Kunnen VPN’s worden getraceerd?

jan 25, 2024

VPN’s zijn misschien ooit begonnen als een vreemde apps die alleen maar bij enkele eigenaardige programmeurs bekend waren, maar sindsdien zijn ze populairder dan ooit geworden. We kunnen vrij zeker stellen dat je wel iemand kent, die iemand kent, die er een gebruikt. En dat is om een goede reden: met tegenwoordig meer criminaliteit online dan offline, en jouw online informatie open en bloot voor iedereen om te zien, zou iedereen een VPN moeten gebruiken.

Maar omdat VPN’s tegenwoordig zo alomtegenwoordig, essentieel en geavanceerd zijn, weten gewone gebruikers vaak niet helemaal zeker hoe ze werken. Zijn VPN’s echt zo krachtig zijn? Of zijn ze helemaal niet zo betrouwbaar en kunnen ze getraceerd worden als iemand dat echt zou willen? Wij zijn hier om dit te testen om voor eens en altijd te bepalen of VPN’s inderdaad getraceerd kunnen worden of niet.

Ga onzichtbaar online!

Bescherm je online gegevens en maak je online activiteiten volledig privé

Neem de volgende stap in echte online privacy

De realiteit van VPN-traceerbaarheid

Een VPN, zoals VPN Nederland, is een essentieel hulpmiddel voor online veiligheid en anonimiteit. In feite is het vrijwel het enige hulpmiddel dat kan doen wat het doet. Hoewel er andere opties zijn om de online privacy en anonimiteit van de gebruiker te vergroten, zoals de Incognitomodus, proxies of de Tor-browser, kan geen van deze mogelijkheden tippen aan de verfijning en efficiëntie van een Virtueel Particulier Netwerk. Belangrijker nog, VPN’s zoals VPN Nederland hebben online privacy gemakkelijk beschikbaar gemaakt voor iedereen die het nodig heeft. Vroeger had je veel technische kennis nodig voor ingewikkelde en rigide oplossingen, maar goede VPN’s zijn nu gebruiksklaar en kunnen met slechts één klik op de knop bediend worden.

Deze verfijning in combinatie met het gebruiksgemak roept vragen op over de betrouwbaarheid van VPN’s. Zijn ze werkelijk ontraceerbaar?

Het antwoord op deze vraag hangt grotendeels af van de specifieke VPN en is afhankelijk van veel factoren.

Over het algemeen gesproken, zou een VPN-verbinding grotendeels ontraceerbaar moeten zijn voor de meeste entiteiten online. Zoals je je wellicht herinnert van hoe een VPN werkt: wanneer je het inschakelt, maak je eerst verbinding met een VPN-server. Deze server wijst je vervolgens zijn eigen anonieme IP toe, waarna je met dat IP het web kunt doorzoeken. Als iemand probeert dat IP-adres te traceren, zou jouw spoor idealiter doodlopen bij de VPN-server, omdat dat de oorsprong van dat IP is, maar deze op geen enkele manier aan jou verbonden is.

Echter, vaak zijn het de VPN-aanbieders zelf die hun verbinding traceerbaar maken en bepaalde informatie over de gebruiker kunnen onthullen, afhankelijk van welke entiteit probeert te traceren.

Laten we daarom eens goed kijken naar factoren die bijdragen aan de traceerbaarheid van een VPN.

VPN-serverlogs en traceerbaarheid

Een van de belangrijkste factoren die kunnen bijdragen aan de traceerbaarheid van een VPN zijn logs. Deze functie wordt vaak over het hoofd gezien door zowel gebruikers als VPN-aanbieders, en toch is dit een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de algehele traceerbaarheid van een VPN. Het is een van de gemakkelijkste manieren om je te traceren, als de VPN die je gebruikt zich niet houdt aan een betrouwbaar no-logs beleid.

Zoals we net al zeiden, wanneer je verbinding maakt met een VPN, word je eerst verbonden met de server van die VPN. Bij een goede VPN-aanbieder, zoals VPN Nederland, zou dat het einde van het verhaal zijn, omdat de server geen logs zou bijhouden of je informatie zou wissen nadat je de verbinding verbreekt. En dat is precies wat wij doen. Maar niet alle VPN’s houden zich aan een schoon no-logs beleid. Soms per ongeluk, en soms met opzet om meer informatie over de gebruiker te verkrijgen. Maar wanneer de autoriteiten die gegevens opvragen bij de VPN-aanbieder, of wanneer een kwaadwillende actor toegang krijgt tot die VPN-server, kunnen ze die informatie vinden in de logs.

Hier zijn enkele belangrijke voorbeelden uit de praktijk van VPN’s die logs bijhouden en bijdragen aan de traceerbaarheid van hun gebruikers:

1. PureVPN (2017)

In een cyberstalking-zaak werkte PureVPN samen met de FBI door gebruikerslogs te verstrekken die hielpen bij het identificeren en arresteren van een man uit Massachusetts. Dit incident was met name opmerkelijk omdat PureVPN destijds beweerde een ‘no-logs’-beleid te hebben, maar toch konden ze voldoende gegevens aan de autoriteiten leveren.

2. IPVanish (2016)

IPVanish, een VPN-aanbieder die een zero-logs beleid adverteerde, leverde logs over aan het Department of Homeland Security als onderdeel van een onderzoek naar kindermisbruik. Deze gegevens omvatten het e-mailadres van een gebruiker, tijdstempels van verbindingen en het daadwerkelijke IP-adres van de gebruiker.

3. HMA VPN (2011)

HMA leverde logs aan de Britse autoriteiten, wat leidde tot de arrestatie van een lid van de hackersgroep LulzSec. De logs werden gebruikt om de online activiteiten van een individu te traceren, in strijd met de geadverteerde privacybescherming van de dienst.

4. EarthVPN (2014)

Een Nederlandse klant van EarthVPN werd gearresteerd nadat het bedrijf logs aan autoriteiten had verstrekt. EarthVPN huurde servers van een derde partij die logs bijhield, wat uiteindelijk leidde tot de identificatie van de gebruiker.


 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In werkelijkheid zijn er veel meer VPN-aanbieders die logs bijhouden, terwijl ze beweren dat ze dat niet doen. En hoewel de claim soms nobel kan zijn, zijn het jouw online activiteiten die mogelijk vervolgens worden getraceerd.

Andere technische kwetsbaarheden

Maar het is niet alleen het logbeleid dat je bloot kan stellen. Als geavanceerde moderne software hebben VPN’s veel ingewikkelde processen gaande onder de verbindingsknop. En die kunnen ook je online anonimiteit in gevaar brengen en je traceerbaar maken. Hier zijn enkele problemen die kunnen optreden met sommige VPN’s:

 

  • IP-lekken
    Soms kan je VPN-verbinding voor slechts een seconde wegvallen, wat zelfs je browse-ervaring niet hoeft te beïnvloeden, maar het is genoeg om je echte IP-adres te onthullen, en als iemand keek, weten ze nu wie je bent en wat je doet.
  • Minder sterke verbindingsprotocollen
    De beste VPN-aanbieders gebruiken sterke verbindingsprotocollen, zoals OpenVPN, IKEv2, WireGuard, om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn. Anderen gebruiken wellicht oudere en veel kwetsbaardere protocollen zoals PPTP, L2TP, en andere, die gemakkelijk te hacken en te penetreren zijn.
  • Zwakke encryptie
    Alle VPN’s beweren je gegevens te versleutelen, maar niet alle encryptie is hetzelfde. Zwakkere encryptie kan bijdragen aan snellere snelheden, maar laat je informatie hackbaar. Sommige VPN’s gebruiken helemaal geen encryptie, zoals Hola VPN, waardoor je informatie bloot komt te liggen. Een goede VPN moet altijd geleverd worden met geavanceerde, moderne en bewezen encryptienormen, wat de eerste verdedigingslinie is voor al je gegevens.

Het hangt ook af van wie je probeert te traceren

Het is niet alleen de schuld van de VPN’s wanneer ze hun vertrouwende gebruikers traceerbaar maken. Het hangt ook vaak af van wie er iets over de gebruiker probeert te achterhalen.

Ten eerste kan het de overheid zijn. En het is moeilijk om tegen de overheid en autoriteiten te vechten, vooral als je iets te verbergen hebt. De makkelijkste manier waarop de overheid gegevens over een VPN-gebruiker kan verkrijgen, is door deze op te vragen. Als een VPN-provider logs bijhoudt, dan zal die meestal die gegevens overdragen, waardoor de gebruiker onbeschermd is. Als een VPN-provider geen logs bijhoudt, zoals VPN Nederland, dan heeft het niets om te tonen, zelfs als de autoriteiten om informatie vragen.

Overheidsinstanties kunnen echter zeer geavanceerde en dure technieken gebruiken om toch te proberen de gebruiker te traceren, zoals:

 

  • Traffic correlation-aanvallen.
    Door de timing en het volume van het verkeer dat een VPN-server binnenkomt en uitgaat te analyseren, kunnen deskundige analisten soms datapakketten correleren om af te leiden dat een specifieke persoon een VPN gebruikt.
  • Compromis van het eindpunt.
    Als het apparaat dat je gebruikt om verbinding te maken met de VPN gecompromitteerd is, kan geen enkele VPN volledige anonimiteit garanderen. Malware of andere vormen van cyberaanvallen kunnen je ware IP-adres onthullen of je activiteiten volgen. Dit geldt meestal voor doelwitten met een hoog profiel en niet voor de gemiddelde torrentliefhebber.

En hoe zit het met de gebruiker?

Soms kan het de eigen schuld van de gebruiker zijn dat hun online anonimiteit in gevaar komt. En daar is niet veel voor nodig.

Soms is het voldoende om in te loggen op een social media-account, een app toegang tot je locatie te geven, een van de vele diensten die we dagelijks online gebruiken te gebruiken, en jezelf weg te geven zonder het zelfs maar door te hebben, zelfs met een VPN ingeschakeld.

Hoe kun je de ontraceerbaarheid van je VPN verbeteren?

Zoals we net hebben geleerd, zijn VPNs ontworpen om ontraceerbaar te zijn, maar er bestaat niet zoiets als volmaakte online anonimiteit. Er zijn dus altijd meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je online niet getraceerd kunt worden.

Als je je online anonimiteit wilt versterken, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

 

  1. Kies een betrouwbare VPN-aanbieder.
    Het begint allemaal met het kiezen van de juiste VPN-aanbieder. Kies niet voor onbetrouwbare gratis VPN’s die niet jouw beste belangen voor ogen hebben, maar ga voor premium VPN-aanbieders zoals VPN Nederland en zelfs hun gratis VPN-opties, zodat je weet dat je goed beschermd bent.
  2. Gebruik veilige VPN-protocollen.
    Selecteer VPN-protocollen die bekend staan om sterke beveiliging, zoals OpenVPN of WireGuard. Deze protocollen bieden robuuste encryptie en hebben minder kans op kwetsbaarheden.
  3. Schakel Kill Switch in.
    Gebruik een VPN met een kill switch-functie, die automatisch je apparaat loskoppelt van het internet als je VPN-verbinding wegvalt. Dit voorkomt dat je echte IP-adres wordt blootgesteld.
  4. Vermijd inloggen op persoonlijke accounts.
    Als privacy een zorg is, vermijd dan inloggen op persoonlijke accounts (zoals e-mail of sociale media) die het VPN-gebruik direct aan jouw identiteit kunnen koppelen.
  5. Wissel regelmatig van server.
    Wissel regelmatig tussen verschillende VPN-servers en locaties om het traceren moeilijker te maken.
  6. Gebruik Tor Over VPN.
    Overweeg voor verhoogde anonimiteit het gebruik van Tor in combinatie met een VPN. Dit voegt een extra laag encryptie toe en leidt je verkeer door meerdere knooppunten, waardoor de oorsprong verder wordt verdoezeld.
  7. Beveilig je apparaat.
    Houd je apparaat veilig met bijgewerkte antivirussoftware en door veilige browsegewoonten te oefenen. Een gecompromitteerd apparaat kan de veiligheid van een VPN ondermijnen.
  8. Houd je VPN up-to-date.
    Werk je VPN-software regelmatig bij om ervoor te zorgen dat je de nieuwste beveiligingspatches en functies hebt.

Kies bewust voor je veiligheid online

Hoewel VPN’s dus krachtige instrumenten zijn voor online veiligheid en anonimiteit, zijn ze soms niet onfeilbaar. Elk hulpmiddel heeft zijn beperkingen en VPN’s vormen hierop geen uitzondering. De sleutel tot het maximaliseren van je online beveiliging ligt in het zorgvuldig kiezen van een betrouwbare VPN-aanbieder, zoals VPN Nederland, die sterke protocollen en een strikt no-logs beleid hanteert. Het combineren van een VPN met andere beveiligingsmaatregelen, zoals regelmatig wisselen van servers en het gebruik van Tor over VPN, kan je anonimiteit verder versterken.

Onthoud altijd dat jouw online veiligheid begint bij bewuste keuzes en het goed geïnformeerd blijven over de mogelijkheden en beperkingen van de technologieën die je gebruikt. Gebruik een VPN om jezelf online te beschermen, maar neem de tijd om te kiezen voor een VPN die je gegevens niet alleen niet wil delen, maar dat ook niet kán.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant