zeker! Maar ze helpen mogelijk niet tegen je favoriete zoekmachine die meer gegevens over je verzamelt, omdat je er een account hebt.

Mythe #2: Alle VPN’s zijn hetzelfde

Je kunt niet door de app store bladeren zonder een dozijn VPN-aanbieders tegen te komen die allemaal beweren de enige en beste VPN te zijn. En als je er genoeg van doorneemt, zou je kunnen denken dat elke VPN precies hetzelfde is – ze beweren allemaal hetzelfde te doen en doen het allemaal nagenoeg op dezelfde manier. Maar ook dit is een andere VPN-mythe.

Denk maar eens aan auto’s. Alle auto’s beweren je snel, veilig en comfortabel naar je bestemming te brengen. Maar je hebt toch duidelijk voorkeur voor het ene merk en niet voor het andere, toch?

Hetzelfde geldt voor VPN-aanbieders. Hoewel er veel van zijn en ze allemaal beweren hetzelfde te doen, is bijna elke VPN-aanbieder volledig anders, wat het van het grootste belang maakt om de juiste te kiezen.

Het verschil tussen VPN’s is misschien niet zo duidelijk als tussen auto’s, maar ze maken wel het verschil tussen veilig navigeren op de kronkelende webwegen en direct van een privacy- en beveiligingsklif afrijden.

Hier zijn een paar van de belangrijkste VPN-verschillen die vaak over het hoofd worden gezien:

  • Het logbeleid
    Een van de belangrijkste functies van een VPN, maar waar maar weinigen echt aandacht aan besteden. Het logbeleid is vaak het verschil tussen of je een VPN-aanbieder moet vertrouwen of ervan weg moet rennen, en het wordt vaak misbruikt door sommige minder betrouwbare VPN-aanbieders.
  • Encryptienormen
    Verschillende VPN’s gebruiken verschillende encryptienormen en verschillende verbindingsprotocollen, en sommige daarvan zijn mogelijk niet zo veilig als andere, dus je wil op zoek naar functies die jouw belangen in acht nemen.
  • Advertenties tonen
    Veel gratis VPN-aanbieders, en zelfs sommige premium-aanbieders, kunnen advertenties aan je tonen om wat extra geld te verdienen aan je abonnement. En dit betekent dat ze de gegevens die ze hebben gezworen te beschermen, online verkopen aan anderen.
  • Je internetverbinding vertragen
    Niet alle VPN’s zijn in staat om de groeiende normen van internetgebruik bij te houden. Terwijl ze veiligheid en anonimiteit beloven, kunnen ze je internetverbinding te veel beïnvloeden en vertragen, waardoor je wordt belemmerd in het streamen, downloaden, of gewoon browsen van alles wat je wil.

Dit zijn slechts een paar van de punten die de ene VPN anders maken dan de andere. In werkelijkheid kunnen er honderden verschillen tussen VPN’s zijn. En dit maakt het des te belangrijker om verstandig te kiezen als het gaat om welke VPN-aanbieder je gaat gebruiken.

Mythe #3: VPN’s zijn alleen voor technisch onderlegde gebruikers

Er was een tijd dat vreemde hacker-types wisten wat VPN’s waren, waarvoor ze gebruikt konden worden, en wat ze konden doen. En hoewel dat misschien niet langer het geval is, bleef de mythe bestaan, waardoor mensen die het het meest nodig hebben werden afgeschrikt van het installeren en gebruiken van een VPN.

Hoewel het extreem geavanceerde en geavanceerde moderne softwarestukken zijn, maken VPN’s zoals VPN Nederland deze technologie gemakkelijk beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft. Het enige wat nodig is, is één druk op de knop om direct versleuteld, veilig en verborgen online te zijn, waardoor VPN’s gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

Mythe #4: VPN’s vertragen je internetverbinding

Een van de meest voorkomende klachten die je online hoort wanneer je op zoek bent naar een VPN, is dat ze altijd je internetverbinding vertragen.

Vaak is dat het geval. VPN’s versleutelen je verkeer en leiden je verbinding door verre servers, en dit kan je internetverbinding beïnvloeden. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Premium en moderne VPN’s, zoals VPN Nederland, gebruiken de beste en meest geavanceerde technologie, verbindingsprotocollen en moderne 10 Gbps-servers specifiek om je internetverbinding onbelemmerd en snel te houden.

Sterker nog; soms kunnen VPN’s je internetverbinding zelfs versnellen. Wanneer je te maken krijgt met bandbreedtebeperking door je ISP, kunnen je streaming en downloads nadelig worden beïnvloed. Door te verbergen wat je online doet, voorkom je dat je provider of de diverse online diensten die je gebruikt je internetverbinding vertragen.

Mythe #5: VPN’s zijn illegaal

Je hebt misschien gehoord dat VPN’s je kunnen helpen om online beperkingen te omzeilen, toegang te krijgen tot streamingplatforms waar je eerder niet kon komen vanwege geoblocking, en zelfs anoniem te downloaden en te torrenten. Dit betekent vast dat het een illegaal stuk technologie is, toch?

VPN’s, zoals VPN Nederland, staan voor online bescherming en vrijheid voor iedereen en promoten geen illegale activiteiten. En dit maakt ze niet alleen volledig legaal, maar ook apps die iedereen dagelijks en op elk apparaat zou moeten gebruiken om hun online privacy terug te krijgen.

Er zijn enkele landen in de wereld die VPN’s als illegale technologie beschouwen, maar in Nederland zijn VPN’s volledig legaal en volkomen acceptabel.

Mythe #6: Gratis VPN’s zijn net zo goed als de betaalde

Je hebt misschien wel evenveel gratis VPN’s gezien als betaalde. Waarschijnlijk zelfs meer. Dus waarom betalen voor iets wat je gratis kunt krijgen? De gratis VPN’s zijn waarschijnlijk precies hetzelfde en doen hetzelfde als VPN’s waar je voor moet betalen, toch?

In werkelijkheid hebben de meeste gratis VPN’s mogelijk niet jouw beste belangen voor ogen. Sterker nog, ze kunnen behoorlijk slecht zijn voor je online veiligheid en privacy. Dit de grootste zorgen over gratis VPN’s:

  • Gratis VPN’s moeten op de een of andere manier geld verdienen, en dat doen ze vaak door advertenties rechtstreeks in je VPN-app, apparaat of browser te injecteren, wat niet alleen irritant is, maar ook betekent dat ze jouw persoonlijke informatie aan derden verkopen.
  • Als VPN’s je gerichte advertenties tonen, betekent dat dat ze je persoonlijke gegevens loggen, wat betekent dat er geen no-logs beleid is.
  • Sommige VPN’s kunnen zelfs zo ver gaan dat ze jouw bandbreedte verkopen of zelfs jouw IP-adres voor hun eigen gebruik inzetten.

Als je voor een gratis VPN gaat, kun je net zo goed kiezen voor een die afkomstig is van een premium VPN-aanbieder, zoals VPN Nederland.

Mythe #7: een VPN kan me tegen alles beschermen

VPN’s maken gebruik van zeer geavanceerde technologie om jou en je apparaten te beschermen tegen online bedreigingen. Maar dat betekent niet dat een VPN een wondermiddel is tegen elke bedreiging waarmee je online te maken krijgt. Sterker nog, er zijn enkele bedreigingen waar een VPN je niet tegen kan beschermen, zoals:

  • Malware. Als je per ongeluk een virus, Trojaans paard of worm downloadt, kan een VPN je niet beschermen tegen de schade die het kan aanrichten.
  • Phishing. Hetzelfde geldt voor het ontvangen van oplichtingsmails – een VPN kan je niet beschermen tegen het klikken op kwaadaardige links die je online veiligheid, privacy en apparaatveiligheid kunnen aantasten.
  • Wachtwoordhacking en het kapen van accounts. Als je een zwak wachtwoord gebruikt of je accountgegevens uitdeelt, kan een VPN je niet beschermen tegen het hacken of stelen ervan.

Mythe #8: Je hebt geen VPN nodig als je niets te verbergen hebt

Als laatste op onze lijst van veelvoorkomende VPN-mythes is de uitspraak die we maar al te vaak horen, namelijk dat als je niets illegaals doet online, je geen VPN nodig hebt. Alleen criminelen en mensen die iets te verbergen hebben, gebruiken een VPN.

Helaas begrijpen maar weinig mensen dat online privacy een recht is, een recht dat voor iedereen geldt en waar iedereen toegang toe zou moeten hebben. Je denkt misschien dat je niets te verbergen hebt, en wij denken ook van niet. Maar je sluit ‘s avonds toch ook je gordijnen, nietwaar?

Combineer je VPN met sterke wachtwoorden en gezond verstand

Nu we de meest voorkomende VPN-mythes hebben ontkracht, hopen we dat je een duidelijker beeld hebt van wat een VPN wel en niet kan doen. VPN Nederland staat voor online veiligheid en vrijheid, toegankelijk voor iedereen.

Onthoud dat een VPN een krachtig hulpmiddel is voor het beschermen van je online privacy en veiligheid, maar geen wondermiddel tegen alle online gevaren. Combineer je VPN met andere veiligheidsmaatregelen, zoals sterke wachtwoorden en gezond verstand bij het surfen op het web.

Als je je online privacy serieus neemt en je digitale voetafdruk zo klein mogelijk wil houden, is een betrouwbare VPN zoals VPN Nederland een essentiële toevoeging aan je online leven.

En onthoud: jouw online veiligheid begint bij jezelf, maar wij zijn er om je daarbij te ondersteunen.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant